Şimdi Ara

Intel CPU'larda %21'i bulan Performans Kaybı(15 Mart 2018: Yeni Meltdown Yamaları Kaybı arttırıyor!) (49. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
1.967
Cevap
11
Favori
70.209
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
99 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 4748495051
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Father Torque kullanıcısına yanıt
    Ben geç kaldım diye düşünüyordum. Çok teşekkür ederim ilginiz için.
  • Merhabalar,

    Öncelikle: ne AMD'ciyim ne de Intel'ciyim. Geçmişte her iki firmadan da işlemci kullandım. Gelecekte de kullanmayı düşünüyorum. Bu adamlar hiçbirimizin babasının oğlu değil. Biz milletçe takım tutar gibi parti tutuyoruz zaten, bu alışkanlığı bir de alışveriş tercihlerine yansıtmanın hiçbir mantığı yok. Kritik düşünmeyi, araştırmayı, birilerinden duyduklarımıza kaynağına bakmadan körlemesine inanmamayı öğrenirsek ancak bir yere gelebileceğiz. Belki o zaman biz de İsrailliler gibi "İleride tüm bilgisayarlarda Türk tasarımı bir işlemci olacak" diyebiliriz.

    Bu konu çok fena karıştı her kafadan bir ses çıkıyor. Bakın okuduklarımdan anladığım kadarıyla bir örnek vereyim. Diyelim ki 1950'lerde bir bankada veznedarsınız. Size saat 11'de önemli bir müşteri olan Ahmet Bey'in tanıdığı Bilal'in bankaya geleceğini, ya Ahmet'in parasının %16'sını çekeceğini ya da kendi hesabına para yatırıp Ahmet'in hesabına havale yaptıracağını söylüyorlar. Siz de işlemleri çabuk bitirmek için 10:30'da Ahmet Bey ile Bilal Beylerin dosyalarını dolaptan çıkarıp masanıza koyuyorsunuz. Ahmet'in hesabındaki paranın yüzde 16'sının ne kadar olduğunu hesaplıyorsunuz. Ama sonra Bilal'in Ahmet'in hesabından para çekmesinin mümkün olmadığını hatırlıyorsunuz. Yaptığınız hesapları silip beklemeye başlıyorsunuz. Saat 11'de gerçekten Bilal geliyor ve hesabına para yatırıp havale talimatı veriyor.

    Mesele bundan sonrasında: Bilal, bu işlemleri yapma hızınızdan bir şekilde yalnızca Ahmet'in dosyasının masanızda olduğunu öğrenmekle kalmıyor, kendi kredi notunu, Ahmet'in hesap numarasını ve anne kızlık soyadını, adınız İntel'se de dosya dolabının şifresini öğreniyor.

    Sizce bu kolaylıkla tahmin edilebilir bir açık mı? Öyle olsa şimdiye kadarki tahmine dayalı işlem yapan neredeyse tüm işlemcilerde uygulanabilecek bir şey olur muydu?

    Son olarak daha önce bahsedilen Microsoft'un benchmark açıklamasını şu bağlantıdan okuyabilirsiniz. Kısaca diyorlar ki Haswell sonrası işlemciler için Windows 10 altında büyük bir sorun beklemiyoruz. Haswell ve öncesi Windows 10 altında belirli işlemlerde yavaşlayacak ve bu yavaşlamayı bazı kullanıcılar hissedebilecek. Haswell ve öncesindeki yavaşlama da Windows 8 ve 7 altındaki çoğu kullanıcı tarafından hissedilebilecek. Ayrıca Meltdown ve Spectre V1 için mikrokod (BIOS) güncellemesine gerek olmadığını, mikrokod güncellemesinin Spectre V2 için olduğunu söylüyorlar.

    Not: Nightsniffer dostum, simültane çeviri konusunda haklısınız. Normal bir konuda gerçekten sorun çıkmaz. Ama Intel CEO'su tarafından yapılacak böyle bir açıklama bilimum internet sitesinde sekiz sütuna manşet olup Intel'in hisse fiyatlarını etkileyebileceğinden Brian Krzanich'in kesin müdahale edeceğini düşünüyorum. Zaten kaypak bir adam belli ki, riske girmeye değmez
  • 3770k ya destek fln kalmamıştır herhalde
    Win 7 kullanıyorum sürekli güncel ama bios update fln gelmez sanırım.
  • donanımcı123 kullanıcısına yanıt
    ezimuse kullanıcısına yanıt
    Senin Bimbitmiş'le Zafer bas bas bağırıyordu "Kayıp mayıp yok, yalan söylüyorsun." diye. Kanıt olarak da Cinebench paylaşıyorlardı. Ben %6 demiyorum. Bunu Intel kabul ediyor. Ki Intel'in iş kendini yermek olduğunda ne kadar da üç maymunu oynayan bir şirket olduğu ortadadır. Ve henüz yamalar tamamlanmadı. Microsoft tek haneli kayıplardan bahsediyorsa 8700K en az 9,99 kaybeder.

