Şimdi Ara

İstanbul Havalimanı'nın işletmecisi İGA, borç yapılandırıyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
0
Favori
1.523
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • İstanbul Havalimanı'nın işletmecisi İGA 5 milyar euroluk (32 milyar TL) borcunu yapılandırma kararı aldı

    Reuters’ta yer alan habere göre geçen yıl yaşanan kur krizinden en fazla etkilenen şirketlerden olan İstanbul Havalimanı’nın işletmecisi İGA 5 milyar euroluk borcunu yapılandıracak.

    İşletmeci İGA’dan yapılan açıklamada, "İnşaat süreci sonlandı ve yaklaşık bir yıldır çok başarılı bir operasyon süreci yönetiyoruz. Projenin risk yapısı inşaat dönemi ile aynı değil artık. Ortaya çıkan tablo itibarıyla çok önemli bir ekonomik değerden bahsediyoruz. Bu durumdan da faydalanıp İGA olarak proje finansman maliyetini düşürmeyi hedefliyoruz. Bunun için de şartların yeniden degerlendirilmesi için görüşmeler yapıyoruz" ifadellerine yer verildi.

    Borç yapılandırmasıyla projenin finansal maliyetinin düşürülmesi hedefleniyor.

    Ortakları arasında Kalyon, Cengiz İnşaat, Mapa İnşaat ve Limak İnşaat bulunan İGA, havalimanı yatırımını 6 milyar avro olarak hedeflemiş ve 4.5 milyar avro tutarındaki kısmını karşılamak için Ekim 2015’te, Ziraat Bankası, Halkbank , Vakıfbank, Denizbank, Garanti Bankası ve Finansbank 'tan 16 yıl vadeli finansman kredisi almıştı.

    Çekilen kredi için, dört yılı ana para geri ödemesiz olmak üzere bir ödeme planı hazırlanmıştı.


    Kaynak







  • Nasıl olur? O kadar kıskandırdık Almanya'yı nasıl olur da borca gireriz

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • bu havalımanı yapılınca hani ülke kalkıncaktı ne oldu sımdı
  • Aslında yazmam gereken çok şey var.. korkuyorum..!

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Ee ne var bunda. Adamlar kendilerine göre bi ayar çekiyor işlerine. Atatürk havalimanı'nda işletmesi olan bir tanıdığım var. İşler Atatürk'tekinin 3 katı diyor.

    Ama size göre 3. Havalimanında
    Kuşlar uçuyordu,
    Rüzgarlar coşuyordu,
    Bulgaristan'a para ödeniyordu,
    Kesin kapatılacaktı,

    Herkes kabullendi, tıkır tıkır kullanıyor. Şikayet eden kimse kalmadı ortada.

    Hep aynı döngü. Kronik sol eğitilmez. Bi kaza olsa bayram edip sosyal medyada yapılan bu muazzam işe saldıracak işsiz ordusu.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ömerayhan -- 6 Kasım 2019; 10:35:34 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Normal. Faizde ciddi değişimler oldu. Adamlarda bundan faydalanacak.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • "Hani yerli milli Türk Lirası kullanacaktık?"
    https://www.gercekgundem.com/ekonomi/136488/erdogan-lira-dedi-istanbul-havalimani-dovizle-sirketleri-isyan-ettirdi

    quote:

    Erdoğan 'lira' dedi; İstanbul Havalimanı dövizle şirketleri isyan ettirdi!
    2-3 dakika

    Erdoğan, Türk lirası kullanılması için daha önce çağrıda bulunsa da İstanbul Havalimanı’nda işletmelere kesilen döviz cinsinden cezalar isyan ettirdi.

    25 Kasım 2019 08:20 / Ekonomi

    İstanbul Havalimanı'nın işletmecisi İGA'nın Ceza Miktarları Listesi'ne göre, kiracılara 100 Euro'dan 100 bin Euro'ya kadar cezalar kesilebiliyor.

    Sözcü'den Taylan Büyükşahin'in haberine göre; listede ilginç ceza uygulamalarının olması da ayrıca dikkat çekiyor.

    Kuş, yarasa vb. hayvanların görülerek bildirilmemesi, bariyerlerin düzensiz bırakılması, servis yoluna izinsiz giriş, araçların hızlı kullanılışı, kapıların ve atık kutularının açık bırakılması, yolcuyu rahatsız eden tavır sergilemek, yolcunun koluna girmek, rota dışında buggy kullanmak gibi cezalar havalimanındaki kiracıları oldukça zorluyor.

