Şimdi Ara

Intel CPU'larda %21'i bulan Performans Kaybı(15 Mart 2018: Yeni Meltdown Yamaları Kaybı arttırıyor!) (25. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
1.967
Cevap
11
Favori
70.262
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
99 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 2324252627
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • LeviGerman kullanıcısına yanıt
    Hocam ülkede bunları savunacak anlayacak şuan için insan sayısı bile sınırlı açıkçası. Ama gelecek ne gösterecek bekleyelim benim çoğunluğum oyun olduğu için sıkıntı yok update de şuan kaldırdım kullanırım hiç dert değil. Ama ortada oluşan mesele rezalet. Benim işlemcini alsın 9. Nesil versin yoksa iade falan kim uğraşacak :)) iade edip ryzen mı alaca m hayatta yapmam onu da kullanmaya devam

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >


  • sistemde windows'un son çıkardığı özel güncelleme yüklü ve CPU Z ile bench yaptım. sonuçlar hiç fena değil. nasıl yavaşlamış olabilir peki ? bakmam gereken başka bir program var mı




  • Aslında konu felsefi açıdan değerlendirilirse evrime kadar uzar. Ancak cpu denen organizma onu viruslemek denen yapının anlamı önemli.



    Bu açığı meydana getirenle açıklardan faydalanan kesimin bir şekilde tamamlayıcı unsur olduğu düşünülebilir.



    Yıllardır bilinen açıklar var denirken siz ama almak zorundayız diyorsanız bu durum icap ve kabul denen iradeyi en başta fesada uğratmaktır. Neden zorunluyuz dediğiniz anda bunun alım-satım değil iradenizi fesada uğratan mekanizmaya boyun eğip yani zorla mal alışı şeklinde düşünmek olasıdır.



    Biz bunu es geçiyoruz. Ancak zorla urun satmışlar değil zorla urun satıyorlar derseniz ve alırsanız karşılıklı kusur ortaya konur.



    İntele dava açmak düşünülebilir ancak zararın artmasında sebeb unsuru aynı zamanda alıcı da olursa bu tazmini etkiler.



    Artı piyasada amd var iken açıkları bilindiği halde intel almak inteli kusursuz kılabilir mi?



    Ne kadar zamandır bu açıklar aleni konuşulur oldu diyelim. ..... Tarihinden sonra. Kullanıcının bu tarihten sonraki tercihini amd den yana kullanmayıp kusuru kabul ettiği sonucuna varabilir miyiz? Niya çünkü amd gibi bir tercihi vardı yani tekele muhtaç değildik.



    Tekelleşme yasağının olası bir tazminat davasında kusurlu alıcıyı duşurduğu sorun bu olabilir.



    ..........



    Bir nevi alaya aldığımız ateş bizi yaktığında sırf amd tercihinin de masada olmasından oturu tazmin durumu sorun oluşturabilir haldedir.



    Basitçe firmayı hatalı urun konusunda suçlamak o kadar kolay olamaz. Zaten intelin vaad ettiği ile kullanıcının uğradığı zarar arasındaki illiyet bağını kesen şey cpu bazlı değil kod bazlı olabilir.



    Siz niçin x86 tabanlı iki kod arasında inteli tercih ettiniz? Yüksek performans diyeceksiniz ancak soru bu değil.



    Bu durum oldukça muşkul bir kısım sorunlar yumağına benziyor.



    Sizin dava açmanız halinde işlemci kodları ve işlemciyi yorumu bahis mevzuu olduğunda ilgili kodlar konusunda bilgi sahibi olmadan cpu tercihi yapmanız alıcı kusuru olabilir mi?



    Yani utu diye benzeri bir mikseri almış olun. Esasen amd ve intel cpu yapı bakımından bu kadar farklı bir mimari içeriyor olabilir.



    Alıcının kusuru senebilecek şeylerden biri de ne aldığını bilmeden ona cpu demesi olabilir.



    Server işlemcisi dışındaki işlemcilerin kullanım alanı bakımından mesela masaustu için render performansı ne kadar dava sebebi olabilir?



    İ7 oyun internet vs için en iyisidir diye bir pazarlama sonucunda ssd deki performans duşuşu neye göre belirlenir?



    8700k ile artık render alamıyorum veya bench değerim duştu dedik bu işlemci bu ikisi için mi piyasaya sürüldü?



    Oyunlarda fps duşuşu yaşadım bu cpu konsol cpusu mu? Sizin ürüne bakışınız ile urunun niteliği uyuşmayabilir.



    Önemli olan intel logosu altındaki işlemci ve yapabildikleridir.



    Mesela i7 dünyanın oyun için en iyisidir şeklinde reklam var ise bu reklamın yanıltıcı olmasındandır. Ancak intelin resmi sitesinde oyun içindir veya en iyisi budur oyun için ibaresi var mı?



