Şimdi Ara

iPhone’da ses kayıtlarını metadata korunacak şekilde PC’ye aktarma problemi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
3
Cevap
0
Favori
83
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

iPhone’daki ses kayıtlarını PC’ye aktarmak için dosyalar uygulaması içinde bir dosya oluşturup ses kayıtlarını oraya aktarıyor, sonra o dosyayı iTunes’tan PC’ye çekiyorum ama bunu yapınca ses kayıtlarının yapıldığı tarihi silip yerine sanki onları dosyaya aktardığım anda kayıt yapılmış gibi tarihlerini değiştiriyor. Mesela ses kaydı 2 yıl 3 ay öncesinden, bunun tam tarihi zaten “Sesli Notlar” uygulamasında metadata olarak yazıyor, ancak ben Dosyalar’da bir dosya oluşturup oraya aktarınca kayıt tarihini aktardığım günün ve anın tarihi olarak değiştiriyor.

iTunes üzerinden PC’ye aktarma yöntemim şu: Dosyalar uygulamasında ses kayıtlarını aktarmak için bir yeni dosya oluşturup kayıtları oraya aktarıyor, sonra o dosyayı örneğin Microsoft Word programının Dosyalar programı içindeki klasörüne aktarıyorum, oradan da PC’ye aktarıyorum iTunes ile bağlanarak. O şekilde yapmayıp metadata verileri korunacak şekilde iTunes üzerinden PC’ye aktarma yöntemi var mıdır ses kayıtlarını?

Yapay zeka uygulamasına sordum:

“iPhone’da ses kayıtlarımı bilgisayara aktardığımda kayıt oluşturma tarihini değil aktarma tarihini gösteriyor. Nasıl çözerim?”

Cevabı:

“iPhone'daki ses kayıtlarını bilgisayara aktardığınızda, dosyaların **oluşturulma tarihi** yerine **aktarma tarihinin** görünmesi, genellikle dosya meta verilerinin (metadata) korunmamasından veya aktarma yönteminden kaynaklanır. Bu sorunu çözmek için aşağıdaki yöntemleri deneyebilirsiniz:

---

### **1. Dosya Özelliklerinden Tarihi Manuel Düzeltme (Windows/Mac)**
    - **Windows**:
    1. Aktarılan ses dosyasına sağ tıklayın → **Özellikler**’i seçin.
    2. **Ayrıntılar** sekmesine gidin.
    3. **Oluşturma tarihi**, **Değiştirme tarihi** gibi alanları elle düzenleyebilirsiniz (eğer seçenek varsa).
    4. Alternatif olarak, üçüncü parti bir araç (örneğin **BulkFileChanger**) ile dosya tarihlerini toplu değiştirebilirsiniz.

- **Mac**:
    1. Finder’da dosyayı seçin → **Cmd + I** (Bilgi Ver) tuşlarına basın.
    2. **Oluşturma Tarihi** ve **Değiştirme Tarihi** alanlarını elle düzenleyin.
    3. Terminal’den de `touch -t YYYYMMDDhhmm.ss dosyaadı.m4a` komutuyla tarih verebilirsiniz.

---

### **2. iTunes/Finder veya iCloud ile Aktarım Yapın**
    - **iTunes (Windows) veya Finder (Mac)** üzerinden:
    1. iPhone’u bilgisayara bağlayın.
    2. **Ses Kayıtları** bölümünü bulun (iTunes’da "File Sharing" > "Voice Memos").
    3. Dosyaları doğrudan buradan sürükleyerek aktarın. Bu yöntemde meta veriler daha korunaklı kalabilir.

- **iCloud.com**:
    1. iPhone’da **Ses Kayıtları** uygulamasının iCloud’a yedekleme yaptığından emin olun.
    2. [iCloud.com](https://www.icloud.com/)’a giriş yapıp **Ses Kayıtları**’nı indirin.

---

### **3. Meta Verileri Koruyan Aktarım Yöntemleri Kullanın**
    - **AirDrop** ile aktarım yapın (dosya tarihleri genellikle korunur).
    - **Third-party uygulamalar** kullanın:
    - **iMazing** (Ücretli, ancak meta verileri korur).
    - **AnyTrans** veya **3uTools** gibi araçlarla ses kayıtlarını çekin.

