Şimdi Ara

İstanbul'da Airbnb kullanan turistler polis tarafından evden çıkarıldı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
41
Cevap
1
Favori
1.747
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • İstanbul'da Airbnb kullanan turistler polis tarafından evden çıkarıldı 
    Küresel çapta hizmet veren popüler platformlar ülkemizdeki vergi düzenlemelerine takılmaya devam ediyor. Hatırlayacağınız gibi Uber'in ardından yakın zamanda Türkiye Seyahat Acentaları Birliği’nin (TÜRSAB) haksız rekabet ve vergi yükümlülüğü gerekçeleriyle açtığı dava sonucunda -otel rezervasyon servisi- Booking.com’un Türkiye’deki faaliyetleri durdurulmuştu.
     

    Turistlerden evde bulunma izinlerini kanıtlamaları istendi 


    The Times gazetesinde yer alan habere göre bu kez oda/ev kiralama hizmeti Airbnb'nin vergi yüzünden Türkiye’de sıkıntılı günler geçirebileceği belirtiliyor. Öyle ki İstanbul’da uygulama aracılığıyla ev kiralayan İngiliz turistler, sabah karşı 7 polis tarafından düzenlenen baskınla gözaltına alınarak bir saat boyunca sorgulandı. Pasaportlara el koyan güvenlik görevlileri turistlerin evde bulunma izinlerini kanıtlamalarını istedi.
     
    Olayla ilgili konuşan 36 yaşındaki Tom Duggan’ın aktardığına göre daire sahibinin yasal olmayan bir şekilde evini kiraladığı, kayıtsız işlem yapıldığı ya da uygulama ile vergi kaçırıldığı söylenmiş. Daha sonra Türkçe olduğu için anlamadıkları bir kağıda daireyi kaç günlüğüne ve ne kadara kiraladıklarını ifade eden turistler serbest bırakıldı. Bahsi geçen ev ise mühürlendi.
     

    KHK ile günlük kiralık dairelere önemli düzenlemeler getirildi 

     
    Ev sahibinin kira bedelini geri vermediğini ve Airbnb’nin belirli bir bölümünü ödediğini aktaran turistler, gazetenin şirkete ulaşmasıyla tüm ücreti almayı başardı. Yaşanan talihsiz olay sonrası yasallık ve güvenlik çerçevesindeki endişeler tekrar gündeme geldi. Diğer taraftan yabancı şirketlerin Türkiye’deki vergi problemleri de kullanıcılara mağduriyet olarak yansımaya devam ediyor.
     
    Ayrıca Bkz.Wikipedia erişim engeli kararını Anayasa Mahkemesi'ne taşıyor
    Hatırlayacağınız gibi geçtiğimiz yıl kasım ayında yayınlanan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile günlük kiralık dairelere önemli bir düzenleme getirildi. 1774 sayılı Kimlik Bildirme Kanunu'nunda yapılan değişiklikle "bekar odaları" ibaresinden sonra "günübirlik kiralanan evler" ibaresi eklendi. Böylelikle özel ya da resmi konaklama tesislerinin tüm kayıtları saklamaları ve bu bilgileri kolluk kuvvetlerinin bilgisayar terminallerine bağlanarak anlık şekilde bildirmeleri zorunlu hale getirildi. Üstelik terminallere bağlanmayanlara 10 bin TL, anlık veri göndermeyen ya da gerçeğe aykırı kayıt tutanlara 5 bin TL para cezası veriliyor. Bakalım Airbnb hakkında herhangi bir soruşturma başlatılacak mı...
     







  • Tam tersi bir durumun olduğunu düşünün. Airbnb ile bir Avrupa ülkesinde kalacak ev buluyorsunuz. Bir hafta otelde kalacak parayla yaz tatilinde bir ay kalırım, yabancı dilimi geliştiririm diye düşünüyorsunuz belki. Ondan sonra polis gelip sizi gözaltına alıp sorguluyor
  • Konu saçma veya basit gibi gözükse de aslında egemenlik ihlali, TCnin vergi toplama yetkisini tanımıyorlar. Bu topraklarda para kazanıp vergisini ödemeyen herkese polis aynı muameleyi yapar inşallah.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bu ülkedeki vergilendirme sisteminin ve ekonominin bu kadar kötü olmasının en büyük suçlusu olarak hükümeti değil ticaret ile uğraşan Türklerin olduğunu düşünüyorum para kazanan kesim daha rahat yaşayacak diye fakirleri iyice ezer ve yoksullastirmaya başladık bütün düzen zenginlerin etrafında donmeye basladi

