Şimdi Ara

İroni nedir?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
18
Cevap
0
Favori
330
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Bizler, anlamlarını bilmediğimiz kelimeleri değişik değişik yerlerde kullanmayı sever, ve doğrusunu araştırma zahmetinde bile bulunmayız genel olarak.Adam diyor ki ' canım çok sıkkın ama ben hareketli bir müzik dinliyorum,ne kadar da ironik değil mi ? böyle diyenleri sopayla kovalamak lazım
    İroni nedir ?
    söylem ve durumlara göre değişen ironi kelimesi genel manada,söylenenin aksini ifade etmek,olayın ve sözün çelişki noktası çekilmesidir.
    Örnek 1 : şişman bir insana 'çok zayıfsın' demek basit bir sözsel ironidir
    Örnek 2 : Grip aşısı için hastaneye gittiğinizde size yapılan aşının, sizi sakat bırakması da bir ironidir
    Örnek 3 : futbol maçının son dakikaları,forvet oyuncusu takımın gol yememesi için hızlı bir şekilde defansa yardım için geri geliyor,rakip takım oyunucusu orta yapıyor,ama top o koşan forvet oyuncusuna çarparak kaleye giriyor.Takımın gol yememesi için defans yardıma gelen forvet oyuncusu kendi kalesine gol atıyor ve ironik bir olay vuku buluyor.

İroni her zaman olumsuz sonuçlanacak diye bir durum yoktur.Bunun olumlu örneklerini de düşünebilirsiniz.
    Ayrıca ironi her zaman tek taraflı olmaz.
    örnek a: Patron,sevmediği personelini acı çeksin,hayatı mahfolsun diye işten çıkarıyor.Ama işten çıkarılan personel başka bir iş başvurusu yaparak,daha güzel bir işte çalışmaya başlıyor.Bu durumda hem patron tarafında,hem de personel tarafında bir ironi oluşuyor.Bir taraf için olumsuz diğer taraf için olumlu bir ironi vuku buluyor.
    Sonuç olarak,cahil olan bir kimsenin,ben zekiyim demesi ironi değil,kusursuz bir cehalet ve ukalalıktır

• Sen çok yanlış gelmişsin kardeş , bahsettiğin şeylerle ironinin alakası yok.
  • Organik sebze yiyorum

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • STiLBe kullanıcısına yanıt
    Bahsettiğim şeylerin ironinin uç noktaları olduğunu anladığını varsayıyorum.o zaman biraz örnek verebilir misin,bende doğrusunu öğreneyim
  • İ harfini demirden yazarsanız Iron"İ" yapmış olursunuz.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • İnsanın kendine yakışanı giymesidir.
  • Zodiac Killer Z kullanıcısına yanıt
    organik bulabiliyon mu bu devirde :)
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    CSB açılımı ve anlamı nedir ?
    12 yıl önce açıldı
    BU YAZANLAR NE ANLAMA GELİYOR
    4 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Doğru noktaya ayak bastın :)
  • Verdiğin örneklerde mizah yok... ironide zıtlıktan kaynaklı mizah oluşur. komik duruma düşmek (3. örnek) ironi değildir. Zaten 2. örnek hiç alakasız.

Alttaki resim misal ironidir.

İroni nedir?
    Tabi bu ironiyi sadece alaydan ibaret zanneden insanlar için geçerlidir.Alay illa ki mizahi olmak zorunda değildir.Anladığım kadarıyla siz sadece işin için de'alay ve mizah' var ise bunu ironi varsayıyorsunuz.İyi günler
  • Bir çeşit ıspanak yemeği.

• Donald Trump kullanıcısına yanıt
    hiç sevmem :)
  • quote:

Orijinalden alıntı: unrealwar

Tabi bu ironiyi sadece alaydan ibaret zanneden insanlar için geçerlidir.Alay illa ki mizahi olmak zorunda değildir.Anladığım kadarıyla siz sadece işin için de'alay ve mizah' var ise bunu ironi varsayıyorsunuz.İyi günler

Alay demedim , "mizah" demiştim ben. Elbette sadece mizah değil aşağıda belirtildiği gibi eleştirel yönüde var. Ben sizin ironiyi felsefe! anlamında belirttiğinizi anlamadım kusura bakmayın :)

quote:

İroni (Eski Yunanca: eironeía), söylenenin tam tersinin kastedildiği ifadedir. Söylenen ya da yapılan eylem, ciddi görüntüsü altında, karşıt söylenceyi ya da eylemi, çelişki noktasına çekmeyi hedefler. Mizahdan farklı olarak, ironi daha eleştirel yaklaşır. İroni mimik, jest ve tonlama ile söylemek istenenin altını, dolaylı çizer.

Sokrates'in diyalog yöntemi iki aşamadan oluşur. Birincisi ironidir. Sokrates, muhatabının kesin doğru olduğunu düşündüğü bilgileriyle ilgili çeşitli sorular sorarak bu bilgilerin gerçekte tartışmaya açık olduğunu kanıtlar.İkinci aşama ise maiotiktir. Sokrates bu aşamada yine ustaca sorduğu sorularla muhatabının zihninde doğuştan var olduğunu düşündüğü gizli bilgileri ortaya çıkarır

Yoo estağfirullah.Zaten ironi felsefik bir terimdir ki :) İlk çıkış noktası felsefedir.O fitness fotoğrafında siz idyebilirsiniz ' adamlara bak,hem zayıflamak için salona gidiyorlar hem de yürüyen merdiven kullanıyorlar ' evet bu mizahi bir durumdur,ama bende diyebilirim ki ' belki o adamlarda menisküs oluşmuştur,menisk kıkırdağı çatlamıştır,o yüzden bu adamlar zaten normal merdiveni kullanamaz,yürüyen merdiveni kullanmaları gerekir ' işte ironinin altında yatan şey aslında bu düşünce felsefesidir.Karışık işler
  • quote:

Orijinalden alıntı: gandalff

ironi = i +http://tmssl.akamaized.net//images/portrait/originals/3332-1406462596.jpg

Yapma bunu gandalf

• demirin i halidir.
  • quote:

Orijinalden alıntı: unrealwar

Yoo estağfirullah.Zaten ironi felsefik bir terimdir ki :) İlk çıkış noktası felsefedir.O fitness fotoğrafında siz idyebilirsiniz ' adamlara bak,hem zayıflamak için salona gidiyorlar hem de yürüyen merdiven kullanıyorlar ' evet bu mizahi bir durumdur,ama bende diyebilirim ki ' belki o adamlarda menisküs oluşmuştur,menisk kıkırdağı çatlamıştır,o yüzden bu adamlar zaten normal merdiveni kullanamaz,yürüyen merdiveni kullanmaları gerekir ' işte ironinin altında yatan şey aslında bu düşünce felsefesidir.Karışık işler

Evet , mizah yanında eleştiride vardır aslında burda. Bahsedilen yer fitness merkzi değil fizik tedavi olsa elbette böyle bir savunma yapabilir işyeri ama zayıflama merkezi olunca komik ve yapan kişi yaptığı işle eleştirilmiş oluyor aslında. Neyse sorun sadece biz türklerin kavramları kafamıza göre değiştirmesinden kaynaklanıyor. İroni bizim ülkemizde böyle yer edinmiş daha çok. Bizle bir alakası yok yani :)

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.