|
Intel LGA-1851 için son güncelleme: Arrow Lake Refresh doğrulandı
1 Mobil
-
-
Bir sokete bir kere işlemci çıkarttı demesinler diye yağlayıp ballayıp aynı işlemcileri overclock ile satacak, anca bilmeyen düşer buna. Zaten Nova Lake ile LGA1954 platformunu kullanacağını duyurdun, geçti artık borun pazarı.
_____________________________ I don't want to believe, i want to know! -
14900k dan sonra nova lake almaya değecek mi ?
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >_____________________________ -
bence değecek. core sayısı fazlalaşacak nm küçülmesi sonucu sıcaklıklarında daha makul seviyelere düşeceğini düşünüyorum. Geçmezsen çok birşey kaybedermisin onu sanmıyorum. sıfırdan sistem toplayacaklar için yada para sıkıntısı olmayan için güzel bir seri olacağını düşünüyorum.
-
285 265 modelleri 14900k'dan kötü performans gösteriyor oyunlarda. TSMC 3nm işlemciler bunlar nova lake 2nm olsa bu mu sizce problem ki yine TSMC'ye yaptıracağız dediler o 18a 14a ayak onlar kendileri bile kullanmayacak. verim oranlarına bi bakın bu dediğim nodların. sorun tamamen intel'in 200 serisine bios yazamaması. bu sorunu düzelteceğiz dediler bios yazdılar cp2077'de %20 daha kötü oldu. 8 performance cores 7'sini kapatıyorsun 16e açık kalıyor oyun konusunda coşuyor aletler böyle bir saçmalık olabilir mi? p cores e core birlikte uyumlu çalışmıyor 13 14'te de böyleydi APO diye yazılım yaptılar uyumlu çalışsın diye. siz hangi işlemcide gördünüz işlemci düzgün çalışsın diye yazılım kurduğumuzu? işlemci yani bu o da düzgün çalışmayacaksa gerisi ne yapsın? böyle bir facia için bir de yeni soket çıkardılar. 14 serisinde içten küflenme ki rust inside diye dalga geçtiler olmasaydı bence kimse almazdı ki zaten pek alan olmadı. intel olmaz hiç ümit beslemeyin isterse 152 cores çıkarsınlar uyumsuz olduktan sonra o mimari tamamlanmadan hala kervan yolda düzelir diye bir şeyler yapmaya çalışırlarken hint yöneticilere sinirlenip jim keller'in yarım bıraktığı mimariyi olmaz yani kısaca. sadece 8 p cores bile çıksaydı 200 serisi alır götürürdü işte onu da yapamıyorlar benchlerde rezil oluruz diye. böyle bir firma yani ciddi ciddi oyun performansı mı bekliyorsunuz bu saatten sonra sürekli soket değiştirip üzerine işlemciye bir ton para verip? oyun umurunda değil ki adamların bu aletleri serverde ilerler miyiz diye böyle 50 60 çekirdek çıkarıyorlar çünkü rezil oldular EPYC işlemcilere yok bittiler serverde. Amd her şeyden fazla kazanıyor sadece EPYC işlemcilerden. ekran kartı falan da onların umurunda değil aslında onlar da AI kartı yapmak için uğraşıyor bakın çıkarıyorlar 32gb pro kart. nvidia zaten salmış 50 serisi üretimi %20-30 azaltacam ne uğraşacam diyor oyuncuları sallayan hiç kimse kalmadı kar oranımız düşük diğer AI server gibi şeylere göre. parayı bulmuş hepsi bir yerden işte dostlar pazarda görsün denir bizim köyde hala oyuncular için vs diyorlar da palavra.
13900kf den geçmek için novalakeyi bekliyorum. İnşallah güzel gelişmeler olur
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >_____________________________ -
bende işlemci çok hocam alakası yok dediklerimle. araştırın jim keller yarım bıraktı o mimariyi. bende 3 sistem var. 2 x3d, 1 intel ama muhtar kalemi çekirdekleri olmayanından 11900kf. mimari mevzusunu bildiğim için ikisi de 2021'de çıktı 11 12'nin dedim anam babam intel bu 11 son aldın aldın sonrası karanlık intelin.
_____________________________ -
14 nesil için söylediklerinizi tecrübe ettiniz mi diye merak ettim sadece.. 14900kf var. tek şikayetim sıcaklıklar. onun haricinde hiçbir sorun yaşamadım. intele tek kızdığım nokta x- serisini terketmiş olması. x58 x79 x99 x299 olmak üzere o seriyi çok beğeniyordum...
yeni seriden umutluyum açıkcası çünkü mali taraftada intelde işler iyi değil toparlamazsa onları kimse kurtaramaz.
-
o eski seriler efsaneydi hocam ne kadar kendime toplamasam da 2600k döneminden beri abi ne olur amd toplama bana diyenlerden aşinayım intele. full celeron'dan sonra p4 kullandım nalet ettim dedim bir daha intel almam.
