Şimdi Ara

İşlemci tasarımı çok kolaylaştı, Türkiye'de hala yatırım yok.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
67
Cevap
12
Favori
3.758
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
29 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Edit: Kitaplar konunun sonuna eklendi.

    Merhaba,

    Bu işlemci konusu iyice artık çileden çıktı. İşlemci güç olmaya başladı. 10 senedir ARM'nin yediği paraya bak. Intelin 30 senelik krallığı, şimdi de bir 10 sene AMD krallığı kesin gibi görünüyor.

    Şu an piyadaki SoC üreticilerinin sayısı az değil: Apple, Qualcomm, MediaTek, Huawei Kirin, Samsung Exynos, Intel, AMD, Cavilium, Çin'de yeni Zhaoxin

    Çekirdek tasarımcılarının sayısı ise az: ARM, Intel, AMD

    Apple'ı artık kendi çekirdeğini ARM patent tekeli yüzünden tasarlayamayacağı için yazmadım.

    Şimdi 16 bit çekirdek tasarlamak istediğimizde bunu kağıt kalem kullanarak bile 1 haftada yapabiliyoruz. Youtubeda küçük ledler, entegreler ve bakır kablolar kullanarak yapanlar var. Merak ediyorsanız izleyebilirsiniz.
    64 bitte ise yardımcı bilgisayar programları kullanarak yine 1 hafta gibi kısa bir sürede yapabiliyoruz. Ancak bu yeterli değil.
    Bu çekirdeği günümüz fabrikalarının üretebileceği, ısınmayan, transistörleri bozulmayan, sızıntı akımı belirli düzeyi geçmeyen şekilde yapmak gerekiyor. Bu aylar sürebiliyor. Bu da yetmiyor.
    Günümüz üretimi çekirdekler ile rekabet etmek istersek çekirdeğin nm boyutunu düşürerek daha az alana daha fazla transistör sığdırarak performansı artıyoruz. Bu da yetmiyor, daha fazla sığdırmak için 3 boyutlu alan kullanmamız gerekiyor. Manyetik alanın 3 boyutlu simülasyonu yaparak nanometre boyutunda silikon inşaatlar tasarlamamız gerekiyor. Çekirdeklerin düşük güç tüketimi için alt hızlara geçişe uygun olması gerekiyor.

    Öncelikle bilgisayar mühendisiyim, onu söylemeliyim. Okulda biz bu işlemcinin en ayrıntılı halini görmüyoruz. Celeron çekirdeğinden bile daha basit halini gösteriyorlar. Ancak ilk başta anlamak zor, aradan yıllar geçiyor, beynimizin düşünme şekli değiştiğinde bu tür konuları kolay anlar duruma geliyoruz. Bir gün okulun dev kütüphane binasında gezerken bir raftaki kitaplar dikkatimi çekti. Fiyatı $500'ı bulan, artık çok da basılmayan işlemci tasarımı kitaplarıydı bunlar, içerikleri anlaşılır olunca çok hoşuma gitti. Birkaçının Türkçe çevirisi vardı. O gün gece uyurken bir sürü hayal kurdum, çok heyecanlanmıştım. Türkçe çevirisi olanlardan başladım, her şey açık açık tane tane anlatılmıştı. 1 ay sonra Türkiye'de kimsenin işlemci üretememesinin işlemci üretmenin zorluğundan olmadığını anladım. Bunu anlatabileceğiniz bir yatırım kurumu yok. İşin bu kısmını düşünmeyip öğrenme motivasyonu üretme aşkıyla geceleri hep bu kitaplarla geçirdim. Snapdragonların, a13'lerin, sony'nin kamera sensörlerinin üretildiği fabrikaları ve birim maliyetleri öğrendim. Apple'ın A13 ve AMD'nin APU'sunu ekipleri stalklayıp ne yaptıklarını, ekip içindeki rollerini anlamaya çalıştım. Bu sırada ARM'nin, Intel'in, Apple'ın patent tekelliği canımı çok sıkıyordu. Oturup tasarlamaya çalışsam, Türkiye'de bu konuyla ilgilenen 1 kişi daha olmadığını bilmek de çok can sıkıcı.