  • Her ne kadar ülkemizdeki vergilendirme sisteminden yılsam da, bu tarz uygulamaları destekliyorum. Bir sistem kuruyorsun bir uygulama geliştiriyorsun o sistemden milyon dolarlar kazanıyorsun ama sıfır vergi veriyorsun. Çok bişey istenmyior, aç türkiyede ofisini ver vergini bu kadar basit. Yine kazanacaksın az kazan sorunsuz kazan benim ülkem de kazansın. Mesala booking severek kullandığım bir hizmetti yurt dışında da kullandım yurt içinde de. Ama bookingde beni veri olarak sayıp benim için reklamlar aldı, işletmecilerden hizmet bedelleri aldı vs. ver vergini kardeşim. ben bu ülkenin vatandaşıyım bir araba alırsam bitane de devlete alıyorum bir telefon alırsam bitane de devlete alıyorum. sen daha çok ver asıl. sen ver ki ben daha az vereyim. sen vergini ver ki ben rahatlayım. Böyle yüzlerce hizmet. Uber mesala. Taksicileri hiç sevmem. Taksisine binip de dolandırmayan taksici 10 da 9 dek gelmişimdir. Ama sen kendi sisteminle vergi veren adamdan ekmeğini çalıyosun, paranı kazanıyosun benim ülkeme para kazandırmıyosun. para hep dışarı gidiyor. vs vs vs. Birde bu olayın güvenlik boyutu var. Kim girmiş kim çıkmış kaydı yok zaten ülkemiz sıcak bir bölge. her yanımız ateş çemberi. Fb twitter instagram wapp osu busu şusu... ülke olarak milyonlarca kullanıyoruz. milyonlarca veriyiz. milyonlarca dolar geliriz reklamız adamlara. Kazanan hep aynı ülkeler.

    Devlet politikası olarak desteklediğim uygulamalar. Oturun anlaşın güzel güzel verginizi verin, devlette bizden daha az vergi alsın. Gerçi son cümleye bende inanmadım da neyse. (:





  • Bu kadar kapalı yapılmaya ve her şeyin vergilendirilmeye çalışıldığı bir ekosistemde Türkiye'den yenilikçi uygulama ve hizmet fikirlerinin çıkması beklenemez. Dijital devrimi de ıskalayacağız galiba...

  • Gelinlik kiralama 1500 TL !!! Vergi kesinlikle alınmalı ve yasalar dayatılmalı !!! Vize ve gümrük vergisi için Avrupa bize destek çıksın madem çok ÖZGÜRLÜK/DEMOKRASİ istiyorlarsa. Antalya 'da nasıl ki Türk turiste yer yoksa ! para kazanan sektör vergiyi zorla da olsa ödeyecek ! denetimler arttırılmalı !

  • quote:

    Orijinalden alıntı: profecco

    Tam tersi bir durumun olduğunu düşünün. Airbnb ile bir Avrupa ülkesinde kalacak ev buluyorsunuz. Bir hafta otelde kalacak parayla yaz tatilinde bir ay kalırım, yabancı dilimi geliştiririm diye düşünüyorsunuz belki. Ondan sonra polis gelip sizi gözaltına alıp sorguluyor

    Adamlar senin özgür fikrine kilit vurup , yasaklıyor ve konuşturmuyor zaten ! Avrupa ya gidip bu dediğin hayali gerçekleştirecek kişi sayısını bilemem ama 25 milyonun temsilcisi yerine pkk / pyd daha çok destekleniyor. Ülkemizde çalılıyorsa ve yasalara göre davranmak zorunda. Avrupa önce vizeyi kaldırsın ve mülteciler için söz verilen 3 milyar EU yu göndersin.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kimse çifte vergilendirmeden bahsetmiyor ama (tamam vergi versin elbette ama adamı çifte vergilendiriyorsunuz) çözümünü üretiyor musunuz? Her gelene vergi demek kolay ama adam çifte vergilendirildiğinde kaçacaktır. E, o zaman kim gelecek?

  • profecco kullanıcısına yanıt
    Yanlız şu var. Normalde otelde giriş kaydın olur.

    Bu sistemde ANLADIĞIM kadarı ile. Kimin eli kimin cebinde belli değil. Yüzünü bile görmüyorsun adamın sahte kart ile ödeme yapılabilir. Teröriste de kiraya verebilirsin evi. Ayrıca daha çok yüzlerce dairesi olup vergi ödemeden evini kiraya veren zenginlerin işi gibi geliyor. Sıradan vatandaş her türlü vergisini veriyor zaten. Genelde sineğin yağını çıkarıp vergi kaçırmaya çalışanlar hep zenginler.

    Nereden biliyorum. Biz de zenginlere sipariş götürüyoruz. Adam evine aldığı şeyleri şirkete fatura ettirmeye çalışıyor. Yapmayınca da "Ne biçim yer burası, tu ka ka oluyorsunuz" Ulan ye ye ye 6 ay sonra çekle öde bir de şirkete fatura et. Oldu canım.

  • Farwynd kullanıcısına yanıt
    Dijital devrim vergi vermeden zengin olmak demek değildir. Milyonlarca dolar para kazanıyorlar. Vergilerini de ödesinler bir zahmet. Ben maaşım cebime girmeden vergisini ödüyorsam, bunlar da ödesin.

