Şimdi Ara

İş Bankası ATM'sinin Parama El Koyması

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
1
Favori
294
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Dün akşam farklı bir bankadaki hesabıma para yatırmak üzere yakınımdaki bir İş Bankası ATM'sini kullanmak istedim. ATM'ye parayı yatırdığımda aşağıdaki görselde yer alan hata ile karşılaştım.


    İş Bankası ATM'sinin Parama El Koyması

    Madem para yatırma esnasında hata oldu, ATM'nin paramı iade etmesi gerekiyordu, ancak kartınızın bağlı olduğu bankaya başvurun şeklinde bir uyarı vererek paraya usulsüz bir şekilde el koydu (4 haneli bir miktar). Olay Ankara'da 17199 numaralı ATM'de gerçekleşti. Bir tedbir olarak bundan böyle İş Bankası'nın herhangi bir ürününü veya ATM'sini kullanmamaya karar verdim. Her iki banka ile de müşteri hizmetleri üzerinden görüştüm. İş Bankası'ndakiler hata bizden kaynaklı da olabilir diğer banka kaynaklı da olabilir diyerek olayı geçiştirdi. Diğer banka araştırıp dönüş yapacağını söyledi.


    Gelişmeler olması halinde konuyu güncelleyeceğim. Ayrıca BDDK'ye şikayette bulunacağım ve yatırdığım tutarı yasal faizi ile birlikte talep edeceğim. Aksi bir durumda maddi/manevi tazminat davası açacağım.


    Not: Diğer ATM'lerden tüm hesaplarıma para aktarabiliyor ve harcama yapabiliyorum. Ayrıca herhangi bir vergi borcum veya hesap kısıtım bulunmamaktadır.


    Güncellemeler

    1. Kartımın ait olduğu banka, işlemi "ATM para yatırma itirazı" başlığı altında ele aldı ve sürecin en az 15, en çok 90 gün içinde sonuçlanacağı bilgisini verdi.


    2. 28.05.2025 tarihi itibariyle para hesabıma iade edildi (11 gün sonra).


    3. BDDK şikayetime İş Bankası tarafından gelen cevabın özeti şöyle:

    "Yapılan incelemelerde, 21.05.2025 tarihinde kartınızın bağlı olduğu Aktif Yatırım Bankası A.Ş.’nin söz konusu işleminizle ilgili Bankamıza itiraz süreci başlattığı ve ilgili Bankamatik cihazımızdan yaptığınız para yatırma işleminin gerçekleşmediği, işleminiz ile ilgili oluşan kasa fazlasının 23.05.2025 tarihinde ilgili bankaya ödendiği tespit edilmiştir."


    4. CİMER üzerinden ayrıca şikayette bulunmuş ve aslî kusurlu tarafın kim olduğunun belirtilmesini istemiştim. 29.05.2025 tarihinde bu şikayete İş Bankası ve BDDK tarafından cevap gelmiş ancak cevap, zaten bildiğim durumu özetler şekilde olmuş. Kusurlu olan taraf belirtilmemiş. Geçerli mevzuatı bir kenara koyarsak para yatırma işleminin gerçekleşmemesi sonucu "paraya el konulması" çok ciddi bir kusurdur. Herkes bilir ki para yatırma sırasında atm kaynaklı hata oluşursa paranın iadesi esastır, "çalınması" değil. Bu nedenle ATM'lerinin gerekli güncellemelerini veya bakımlarını yapmayan banka doğrudan sorumludur.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mert_06 -- 1 Haziran 2025; 3:40:20 >







  • Ben de bugün para yatırmak için ATM’ye kartımı yerleştirdiğimde, daha şifremi girmeden ATM kartımı yuttu. ATM arızaları nedeniyle para veya kart yutma gibi durumlar her ATM’de yaşanabiliyor. Forumda da farklı bankalarda benzer sorunlar yaşayan kişilere ait konular mevcut. Bazı bankalar bu tür durumlarda parayı hızlıca iade ederken, bazıları haftalarca geri ödemiyor.

  • Benzer bir durumu başka bir bankada yaşadım.Yaklaşık 6 ay sonra hesabıma geçti.


    BDDK’ya şikayet süreci hızlandırabilir, tavsiye ederim.

  • itn İ kullanıcısına yanıt
    O kadar bekletiyorlarsa yasal faizini de ödemek zorundalar. Kendi hataları sonuçta, müşteri ile alakalı bir durum değil. Bugün BDDK'ya şikayetimi ilettim. Hafta içi bakacağım duruma, paramı alamazsam avukatımla görüşüp uygun göreceği bir vakitte maddi/manevi tazminat davası açacağım.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Benimde başıma Akbank atmsinde aynı olay gelmişti parayı sayarken hata verdi sonra kartı geri verdi parayı vermedi ve garipki normal çalışmaya devam etti. Sonra başka biri geldi para çekme yaptı sorunsuz çalıştı hatta dedim o kesin benim para ama elden birsey gelmiyor.