    Sonra bu tekelliğe itiraz olarak kurulan SiFive Açık Kaynak Çekirdek Tasarımları ile tanıştım. Bu tasarımları ücretsiz indirebiliyorsunuz internetten. İndirdim ve çok iyi tasarımlar gördüm. ARM'nin A50 çekirdeklerine yakın performansta çekirdekler vardı. Daha sonra bu arkadaşlar daha performanslı çekirdekler tasarlamaya devam etti. Bu kurumun sağladığı çekirdekler ile SoC tasarlayıp, çindeki bir fabrikaya sipariş verebilirsiniz. Bugün işlemci tasarımının geldiği nokta bu. Bu kadar kolaylaştı. Türkiye'de hala kimsenin hiçbir teknoloji harikasına yatırım yaptığı yok. Ancak şunu söyleyebilirim, SoC tasarımı ile bilen 4-5 bir mühendis bir araya gelse, 1 senede çinden gelen işlemciler elimizde olur.

    Kickstarter gibi bir sitede kampanya yapıp SoC tasarımı için halktan 2M kadar yatırım toplamaya çalışmayı düşündüm. Bu konuda da araştırma yapınca yapmam gereken kampanya reklamının 100 bin lirayı geçtiğini gördüm. Şu an bütçemin yetmeyeceği bir hadise olsa da işlemci tasarımındaki güncellemeler ile sürekli ilgilenmekten kendimi alıkoyamıyorum. Yurt dışından yatırımcı tanıyan varsa, bu konudan bahsetsin. Türkler inşaattan başka yere yatırım yapmıyor. Belki yabancı yatırımcı yapar.

    Artık üretimi bu kadar kolaylaşmış bir şey için her sene herkesin 1 aylık maaşı ülke dışına gitmemeli diye düşünüyorum. Ve son olarak sizle bir işlemci tasarım programının ekran görüntüsünü paylaşıyorum.

    İşlemci tasarımı çok kolaylaştı, Türkiye'de hala yatırım yok.


    Edit: Özelden soranlar çok olduğu için burada paylaşmak istedim. Kütüphanedeki ödünç alıp verme geçmişimden bakarak buldum.
    Herkes için mikroişlemciler ve bilgisayarlar : intel ailesi ve IBM PC / Halûk Gümüşkaya
    Schaum's outline of theory and problems of microprocessor fundamentals / Roger L. Tokheim
    The Intel microprocessors : 8086/8088, 80186, 80286, 80386, and 80486 : architecture, programming, and interfacing / Barry B. Brey
    Microprocessor systems design / Edwin E. Klingman
    16- Bitlik Mikroişlemcinin FPGA Mimarileri Kullanılarak Gerçekleştirilmesi / Esma Alaer ; Yrd.Doç.Dr.Ali Tangel
    ARM Cortex-M4 ile mikrodenetleyici programlama / Oğuz Emre Çakıl ; genel yayın yönetmeni : Hüseyin Üstünel ; grafik tasarım : Mustafa Said Şahin ; yayına hazırlık : Merve Nur Şengül, Kamil Enes Yakar ; editörler : İrem Soylu, Gizem Aksan
    Mikroişlemciler / M. Kaya Yazgan



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi design.code -- 29 Nisan 2020; 1:47:0 >



  • hocam işlemci tasarımı ya da genel anlamda digital design yeni kolaylaşmadı, uzun zamandır kolay zaten. silicon vadisinin çok kullandığı "verilog HDL" ( HDL = hardware description language ) 80 li yıllardan beridir var, öncesinde başkaları da var ancak günümüzde ticari anlamda sayısal tasarım için en yaygın kullanılan dil verilog dur.

    şimdilerde "System Verilog" olarak devam ediyor artık, siz bilgisayar müh. olduğunuzu söylüyorsunuz, Verilog ya da "System Verilog" u biraz incelerseniz C (hatta SystemVerilog da biraz da C++) a benzerlikleri dikkatinizi çekecektir.

    örneğin AMD nin şu an güncel GPU mimarileri verilog ile gerçeklenmiş sayısal tasarımlara örnek verilebilir; https://wccftech.com/amd-stolen-gpu-ip-exclusive/
    ARM da işlemcilerinin IP Core larını verilog RTL olarak sağlıyor.

