Şimdi Ara

IRAK'TA ARAÇ SAHİBİ OLMAK | DİKKAT! İSYAN İÇERİR!!!

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
32
Cevap
0
Favori
57.041
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Arkadaşlar öncelikle bunlar kendi gözlemlerim değil, 1 yıldır Irak'ta inşaat ve mermer üzerine işler yapan bir arkadaşımın bugün bana anlattıklarıdır.

Önce araçlardan değil de Irak'taki hayatın aslında sandığımızdan, yani dışardan görünenden çok daha farklı oluşundan bahsetmek istiyorum.

Önce arkadaşlarıma Irak halkının Türklere karşı tepkisini sordum. Çok nadir bazı bölgeler hariç Türklere kesinlikle karışmadıklarını ve Irak'ta da çok ciddi anlamda Türk nüfus olduğundan bahsetti. İlk Irak'a gittiğinde çok yabancılık çekmiş ama zaman geçtikçe beklediğinden çok daha farklı bi yer olduğunu anlamış. Alışveriş merkezleri ve eğlence mekanları oldukça fazlaymış ama bizim eğlence anlayışımızdan biraz daha farklıymış. Şöyle de bir ayrıntı var ki, yiyecek içeceklerin büyük kısmı Türkiye'den gelmesine rağmen Türkiye'deki fiyatlardan daha ucuza alabiliyorlarmış. Elektrik ve suya kesinlikle hiç bir şekilde ücret ödemiyorsunuz, ticari bile kullansanız.

Irak'ta ki yaşam hakkında en çok hoşuma giden ve dikkatimi çeken şey kadınlara müthiş değer verilmesi. Yani şöyle ki; kadına el kaldıran bir erkeği içeri alıp sabaha kadar bir güzel döver, eğer Irak vatandaşı değilse de anında sınırdışı ederlermiş ki arkadaşımın yanında çalışan bir adamı sınırdışı etmişler. Ayrıca sokaklarda da insanlar kavga etmezmiş, emniyet böyle insanlara da hiç iyi davranmıyormuş çünkü. Daha bir çok şey hakkında konuştuk ama bunlar en önemli ayrıntılardı. Şimdi araba konusuna geçelim.

Arkadaşımın önce babası Irak'a iş kurdu, bu sırada arkadaşım askerdeydi. Asker dönüşü kendisi Irak'a geçmek üzereyken babası arayıp, "Oğlum sen çok istiyorsun diye beyaz bir 3.20 aldım" diyor. Çocuk da o heycanla gidiyor Irak'a ama uçaktan iner inmez hayal kırıklığı. Etrafında gördüğü en kötü araba çünkü BMW. Porsche'lar, Mercedesler, Toyota'nın hiç görmediği bilmediği arabaları. Yani 3.20 onlar arasına çok sıradan kalmış. Yolda giderken arkadaşım bir Dodge Charger görüyor ve " Baba arabaya bak be " diyor, sonra babası da "Tamam oğlum git al beğendiysen" diyince, 3.20'yi verip yerine siyah bir Dodge Charger alıyor. 2009 model, 3.5 Litre V8 motor. Aracın fiyatı 23.000 dolar. Ayrıca sahip olduğunuz araç için kesinlikle hiç bir şekilde hiç bir türde vergi ödemiyorsunuz.

Arkadaşımın arabayla ilgili sözleri beni mahvetti. Deposunu Türk Lirasıyla 25 liraya dolduruyor, fakat bir depoyla 400 km civarında anca yol yapabiliyormuş. 400 km sanırım şehir dışı verisi. Fakat benzinin 40 kuruş civarında bi fiyatı olduğunu düşünürsek, bir depoyla 100 km bile yapsam koymaz bana. Fakat bu fiyat 3. kalite benzin için geçerli, yani en ucuz benzin bu. Daha pahalısı da var. Bir ayrıntı daha vereyim, Charger'la 100 km ile giderken bile pati çektirebiliyorsunuz. Ben buna tav oldum. Her neyse devam edelim

Arkadaşım bu araçla Türkiye'ye geldiğinde 2.200 KM yol yapmış Irak'a gidip gelene kadar, ilk depoyu Irak'ta doldurup çıkıyor, Irak'a girene kadar 1000 dolar benzin parası ödüyor. 2.200 km şehirler arası yolda, 1000 dolar

Diğer araba fiyatları ise aklıma gelenler şöyle; Vw New Beetle 2009 modeller 4.000 dolar, BMW X5 15.000 dolar civarında, Golf 6 10.000 dolar civarında ( Golf 5 de olabilir ), şimdlik aklıma gelenler bunlar. Fakat araçların servisi konusunda çok ciddi sorunlar varmış. Profesyonel kaliteli bir servis yokmuş. En bombası da şimdi geliyor; elektriğin suyun bedava olduğu yerde iç dış araç yıkama 25 dolar!!! Yıkatanlar da epeyi varmış

Arkadaşlar şimdilik bunlar geldi aklıma, zamanla yine eklerim aklıma gelenleri. Biraz dağınık yazmış olabilirim kusura bakmayın. Sizin aklınıza gelen sorular varsa sorun, cevabını biliyorsam yardımcı olurum, çünkü 4 5 saat Irak hakkında konuştuk bugün

• tabi orada petrol bol olunca öyle vergiye ihtiyaçlarıda olmaz, nasıl olsa herşey beleş:)
  • quote:

Orijinalden alıntı: EXPANDER

tabi orada petrol bol olunca öyle vergiye ihtiyaçlarıda olmaz, nasıl olsa herşey beleş:)

bizde ne kadar petrol bol da olsa devlet baba doymaz.
  • Bugün Türkiye'de petrol çıksın, Türkiye kendi petrolünü işleyip kendi benzinini yapsın, yine o benzini 4 liradan aşağı satmazlar. Satarlarsa da bu mesajımı bulup hatırlatın sınırsız banlicam kendimi
  • güzelmiş ağzımın suyu aktı
    (su bedava kabilinden)
  • Ucuz yer Irak ama Terör var.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Destdestron

Ucuz yer Irak ama Terör var.

