Şimdi Ara

İso kalıplarını yazmayı öğrenmek isteyenler(format cd/dvd'si yapımı)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
5 Misafir (1 Mobil) - 4 Masaüstü1 Mobil
5 sn
3
Cevap
0
Favori
4.117
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Powerİso Kullanımı :

    herkese merhaba arkadaşlar. Öncelikle şunu belirteyim : İso kalıbını cd/dvd'ye nasıl yazacağını bilemeyen çok insan gördüm ve onlara yardım etmek istedim. bu devirde kimse kimseye bedava iyilik yapmıyor millet şüpeleniyor o yüzden altında bir şey aramayın sakın :)

    Bilindiği gibi her iso kalıbında bootable özelliği yoktur. program her türlü isoyu cd/dvd'lere yazabilir fakat her yazdığı iso önyüklemeli(bootable) olmaz. yani önyüklemeli(bootable) yapmak istediğiniz cd/dvd'lerinizi elinizde bootable özelliği olan isolarla yapabilirsiniz. eğer iso önyüklemeli(boot) bir iso değilse cd/dvd'lere yazacağınız iso sıradan içinde dosya barındıran bir rardan farkı kalmaz. sadece normal iso kalıbınız biraz sıkıştırılmışsa dosyanın kapladığı boyuttan tasarruf edersiniz o kadar. özellikle önyüklemeli(boot) cd/dvd özelliği windows işletim cd/dvd'lerinde çok kullanılır ve windows cd/dvd'lerin içindeki dosyaların tümünü olduğu gibi kopyalayıp bir boş klasörün içine yapıştırırsanız sonra bunu cd/dvd'ye yazarsanız önyüklemesiz(bootsuz) bir cd/dvd'niz olur ki bu cd/dvd ile format atamassınız. yani cd/dvd önyükleme(boot) özelliğini kaybeder. işte boot cd/dvd'ler bunun için önemldir ve poweriso gibi programlar bu çeşit işlerde işe yaramaktadır. formatlık cd/dvd'lerin rahatlıkla birden çok cd/dvd'lerini oluşturmak için vardır. mesela win xp cdnizin çizilmesinden kaybolmasından gibi sebeplerden dolayı kullanamamaktansa bir yedeğini almayı düşünüyorsak poweriso programı tam bize göre.

    Windows işletim sistemi cdmizin nasıl yedeğini alırız ?

    Şimdi yapacağımız işin adı formatlık(bootlu-önyüklemeli) işletim dvd/cd'mizi poweriso programının yardımıyla önyüklemeli(bootable) özellikli bir iso oluşturmak. Öncelikle yedekleme(kopyalama) işlemi için ilk önce elimizde önyüklemeli(bootable) İşletim sistemi olmak zorunda. yani format atabilme erkine sahip işe yarar bir format cdsi. formatlık cd/dvd'yi bilgisayarımızın dvd/cd okuyucusuna takalım. ardından isopower programını açalım.(bendeki sürüm 6.0) karşımıza böyle bir pencere gelecektir.

     İso kalıplarını yazmayı öğrenmek isteyenler(format cd/dvd'si yapımı)


    kopyala seçeneğine tıklayalım ve karşımıza iki seçenek gelecektir. "make cd/dvd/bluray disk image file" seçeneğini seçelim.

     İso kalıplarını yazmayı öğrenmek isteyenler(format cd/dvd'si yapımı)


    Karşımıza bu kalıp dosyası oluşturma penceresi açılacaktır. ben kendi dvd room okuyucuma formatlık cd takmadım. o yüzden kaynak sürücü(dvd-ram) boş gözüküyor. siz takınca sizde formatlık dvd/cd'nizin ismi çıkacaktır. hedef dosyayı .iso işaretli yapıyoruz çünkü varsayılan .daa' oluyor. sonra sarı renkli klasöre tıklayıp dvd/cd'ye yazacağımız(yakacağımız-burn) iso kalıbının bilgisayarın neresinde oluşturacağımızı belirliyoruz. yani bir nevi isonun bizim onu bulmamız için söylediği ev adresi gibi.(iso dosyasını kolay bulacağımız bir yer mesela masa üstü olarak gösterin) sonra onaylayın dosyanın boyutuna göre işlemin sonlanması azcık zaman alır bekleyin ve dvd/cd'ye yazacağınız isonuz hazır. bundan sonrası çok kolay zaten.

    Normalde ön yüklemesiz bir iso kalıbını poweriso programıyla rahatlıkla anlayabilirsiniz. poweriso programının işlem tabına geldiğinizde önyüklemeyi vurgulayın ve yanda açılan küçük menüde 4 seçenek vardır. bunlardan biri "ön yükleme bilgisi ekle"dir. bu yazı silikse(seçilemez) diğer yazılar seçilebilirdir yani elinizdeki iso kalıbı(veya cd/dvd) önyüklemelidir.(boottur) eğer önyükleme bilgisi ekle yazısı etkinse işte burada size bu isoya önyükleme yapılmamış(not boot)diyor ekleyin diyor.

    Resmimizde çerçevenin sol altına bakarsak da önyüklemeli kalıp yazısını görürürüz.

     İso kalıplarını yazmayı öğrenmek isteyenler(format cd/dvd'si yapımı)


    Yukardaki bir cd'de poweriso ile açılmış önyüklemeli(bootlu) bir iso dosyası görüyorsunuz. şunu da belirtelim önyükleme(boot) dosyaları .bif .img uzantılı dosyalardır. boyutları kb gibi çok küçüktür. .img veya .bif uzantılı her cd/dvd'yi boot edebilen tek bir dosya yoktur. her programa özgü boot edebilen .bif .img uzantılı dosyalar vardır. yani burada uyumluluk ilkesi vardır. yukarda ön yükleme bilgisini kaydet'e tıklayıp sonra o .bif uzantılı önyükleme dosyasını başka alakası olmayan bir isoya "önyükleme bilgisi ekle" dediğimiz zaman poweriso programı bunu önyüklemeli(bootlu) isoymuş gibi hatasız gösterecektir fakat bı dvd'ye yazdığınız zaman .bif uzantılı önyükleme dosyası ekledğiniz iso kalıbının içindeki programa ait olmadığı için bootable bir dvd/cd olmaz elinizde.

     İso kalıplarını yazmayı öğrenmek isteyenler(format cd/dvd'si yapımı)


    Araçlardan(veya tabdan) yazdır'a tıkladığımızda karşımıza yazacağımız isonun adresi ve yazdırılacak boş dvd/cd sürücünüzü yazma hızını ki bu hızı aza ayarlayın ki sorunsuz yazsın. sol altta son olarak yazdıra tıklıyoruz. işte yedekleme işini elimden geldiğince açıklayıcı anlatmaya çalıştım bir kusurumuz varsa affola işimiz bu kadardı. işiniz görüldüyse eğer bir Allah razı olsun demeniz verilen emeğe değerdir.

    Yapım : melih gölpınar



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi melo06 -- 23 Eylül 2014; 13:14:42 >







  • Forumda zaten benzer konular var..Konu açmadan önce lütfen geçmiş konuları araştıralım
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.