---

### **4. Dosya Adını Tarih İçerecek Şekilde Yeniden Adlandırın**
    - iPhone’daki ses kayıtları genellikle **kayıt tarihini** dosya adında içerir (örneğin, `20240503_123456.m4a`). Dosya adını kontrol edip, tarihi buradan manuel olarak çıkarabilirsiniz.

---

### **5. Alternatif: iOS’tan E-posta veya Mesajla Gönderim**
    - Kaydı **Ses Kayıtları** uygulamasından paylaşarak e-posta veya iMessage ile kendinize gönderin. Bu yöntemde dosya oluşturma tarihi genellikle korunur.

---

### **Önemli Not:**
    - iPhone’daki ses kayıtları **.m4a** formatındadır ve bazı aktarım yöntemleri (örneğin, e-posta) dosya meta verilerini sıfırlayabilir.
    - Meta verileri kontrol etmek için Mac’te **Get Info** veya Windows’ta **Özellikler > Ayrıntılar**’ı inceleyin.

Sorun devam ederse, aktarım yönteminizi değiştirerek (örneğin, iCloud veya iTunes/Finder) meta veri kaybını önleyebilirsiniz.”

3utools programı üzerinde nedense hem önceki yedekleme dosyalarımda Voice Memos klasörü boş görünüyor, hem de genel olarak voice memos yedekleme harici de görünmüyor.

Mail üzerinden aktarım sıkıntılı olur, çok dosya var ve bazılarının boyutu yüksek.

iCloud kullanmıyorum, kullanmayacağım.

Ses kayıtlarını sms ile kendime gönderip oradan sms’leri 3utools ile PC’ye çeksem olur mu bilmiyorum.

Masaüstü bilgisayarımın Bluetooth özelliği yok, Airdrop ile PC’ye aktaramam.

Otg ile iPhone’a USB bağlayıp ses kaydı dosyalarını direkt ona aktardığımda USB’yi PC’ye takınca “date accessed” verisi yani ses kaydının tarihi USB’nin kendi klasöründe görünüyor; ancak USB’deki kayıt dosyalarını bilgisayarımdaki herhangi bir klasöre aktardığımda tekrardan bu veriler silinip yerine aktarıldığındaki anın tarihi yazılıyor.

Daha önceden böyle bir problem söz konusu değildi, bilmiyorum iOS 18’in son güncellemeleri ile bir hata mı yaptılar, veya Apple bilerek kendince dosyalara bir koruma yapmaya çalışıyor desem tam tersi metadatanın aslında korunması doğrudur ki yanıltıcı olmasın.

Bunu çözmenin, yani ses kayıt dosyalarında metadata korunacak şekilde PC’ye aktarmanın bir yöntemi var da ben mi bilmiyorum, yoksa yine Apple’ın bir saçmalığı mı söz konusu gerçekten merak ediyorum. Apple ürünlerini yıllardır kullanıyorum ve artık bu saçmalıklarla uğraşmaktan bıkmış durumdayım.

Bilgisayar işletim sistemi Windows 8.1 Pro. iTunes’un son sürümü yüklü. Acaba Apple iTunes’un fişini çektiği, yerine Finder uygulamasını getirdiği için mi bu sorun var? Geçmişte böyle bir problem yoktu.

iPhone’umda iOS’in en son sürümü yüklü: iOS 18.4.1 (22E252)

Bilgi, öneri, fikirlerinizi paylaşırsanız müteşekkir olurum. Sağolun.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi H4- -- 2 Mayıs 2025; 21:47:16 >
    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >

• Kullanmadığım iOS 15.7.9 (19H365) yazılım sürümündeki eski iPhone 6s cihazım ile biraz önce deneme amaçlı bir ses kaydı yaptım. Bir süre sonra o ses kaydını o telefondaki dosyalar uygulamasında bir klasöre aktardım ve metadata verisinin korunduğunu gördüm.

Aynen düşündüğüm gibi, bu problem iOS sürümü ile ilgili, önceden yoktu böyle bir saçmalık. Neden bunu yaptıklarını bilmiyorum, bilerek mi yaptılar yoksa bir bug mı söz konusudur; ileri iOS sürümlerinde düzeltirler mi, merak konusu.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi H4- -- 2 Mayıs 2025; 22:0:25 >
    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.