    Benim genel bilgim bu yönde. İşten anlayan arkadaşlar çok daha farklı açılardan yaklaşıp işlemci performansının duşmesinin normal dahi olabileceği senaryolar ileri surebilir.



    Saygılar

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • HADO77 kullanıcısına yanıt
    Şimdi mesele şu şekilde, meltdown ve spectre denen iki açık var.

    Gelen ilk patchler bu meltdown ile ilgili.

    Teknik bir açıklamaya girmek için, virtual memory, protected mod gibi teknik kısımları bilmek lazım o yüzden buraları geçip basitçe anlatayım
    Normalde, işlemci, bir process'in nelere erişip nelere erişemeyeceğine, process'in o anki moduna bakarak karar veriyor (user mod ve kernel(unrestritcted) mod). Ve işletim sistemi geliştiricilerine diyor ki bakın ben donanım seviyesinde bu güvenlik problemini halettim. Siz ona göre işletim sistemi tarafında memory management modüllerini yazın. Yıllar yılı biz bu şekilde kullanıyoruz. Sonra bir takım elemanlar, bu donanım seviyesinde ki koruma sisteminin aşılabileceğini farkediyor. Bunu duyan işletim sistemi geliştiricileri hemen durumu kotarmak adına bir takım önlemler alıyorlar memory management modüllerinde.

    Bir process'in işletim sisteminden hizmet aldığı her noktada, artık işletim sistemi ekstra bir takım işler yapmak zorunda.
    Şimdi nedir bu hizmetler:

    1) User interface GUI, yani grafik işlemleri
    2) Program execution
    3) I/O manipulation (dosya okuma yazma --> her türlü IO aygıtı ile iş yaparken düşüşler , usb,ssd,hdd vs..)
    4) IPC (--> multi-threading ve paralel programlama senaryolarında performans düşüşleri)
    5) Accounting, Security, Resource Allocation (görmezden gelinebilir)

    vs vs.

    Yani bu açığın gizlenmiş olması, görmezden gelinmiş olması felan söz konusu değil.
    İşletim sistemi geliştiricileride, öncelikli olarak "secure" yani güvenli bir sistem sunmak zorundadır, bu performanstan daha önemli olduğu için bu patchler geliyor, ileride de gelmeye devam edecek.

    AMD meltdown noktasında, biz işimizi düzgün yaptık bu açık bizde yok dedi. Gerçektende açığı bulan arkadaşlar, meltdown'u amd'de denemedik gibi birşey dediler.


    Birde elimizde spectre var. Bunun variantları var. Şimdi burdaki konu ise şu. Çok bilinen bir optimizasyon tekniği var. Adına spekülatif çalıştırma deniyor. Bu teknik işlemci firmalarından bağımsız bir şekilde ortaya atılmış birşey. Yaptığı şey şu, mesela bir kod parçasında bir noktada birşeyleri kontrol ediyorsunuz, eğer kontrol sonucunda 1 dönerse, kodun başka bir yerine, 0 dönerse başka bir yerine gidip ordan devam ettiğinizi düşünelim. Şimdi kontrol kısmında karar verilene kadar işlemciye bir süre boş zaman kalıyor. Bu boş zaman, başka bir process'e geçemeyecek kadar kısa, ama beklemeside uzun bir zaman. İşlemcide diyor ki ben bu kontrol sonucunu tahmin ederim, gereken yere gider orda ki işlemleri önceden çalıştırmaya başlarım vaktimi boş geçirmem, eğer yanlış tahmin etmişsem de yaptığım herşeyi geri alırım diyor. (geri aldıkları şeylerin bütün adı: artitectural state)

    Şimdi artitectural state denen şeye, yani bu işlemcinin geri aldığı şeylere işlemci cache'i dahil değil. Normalde cache transparan bir yapı içinde ne olduğunun bir önemi yok. Fakat birisi, cache'in spekülatif çalıştırma sonrasında ki durumana göre bazı çıkarımlar yaparak, normalde okunmaması gereken şeyleri okuyabilmiş. (spectre varitant-1)

    Literatürde artitectural state'e cache dahil olmadığı ve spekülatif çalıştırmada çok önemli bir optimizasyon olduğu için, bu açık neredeyse bütün mikroprocessor üreticilerinde var. Ve problem cpu ile cache arasında olduğu için (bu noktada olan şeylerde işletim sisteminin haberi bile yok) bunu ancak donanımsal olarak çözme şansınız var.

    Buda gelecek nesillerdeki işlemcilerde, çok ciddi tasarımsal değişikliklere gidilmesi demek.