celeron 300a vardı oc yaptığım sonrasında zaten pentium almadım hiç 2-3 işte 4 kısmetsizlik oldu amd bulamayınca. intel eskiden neydi ne hale geldi? o saydığınız modeller gibi hatta onu bile geçtim 11. seriyi bile 3nm yapsalar bundan iyiydi ama bunlar da niyeti bozdu nvidia gibi. ai'dan parayı bulunca yok üretimi %30 kısacaz yok gelirin %4'ü masaüstü hesabı ya nvidia efendi o da amd'den ayrılan mühendis.intel de server'de perişan olunca masaüstünü falan saldı yani böyle bir ün para için falan ziyan edilmezdi demek ki adamlar serverde yoksak keserim çocuğu yaptılar ama bu ünü kazandıran kullanıcıyı unutursan böyle olur. ben olsam aç kalır yine de geleneği devam ettirirdim 10 11 gibi devam ederdim kim ne derse desin. yeni mimariye geçiyorsun iyi güzel de bitsin bari adamı kızdırıp kaçırırsan niye inat ediyorsun bu şeklini düzeltiriz diye? p4'ten sonra da zaten bi bocaladılar nehalem yok anakart üzerinde ram kontrolcü saçma sapan işler yaptılar da amd ile anlaşınca düzelttiler 2000 serisi amd mimari aslında. yeni seri mi yapacan jim keller'e yaptırıyorsun ya amd ile de anlaş ryzen hesabı ortaya karışık yap abi yabancı değiliz de bu kadar mı bürokrasi var bu şirkette?
hintli yöneticilere kızmış. kim ki? amd'nin kovduğu raja'dır kesin işlemcinin içine şunu koyalım bunu koyalım ben üst yöneticiyim falan demiştir yemez tabi böyle bir insan bu lafları. bu raja'nın eline kaldıysa zaten o bitmeyen mimari amd boşuna kovmadı bu adamı. 2020 diyor bakın ondan diyorum haberim vardı diye. koşa koşa 10600kf toplayıp oc çektim p4'ten sonra ohhh dedim.
ancak pcie4 desteklemiyormuş haddii diye sat kasayı bir daha topladım 11 ama o da oc olmuyor ama 11700k idi sonra 11900kf yaptım 5.3 turbo iyi güzel ama ısınıyor benim de tek şikayetim o. yoksa 5070 ti'ye yetiyor rahat aaa oyun olunca hep ve 2k olunca ve nvidia zımbırtılarını açınca zaten kullanmıyor pek çok memnunum. 265 toplayacaktım dün ama 14.5 işlemci 13 ram oha dedim. noctua d15 var ama be quiet fan takmıştım sessiz oldu süper ama 71 derece olsa 4.7 throttle sabit kalıyor saçma. 240 corsair h100i aldım artık dün yani ısınıyor diye vazgeçmeyecem bu işlemciden. 14'te düzgün üretime denk gelmiş olabilirsiniz işte böyle durumlarda insan yeni bir şey de istemiyor bilmediği ya da inanmadığı. 14900kf daha iyi mesela oyunda 285'ten. 10nm vs 3nm ondan dedim nm değil bence sorun diye. bir de böyle deneyelim diye diye iyice çorba ettiler. o yüzden benim pek güvenim yok bu nova işine. onların da yok ki başkalarına üretim yapalım bari boşuna mı aldık bu makineleri diyorlar.Keller’in kişisel nedenlerle görevi bıraktığı ifade ediliyor. Yine de Intel içerisinde uzun süredir eleştirilen yüksek ego ve katı hiyerarşinin bunda etkili olabileceği düşünülüyor.
https://www.donanimhaber.com/jim-keller-intel-den-ayrildi--122631
Keller’ın beklenmeyen ayrılışının ardından Intel’in mikroişlemci alanındaki yol haritasını, ABD’li firmanın grafik bölümünün baş mimarı ve kıdemli başkan yardımcısı Raja Koduri belirleyecek. Sebep ne olursa olsun, Intel’in Keller gibi duayen bir isim ile yollarını ayırması şirket için çok büyük bir kayıp olsa gerek.
https://www.webtekno.com/jim-keller-intel-istifa-etti-h94673.html
Oyun için X'li çipsetli anakart serileri ve işlemcileri gerekli değildi aslında. 14900KF monolitik yapısıyla oyunlarda hızlı yanıt veren harika bir işlemci, özellikle Battlefield gibi çok çekirdeğe duyarlı multiplayer oyunlarda.
Intel'in 2004 yılından beri LGA soket tecrübesi var, sıcaklıklar yüksek olabilir onun çözümü var, ama şimdiye kadar yanma vakası hiç olmadı. AMD'ciler bunları bildiği halde görmezden gelirler, kullanıcı hatasıdır anakart hatasıdır.
Stabilite ısı güç tüketimi olarak, Arrow Lake de kötü seri değil aslında, Intel'in tek sevmediğim tarafı refresh gibi boş işlerle uğraşması. Soket tarafında da uzun süre destek vermiyor, 14. Nesil refresh olmasa 3 nesil olmayacaktı. Asıl konu Nova Lake'de nasıl yenilikler olacak, artan die to die fabric hızı, yüksek kapasite L3 ön bellek ile desteklenirse güzel şeyler ortaya çıkabilir.
