Şimdi Ara

İş Hayatına Yönelik Tavsiyelerim

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
2
Favori
433
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Bir arkadaş PM'den soru sordu. Üniversitenin başındaymış. Ne tavsiye edersiniz diye ben de baya bir şey yazdım ama iki kişi arasında kalmaması gerektiğini düşündüğüm için burada da paylaşmaya karar verdim. Belki birilerinin işine yarar.

    Ben kimim peki?

    Başarı abidesi değilim. Boğaziçi PDR mezunuyum. 8 senedir de bir yazılım şirketinde proje ekibinde account manager olarak çalışıyorum. İşim müşterilerle düzenli olarak görüşmek ve onlara sunduğumuz ürünler hakkındaki taleplerini dinleyerek ürünü geliştirmek ve teknik ekibi yönlendirmek. Mesela, X kurumu diyor ki sistemde takım içi informal yazışma uygulaması istiyoruz. Ben de diyorum ki neden istiyorsunuz. Onlar da yaşadıklarını durumu anlatıyor. Müşteriyi anlıyorum ve iş modelini güncelleyip yazılım ekibine brief veriyorum. Onlar da hallediyor ve sonra müşteriye sunumla yaptıklarımızı gösteriyorum. Müşteri OK verirse süreç bitiyor ama beğenmezse başa dönüyoruz. Şu anki maaşım 4500.

    Bu gayet ortalama kariyer. O yüzden tavsiyelerim de ortalama kalitede olacaktır. Bunu da dikkate alın lütfen.

    Soru: Üniversite öğrencilerine tavsiyeleriniz nelerdir?

    Cevap:

    İngilizceyi çok iyi öğren. İngilizceden kasttım özellikle okumayı çünkü bilgi demek İngilizce demektir. Ayrıca üniversite yıllarının kendi inşa ettiğin dönem olduğunun farkında ol. Boş vaktin olmasın. Ders çalış, kulüplerde masa kurmak gibi dandik etkinliklerde bile aktif görev al, sanata yönel, sergi gez, sivil toplum örgütlerinde gönüllü çalış, derslerini iyice öğren, Eramus kovala, gez, bol bol arkadaş edin ve onlarla yeni deneyimler elde et. Misal tek başına kampa gidemezsin ama grupla gitmesi daha kolay olur. Bu tavsiyelerin altyapısı nedir peki?

    İş dünyasına üç şeye sahip olmalısın:

    Birincisi yetenek. İngilizce skill deniliyor biliyorsun. Türkçe bu konuda yetersiz çünkü yetenek denilince aslında akla gelen İngilizce'deki talent. Yani doğuştan geliyor sanıyoruz. Hayır, yetenekleri elde edebilirsin. Şunun farkında ol: Markette tonlarca sorun var. Ve yine bu marketin bu sorunları çözmek için tonla parası var ve harcamaya hazır. Eğer senin bu sorunları çözebilecek kadar yetenekli olup marketin ihtiyaçlarını karşılayabilirsen kazanırsın. Aksi halde kazanamazsın. Kısa ve net. O yüzden aranan yeteneklere sahip olmalısın.

    Aslında bu da kendi içinde ikiye ayrılıyor. Birincisi alanına yönelik derin teknik bilgi. Bilgisayar mühendisi oldun diyelim ama uzmanlık alanın ne? Yapay zeka. Peki yapay zekada uzmanlık alanın ne? Computer vision. Peki ondaki uzmanlık alanın ne? Tam olarak neye odaklanıyorsun? Content-based image retrieval konusuna odaklandım. Amacım ise Semantic retrieval konusunda uygulamalar geliştirmek. Böyle konuşan biri görsen ne kadar da bilgili ve kendine güvenen dersin. Aksi halde ne istediği bilmeyen veya derinleşememiş biri gibi görünürsün.

    İkincisi ise yönetim yani management bilgisi. Her ne kadar mühendis olsan da artık piyasa liderlik bekliyor çalışanlardan. Bu nedenle proje yönetim, zaman yönetimi, liderlik, takım çalışması, marketing, iş modeli geliştirme, strateji belirleme ve izleme gibi konularda da yeteneklerin olmalı. Bunun için de bol bol okuma yapıp kulüplerde ya da sivil toplum örgütlerinde pratik yapacaksın.

    Kısacası birinci önceliğin yetenek geliştirmek. Bunun için de teknik alanda uzman ve yönetim bilgisinden de haberdar olman lazım. Çünkü ileride bir mühendis takımını yönetebilirsin.

    İkincisi önemli özellik ise network. Çevre dediğimiz şey katalizördür. Eşsiz yeteneğinin yapabileceklerini X10 kat artırır. O yüzden oldukça geniş çevre edinmeye bak. Bu nasıl olacak peki? Bir ulaşılabilir ol. Telefon numaran sabit olsun. Sosyal medya hesaplarını kullanmasan da açık olsun. Ara sıra kontrol et. İnsanlar sana dilediklerinde ulaşabilsin. İnsanlar üzerinde etki bırak. İyi arkadaş ol, iyi lider ol, yardımsever ol, yetenekleri göster. İnsanlar boş olmadığını bilsin ve ilişkilerine yatırım yap. Biriyle rastgele tanışıp numarasını alman yeterli olmuyor. O insanla vakit geçirmen gerekiyor belli miktar. Zamanımız kısıtlı olduğu için de doğru insanlara yatırım yapman lazım. Gözlem önemli. Geleceği parlak insanlarla takıl. Diğer türler sana yük olur. Karı kız eğlence gırla geçinen tiplerden hiçbir şey olmuyor. Tecrübeyle sabit. Çevren sayesinde iş bağlayabilir ya da anında iş bulabilirsin. X arkadaşın sana, "Gel bizde işe başla" diyebilir. Torpil dedikleri esasında bu. Herkes tanıdığına öncelik verir.