    Haswell ve daha eski nesil kullanıp Windows 7-8 kullanan kişiler kesinlikle performans düşüşünü hissedecek denmiş. Bu da %20'yi bırak daha fazlası olduğunu ortaya koyuyor.


    6-7-8.nesil CPU'ların garantisi devam etme ihtimali olan CPU'lar olduğu bir tek benim mi dikkatimi çekti? Burada da çakallık peşinde herhalde Intel.

    Şimdi kim doğru kim yalan söylüyormuş, söyleyin bakalım??

    @ezimuse Hocam 3770K bir de Win 7 gibi bir setup'un güncellemelerde çok ciddi, hissedilebilir oranda performans kaybı yaşayacağını belirtmiş Microsoft. Intel bütün CPU'lar için mikrokod yayınlatacağını belirtti. Windows da bütün işletim sistemlerine güncelleme çıkaracak. Ancak İşletim sisteminin Windows 10'dan eski olması yavaşlama oranını arttıran bir faktör, 4.nesil ve daha eski işlemci olması yavaşlama oranını arttıran başka bir faktör.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nightsniffer -- 10 Ocak 2018; 11:20:47 >
  • nightsniffer kullanıcısına yanıt
    mıçtık desene hocam o zaman grafik tasarım işlerinde kullanıyorum makineyi bakalım neler olacak.
  • @radef, @Lord.Blade @xmxksk

    Hocam 4790K ve daha eski işlemciler yavaşlamadan hissedilir oranda etkilenecek denmiş Microsoft tarafından. Bir de Windows 7 veya 8 kullanıyorsanız bu etki daha da hissedilir olacakmış.

    Selamlar

    @ezimuse

    Maalesef hocam. Geçmiş olsun. Aman Intel'e laf etmeyin, Intel polisleri şimdi gelir sizi AMD fanboy ilan eder, tadınız kaçmasın bu güzel çarşamba sabahı...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nightsniffer -- 10 Ocak 2018; 11:30:23 >
  • Core4Quad serileri de mi etkilenecek şimdi



    Yama istemeyenler ne yapmalı . Zaten zar zor ayakta duruyor işlemci bi de yamayla yavaşlamasın.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Survivalist kullanıcısına yanıt
    For Mother Russia F kullanıcısına yanıt
    Hocam Core2Quad serisi de ciddi oranda etkileneceği belirtilen bir CPU serisi. Yama istemeyenler Windows ve BIOS güncellemesi kurmayacak, ancak bunun sonucunda bilgisayarınıza tuhaf tuhaf virüsler girebilir. Hackerlar sizin gibi düşünmeyen insanlara muhakkak musallat olacaklardır diye düşünüyorum.

    @For Mother Russia

    Bir şeyi revize ettiğim yok. Hiçbir zaman genel performans %35 düşecek demedim. Alenen yalan söylüyorsunuz. Benim iddiam bu işten sonra Lake mimarileri IPC olarak Zen'in hatta belki de şu an bildiğimiz Haswell IPC'sinin altına düşer idi. %8'lik bir IPC kaybı zaten Lake mimarilerini Zen'in altına getirip Haswell seviyesine yaklaştırıyor. Kaldı ki Intel kendisiyle alakalı sorunları daima rakamları küçülterek verir. Intel daha şimdiden "%6 kaybı tespit ettik" diyorsa yeni yamalarla bu rakam %10-12'yi bulacaktır.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nightsniffer -- 10 Ocak 2018; 11:47:38 >
  • Q9450 10 yıllık sistemim win10 güncelleme öncesi Photoshopta realtime zoom yaparken şimdi sanki 80'ler pc lerinde çalışıyormuş gibi kesik kesik zoom yapma moduna geçti, bariz yavaşlama hissettim yani buna birde sanmam ama çıktığını farzedip bios güncellemesi yapsam iyi kötü idare eden cihazı çöpe at daha iyi.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Escapetolife -- 10 Ocak 2018; 11:56:03 >
    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Escapetolife kullanıcısına yanıt
    Hocam değerli geri bildiriminiz için sağolun. Intelzede olmuşsunuz geçmiş olsun. En büyük performans kaybının BIOS güncellemesi ile geleceği söyleniyor maalesef. PC'nizde özel olan bir şey saklamıyorsanız yapmayın BIOS güncellemesini, Windows güncellemesini de silebiliyorsunuz. Silin gitsin. Hackerlar bu güncellemeleri yapmayan sistemlere zamanla dadanabilirler ancak yapacak bir şey yok, bir kez virüsle alakalı bir problem yaşarsanız sistemi tekrar kurar güncellemeleri de yaparsınız maalesef