Ülkenin tamamında değilmiş terör, şimdi bilemicem ama bazı bölgelerde yoğunmuş. Onun dışında rahatmış Türkler.
  • biz burada benzine 10 katı ücret ödüyoruz!
  • quote:

Orijinalden alıntı: mathematical

biz burada benzine 10 katı ücret ödüyoruz!

50 tl'ik benizinin 49 tl'si vergi.
  • O araçlar ordaki fiyatla buraya gelse zaten biz benzine vereceğimiz parayla 6 ayda aracın orjinal fiyatını geçer üstüne zarar etmeye başlarız.
  • Türkmenistan'da 10 dolara 50 litre benzin alınabiliyormuş yani bir arabanın deposu 10 dolara doluyor. Ayrıca devlet otomobil başına her ay 120 litre, motosiklet başına 40 litre bedava benzin veriyor, su, elektrik,telefon, doğalgaz, yurt içi hava ulaşımı bedava. Bizde ise herşeye her gün zam geliyor. Dünyada petrol fiyatı düşerken bile bizde akaryakıta zam geliyor. Kırmızı et, akaryakıt, elektrik ve doğalgazda dünyanın en pahalı ülkesi olduk. Ne de olsa istikrar var! Milletler hak ettikleri biçimde yönetilirler. Bizdeki akaryakıt fiyatları başka bir ülkede olsaydı halk sokaklara dökülürdü. Demokrasi bilincimiz olmadığı için protesto etmiyoruz koyun gibi boyun eğiyoruz eğer halk birleşip 1 günlüğüne akaryakıt almayıp akaryakıt fiyatlarını protesto etse fiyatları indirmek zorunda kalırlar.
  • biz ne için yaşıyoruz nasıl bi çiftlik burası anlamıyorum benzin dibinde ucuz burda pahalı sizin aklınız alabiliyormu, gecenlerde bi konuda vardı resmi olarak çinli işciden daha az kazanıyor bir türk işcisi, biri burda ucuza calıştırıp herşeyi pahalıya satıyor ettiği kardanda rahatca yaşıyor, 3-5 cocuk tabi ister bu adam çiftliğine
  • quote:

Türkiye'de de teror var.
  • quote:

Orijinalden alıntı: druen

quote:

Türkiye'de de teror var.

Oda var ama orda daha ağırlıklı.
  • sadece ırağa özgü değil

libya :
    arabalar buranın yarı fiyatına
    atıyorum devlet 20 bine araba alıyor dışarıdan sana 18 bine veriyor
    üniversite bedava
    elektirik bedeva
    su bedava
    savaştan sonra şu an
    aylık 900 dolar hiç çalışmayana
    yıllık 50 bin dolar aile başı yardım
    ayrıca özel günlerde bedava dağıtılan evler arabalar cabası
    yurt dışında okuyorsan 2000 euro cep harçlığı
    herşey bedava ama yinede türkiye derim
  • quote:

Orijinalden alıntı: mustafam33

sadece ırağa özgü değil

libya :
    üniversite bedava
    elektirik bedeva
    su bedava
    savaştan sonra şu an

vay be... yahu madem oyleydi kaddafiyi niye linc ettiler?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: BENL!

quote:

sadece ırağa özgü değil

libya :
    üniversite bedava
    elektirik bedeva
    su bedava
    savaştan sonra şu an

daha fazlasını vaad ettiler
  • quote:

quote:

sadece ırağa özgü değil

libya :
    üniversite bedava
    elektirik bedeva
    su bedava
    savaştan sonra şu an

ya devletten bu kadar yardım alıp bir de isyan ettiler. şimdi abd oraya da demokrasi getirirse görürler bu yardımlar yerine ne alacaklarını

• quote:

Orijinalden alıntı: werty_tr

quote:

quote:

sadece ırağa özgü değil

libya :
    üniversite bedava
    elektirik bedeva
    su bedava
    savaştan sonra şu an

ya devletten bu kadar yardım alıp bir de isyan ettiler. şimdi abd oraya da demokrasi getirirse görürler bu yardımlar yerine ne alacaklarını

şimdi her aileye aylık 50 bin dolar para
    türkiyedeki anlaşmalı özel hastanelerde tedavi bedava her şehirde ücretsiz yemek yiyecekleri lokantalar var
    aylık kişi başı 200 dolar ek para

hey gidi heyy

• Merhaba;
    Öncelikle bu tur bi paylasim yaptigin icin tesekkurlerimi iletmek istiyorum. Hemen konuya giricem ben kuzey irak duhok ilçesinde oto yikama isi yapmayi dusunuyorum, hic gitmedim ama akrabalarimdan cok bilgi aldim yerlesim yeri ordaki insanlarin bakis acilari vs vs gibi butun herkeze yorumum acik (sizce nasil olur ordaki bi oto yikama isi ). Birde atlamayayim akrabalarimin soylediklerine gore;erbilde 2009 yilinda bu oro yikama isini amotor seklinde firca ile yapan bi kisi varmis ki fircayla yikama yaptigi halde dukkaninin onu sira oluyormus cok sayida... Bu uygulamayi duhok bolgesinde profosyonel seklinde yapsam nasil olur sizce ? Tesekkurler :)

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.