    Üçüncüsü ise genel kültür. Mühendis olabilirsin ama diğer konularda da bilgin olması lazım. Tiyatro, sinema, müzik, mutfak, mimari, ekonomi, mizah, sosyoloji, psikoloji, edebiyat, mode, seyahat, fizik, matematik, kimya, astronomi, insan kaynakları gibi tonlarca alan da bilgi edin. Bunu da çeşitli kaynakları okuyarak yapabilirsin. Şimdi senin İngilizcen iyi ya şu blog ve internet sitelerini takip et:

    Gizmodo
    The Verge
    CityLab
    Reddit
    Adweek
    TheNextWeb
    Quartz
    Insider
    Upworthy
    The Atlantic
    U.S News and World Report
    Harvard Business Review
    VentureBeat
    Polygon
    Ars Technica
    Engagdet
    PcMag
    Fast Company
    MIT Technology Review
    Wired
    Vox
    Recode
    The New Yorker
    waitbutwhy.com

    Bunları yapar ve ukala olmazsan. İnsanları seversen. Onların içindeki güzellikleri çıkarmaya çalışırsan ama aynı zamanda insanlara karşı dikkatli olursan %1'lik dilime girersin bu ülkede. Çok zor değil ama yapılması kolay da değil. Son olarak bir sporda da uzman ol. Tavsiyem yüzme. Hem stres atarsın hem de sağlıklı kalırsın.

    Umarım işine yarar.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AI Engineer -- 19 Mayıs 2018; 5:0:3 >







  • Hocam selamlar bende pdr mezunuyum acaba direk bölümle ilgili bir sektörde daha önce çalıştınız mı yada çalışmayı düşündünüz mü ?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: cboy60

    Hocam selamlar bende pdr mezunuyum acaba direk bölümle ilgili bir sektörde daha önce çalıştınız mı yada çalışmayı düşündünüz mü ?
    Aslında bölüme başlarken alanda çalışmak istiyordum. Hatta klinik psikoloji yüksek lisansı yapacaktım ancak ikinci sınıftayken part time işe girdim bir ajansta. Oradan da kariyerim bu alana yöneldi. Sonradan da değiştirmek istemedim.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Taparcasına

    Bu mesaj silindi.
    Klişe olabilir ama kişisel gelişim kitapları okumam ben. Bu yazdıklarım birebir kendi tecrübelerim. Misal network sayesinde ajanstan yazılım firmasına geçtim. Yine network sayesinde birçok iş bağlayıp prim kazandım. Şu an maaşım yükselmiyor çünkü yeteneklerim piyasada bu kadar değere sahip. Daha yüksek gelir için kapasite artırmaya yönelik planlarımı devreye soktum. Eğer bu yazdıklarım dediğin gibi kişisel gelişim sitelerindekilere örtüşüyorsa demek ki doğruluk payı var çünkü copy paste değil bunlar.

    Maaşımı ve işimi yazmıştım ama tekrar yazayım. Account manager. 4500 lira.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AI Engineer -- 19 Mayıs 2018; 5:44:14 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Taparcasına

    Bu mesaj silindi.

    Alıntıları Göster
  • Santiago Bernabéu kullanıcısına yanıt
    Spor konusunda uzman olan sensin. Belli bir konuda derinleşmekten kasttım bu. Misal sen bu konuda konuşunca güven veriyorsun. Anlatmak istediğime güzel örnek oldu. Sporun önemini vurgulamak istedim çünkü benim için vazgeçilmez meditasyon ama dinamiğini açıklayamam senin açıkladığın gibi. Eline sağlık.
  • AI Engineer kullanıcısına yanıt
    Sıradan bir devlet üniversitesinde lisans, prestijli bir vakıf üniversitedesinde tezli yüksek lisans yaptım. Şu an doktora öğrencisiyim. Yüksek lisans tezim örgütsel davranış kongresine bildirim yapıldı, bir dönem projem de uluslararası işletmecilik konferansına gönderildi. Şu an Güvenlikçillkten hallice bir iş yapıyorum ve Senden fazla kazanıyorum. Üstelik bu dediklerinin hiçbirini yapmak zorunda hissetmedim kendimi.



    Fakir bir ailenin çocuğuyum. Çocukluğumun önemli bir kısmı gecekonduda geçti. Boş sandoz kutuları, şişe mantarları oyuncağımdı. İlaç kutularından oyuncak araba, çamurdan telsiz yaptım kendime. Hiç bisikletim olmadı.



    İşimde Sorumluluğum yok. Dünyanın en mal ve eğitimsiz insanlarıyla çalışıyorum. Kimse benden zeki değil çalıştığım departmanda. Gereksiz çekişmeler, ayak kaydırmacalar yok. Bir üst yöneticilerimden biri ilkokul, diğeri meslek yüksek okulu mezunu. 2 gün çalışıp, 2 gün izin yapıyorum üstelik, vardiya sistemi.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Bu dediklerin sende olsaydı 4,5 liraya çalışmazdın.Türkiye böyle bir yer değil. Yazdıklarına sahip olan bir elin parmaklarını geçmez.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ne zaman mezun oldun

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.