    (eğer ilgi duyarsanız "System Verilog for RTL Design" konularına bakın ya da "Pong Chu" nun kitapları güzeldir)

    yani bu işler uzun zamandır bilgisayarcıların yazılım yaptığı gibi yapılıyor zaten.. Fabless üretim yapan ARM, nVidia gibi üreticiler de mühendisler oturup bilgisayar başında yapıyor bu işleri..

    bizde problem organize olamamak ve yatırım aslında, başka da bir şey değil.. geçmişte yatırım yapmak isteyenler de oldu ama bizim sistemimiz sağolsun kendi kendimize otomatik ambargo uygulamak üzerine kurulu.. mesela sivil havacılık konusunu ele alsak, ülkede sivil havacılığın gelişmesinin önündeki en büyük engel Türk Hava Kurumu dur.. neyse fazla dallandırıp budaklandırmayayım.

    artık bu işler bilgisayarda kod yazma şeklinde yapılıyor, elin gavuru düşünmüş o "abstraction" ı yapmış.. programlama dilini de geliştirmiş..

    kimse oturup transistör transistör uğraşmıyor yani..

    ülkede üniversite ve enstitülerin hali de ortada zaten, bilgisayar bölümü hocaları öğrenciler kadar yazaılımdan anlamıyor bir çok yerde (siz daha iyi bilirsiniz)

    bakın ETH Zürich (Zürich Teknoloji Enstitüsü) nde yıllardır öğrenciler bu işler ile uğraşıyor, hatta chip seviyesine kadar da götürüyorlar.

    şuradan çoğunluğu öğrencilerin tasarımı olan chip arşivini görebilirsiniz; (1986 dan bu yana listelemişler)
    http://asic.ethz.ch/all/chips.html

    özel chip tasarımları için şurada temel paydaşlar ve akış şeklini görebilirsiniz;




    PC de yazıp simüle edip sentezlenmiş dizayn lar FPGA ler üzerinde prototip şeklinde denenebiliyor. yüksek hızlar gerekmiyorsa ya da sayı az ise FPGA şeklinde kullanım da mümkün ancak ticari bir ürün şekline gidecekse ya da çok sayıda üretilecekse ASIC şeklinde üretilmesi gerekiyor.

    yukardaki akış da "EDA Companies" denilen yerdeki firmalara örnek olarak Mentor Graphics, Cadence, Synopsis verilebilir. "IP Provider" da bir çok firma olabilir, örneğin ARM dan core alıp koyabilirsiniz, Cadence dan başka bir peripheral alıp koyabilirsiniz vs. "Technology Provider" ise TSMC, UMC, Global Foundries gibi firmalar.

    burada kullanılan yazılımlar çok pahalı, ilk prototoip üretimleri de çok pahalı.

    Sizin verdiğiniz örnekteki SiFive gibi bir çok firma open source instruction set e sahip Risc-V için işlemci tasarımı yapıyor.

    şuradan Risc-V core ları görebilirsiniz; https://github.com/riscv/riscv-cores-list

    yakın zamanda bizimkiler Malezya da anlaşmalar imzaladı, Aselsan da bir kaç firma ile işbirliği kurdu ve Chisel (https://www.chisel-lang.org/ ) ile çakıl isminde bir MCU tasarlıyor şu sıralar

    tabi bu CPU değil MCU, yani mikrocontroller. MMUless (https://en.wikipedia.org/wiki/Memory_management_unit )

    MMU barındırmayacağından normal Linux kernel i çalıştıramaz.

    neyse..

    tabi önemli olan bir kez yapmak değil, sürekliliği sağlamak....
    şu linkte de ETH Zürich ve Bologna Üniversitesi ortaklığında geliştirilen Risc-V işlemcilerin tasarım ve kodlarını bulabilirsiniz; (sadece işlemci değil full System On Chip tasarımları da var)
    https://pulp-platform.org/

    kodlar System Verilog ile yazılma, temiz kaliteli kod.

    şurada da western digital in Risc-V core unun kaynak kodunu bulabilirsiniz;
    https://github.com/westerndigitalcorporation/swerv_eh1

    bu kodlar da System Verilog..

    yukarda ASIC akış şemasını koymuştum, eğer FPGA prototip şeklinde bir çalışma yapacaksanız akış şeması da şu şekilde;

