Şimdi Ara

İşlemcinin Önemi..

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
13
Cevap
1
Favori
1.296
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • İyi akşamlar.

    Arkadaşlar cpu konusunda aklımı kurcalayan bir durum var.
    Dahili gpu kullanan intel işlemciler (pentium g, i3,i5.. gibi) özellikle internet kulanıcısı için daha performasnlı olduğunu farkettim.
    Eski işlemcilerden Amd x2 250,260 gibi çift çekirdek işlemcilerde webde gezmede face,youtube gibi sitelerde geçişlerde ve kulanımda bir tıkanma yaşanmıyor. Yine aynı özelliklere sahip eski işlemci core 2 ler donma birazda olsa görülüyor....

    İşlemci konusunda dahili apuların bize ne gibi avantajları olabilir.
    Bir kafeyi baz alarak düşünsek, amd a serisi işlemciler ilk başta mantıklı gelirken araştırdıkça hiç mantıklı gelmemeye başladı. Çünkü cache çok az Ghz de yine çok iyi dğeil. Bu sistemle harici ekran kartı kullanmak gerekecek..

    Özetlersek; face,youtubede gezerken donan eski tip işlemciler ghz olarak yüksek olmasına ve çift çekirdek olmasına rağmen neden donarak çalışıyor.
    Cpunun tam olarak önemi ve nelere dikkat edilmeli, bu konuda bilgili arkadaşlardan yardım bekliyorum..

    Şimdiden teşekkürler..







  • Bana kalırsa o sistemlerdeki donma sebebi hdd ile alakalı. Bende şuan g4600 var harici ekran kartım yok ssd ile kullanıyorum. Akıyor.
  • Ben de yıllar içinde şöyle bir şey farketmiştim; AMD işlemciler windows arayüzü ya da WEB'de dolaşırken İNTEL işlemcilerden daha akıcı çalışıyordu. Mesele geçmiş zaman AMD Athlon 6000+ kullanırken çok akıcı çalışan sistem İNTEL E8400 e geçince oyun vs performansı artmasına rağmen sistem akıcılığı azalmıştı, hani 60 FPS den 45 düşmesi gibi bir his.

    Ben bunu kendi yanılgım sanıyordum yıllarca sonra yine forumda bunu ciddi ciddi hisseden benden başka bir çok insan olduğunu hatta hatırlamıyorum ama başlık altında epey tartışıldığını görmüştüm. Mimari ile alakalı olduğunu detaylıca anlatan bir arkadaş vardı.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: MB-CLS

    Bana kalırsa o sistemlerdeki donma sebebi hdd ile alakalı. Bende şuan g4600 var harici ekran kartım yok ssd ile kullanıyorum. Akıyor.

    Cevap için teşekkürler, yanlış anladınız sanırım g serisi yeni nesil işlemci zaten ve oldukçada iyidir. Ben eski işlemcilerden misal dual core ve bazı core 2 ler, amd nin eski eski işlemcilerinden bahsetmiştim..
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Impheatus

    Ben de yıllar içinde şöyle bir şey farketmiştim; AMD işlemciler windows arayüzü ya da WEB'de dolaşırken İNTEL işlemcilerden daha akıcı çalışıyordu. Mesele geçmiş zaman AMD Athlon 6000+ kullanırken çok akıcı çalışan sistem İNTEL E8400 e geçince oyun vs performansı artmasına rağmen sistem akıcılığı azalmıştı, hani 60 FPS den 45 düşmesi gibi bir his.

    Ben bunu kendi yanılgım sanıyordum yıllarca sonra yine forumda bunu ciddi ciddi hisseden benden başka bir çok insan olduğunu hatta hatırlamıyorum ama başlık altında epey tartışıldığını görmüştüm. Mimari ile alakalı olduğunu detaylıca anlatan bir arkadaş vardı.

    Cevap için teşekkürler. Ben genelde cpu karşılaştırmalarını cpuboss sitesinden takip ederim. Orada yanıltıcı puanlamalar olabiliyor. Ama sayfanın aşağısına indiğinizde antutu testlerinden, cache karşılaştırmaları ile hangi işlemci daha iyi anlayabiliyoruz..

    Amd nin intelden daha performanslı çalışması benimde dikkatimi çekmişti, bunu amd de L1 belliğin daha yüksek olmasından kaynaklandığını düşünüyorum.
    Amd L1 önem verirken, intel daha çok L3 belleği artırıyor..