    Bende bankayı arayıp kayıt oluşturdum 1 ay kadar sürdü tamamını geri yatırdılar

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bende de bir defa (ziraat hesabım ve ziraat atmsi) kazı çalışması yapılırken atm'ye giden kabloları kopartmışlar. Elektriği gitti. Parayı vermedi ama hesaptan çekiliyor gözüküyordu. Aradım. Kayıt oluşturdular. Sayım yapacağız başvurunuz üzerine atm'de dediler. 3-4 gün sonra para yattı. Biraz da kendi atmleri olursa basit oluyor böyle işler sanırım.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Öncelikle geçmiş olsun. Benim de herkes gibi param atm de kalmıştır benzer sorunlar olmuştur.


    Evvela sakin olmakta fayda var


    Birincisi


    Atm ler arıza yapabilirler, elektrik veya internet bağlantılarında sorunlar olabilir. Sonuçta bu kul yapısı, Allah yapısı değil.


    Size zaten çözüm yolunu da göstermiş. Bankanıza kayıt yapıp ilgili paranın hesabınıza dönmesini bekleyeceksiniz.


    Bu tarz işlemler bazı bankalarda kısa sürerken bazısında uzun sürebiliyor.


    Ayrıca konuda yasal bilgi paylaşımı yapılmamış ben paylaşayım.


    Bu tarz konular "harcama itirazı" başlığı ile kayıt altına alınır ve harcama itirazı işlem yasal süresi 180 gündür.


    Yani konuda "avukatıma söyleyeceğim maddi manevi tazminat davası açacağım" dediğiniz için bunu söylüyorum. Bankanın 180 gün işlem süresi var maksimum. Yani paranızı geriye 20.günde de verebilir 180.günde de verebilir.


    Bddk çağrı merkezini ararsanız bu verdiğim bilgiyi teyit edeceklerdir.


    Hatta buyrun örnek ekliyorum.



    https://www.bankkart.com.tr/harcama-itirazi


    Alıntı

    metni:
    İtiraza konu işlemler yine Ulusal ve Uluslararası kartlı ödeme kurallarına göre belirlenen süreler içerisinde çözümlenmekte ve bu süreler yapılan işlem tipi ve itiraz nedenine göre 30 ile 180 gün arasında değişebilmektedir


    Her bankanın harcama itirazı sayfasında benzer ifadeyi görebilirsiniz.


    Yani bankanın yasal hakkı 180 gündür üstte de dediğim gibi Bddk çağrı merkezini arayıp teyit edebilirsiniz.


    Gelelim mağduriyet kısmına


    Evet siz ve tüm müşteriler haklı elbette. 180 gün uzun bir süre. Lakin genelde daha erken çözülüyor bu tarz problemler.


    Bddk çağrı merkezi iletişim no şurada yer almakta



    https://www.bddk.org.tr/Iletisim



    Şube atmleri her gün, dışarıdaki atmler belirli periyotlar halinde ilgili firmalar tarafından kontrol edilir. Fazla para olması durumunda sistem otomatik olarak tarih saat bilgisinden tespit edecek ve sizin itirazınız sonucu bankanızdan gelen kayıtlara göre iadeniz gerçekleşecek.


    Bahsettiğiniz durum her banka ve her atmde başınıza gelebilecek bir şey. Zannedersem ilk kez başınıza geldiği için bu kadar büyük tepkiler verdiniz diye tahmin ediyorum.

    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >




  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • XpressMusic34 kullanıcısına yanıt

    Bilgiler için teşekkür ederim. Fakat durum sizin de bildiğiniz gibi "harcama" veya "harcama itirazı" ile ilişkili bir şey değil. Vadesiz TL hesabıma atm'den para yatırırken, banka kaynaklı bir hata meydana geldi. Bu tür hatalarda para iade edilir, el konulmaz. Daha önce de defalarca kez para yatırma sırasında hatalarla karşılaştım ancak her seferinde para atm tarafından iade edildi. Dolayısıyla mevzuata göre bu tür işlemler, harcama itirazı sayılıyorsa; mevzuatın güncellenmesinde fayda var. Çünkü ortada ne bir harcama var ne de bir alışveriş...




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mert_06 -- 19 Mayıs 2025; 16:46:51 >
  • Mert_06 kullanıcısına yanıt

    Rica ederim hocam.


    Atm de oluşan sıkıntılar "harcama itirazı" başlığı ile değerlendiriliyor bankanıza sorun açtığı kayıt "harcama itirazı" kaydıdır. Yani bu para şurada sıkışmış,kalmış iade edilmemiş vb. diye altına yazacak. Harcama itirazı deyince insanların aklına sadece karttan habersiz para çekilmesi zannediyor ama aslında çok geniş bir kavram.


    Parayı size iade etmemesi güvenlik sebebiyle olabilir. Her bankanın prosedürü farklı veya para yatırma çekme ünitesi kendini arıza moduna aldıysa böyle bir hata da vermiş olabilir.


    Dediğim gibi siz de her tüketici haklısınız bu süreçlerin daha kısa olması lazım ama yasal olarak 180 gün belirlenmiş. Bddk çağrı merkezini arayıp bu hususu dile getirip 180 günün daha kısa olması yönünde kayıt bırakabilirsiniz.

    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.