    Küçükken maddi yetersizliklerden dolayı 2011 kadar intel p4 1.5 ghz cpu kullanmış biriydim. Daha küçükken yokluğun ne olduğunu öğrenmiştim ve işte o zamanlarda gelişen hayalim bu ülkede ucuza bilgisayar parçaları imal etmekti. Peki ne mi oldu sağolsun benim tembelliğim elde var sıfır. Şu an karabük üni. bilgisayar müh. okumaktayım. Açık ve net söyliyim ki eğitim sistemi rezalet. hani hocalardan kaynaklı bir sorun değil mesela programlama 2 hocam bir c dehası adam cidden ilham kattı bana. Ama nerden bakarsam bakıyım birinci sınıfta zamanımı yiyen fizik kimya gibi boş dersler zamandan çalıyorken bide bizim adamımız mühendis olcak her şeyden azar azar ekleyelim fikri yüzüne iyice olaylar batıyor. Mesela yazılıma cidden hevesli adamlar var bu elemanlara elektronik verileceğine yazılım verirse cidden mantıklı bireyler çıkacak. Böyle olmayınca adam azıcık yazılım bilgisiyle piyasaya çıkıyor ve sonuç işi amele gibi iş yerinde öğreniyor ve kendi fikrini çıkaramıyor. Bu kafa ile bu işler yürümez nede bizden bir şey çıkar. Esas konuya dönersek dediğin gibi cpu üretmek tasarmak simalasyon ve kaynaklar sağolsun aşırı kolaylaştı ama bırak cpu üretimeyi üzerine takıcağımız pvcyi üretmeyi bile bırak, yerli diye geçindiğimiz gm markası android bile google yaptırıyor. Keşke elimden bir şeyler gelse bir şeyler yapmak için elimi cidden taşın altına koymak isterim ama nerden başlıycam nasıl yapıcağım, nasıl öğreneceğim, parayı nasıl bulacağım soruları ile çarpışır iken birde üzerine tembellik binince bırakamıyorum maalesef...
    adamlar zor günde hane başı 2 şer ekmek verecek bütçeyi bulamaz iken, beraber çalamadıklarını terorist ilan ederken, halk neyi seviyor ise ona habire vergi zammı koyuyor iken, nefes alacak halimiz kalmamış ve milletçe yaşıyor taklidi yapıyorken siz neyi üretiminden bahsediyorsunuz ?

    Merak ediyorum Türkiye de mi yaşamıyorsunuz yada daha vahimi duyu organlarınızda ciddi tahribatlar mı var ?

    Mevye veren ağaç taşlanır misali birileri iş yapma cesaretini gösterse bile taşı kafasına yer.
  • hocam işlemci tasarımı ya da genel anlamda digital design yeni kolaylaşmadı, uzun zamandır kolay zaten. silicon vadisinin çok kullandığı "verilog HDL" ( HDL = hardware description language ) 80 li yıllardan beridir var, öncesinde başkaları da var ancak günümüzde ticari anlamda sayısal tasarım için en yaygın kullanılan dil verilog dur.

    şimdilerde "System Verilog" olarak devam ediyor artık, siz bilgisayar müh. olduğunuzu söylüyorsunuz, Verilog ya da "System Verilog" u biraz incelerseniz C (hatta SystemVerilog da biraz da C++) a benzerlikleri dikkatinizi çekecektir.

    örneğin AMD nin şu an güncel GPU mimarileri verilog ile gerçeklenmiş sayısal tasarımlara örnek verilebilir; https://wccftech.com/amd-stolen-gpu-ip-exclusive/
    ARM da işlemcilerinin IP Core larını verilog RTL olarak sağlıyor.

    (eğer ilgi duyarsanız "System Verilog for RTL Design" konularına bakın ya da "Pong Chu" nun kitapları güzeldir)

    yani bu işler uzun zamandır bilgisayarcıların yazılım yaptığı gibi yapılıyor zaten.. Fabless üretim yapan ARM, nVidia gibi üreticiler de mühendisler oturup bilgisayar başında yapıyor bu işleri..

    bizde problem organize olamamak ve yatırım aslında, başka da bir şey değil.. geçmişte yatırım yapmak isteyenler de oldu ama bizim sistemimiz sağolsun kendi kendimize otomatik ambargo uygulamak üzerine kurulu.. mesela sivil havacılık konusunu ele alsak, ülkede sivil havacılığın gelişmesinin önündeki en büyük engel Türk Hava Kurumu dur.. neyse fazla dallandırıp budaklandırmayayım.

    artık bu işler bilgisayarda kod yazma şeklinde yapılıyor, elin gavuru düşünmüş o "abstraction" ı yapmış.. programlama dilini de geliştirmiş..

    kimse oturup transistör transistör uğraşmıyor yani..