    Burada diğer meselede bir arkadaşıma aldırdığım G3240 işlemcisinin onbaord ekran kartı ile Gta 5 de 1366 çözünürlük ile çok az donduğunu söylemesine çok şaşırmıştım. Yine amd x2 250 işlemcinin harici ekran kartı 1 gb 128 bit ile neredeyse aynı performansda oyun oynatması, işlemcideki apunun ne kadar önemli olduğunu farkettim..

    Ve yine bir testte, javascript kodlarının yoğunlukta olduğu bir siteye girdiğinizde apuya sahip işlemcilerde takılmaların olmamasıda gözümden kaçmadı.
    www.dogansehir.bel.tr bu kurum sitesini ziyaret edebilirsiniz. Sayfayı aşağı doğru indirdiğinizde yanlardan gelen efektler ile işlemcideki kalite ortaya çıkıyor. Sayfaya girdiğinizde anlarsınız. Ben bu şekilde bazı işlemcilere baktım, dediğim gibi apulu cpular daha performasnlı çalışmakta...

    Belkide gözden kaçırdığım noktalar olabilir,cpu konusu önemli iyice araştırmak ve herşeyini bilmek istiyorum...




  • A8 7600, 30+ sekme açık kimi youtube kimi forum bir sürü haber sitesi twitter facebook vesaire, elinden gelse bi 30 sekme daha açacak.
  • alainn kullanıcısına yanıt
    Rica ederim. Evet AMD İNTEL arasındaki farkların L bellekler olduğu o konuda da konuşulmuştu burada düşündüğünüz şey doğru.

    Yerleşik GPU'lu işlemciler ofis, internet ve ortalama ev kullanıcıları düşünülerek daha iyi optimize edilmiş donanım hızlandırma ile geliyorlardır belki de. Gerçi belkisi fazla sanki, merkezi işlem birimiyle çok hızlı haberleşebilen yerleşik bir mimari söz konusu burada.

    Keşke bu konuda yetkin bir arkadaş bilgilendirse ben de merak ettim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Impheatus -- 25 Ocak 2018; 2:1:32 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Halleluja

    A8 7600, 30+ sekme açık kimi youtube kimi forum bir sürü haber sitesi twitter facebook vesaire, elinden gelse bi 30 sekme daha açacak.

    Bahsettiğiniz işlemci gerçekten çok iyi sonuçlar verdi. Testlerden de görebiliriz..
    http://cpuboss.com/cpus/Intel-Core-i5-4460-vs-AMD-A8-7600

    Cpuboss kazanan i5 diyor ama testlere bakılırsa i5 4.nesil işlemciden daha iyi olduğunu görebiliyoruz. L2 bellekle ve özellikle apu ile büyük fark atmış. Bu işlemci harbiden iş görebilecek türden..

    G3240 ile A8 kapışmasına bakacak olursak, A8 büyük farkla önde ama site yine kazanan g3240 diyor. Tam bir saçmalık, G3240 ikinci el 120 liraya almıştık. A8 işlemci bugün ortalama 350 400 tl. F/P oranına dikkat edersek ben yine G serisi alırım yada bulursam ucuz yollu İ serisi. Hem maddi olarak sıkışmamış, hemde performasn olarak tatmin edici seviyede olduğunu görebiliriz..
    http://cpuboss.com/cpus/Intel-Pentium-G3240-vs-AMD-A8-7600

    Peki Amd apuda bu kadar iyiyken neden ryzen serisinde apu kullanmadı ? Üstelik ryzende de ghz den cacheye büyük gelişim var. Apunun önemine dikkat çekilip firmalar bu konuda ilerlese biz pc toplama işinde daha düşük maliyetlerle işin içinden çıkabiliriz..




  • Arkadaşlar henüz elle tutulur bir ilerleme kaydedemedik. Konu hakkında daha detaylı bilgisi olan yokmu acaba ?
  • quote:

    Özetlersek; face,youtubede gezerken donan eski tip işlemciler ghz olarak yüksek olmasına ve çift çekirdek olmasına rağmen neden donarak çalışıyor.
    Cpunun tam olarak önemi ve nelere dikkat edilmeli, bu konuda bilgili arkadaşlardan yardım bekliyorum..


    Hocam bu durumu anlayabilmek için sistem kaynakları ne oranda kullanılıyor detaylıca incelemek lazım. Fakat ben fikir vermesi açısından genel olarak işlemciler hakkında biraz bilgi vereyim.