    Havalimanı işletmecisinin uyguladığı cezalar 3 aşamadan oluşuyor. İlk uygulanan cezanın birinci tekrarında ceza tutarının 2 katı, ikinci tekrarında ise 4 kat ceza uygulanıyor. Özellikle atık konusunda işletmelerin tespit edilen hatalarının üçüncü kez tekrar edilmesi durumunda 100 bin Euro ceza uygulanacağı belirtiliyor.

    Normalde havaalanlarındaki işletmeleri Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) denetliyor. Ancak, İstanbul Havalimanı gibi bazı yap-işlet-devret havaalanlarında DHMİ yerine, işletmeci şirketler bu denetimleri gerçekleştiriyor. Bu durumda da kontrol ve cezaları şirketler kendileri belirliyor.

    İstanbul Havalimanı'nın işletmecisi İGA, borç yapılandırıyor


    İstanbul Havalimanı'nın işletmecisi İGA'nın Euro cinsi ceza listesi 3 aşamadan oluşuyor.
    CİDDİ İDDİALAR VAR

    SÖZCÜ'nün konuştuğu bazı işletmeciler, yetkililerin sadece ceza kesmek için “resmen pusuya yattıklarını” iddia ettiler. Milyonlarca Euro'yu bulan kesilen cezalar nedeniyle bazı işletmelerin büyük zarar yaşadığı kaydedildi.

    Havalimanı işletmesinde maddi sıkıntılar yaşandığı ve cezalarla yeni finansman yaratıldığı da bir diğer iddia konusu oldu. SÖZCÜ, ceza listesi ve iddialar ile ilgili İGA yetkililerine ulaştı ancak şirketten herhangi bir geri dönüş yapılmadı.





  • Borç yapılandırması... Ziraat Bankası, Halkbank , Vakıfbank, Denizbank, Garanti Bankası ve Finansbank... Hepsi Reza Zarrab'ın çalıştıgı bankalar, devlet bankaları... Affedilecek olan faiz gelirleri... Ertelenecek ve daha uzun vadeye yayılacak ödeme planındaki değişiklikler...

    Şimdi belli bir hisseyi yabancı bir yatırımcı bulup satsa, kredinin bir kısmını onun üzerine yıksa anlarım da bu borç yapılandırması işi yukarıda yazdığım gibi olur. Bunun da zararı bankalara, oradan da otomatikman senin benim omuzlarımıza biner.

    Bu bankalar kendi cebinden 4-5 milyar dolar kredi vermediler IGA'ya. Bunlarda gitti yurt dışından faizle kredi çekti, o parayı verdi. Şimdi sen borç yapılandıracaksın da o banka kendi kredisini yapılandırabilecek mi? Tabikide hayır. Peki burada yaşanacak zararlar, vadesi yakın ödemeler, faizler kimden çıkacak? Bankanın kasasından. Banka devlet bankası mı? Evet. O zaman devletin kasasından çıkacak demektir...

    Neyse zaten millet alışkın vergiye zam haberlerine kimseye koyduğu yok. Yapılandırın anasını satayım hemde öyle böyle değil düşmana vurur gibi vurun yapılandırmanın dibine dibine. Cigerini sökün




  • 9600_G_T kullanıcısına yanıt
    Hesapları şuydu, uzakdoğudan falan gelen uçaklar İstanbul havalimanına inecek. Orada aktarma yapıp, ya da yakıt alıp tekrar kalıp yoluna devam edecekti. Ancak unuttukları bir şey vardı. Artık uçakların menzilleri çok uzadı. Güncel uçakların menzilleri 15.000 KM'lerden başlıyor. Londra'dan kalkan bir uçak yere inmeden Sydney'e ulaşabiliyor. Hatta ultra uzun menzilli uçaklarla biraz zorlansa, rotalar optimize edilse, daha öteye Wellington'a dahi gidilebilir. Daha ötesi var mı?

    Dolayısı ile arada arada hub işlevi gören havalimanlarına eskisi kadar rağbet yok. 3. havalimanı yapılmadan önce örnek verdikleri hub havalianları çok eski zamanlarda, uçak menzillerinin günümüzdeki kadar uzun olmadığı zamanlarda yapılmış havalimanlarıdır. 3. havalimanı 30 40 yıl evvel yapılmış olsaydı bir anlamı olabilirdi. Şu anda yukarıda yazdığım sebepten ölü yatırımdan başka bir şey değil.