    Bu arada şunuda demeden geçemeyeceğim, artık insanlar açık bulmak için nereye bakması gerektiğini biliyor. 2018'de daha fazla işlemci açıkları görmeye kendinizi hazırlayın derim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi incubus -- 8 Ocak 2018; 2:4:53 >




  • ScriptKidie kullanıcısına yanıt
    Tabi büyük bir rezalet. Yıllarca bu açıkla bilgisayarlar kullanılmış ve bilemeyiz belki birçok hack bu açık üzerinden yapıldı. Intel'in en son işlemcileri bu açık ortaya çıktıktan sonra piyasaya sürülmesi çok açık gösteriyor ki kullanıcısını hiç önemsemiyor... şaka şaka her şirket önce parasını düşünür, misal araba veya uçaklarda, tasarım hatasından kaynaklanan kronik bir arıza ve buna bağlı ölümler yaşanıyorsa, öncelikle bu araçların geri çağrılma, tamiri/onarım maliyetleri hesaplanır ve ödeyecekleri muhtemel tazminatlarla kıyaslanır. Şayet tazminat daha daha az ise, yola aynen devam edilir. Bunun örnekleri var ama bu internetin bu kadar yaygın olduğu zamanlardan değildi. Şimdi ise o şirketin ebesini ağlatırlar. Bunun da örnekleri var (Ford'un durduk yere yanan arabaları-Avustralya)
    Intel'i de böyle bir kader (ebesini ağlatmaları) bekliyor olabilir.


    Ayrıca; Paylaştığım bir link vardı bu olayın başında, bir kaç gün önce yani. Buna çok benzer bir durumdan (kernel, prediction, memory açığından) bahsediliyordu, sonra üzeri kapatıldı. Insan düşünüyor, coffee lake serisini bile bile bu açıkla piyasaya süren Intel acaba bu olaydan ne zamandan beri haberdar.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi LeviGerman -- 8 Ocak 2018; 1:58:31 >




  • incubus İ kullanıcısına yanıt
    İlgi ve bilgilendirme için teşekkürler.



    Şu an net bir şey ortada yok. Sonuçta bizim ortaya koyduğumuz bir spefikasyonda olmadığından örnek alınacak başka numune de yok.



    O yüzden mevcut durumu gorup yazdıklarınız çerçevesinde olası durumlara bakacaz artık.



    Saygılar

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • İntele güzel sövdüm şu sıralar
    Yeni işlemci aldık bi de. oyun performansını çok etkilemeyecek bile olsa hoş bir durum değil sonuçta

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • HADO77 kullanıcısına yanıt
    Bu arada tekrar belirteyim

    Spectre ancak ve ancak bundan sonraki işlemci mimarilerinde kapatılabilir.

    Günümüz donanımlarında bu açığı kapatmanın hiç bir yolu yok.

    Buda şu demek, sunucu ortamları büyük tehlike altında.

    Yani facebook özeliniz, şifreleriniz, cloud'da bulunan dosyalarınız, icloud hesabınız, kredi kartı bilgileriniz yani internette bulunan hemen herşeyiniz artık büyük bir tehlike altında.

    Ve bu tehlikeyi bertaraf etmenin tek yolu, bütün serverların güncellenecek işlemci mimarileri ile değiştirmek. Ki buda imkansız.

    Kısa zaman içinde, spectre'yi kullanan çok efektif virüsler piyasaya çıkacaktır. O noktadan gelmeden tavsiyem internette bulunan özel bilgilerinizi bir güzel temizlemek. Hatta internetten alış veriş yapmış olanlar yeni kart felan istesinler ve asla internette onu kullanmasınlar. Yani durum bu kadar ciddi.

    İnsanların sadece benchmark skorlarına takılıp kalması gerçekten çok enteresan.




  • incubus İ kullanıcısına yanıt
    Tekrardan teşekkürler.



    Anlaşılan mevzuu sadece intelle alakalı değil gibi.



    Sonuçta bu firmalar dünyanın en güçlü firmaları bir şekilde olayı çozeceklerini düşünüyorum.



    Surece bakmak lazım.



    Zen plus hakkında ne duşunmeliyiz? Bu konuda bi şey söylemek için erken mi?



    Bazı arkadaşlar 1600xde de sorun gözüküyor demiş gibi.



    Saygılar

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Aklıma nvidia gtx 970, 3.5 ram muhabbeti geldi ozamanda böyle ortalık karışmıştı:)
  • i7-4510u var. Benim makine, iPad seviyesine gerileyecek anlaşılan

    Bir dahaki bilgisayarım Apple olur büyük ihtimal. Yeni modellerini bekleyelim bakalım Intel'de kalmaya devam ederler mi.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: wakari_mayo

    Windows güncellemesini almayan arkadaşlar önce antivirüs güncellemesi yapsın. Neden? Çünkü yeni güncelleme kernel enjeksiyonu yapacağı için, antivirüsün bu durumu zararlı olarak algılayıp da hatalı pozitif sonuç vermemesi için Mİcrosoft tüm antivirüs üreticilerine duyuru yaptı. İlk güncelleme yayınlayanlardan bazıları ESET ve Bitdefender oldu. Bilginize...