    İşlemcilerde bazı değerler vardır. Çalışma frekansı, önbellek miktarı, üretim teknolojisi(nm), çekirdek sayısı vs.
    Eğer onboard grafikli işlemcilerden bahsediyorsan işlemci kapağının altında 2 tane zar bulunur ve birisi CPU diğeri ise GPU'dur. Yani aslında birbirinin yanına konulmuş işlemci ve ekran kartı bulunur. Tabi harici olarak kullanmadan farklı olarak bellek ve veri yolu kullanımları ortaklaşadır.

    İşlemciler yazılımlar sayesinde çalışan donanımlar olduğundan optimizasyon da günlük kullanım deneyiminde önemli bir rol oynar. Mesela iki işlemci değerleri aynı olmasına rağmen bir uygulama üzerinde farklı performans verebilir.Bunun sebebi işlemcinin tasarımı ve uygulamanın işlemci mimarisini en iyi şekilde kullanabilecek şekilde yazılmasıdır. Fakat masaüstü veya web gezintisi için pek fark hissedilmemesi gerekir.

    Eğer siz bir fark olduğunu söylüyorsanız bahsettiğiniz iki işlemci performans olarak birbirinin aynısı değildir. İlk bakışta fark edilmeyen farklar bulunabilir. Birinin tekil çekirdek performansı daha yüksek olduğundan daha iyi performans veriyor olabilir mesela. Veya işlemcilerden biri termal bütçesinin izin verdiği ölçüde kendine hızaşırtma yapabilme potansiyeline sahiptir (Hyperthreading).

    Bütün suçu işlemciye atmamak da gerek tabi. Bir video oynatma işleminde GPU yüksek oranda kullanılır. Onboard grafikli bir işlemciden bahsediyorsak bu konuştuğumuz işlemci değerlerinin yanında gpu'ya ait de değerler bulunur. Mesela gpu hızı 800 mhzdir. Diğer işlemci ise daha kuvvetli bir gpuya sahip olduğundan video oynatma performansında rakibinden iyi sonuçlar alabilir.



    Bir internet kafede kullanılacak donaımların kolayca upgrade edilebilecek özellikte ve uzun ömürlülükte olması gerekir. Dediğiniz gibi APU'lu sistemler başta iyi görünse de üzerinde iyi düşünmek gerekir. Güç tüketimi, performans, değiştirilebilirlik, ısınma değerlerinin üzerine düşünmek lazım. Yarın upgrade yapmanız gerekirse işlemci soketi değişmiş olacak mı mesela ? Yeni işlemci bulabilecek misiniz Ve ya ekran kartını değiştirelim derseniz APU sistemde işlemcinin de değişmesi gerek vs.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: zwanzig

    quote:

    Özetlersek; face,youtubede gezerken donan eski tip işlemciler ghz olarak yüksek olmasına ve çift çekirdek olmasına rağmen neden donarak çalışıyor.
    Cpunun tam olarak önemi ve nelere dikkat edilmeli, bu konuda bilgili arkadaşlardan yardım bekliyorum..


    Mesajınızı sildim sayfada flood olmaması için..

    Cevap için teşekkürler.

    Örneklemeyi biraz daha genişleteyim. Core 2 duo 2.9 Ghz olan bir işlemci ddr2 800 mhz sistemde win 10 kurarak testler sağladım. Genel olarak çalışması iyi fakat ;
    - Letgoya girdim, aşağı kaydırıyorum sayfayı donmalar yaşanıyor, keza bu durum i3 işlemcidede birazda olsa oluyor..
    - Facede gezinirkende öyle, sanırım mevzu yine sayfalardaki javascript kodlarından kaynaklanıyor.

    Eskiden javascript bu kadar yaygın değildi(yani yine vardı ama yeni nesil kütüphaneler şuan çok fazla), şimdiki sitelerde türlü kodlamalar var. (Jquery, Nodejs, Angular...)
    Bu javascipt kütüphanelerin cpuyu yorduğunu yada birşekilde yazılımsal isteklerin karşılanmadığından donmaların olduğunu düşünüyorum.
    Ve yine dediğinz gibi Mimari olayı..

    Core 2 2.9 Ghz olan bir masaüstü işlemci böyle sitelerde donarken, A8 turbo bost ile 2.8 e kadar çıkan bir mobil işlemcide bu tip donmalar neredeyse yok..

    Bu işin özeti, ben eski tip işlemcilerin web uygulamalrında donmasının, takılmasının v.s. sorunları yeni nesil javascipt kütüphanelerine ve yazılımlara bağlıyorum. Acaba doğrumu düşünüyorum ?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi alainn -- 26 Ocak 2018; 17:29:55 >




  • Donanımcılar nerede .)
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.