    @serkanerşen: Serkan kardeşim Ryzen 1200 ve Ryzen 1400 artık yok. Onların yerine APU'lar var. 2200G neden 1200'den daha performanslı olacak? Baz ve turbo saat hızı daha yüksek ve mimarisi biraz daha reafine bir Zen çekirdeği içeriyor. AMD aslında Ryzen 1200'ün saat hızını arttırıp üzerine 8 adet Vega işlem birimi ekliyor ve fiyatı da 10 USD ucuzlatıyor. Yani büyük bir indirim mevcut ortada.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nightsniffer -- 10 Ocak 2018; 12:7:36 >
  • nightsniffer kullanıcısına yanıt
    Güvenlik önlemi almayan herkese bu açık olmasa bile virüs girebilir. Şu an bu açık ile ortaya çıkmış bir saldırıda yok. Saldırının yapılmasıda o kadar kolay değil. Sizin bilgisayarda birşeyler çalıştırmanız gerekiyor. Siz bilgisayarda zararlı birşeyler çalıştırdığınız anda bu açık olmasa bile bilgisayarınız artık eski performansını vermeyeceği gibi bir sürü bilginizde çalınmış olacaktır. Güvenlik önlemleri sıkı olmalı, ben yılların kullanıcısıyım bana girmez, benim çalıştırdığım yazılımlar güvenilir filan demeye gelmiyor. Bir bakmışsın ccleaner, teamviewer gibi yazılımlarda açık çıkıyor, web siteleri arka planda birşeyler çalıştırmaya çalışıyor derken etkileniyor pc. Allah bilir kullandığımız diğer yazılımlarda ne gibi açıklar var. İşin özeti gerekli güvenlik yazılımları bilgisayarda çalışır vaziyette olmalı.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: nightsniffer

    @radef, @Lord.Blade @xmxksk

    Hocam 4790K ve daha eski işlemciler yavaşlamadan hissedilir oranda etkilenecek denmiş Microsoft tarafından. Bir de Windows 7 veya 8 kullanıyorsanız bu etki daha da hissedilir olacakmış.

    Selamlar

    @ezimuse

    Maalesef hocam. Geçmiş olsun. Aman Intel'e laf etmeyin, Intel polisleri şimdi gelir sizi AMD fanboy ilan eder, tadınız kaçmasın bu güzel çarşamba sabahı...

    Ancak öyle birşey olmadı,oyunda ve ya günlük kullanımda bir fark göremedim.Bu haberin kaynağı neresidir?
  • awsalli kullanıcısına yanıt
    Hocam sizin bir şey çalıştırmanıza gerek yok. Donanım tabanlı bir açık olduğundan çalıştırdığınız bir Java oyun arkadan kredi kartı bilgilerinizi alabilir. Konunun ilk mesajından beri bunu söylüyorum, Intel fanboyları yalan söylediğimi iddia ediyordu, dün Microsoft birebir aynısını söyledi ve browser'lerin muhakkak güncellenmesi gerektiğini belirtti.
  • Eski islemcilerin performans dususunden daha fazla etkilenecek olmasinin bilinçli eskitmeden başka bir açiklamasi olamaz bence. 1995 den beri cikan neredeyse her islemcide olan donanimsal bir açık var 20 yildan uzun bir suredir fark edilmeyip duzeltilmeye calisilmamis ama ne hikmetse son 2 yilin islemcilerinde daha az açik var. Yersen.. Ayni şey windows 7 için de geçerli. Sanki eski windows kullaninca işlemcinin mimari tasarimi değişiyor. Dalga geçiyorlar resmen. Ben bütün bu yaygaranin bile bir eskitme çabasi olabileceğine inaniyorum.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nkvelioglu -- 10 Ocak 2018; 12:23:45 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: darkdevil35


    quote:

    Orijinalden alıntı: nightsniffer

    @radef, @Lord.Blade @xmxksk

    Hocam 4790K ve daha eski işlemciler yavaşlamadan hissedilir oranda etkilenecek denmiş Microsoft tarafından. Bir de Windows 7 veya 8 kullanıyorsanız bu etki daha da hissedilir olacakmış.

    Selamlar

    @ezimuse

    Maalesef hocam. Geçmiş olsun. Aman Intel'e laf etmeyin, Intel polisleri şimdi gelir sizi AMD fanboy ilan eder, tadınız kaçmasın bu güzel çarşamba sabahı...

    Ancak öyle birşey olmadı,oyunda ve ya günlük kullanımda bir fark göremedim.Bu haberin kaynağı neresidir?