Şimdi fazla önem arz etmese de, ileriki yıllarda 18A 14A'da hızlı adımlar atlırsa, çok farklı şeyler görebiliriz Intel tarafında. ABD'nin tek çip üreticisinin ve High EUV makinelerine ilk sahip olan şirketin Intel olduğunu bildikleri halde, AMD'ciler her zamanki gibi Intel'i küçümsüyorlar.
Intel has 15 wafer fabs in production worldwide at 10 locations. Approximately half of our workforce handles production or production services.
www.intel.com
Access Deniedhttps://www.intel.com/content/www/us/en/support/articles/000089875/programs/intel-corporation.htmlDalga geçtikleri 14 nm üretim teknolojisine elektron mikroskopu altında bakmışlar.
The results? Well, the Intel 14 nm chip features transistors with a gate width of 24 nm, while the AMD/TSMC 7 nm one has a gate width of 22 nm (gate height is also rather similar). While these are not much different, TSMC's node is still much denser compared to Intel's - TSMC's 7 nm produces chips with a transistor density around 90 MT/mm² (million transistors per square millimeter), which is comparable in density to Intel's 10 nm node used on recent mobile processors. Below you can see the SEM images and comparison made. For more information and details please head over to the source.
Another interesting thing to note here, the gate width is not following the naming scheme as you might have expected. The 14 nm transistor isn't 14 nm in width, and the 7 nm transistor isn't 7 nm wide. The naming of the node and actual size of the node have had a departure a long time ago, and the naming convention is really up to the manufacturer - it's become more of a marketing gimmick than anything else. This is the reason researchers have already proposed another density metric for semiconductor technology other than pure "nm" terms.
techpowerup
Intel 14 nm Node Compared to TSMC's 7 nm Node Using Scanning Electron Microscopehttps://www.techpowerup.com/272489/intel-14-nm-node-compared-to-tsmcs-7-nm-node-using-scanning-electron-microscope?cp=2
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cpt. Miller -- 7 Haziran 2025; 11:23:47 >_____________________________
-
evet oyun için illa gerekli değildi ama cüsseli anakart 4 kanal bellek desteği büyük cache yüksek bellek bant genişliği falan, anakartları dolu dolu teknolojiler vs. bir ücret ödüyordun evet ama karşılığını fazlasıyla alıyordun.normal seriden daha fazla cpu core sunuyordu masaüstü max 8 core sa mesela x serisinde 12 16 core işlemciler oluyordu. 5960x vs 6950x benim unutamadığım işlemcilerdi. bazen sitelerde bakıyorum 6950x satan var mı diye yok. hala günümüzde fazlasıyla iş gören bir nesil.
_____________________________ MSI MEG PROSPECT 700R KASA i9 14900KF ASUS Z790 ROG WIFI 48 GB VIPER XTREME 5 DDR5 8000 MHZ CL38 ARCTIC FREEZER 3 420 ARGB KINGSTON Kc3000 4TB 7000MB-7000MB PCIEX 4.0 SSD Adata Legend 960 MAX 2 TB PCIEX 4.0 SSD SEAGATE 12 TBX2 RAID 0 HDD GALAX SG RTX 4080 O.C ASUS THOR 1200W 1200P Creative X-Fi Titanium Fatal1ty Champion PCI-e GIGABYTE M32Q 2K 170 HZ FAST IPS MONITOR STEELSERIES APEX PRO KEYBOARD BLOODY ZL50A LK MOUSE CORSAIR VOID PRO RGB KULAKLIK
LOGITECH Z5500 SURROUND SES SİSTEMİ -
Evet o işlemcileri biliyorum çekirdek sayıları fazlaydı, 4 kanal desteği sayesinde şimdiki DDR5'lere yakın bellek bant genişliği sunuyordu. Mesela 5960X 22 nm ve 140 Watt TDP'li olduğundan daha iyi soğutmak gerekiyordu, 6950X ise 14 nm'di ama 6000 serisi Broadwell mimarisi olduğundan, oyunlarda Coffee Lake mimarili 8700K ve 9900K kadar iyi performans sergileyemez. Çok çekirdeğin her zaman herşey anlamına gelmediğini, oyunlardaki 8700K vs 3950X karşılaştırmasında görmüştük zaten.
4 çekirdekli 7700K, 8 çekirdekli 2700X'den yüksek perfomans vermiş, testde Skylake mimarili i9 7900X de var epey geride. Intel o zamanlar single thread'deki gücünden dolayı şımarmıştı, neyseki Ryzen 5000 serisi derin uykudan uyandırdı Intel'i.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cpt. Miller -- 7 Haziran 2025; 16:44:17 >_____________________________
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X

Yeni Kayıt

Konudaki Resimler

kullanıcısına yanıt
kullanıcısına yanıt

kullanıcısına yanıt

kullanıcısına yanıt
Hızlı