    Bizi kıskanan batılı devletler daha büyüğünü ellerinde imkan olmadığından değil, işlevsel olmayacağından ihtiyaç olmadığından yapmıyor.

    Saygılar...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ipli jeton -- 25 Kasım 2019; 12:29:17 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • Ömerayhan kullanıcısına yanıt
    Hocam hangi isletmeymis o 3 kati olan isleri, cunku Ataturk'e yilda 60 milyondan fazla yolcu inerken IGA'ya bir yilda henuz 40 milyon yolcu indi.(Kaynak eklemiyorum, DHMI'nin sitesinden kontrol edebilirsiniz) Hani potansiyel yolcu sayisi 30% dusmesine ragmen islerini tam tamina UCE katlayabildiyse ne guzel arkadasiniza Bir sonraki ucusumda ziyaret edeyim bizim de corbada tuzumuz bulunsun

    Nedense yazdiklarinizin bir kismi yanlis. Bu kisin kuslarin ucup, ruzgarin cosmasini tam kapasite calisan terminali nasil etkiledigini tam anlamiyla gorecegiz bence. Hadi kuslara goc yolunu ogrettiniz diyelim (), crosswind icin de Mikail ile konusursunuz artik Havalimaninin tek bir handikapi varsa yapildigi yerdir o handikap. Kisin ucaklarin inmekte zorlandigi bir gercek. Hele eski gol havzasinda oldugunu isin icine katmiyorum bile. Dua edelim bu sene su basmasin.

    Bulgaristan'a para odenme mevzusunu kacirmisim, eger rotayi kastettiyseniz Ataturk Havalimani zamaninda Bulgaristan uzerinden illaki ucaklar geciyordur.(Acikcasi bunu teyit edecek zamanim yoktu, fakat haritaya baktiginizda bu mantikli geliyor) Sayet gecmiyorsa ve simdi rotalari yuzunden gecmeye basladilarsa Bulgaristan'a tabiki de para odeniyordur. Bu cok basit bir denklem. Eger bir ulkenin havasahasini kullaniyorsaniz, ne kadar sure kaliyorsaniz ona gore para odemek zorundasiniz.

    Size katildigim tek nokta kesin kapatilacak kismi hocam. Kapatilmasi en basindan beri planda olan bir durum degil. Ataturk Havalimani'nin son senelerde overload calistigi bir gercek, bu durumu DHMI'den bakip teyit edebilirsiniz. Dunyanin en buyuk havalimanlarinin gelecekteki 10 yil icerisinde kapasite durumu hic ic acici degil. En azindan bizimbu tarz bir derdimiz suanlik olmayacak, onun yerine baska dertlerimiz var yapildigi yer sagolsun Ote yandan mevcut havalimani sahasinda ekstra bir terminal ve piste yetecek bir alan birakilmadi. Bu tamamen sehir planlamanin hatali olmasindan kaynakli, ayni sorun Sabiha Gokcen'de de yasaniyor. Havalimanlarinin cevrelerine(yani bu kadar yakinina) imar iznini kim vermisse o sucludur bu olayda. Sayet bu duzgun yapilsaydi mevcut havalimanlari yetmedigi vakit, genisletilirdi. Ancak bu durumda yapilacak bir sey yoktu. Orta olcekli bir havalimani yapmak sorunu cozmeyecekti, buyuk bir risk alip hem kapasite acisindan ve hem de sifirdan yapilan en buyuk havalimanlarindan birini yaptilar. Her zaman bunu savundum, buyuk ihtimal her zaman da savunacagim. IGA bir ihtiyactan ote, bir zorunluluktu. Yapildigi yeri, eksik yapilan her seyini tartisabilirsiniz ancak havalimaninin gerekliligini tartismak cok aptalca olur. Bu konuda size katiliyorum, onun disindaki kisimlari yukarida belirttim. Iyi forumlar

    Not: "Herkesin kullanmasi" terimi ile burada alakasiz sonuc safsatasi yapmissiniz bu arada. Siz herkesin kullanmasini havalimaninin ne kadar iyi olduguna baglamissiniz, baglamdan o anlami cikardim en azindan. Herkesin kabul etmesinin sebebi, tek seceneklerinin bu olmasindan kaynakli. THY icin neyse ancak diger havayollari seve seve kabul etmek zorunda kaldilar havalimanini.




  • eksi faiz verip vatandaşa

    borcuda vatandaşa ödetir malum kişi
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.