Şimdi Ara

Intel, merakla beklenen 18A üretim sürecinde rekor verime ulaştığını duyurdu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (2 Mobil) - 1 Masaüstü2 Mobil
5 sn
18
Cevap
0
Favori
532
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Intel, merakla beklenen 18A üretim sürecinde rekor verime ulaştığını duyurdu
    Intel, Tech Tour etkinliğinde 18A üretim süreciyle ilgili ilerlemeleri paylaştı. Firmanın açıklamalarına göre, şirketin bu en gelişmiş üretim süreci şu ana kadarki en düşük hata yoğunluğuna ulaşmış durumda.

Üretim bu çeyrekte başlıyor

18A üretim süreci, Intel Foundry’nin kuruluşundan bu yana en kritik dönüm noktalarından biri olarak görülüyor. Çünkü bu kez Intel’in üretim yetenekleri hem siyasi hem de ticari kurumlar tarafından dikkatle inceleniyor. Bu nedenle, şirketin güçlü bir nihai çözüm sunması büyük önem taşıyor. Intel Tech Tour sunumunda beklenen bilgiler de paylaşıldı ve 18A sürecinin şu anda tarihindeki en düşük kusur yoğunluğuna ulaştığını, seri üretimin ise 2025’in dördüncü çeyreğinde başlayacağı açıklandı.

Bu gelişme özellikle önemli, çünkü 18A’nın geniş çaplı üretim ve ölçeklenebilirlik açısından rekabetçi bir noktaya geldiğini gösteriyor. Kusur (hata) yoğunluğu kavramına aşina olmayanlar için, bu terim bir yonga plakasında (wafer) birim alan başına düşen hata sayısını ifade ediyor. Bu kusurlar, transistörler veya bağlantılar üzerinde sorunlara yol açarak yonganın düzgün çalışmasını engeller. Yüksek kusur yoğunluğu, özellikle büyük yongaların üretiminde daha fazla hatalı ürün anlamına geliiyor. Bu da büyük çip paketleri için tasarlanan 18A gibi gelişmiş üretim süreçleri açısından istenmeyen bir durum.

Ayrıca Bkz.AMD Instinct MI450, Samsung’un HBM4’ünü kullanacak

Kusur yoğunluğunun en düşük seviyede olması, üretim verimliliğinin yüksek olacağını işaret ediyor. Geçmişte bazı kaynaklar 18A verim oranlarının %10 seviyesinde olduğunu iddia etmişti; ancak Intel’in seri üretimi artırmaya karar verdiği bir dönemde bu iddianın doğru olmadığını gösteriyor. Ancak şirket tam olarak hangi verim seviyesine ulaştığını açıklamadı.

Elbette hata yoğunluğu, 18A sürecinin durmunu tamamen yansıtmıyor.  Parametre hataları, maske kusurları veya süreç toleransları gibi başka faktörler de dikkate alınması gerekiyor. Yine de hata yoğunluğu, bir üretim düğümünün seri üretim kapasitesini değerlendirmede en önemli göstergelerden biri. Intel Foundry'nin bu alanda kaydettiği ilerleme, 18A’nın rekabetçi bir üretim teknolojisi haline geldiğini ve TSMC’nin N2 ya da Samsung’un SF2 süreçleriyle başa baş bir seviyeye ulaşabileceğini gösteriyor.

Kaynak:https://wccftech.com/intel-18a-node-achieves-record-low-defect-density/

• Saçma sapan yorumlar var ya,
    1- Kimse %20 Verim için seri üretime geçirmez
    Biraz dalga geçmek yerine gerçek veri verin, Fanboyluk yerine gerçek bilgi verseniz ciddiye alınabilir mesela.

Size göre %10 Haberi doğruydu,
    Intel öyle süper bir şirket ki 2 Ay gubi kısa sürede %50 Verim kazandı.....

Risk üretiminde düşük verim olur zaten.. Tsmc 2N %99 Verimle mi başladı risk üretimine? Bazen (her zaman*) çok saçma sapan konuşuyorsunuz ya.
    Risk üretiminde verim düşük olur,
    Ardından seri üretimde oranlar patlar.
    %10 derken bir anda %70-80 görürsün.

İddia ve Analizlere göre 0.13 ve 0.11/cm² buda %65 ile %75 arasında bir verim demek.

Tsmc %60 yaparsa müşteriyi Intel kapar belki o yüzden beğenmiyordur %60'ı, Samsung daha düzgün node üretemiyor ki bittsin.