    ülkede üniversite ve enstitülerin hali de ortada zaten, bilgisayar bölümü hocaları öğrenciler kadar yazaılımdan anlamıyor bir çok yerde (siz daha iyi bilirsiniz)

    bakın ETH Zürich (Zürich Teknoloji Enstitüsü) nde yıllardır öğrenciler bu işler ile uğraşıyor, hatta chip seviyesine kadar da götürüyorlar.

    şuradan çoğunluğu öğrencilerin tasarımı olan chip arşivini görebilirsiniz; (1986 dan bu yana listelemişler)
    http://asic.ethz.ch/all/chips.html

    özel chip tasarımları için şurada temel paydaşlar ve akış şeklini görebilirsiniz;

    İşlemci tasarımı çok kolaylaştı, Türkiye'de hala yatırım yok.


    PC de yazıp simüle edip sentezlenmiş dizayn lar FPGA ler üzerinde prototip şeklinde denenebiliyor. yüksek hızlar gerekmiyorsa ya da sayı az ise FPGA şeklinde kullanım da mümkün ancak ticari bir ürün şekline gidecekse ya da çok sayıda üretilecekse ASIC şeklinde üretilmesi gerekiyor.

    yukardaki akış da "EDA Companies" denilen yerdeki firmalara örnek olarak Mentor Graphics, Cadence, Synopsis verilebilir. "IP Provider" da bir çok firma olabilir, örneğin ARM dan core alıp koyabilirsiniz, Cadence dan başka bir peripheral alıp koyabilirsiniz vs. "Technology Provider" ise TSMC, UMC, Global Foundries gibi firmalar.

    burada kullanılan yazılımlar çok pahalı, ilk prototoip üretimleri de çok pahalı.

    Sizin verdiğiniz örnekteki SiFive gibi bir çok firma open source instruction set e sahip Risc-V için işlemci tasarımı yapıyor.

    şuradan Risc-V core ları görebilirsiniz; https://github.com/riscv/riscv-cores-list

    yakın zamanda bizimkiler Malezya da anlaşmalar imzaladı, Aselsan da bir kaç firma ile işbirliği kurdu ve Chisel (https://www.chisel-lang.org/ ) ile çakıl isminde bir MCU tasarlıyor şu sıralar

    tabi bu CPU değil MCU, yani mikrocontroller. MMUless (https://en.wikipedia.org/wiki/Memory_management_unit )

    MMU barındırmayacağından normal Linux kernel i çalıştıramaz.

    neyse..

    tabi önemli olan bir kez yapmak değil, sürekliliği sağlamak....
  • şu linkte de ETH Zürich ve Bologna Üniversitesi ortaklığında geliştirilen Risc-V işlemcilerin tasarım ve kodlarını bulabilirsiniz; (sadece işlemci değil full System On Chip tasarımları da var)
    https://pulp-platform.org/

    kodlar System Verilog ile yazılma, temiz kaliteli kod.

    şurada da western digital in Risc-V core unun kaynak kodunu bulabilirsiniz;
    https://github.com/westerndigitalcorporation/swerv_eh1

    bu kodlar da System Verilog..

    yukarda ASIC akış şemasını koymuştum, eğer FPGA prototip şeklinde bir çalışma yapacaksanız akış şeması da şu şekilde;