    Haberin kaynağı tabiki nightsniffer'ın ta kendisi

    İşlemciyi kullananlar birşey hissetmedim demesine rağmen kendisi ciddi performans kayıpları olduğunu söylemekte.
  • awsalli kullanıcısına yanıt
    Haklısınız hocam. Ne kadar önlem alınsa da pek çok uzman ve inceleme sitesi, işin boyutlarının nereye varılabileceğinin tahmin edilemediğini aktarmış. Meltdown tamam ama "spectre" için herkesin eli kolu bağlı gibi görünüyor. Hatta araştırırken "Anandtech" sitesinde şuna denk geldim. İlerleyen günlerde gelecek güncellemeler bakalım kimin başına ne iş açacak. Çünkü makalede ayrıca "spectre"nin hangi boyutlarda kullanılabileceği hakkında bile kısıtlı bilgiler olduğu aktarılmış. Anlayacağınız buzdağının görünen yüzü intel ile başladı. Diğer işlemcilere de sıçrayacak gibi duruyor. Baksanıza Nvidia bile
    yeni güncellemesinde güvenlik açığına karşı önlem almış. Yani inşallah bu mesele en kısa sürede ve minimum zararla halledilir de Intel, AMD vb kullanıcılar olarak sıkıntı yaşamayız. Yoksa hiçbir firma ne yaptıkları hataların bedelini ödeyecek ne de bu tür açıklardan ötürü doğan zararları karşılama yoluna gidecek. Olan yine son kullanıcıya olacak. Yani birilerinin artık çorap örmeyi, ona buna sataşmayı, bak sen kötüsün biz iyiyiz demeyi bırakıp kendi Z raporuna odaklanması gerekiyor.

    https://www.anandtech.com/show/12214/understanding-meltdown-and-spectre

    "It’s a better week to be AMD (but not great): Conversely, AMD is having a much better week. As best as can be determined, their CPUs aren’t vulnerable to Meltdown attacks – the only vendor among the Big 3 not to be impacted by it. And with Meltdown being the more pressing risk, this means that AMD and its users aren’t nearly as exposed as Intel users. However AMD’s CPUs are still vulnerable to Spectre attacks, and in the long run there are still a lot of unknowns about how dangerous Spectre really is, and how well it can be mitigated."
  • nightsniffer kullanıcısına yanıt
    Güvenlik yazılımları ne işe yarıyor o zaman. Hersene güvenlik yazılımına boşunamı para ödüyorum ben. Onlar çalışırken arka planda benim kredi kartı bilgilerim çalınıcaksa, vay halimize.
  • awsalli kullanıcısına yanıt
    Onların tespit edebileceği bir şey yok ortada hocam. Bilgi "fiziksel" olarak sızıyor. Ancak AMD Ryzen işlemcilerin 3 türev saldırıdan 1 tanesine açık olduğunu bunun için de işletim sistemi temelli güvenlik önleminin alındığını söylüyor. Yani AMD "Benimle ilgili kısım bitti" diyor. Nitekim bu durumu Microsoft da doğruladı; Spectre 1 için Windows'a patch gerekiyordu biz de yaptık diyerek. AMD Spectre 2 ve Meltdown'dan etkilenmediğini iddia ediyor. Böyle bir şirketin bu kadar büyük bir konuda açık açık yalan söyleyecek hali yok. Böyle bir şey yapmayı düşünen bir PR'cı olsa dahi, zaten er ya da geç bu yalanın ortaya çıkacağını bilecek onlarca mühendis bu duruma engel olur. Özetle AMD Ryzen'lere mimari olarak güveniyor ve Windows güncellemesiyle sorunun halihazırda çözüldüğünü Ryzen ve hatta FX CPU'ların güncel Windows kullandıkları takdirde bu saldırıya karşı herhangi bir açığının olmadığı iddiasında.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nightsniffer -- 10 Ocak 2018; 12:34:19 >
  • Drysdale kullanıcısına yanıt
    Sizde haklısınız, daha işin zarar boyutunu görmedik. Açık olduğu artık piyasaya yayıldı. Muhakkak bu konu ile ilgili bir saldırı gelecektir. Bu yamalar açığı ne kadar kapatacak, başka nelerde açık var. Bizim kullandığımız modem ve routerlarda bile açık olduğu söyleniyor, bunlara nasıl bir önlem alınacak. İşin boyutu sadece performans kaybı değil. Güncelleme almayacak bir çok cihaz var, bunların akıbeti ne olacak.

    Firmalar bu işten kurtulmanın peşindeler, çok yakında kurtulurlar. Bir sene sonra donanımsal olarak sorunu çözüp, yeni işlemci belkide yeni anakart aldıracaklar. Windows 7 ve 8 in durumdan daha fazla etkilenmeside garip.
  • 
Sayfa: önceki 4748495051
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.