- rekor verime ulaştık.

- yüzde kaç abi?

Alıntı

metni:
    şirket tam olarak hangi verim seviyesine ulaştığını açıklamadı.

Alıntı

metni:
    Geçmişte bazı kaynaklar 18A verim oranlarının %10 seviyesinde olduğunu iddia etmişti

hayır %10 değil %20 rekor kırdık. kendimize göre yani.

TSMC %60'ı beğenmiyor Samsung %40 yaptık battık bittik falan dedi yani dipnot düşeyim.

• çok inandırıcı gerçekten

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >

ZİYAAAAAAAAAA

- yüzde kaç abi?

Alıntı

metni:
    şirket tam olarak hangi verim seviyesine ulaştığını açıklamadı.

Intel, merakla beklenen 18A üretim sürecinde rekor verime ulaştığını duyurdu 

Alıntı

metni:
    Geçmişte bazı kaynaklar 18A verim oranlarının %10 seviyesinde olduğunu iddia etmişti

hayır %10 değil %20 rekor kırdık. kendimize göre yani.

TSMC %60'ı beğenmiyor Samsung %40 yaptık battık bittik falan dedi yani dipnot düşeyim.

https://ibb.co/JFcsQyQL
  • hataların yüksek olduğu örnekler de özellikle 12.nesilde halen kol geziyor. boşta aşırı ısı, sonucunda fan gürültüsü.
    bu hatalar yüzünden her iki aynı işlemci aynı verimlerde çalışmıyor.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • quote:

seri üretimin ise 2025’in dördüncü çeyreğinde başlayacağı açıklandı.

(diğer konudan)
    quote:

Intel, Panther Lake işlemcilerinin önümüzdeki yılın ortalarında yeni nesil dizüstü bilgisayarlarla birlikte piyasaya çıkacağını duyurdu.

Seri üretim denmesi düpedüz nokta nokta.

https://mini.donanimhaber.com/intel-panther-lake-islemciler-tanitildi-cougar-cove-darkmont-ve-xe3-gpu-bir-arada--162294567#162297076

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• Saçma sapan yorumlar var ya,
    1- Kimse %20 Verim için seri üretime geçirmez
    Biraz dalga geçmek yerine gerçek veri verin, Fanboyluk yerine gerçek bilgi verseniz ciddiye alınabilir mesela.

Size göre %10 Haberi doğruydu,
    Intel öyle süper bir şirket ki 2 Ay gubi kısa sürede %50 Verim kazandı.....

Risk üretiminde düşük verim olur zaten.. Tsmc 2N %99 Verimle mi başladı risk üretimine? Bazen (her zaman*) çok saçma sapan konuşuyorsunuz ya.
    Risk üretiminde verim düşük olur,
    Ardından seri üretimde oranlar patlar.
    %10 derken bir anda %70-80 görürsün.

İddia ve Analizlere göre 0.13 ve 0.11/cm² buda %65 ile %75 arasında bir verim demek.

Tsmc %60 yaparsa müşteriyi Intel kapar belki o yüzden beğenmiyordur %60'ı, Samsung daha düzgün node üretemiyor ki bittsin.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Konuya hakim biri yazabilir mi internette alakali makale bulamadim pek, waferda surekli hatali kisim olma durumunu anliyorum, bir plakanin uzerine 50 100 neyse artik buyuklugune gore adet ürün dökülüyor. Bu urunlerin her birinde milyon milyar adet transistor bulunuyor. Bu parca olmus aa bak bu çip olmamis ayrimi neye gore yapiliyor? Cpu uzerinden gidelim Yoksa uretilen her ama her cpu da belli bir miktar transistor kaybi var calismayan kisim mesela 2milyar transistor var diyorlar bunun icinde 200tane transistor calismiyor ama olsun diyip calismayan kismi muhurleyip 1milyar999milyon vs. Transistorlu cpu yu paketliyorlar mi? Ya da oo haci bu cpu da 10bin adet transistor hatali dokulmus bu artik cpu nun belirlemen performansinin altinda kalacak bu çöp mü diyorlar yoksa olsun ya bunu da celeron olarak paketleyelim mi diyorlar?