    Zaten antivirüsünüzü güncellemeden Windows Update üzerinden güncelleme alamıyorsunuz. Manüel olarak kurarsanız da antivirüsle çakışma yapma ve bilgisayarınızın hiç açılmama ihtimali söz konusu (kesin bir şey yok).

    son güncellemeden sonra norton sürekli virüs bulmaya başladı , bir sürü başka programla taratıyorum virüs falan yok ,hatta nortonla tekrar tarattığımda kendisi de virüs falan bulamıyor :)

    bir sürü firmaya ,bankaya dahi koruma sağlayan norton acaba daha ne bekliyor (eğer gerçekten bu güncelleme bu sorunları çıkartıyorsa)




  • incubus İ kullanıcısına yanıt
    amd içindemi yani aynı durum var kafam karıştı. herkesi katmışsın içine.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: alperend

    amd içindemi yani aynı durum var kafam karıştı. herkesi katmışsın içine.

    Günaydın.

    Bak burada ryzen 1600'de powershell üzerinden açık kontrolü yapanlar var, açığı kapatıldı dediğiniz ryzenlerde de açık söz konusu.
    https://forum.donanimhaber.com/meltdown-and-spectre-cpu-guvenlik-acigi-kontrol-etme-rehberi--130751211

    İntel'e saldırıp yok performansı düştü, yok çöp oldu derken kendi kullandığınız işlemcinin zaafiyetlerini hiç yazmıyorsunuz. Aynı gemideyiz artık bunun farkına varın.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi donanımcı123 -- 8 Ocak 2018; 2:59:27 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: alperend

    amd içindemi yani aynı durum var kafam karıştı. herkesi katmışsın içine.

    Evet spectre herkesi etkiledi. intel, arm, amd, qualcomm, aklınıza kim gelirse.
    Meltdown sadece intel'de gözlemlendi.

    Bu yavaşlama mevzusuda meltdown'a gelen patchler.



    Spectre literatürü tamamen değiştirecek bir açık. Yani artık işlemciler için yeni bir is-a(instruction set artitecture) gerekiyor.

    Intel şu anda amd'nin icat ettiği is-a'sını kullanıyor. (amd64 olarak bildiğiniz). Diğerleride bunlara benzer. Ama hepsi temelde aynı prensiple üretilmiş.

    Velhasıl, durumun düşündüğünüzden çok ciddi. Yani burda oyunlarda kaç fps alırımdan önce, internette ki özel fotoğraflarınızı silmeye bakın derim :)

    Hatta telefondakilerini de silin. Herhangi bir aplikasyon, bu açıktan faydalanarak her şeyinizi(teoride, henüz canlı bir uygulaması gözlemlenmedi.) okuyabilir durumda şu anda. Durum çok vahim. Günümüzde çıkan bütün işlemciler yakın gelecekte çöpe gidecek gibi duruyor.

    Şu anda hacker kardeşlerimiz harıl harıl uygulama geliştiriyordur. Buna emin olun.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi incubus -- 8 Ocak 2018; 2:53:42 >




  • incubus İ kullanıcısına yanıt
    eyvah eyvah hocam işimiz gücümüz yok bankaya para çekmeye gidip fatura ödemek için sırayamı girecez şimdi
  • Cuda tabanlı işlemlerde de performans düşüşüne neden olup , gpu'yu frenlemekte imiş Meltdown.

    Paylaşımı yapan ben değilim.



    https://teknoseyir.com/durum/811825
  • AHAHAHAA ULAN İNTEL



    RYZEN CANDIR GERİSİ HEYECANDIR.



    AÇIKLARA GELİRSEKTE İNTERNETTE ÖZEL BİLGİLERİNİZİ BIRAKMAYIN BEYLER NE OLUR NE OLMAZ

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • donanımcı123 kullanıcısına yanıt
    bak kardeş kimseyi kotardığımız yok. senin mağduriyetine sevinmeyeceğimi kaç kez dile getirdim. sadece senin intel markasını çok sevdiğini söyleyip suçladım seni. intel hakkında ağır yorum yapmamın sebebi işlemcideki açığı bilerek bıraktığını düşündüğüm için ve bu kusuru yüzünden insanların etkilenecek olmasıydı. değilse ben daha kimseye intel kötü beş para etmez dandik vs birşey demedim. hayatımda üç tane bilgisayarım oldu iki amd işlemcili biri intel işlemcili. ucuz verdiğinde intelde kullandık yani. amd sevici falan değilim bana öyle yaklaşma.
  • incubus İ kullanıcısına yanıt
    https://support.apple.com/en-us/HT208394

    işi bilen çözüyor yani
  • 
Sayfa: önceki 2324252627
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.