    Bak laf ediyorsun ama avrupa Apple Google Youtube dahil hepsine çatır çatır ceza kesiyor. Eşşek gibi de ödüyorlar. Biz ceza kesemiyoruz, ya vergini öde diyoruz. Tınlamıyorlar. Hop sonra youtube kapatılıyor akılları başlarına geliyor Türkiye ofisi açıyorlar paşa paşa vergilerini ödüyorlar.

  • Size göre yanlış fakat olay olmasıngerektiği gibi gerçekleşmiş.

    Kira 'ya verilen evin kime ayit olduğu, belkide farklı amaçlar için bile kiralanmış olabilir.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: Farwynd

    Bu kadar kapalı yapılmaya ve her şeyin vergilendirilmeye çalışıldığı bir ekosistemde Türkiye'den yenilikçi uygulama ve hizmet fikirlerinin çıkması beklenemez. Dijital devrimi de ıskalayacağız galiba...

    Google,Apple ve Microsoft bile Avrupa dan vergi kaçırıyor. Ceza ve şikayet alıyor. Kafasına göre orada burada hiç kimseden habersiz iş yapan uygulama sahiplerimi ceza almayacak. Adı Üstünde vergi kaçırıyor. Dijitalleşmede geri kaldık diyin siz.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kızım burası Türkiye ,Dikkat edeceksin.

  • Zaten kapitalist düzende devletin amacı burjuvanın bu tarz eylemlerini bir şekilde sınır ve düzen getirmektir. Zenginlik arayışının sınırı yok, insan doğası ile alakalı bir şey bu. Sen iyi işler yapıp, bunun sonucunda da para gelince gelmesin mi diyeceksin? Diyebilirsin ki parasının bir kısmını bağışlasın, fakat bir başkası da diyebilir ki aksine o parayla başka alanlara yatırım yapması istihdamı ve üretimi arttıracağı için belki de insanlara daha faydalı olacak. Balık tutmayı öğret hesabı. Bu işin kesin bir formülü yok. Fakat kesin olan bir şey var ki Özal ile başlayan neoliberal politikalar ile gittikçe sosyalist cumhuriyetimizden uzaklaşıyoruz ki bu özelliğimiz konuyla alakalı kişiler tarafından övülen bir durumdu.
    @forever58



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Farwynd -- 10 Mayıs 2017; 2:56:5 >
  • polis tarafından evden çıkarıldığına göre, gittiğinde bulabiliyorsan sıkıntı yok demektir,

    ama maksat hem bağcıyı dövmek, hem üzümü de yemek olunca,

    halkın fayda sağlayabileceği şeyleri bir bir yasaklamak geliyor ellerinden

    şereften yoksunlar
  • 2017 nin demokratik ülkesi

    bu gidişle bize o ya da bu demokrasiyi getirecek

  • quote:

    Orijinalden alıntı: kadirirdem

    Kızım burası Türkiye ,Dikkat edeceksin.

    Bunun TR ile alakası yok dostum, adam vergi kaçırıyor buna göz yumarsan o kaçırılan vergi senden çıkarılmaya çalışılır (ki zaten öyle de oluyor)

    Google, Avrupa birliğinde vergi ödememekten dolayı az ceza yemedi.
  • tamam sana verilen ev kirasını üzerinden yüzde alıyor adamlar ama sana paranı çıkartıyorlar. yani ülkeye döviz geliyor. artı ülkeye gelen her turist ayrıca döviz bırakıyor.

    ülkeye turist gelsin diye bir yerimizi yırtıyoruz sonra yapılan uygulamaya bak? dünyanın en aptal ülkeleri arasında çok rahat ilk üçe gireriz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi murdocklawless -- 10 Mayıs 2017; 10:28:57 >
  • senin ülkende adam milyon dolarlarla yatırım yapıp oteller yapıyo. o otellerin nerdeyse hepsi krizdeyken bi dünya otel satılıp hacizlenirken adam orada evlerini kiraya verip vergi ödemezse kimin girdiği kimin çıktığı belli olmazsa, bu iş yürümez. sonra kimse otel tesis yapmaz. ayrıca denetim olmadığı sürece o gittiğin evde nasıl muamele göreceğin ne gibi hizmet alacağın belli değil şikayet etsen hiçbir devlet kurumunda kaydı küreği denetlemesi yok. evde doğal gaz sızıntısı oldu öldün o evde ne işin vardı diye sorarlar. böyle bi durumda ev sahibi haberim yok evde kimse yoktu gelmişler kapıyı zorla açmış işgal etmişler dese ne diyeceksin. bide suçlu olursun adamda yürür gider. bide kiraya verilen mülke komşu olanları düşün senin bi üst komşun var kimin geldiği kimin gittiği belli değil her hafta başka birileri var. böyle yerlerin ruhsata tabi olması gerekli.

  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.