    İşlemci tasarımı çok kolaylaştı, Türkiye'de hala yatırım yok.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi baybay17 -- 24 Nisan 2020; 0:56:52 >
  • Vergi ve yalakalık ile işleyen sistemde yatırım olmaz.
    En azından başımızdakiler olduğu sürece.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Küçükken maddi yetersizliklerden dolayı 2011 kadar intel p4 1.5 ghz cpu kullanmış biriydim. Daha küçükken yokluğun ne olduğunu öğrenmiştim ve işte o zamanlarda gelişen hayalim bu ülkede ucuza bilgisayar parçaları imal etmekti. Peki ne mi oldu sağolsun benim tembelliğim elde var sıfır. Şu an karabük üni. bilgisayar müh. okumaktayım. Açık ve net söyliyim ki eğitim sistemi rezalet. hani hocalardan kaynaklı bir sorun değil mesela programlama 2 hocam bir c dehası adam cidden ilham kattı bana. Ama nerden bakarsam bakıyım birinci sınıfta zamanımı yiyen fizik kimya gibi boş dersler zamandan çalıyorken bide bizim adamımız mühendis olcak her şeyden azar azar ekleyelim fikri yüzüne iyice olaylar batıyor. Mesela yazılıma cidden hevesli adamlar var bu elemanlara elektronik verileceğine yazılım verirse cidden mantıklı bireyler çıkacak. Böyle olmayınca adam azıcık yazılım bilgisiyle piyasaya çıkıyor ve sonuç işi amele gibi iş yerinde öğreniyor ve kendi fikrini çıkaramıyor. Bu kafa ile bu işler yürümez nede bizden bir şey çıkar. Esas konuya dönersek dediğin gibi cpu üretmek tasarmak simalasyon ve kaynaklar sağolsun aşırı kolaylaştı ama bırak cpu üretimeyi üzerine takıcağımız pvcyi üretmeyi bile bırak, yerli diye geçindiğimiz gm markası android bile google yaptırıyor. Keşke elimden bir şeyler gelse bir şeyler yapmak için elimi cidden taşın altına koymak isterim ama nerden başlıycam nasıl yapıcağım, nasıl öğreneceğim, parayı nasıl bulacağım soruları ile çarpışır iken birde üzerine tembellik binince bırakamıyorum maalesef...

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • begamermc kullanıcısına yanıt
    hocam her ne yapacaksan iyi yap ve yapmakta olduğun şeyi geliştir..

    eğer yazılımcı olacaksan iyi yazılımcı ol (benim bilgisayar müh. asker arkadaşım vardı, kuyumculuk yapıyordu, baba mesleği)

    okul bittikten sonra bir çok şey için az vaktin olacak, öğrenciyken insanın kendine ayıracağı çok vakit oluyor o vakti iyi değerlendirin bence..
  • Güzel düşünce ancak maalesef milyarlarca dolar para yatırmak gerekiyor bu işe.Ben ekonomik olarak o durumda olduğumuzu sanmıyorum.
  • Vay anasını ben bu işlerin donanım seviyesinde mikroskopla falan yapıldığını düşünüyordum meğerse vhdl diye bir program varmış gözüm gönlüm açıldı oha
  • Whitebeard. kullanıcısına yanıt
    gerçekten programla oluyor olsaydı intel senelerce bizi çeşit çeşit öpemezdi öyle değil mi?
  • Konu takip

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Aa o da ne demek oluyor? Yerli işlemciymiş. Avrupa'dan Amerika'dan ithal edip yerli mal üretiyor adı altında yandaşlara para yedirmek varken.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yerlisi yerine güvenilir ve ucuz olanı tercih ederim
  • AREryilmaz kullanıcısına yanıt
    gerçekten program ile oluyor ve gerçekten intel sizi yıllardır öpüyor. o gözle bakıyorsanız hepsi sürekli herkesi öpüyor zaten.

    intel öpmeyi kafasına koymuşsa onun için transistör transistör tasarlaması ya da bilgisayarda HDL ile tasarlaması fark etmez.. kurt kuzu yu yemeyi kafaya koymuşsa bir bahane bulur..

    örnek verecek olursak, yakın zamanda AMD nin en yeni Navi GPU larının verilog kaynak kodları sızdı; ( nVidia bunu beğendi )

    haberi şurada var; https://www.theregister.co.uk/2020/03/26/amd_code_shutdown/

    şurada ".v" uzatılı dosyalar verilog, ".sv" uzantılı dosyalar system verilog kodları barındırıyor;

    İşlemci tasarımı çok kolaylaştı, Türkiye'de hala yatırım yok.


    Sun Microsystems el değiştirdikten sonra Sparc işlemcilerin ticari hayatına son verildiğinde OpenSparc adı altında kodları açık kaynak olarak yayınlandı;

    64-bit işlemci, bilgi ve verilog kodlarını şuradan bulabilirsiniz; https://www.oracle.com/technetwork/systems/opensparc/opensparc-t1-page-1444609.html

    uzay çalışmalarında radyasyona dayanıklı işlemciler gerekiyor ve çok pahalılar, bu nedenle radyasyona dayanıklı FPGA üzerine işlemci atmak daha mantıklı bir hale geliyor.