Nasil oluyor bu iş umarim merakimi aktarabilmisimdir

• tembeler kullanıcısına yanıt

celeron olarak da kullanamıyorsun direkt çöp oluyor. diyelim TSMC'nin normal verimde bir nod'u olsun 4nm falan %80 verimi olsun. %20'sini kömür ettiler gitti o wafer'in maliyetine yansıdı tek tek içindeki işlemcilere ama yapılan işlemcilerin zaten hepsi i9 değil. ortadakiler i9 kalitesinde ve wafer yuvarlak ya hani sağa sola açıldıkça daha kötü oluyor çalışsa bile çip ve i7 i5 i3 diye gidiyor. milletin güldüğü zaten ortaya bassan %10 20 alırsın gerisini direkt yakıyor demek ki adamlar ki acaba i9 mu o aldıkları verimin hepsi? bu şekilde çıkaramazlar tanesi 100 bin falan olur. 9 10 bin dolar mı ne o bir tane wafer o yüzden yakmamaları lazım ama bu kadar küçük aralıkta lazer gezdirince wafer'de ondan yanıyor zaten.

• Jake Lockley kullanıcısına yanıt

Tesekkur ederim baya ufuk acici oldu. Peki madem bu wafer yanlara yayildikca kalite dusuyor ozaman waferi ufak doksunler yani atiyorum 100cm çap wafer dokecegine 30cm cap wafer dök. Verimli alani daha fazla maferyal ile kullanabil olmuyor mu oyle? Bu waferi gordugum kadariyla erimiş metal doker gibi silikon dokuyorlar donen bir mekanizma uzerinde o etrafa yayildikca şişiyor şişiyor uzuyor sonra kil testereler ile tabaka taba kesiyorlar. Çapini ufak yap merkez disina yayilmis kalitesiz alani azalt.

Yine anlamadigim bir konu yazmissin ya kenarlar i3 ortaya dogru i9 vs. Gibi demekki bazen olaki ortada i3 i5 kalitesinde nalzeme cikabilir demekki malzemeyi hep ayni dokuyorlar bir waferda bunun ayrimini neye gore yapiyorlar. Dokum sonrasi içinde uyandirabildikleri transistor ya da cekirdek sayisina gore mi?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
    || 2*1 GB Kingstone DDR2 800MHz || CoolerMaster 460W PSU || Askere gittim gelicem 12-2009 || Geldim 03-2011 ||

rica ederim. wafer 100cm kadar büyük değil zaten ve bunu yapacak makineyi de düşünmek lazım bir seferde basacağın enerji ya da uğraş maliyeti kurtaracak bir çip sayısı vermeli yoksa avuç kadar wafer yap direkt bassın. hani aracı çalıştırınca bir kaç km yapmak lazım öyle bir şey o yüzden küçücük değil. wafer sabit duruyor sağa sola fiziki 3-5 cm oynamadan. cd çalardaki cd gibi aynı. üzerinde ortada bir lazer tabancası düşün. ortaya daha iyi kesim yapar öyle değil mi? yanlara doğru açıldıkça artık bozar. wafer'i oynatsan olmaz lazeri oynatsan olmaz nanometre seviyesinde çalışıyorsun bu cnc makinesi gibi hata payı olan bir şey değil. iş bittikten sonra kesiyorlar çipleri önce lazerle wafer'i çiziyorlar. evet i3 i9 olması içindeki uyandırabildikleri transistör sayısına göre oluyor. ortadan genelde i5 çıkmaz i7 çıkar. resmini görmüştüm yukarıdan çekmişler i9 olanlar i7 olanlar vs diye. bozuk kesimleri de göstermişler niye i5 i3 oldu diye? oluşması gereken kümeler yanmış komple. yüksek ölçekli bir mikroskopla bakıyorlar.

Cok iyi anladim. Ve hep merak ederdim. İ3 de ayni makinadan cikiyor i9 da ayni makinadan cikiyor uretim maliyeti neredeyse ayni iken sirf ceşit olsun diye urün gamini bukadar arttirmak mantikli degil diyordum. Demekki adamin elinde olan bir durum degil o da ister hepsi i9 çıksın ama çıkmıyor demekki bozuk sektorleri muhurleyip paketliyorlar alt sinif urun olarak.