    örneğin ESA (avrupa uzay ajansı) sparc-v8 instruction set kullanan LEON işlemcisi (FPGA üzerinde olunca SoftCore Processor deniyor) ile ilgili bilgileri şuradan bulabilirsiniz (vhdl ile tasarlanmış); https://en.wikipedia.org/wiki/LEON

    bilgisayar programlama tarafında C/C++ gibi dillerin esnekliği ve gücü biliniyor, esneklikten kaynaklı olarak daha kolay hata yapmaya açık, bu nedenle zamanında ABD de ordunun ön ayak olduğu ADA programlama dili geliştirildi, kuralları daha katı olduğundan kod yazmak zorlaşıyor, hata yapmak da zorlaşıyor. başta radar projeleri olmak üzere bir çok askeri proje de ADA programlama dili yaygın şekilde kullanılıyor.

    bunu yazmamın sebebi şu;

    sayısal tasarım tarafındaki HDL ler yönünden durum şöyle;

    verilog (ve system verilog) c/c++ diline benzer, esnektir, güçlüdür aynı işi yapmak için diğerlerine göre daha az kod yazmak gerekir.

    vhdl ise ada programlama dilinden türetilmiştir. ada gibi daha katı ve hata yapmanın daha zor olduğu bir dildir.

    bir çok askeri proje vs. vhdl şart koşar, akademik tayfa tarafında da vhdl yaygınken, silicon vadisi gibi yerlerde verilog/system verilog daha yaygındır.
  • adamlar zor günde hane başı 2 şer ekmek verecek bütçeyi bulamaz iken, beraber çalamadıklarını terorist ilan ederken, halk neyi seviyor ise ona habire vergi zammı koyuyor iken, nefes alacak halimiz kalmamış ve milletçe yaşıyor taklidi yapıyorken siz neyi üretiminden bahsediyorsunuz ?

    Merak ediyorum Türkiye de mi yaşamıyorsunuz yada daha vahimi duyu organlarınızda ciddi tahribatlar mı var ?

    Mevye veren ağaç taşlanır misali birileri iş yapma cesaretini gösterse bile taşı kafasına yer.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • AKP olduğu sürece öyle bir şey olmayacak.

    Teknoloji öncelikli yatırım olarak kabul eden bir parti veya bireyler gelmediği sürece Türkiye'de teknolojiye asla yatırım olmayacak bu kadar basit.

    Türkiye'de böyle şeyleri yapacak insanlar var ama tamamen paraya bağlı bir durum.
  • İşlemci tasarımı çok kolaylaştı, Türkiye'de hala yatırım yok.

    Önce bunu yap sonra işlemci yaparsin



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AnadoluEfes -- 26 Nisan 2020; 23:49:17 >
  • Bu iş öyle dediğin kadar kolay olmasada, yapılamaz birşeyde değil.

    VHDL veya VERİLOG ile çalışmalar yapan bir çok mühendis arkadaş var bu ülkede. İlla Türk tasarımcılar da gerekli değil SOC için.

    Yabancı mühendislerde istihdam edilebilir.

    Ancak sıkıntı şu, oluşturacağın SOC performans olarak isterse inteli amd yi katlasın bunun önemi bile yok ki bunu 10 yıl içinde yapabilmen çoook çok zor.

    Asıl sıkıntı şu sektörde hangi firma veya kurumlar senin bu ürettiğin SOC'unu kullanacak?

    Bu işlemciyi arge-yapman demek. 1 işlemci üretsende, 10000000 tane işlemci üretsende arge masrafı demektir.

    Bu masrafı karşılayabilmen için bu işlemci veya chipleri satabilmen lazım.

    İşte sorun burada başlıyor hacı abi.

    Bunu göze alacak Türk firmaları yok.
  • Hocam bu işlemcinin içinde ne var hep çok merak etmişimdir. Güçlü ve güçsüz oluşları neden kaynaklanıyor? Güçlüye ne yapıyorlar da güçlü oluyor yani?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: forvet09

    Vergi ve yalakalık ile işleyen sistemde yatırım olmaz.
    En azından başımızdakiler olduğu sürece.
    Uzun uzun yazmaya gerek yok devlet için çerez parası olan 50-100 milyon liralar yok diye özelleştirip Araplara fabrikaları peşkeş çektiler ardından milyarlarca dolarlık projeleri hiç düşünmeden geçiş garantileriyle imzaladılar. İşlemciler bedava üretilebilsin, bu ülkeye yılda milyarlarca dolar kazandirsin yine de yaptirmazlar çünkü Türk'e hizmet etmek bunların kanında yok.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.