Eskiden vardi ya intelin ya da amd nin bir sürüm işlemcilerinde kapali çekirdekler modlu bioslarla açılıp yüksek model işlemci sahibi olabiliyordun. Hangi seri idi tamamen unuttum. Demekki onlar da o dönem boyle bir olayın sonucunda atiyorum adam butun waferdan neredeyse tamamindan yüksek kalite (misal i9) ürün çıkarmiş verim aşırı yuksek ama düşük kalite urun de paketleyip son kullaniciya satmasi lazim ne yapalim demişler i9 larin cekirdekleri yazilimla kapatalim i3 diye satalim gitsin gibi bir olay olmus demekki.

|| 2*1 GB Kingstone DDR2 800MHz || CoolerMaster 460W PSU || Askere gittim gelicem 12-2009 || Geldim 03-2011 ||

amd'de phenomlar vardı x3 ama x4 oluyordu ben yapmıştım. o biraz da x3'e çok talep olduğu için sağlam x4'leri yazılımla kapatıp x3 diye piyasaya sürmelerinden kaynaklanıyordu. bu farklı bir şey. üretimde oluşan transistör sayısına göre i3 i5 i7 diye işlemcinin ortaya çıkması farklı. bir şey kapatmıyorlar zaten yanmış olması gereken transistörler. belli standartları var i3 için şu kadar milyar i5 için bu kadar gibi. ha i3'e çok talep gelse belki i5'leri elleriyle belli kümeleri yakıp yazılımla değil i3 diye çıkarabilirlerdi ama öyle bir şey hatırlamıyorum ben. çekirdek farklı biz burada henüz transistörlerden bahsediyoruz lazeri geçtikçe iki ayaklı devreler oluşuyor wafer'de yoksa küçücük çipe 45 milyar transistörü nasıl koyacaklar son nvidia kartlarda mesela?

Process Size 5 nm

Transistors 45,600 million

Density 120.6M / mm²

Die Size 378 mm²

https://www.techpowerup.com/gpu-specs/geforce-rtx-5080.c4217

burada diyor ki 5nm süreçte yani 5nm'ye bir çiziliyor wafer 1mm2'de 120 milyon transistör oluşmuş ve 378mm2 boyutu var çipin toplam 45.6 milyar adet transistör. şimdi bunu 1.8nm'de yaptığını düşün bunun kaç katı daha sıkışık olacak. işte kolay olmuyor ondan yakıyorlar.

5070 ti'de de aynı transistör sayısı var ama şu farklı:

Shading Units 10752

Shading Units 8960

işte bunlar çekirdek ama ekran kartındaki hali. bunlar farklı olunca tmu rop tensor vs onlar da farklı oluyor. amd'de de aynı 9070 xt ile 9070 arasında aynı transistör var ama çekirdek farklı. biosla açar mıyız dedik ama bi garip yapmışlar anca TDP ve saat hızları açıldı. hafif problemlileri mi 9070 yaptılar yoksa hepsini aynı basıp talep diye iki çeşit olsun diye yazılım mı attılar daha çıkmadı ortaya hex falanla yapılıyor çünkü adam gibi bios programıyla atamadık. daha da komiği bendeki safir nitro 9070 saat hızları açık ama TDP kapalı geldi default. yazılımla değişik şeyler yapılabilir ama standartları karşılamıyorsa o çipten iyi bir şey olmaz. belki 9060 yapmışlardır sonra. o da olmaz 9050 yaparlar o da olmaz falan bir yerden sonra biz bu kadar transistörle ne çipi yapalım derler artık ondan celeron bile olmaz dedim en başta.

Konuyu tamamen sindirdim dostum emegine kalemine sağlık.

Evet sen soyleyince hatirladim amd de olmuştu o yükseltmeler ama ekran karti cephesinde de benzeri olaylar olmus demekki. Muhtemelen gelecekte de bunlar olmaya devam edecek. Bakalım teknoloji bize daha neler gösterecek.

Tekrardan teşekkur ederim.

• Otistikavcisi O kullanıcısına yanıt

Rekabet sürdürülebilirliğinin devam etmesi ve stratejik çerçevenin olabildiğince gizli kalması için açıklamıyorlardır. Açıklasa belki bir rakibi aynı veya bir tık daha düşük verime sahip olduğu halde birazcık değerlerle oynayıp Intel'in açıkladığından biraz daha yüksek bir verim açıklayacak ve rekabetçi avantaj elde edecek. Bu dünyada sayılarla oynamak ve istatistik numaralarla yanlı algı (bias) inşa etmek hiç de zor değil; özellikle de insanların genelde inanmak istediklerine inandığı, söylenenleri sorgulamadan inanma eğiliminde oldukları gerçeği mevcutken.

rica ederim. evet ekran kartı cephesinde de olaylar oluyor. 384 bit kartı 256 bit diye piyasaya çıkardı mesela amd bir seride. üretimi yaptıktan sonra artık sonrası pazarlama taktiklerine kalıyor.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.