Şimdi Ara

İnsanın hayatta bir amacı olmasa ne olur? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
59
Cevap
1
Favori
12.142
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orjinalden alıntı: kaotika

    Hep söylenir durur: "İnsanın hayatta bir amacı olmalı..." peki neye göre? Bu mutlak doğru bir şey mi?

    Acaba önce "İnsanın hayatta bir amacı olmalı" dayatmacası yapılıyor da daha sonra dayatılacak olan "amaç" lara zemin mi hazırlanıyor?

    Peki insanın hayatta amacı olmasa ne olur? Dağ evindeki bir münzevi olsa ne olur? Ya da sokaktaki bir berduş olsa ne olur?

    Bana göre dayatılan bir amaç peşinde koşup başka insanlara ve canlılara zarar vererek yaşamaktansa, amaçsız bir insan olarak yaşamak daha iyidir bence...

    amaçsız bir insan olur mu hiç?
    düşünsene hergün aynı şeyleri yapıyosun.
    sabah kalk,işyerine git,öğle yemeğini ye,işten çık,akşam yemeği falan filan.
    bu durum hep böyle.
    fakat insan kendini bir amacın içinde hissettiği zaman farklılıklar yaşayabiliyor.
    insanın dünyadaki amacı Allah(c.c) ye kulluktur.
    Amaşsız bir hayat yaşanmaz bir dünya demektir.




  • Amactan kasıt yasanan hayatın toplamdaki amacı mı yoksa belirli periyotlarda aldıgımız hedefler mi?

    Eger amac olarak hayatın toplamdaki amacını soruyorsanız bal gibi amacsız yasanır. Kendim yaptıgımdan biliyorum...

    Olumden sonrası icin hazırlanmak, kulluk etmek vs vs bana bir anlam ifade etmedigi icin ve hayata gelmek benim iradem dısında oldugu icin hayat sadece benimle anlam kazanıyor.

    Yani hayatı ben var etmis oluyorum, tum yasam benim icimde. Bu durumda herseye ben anlam yukluyorum ve yukledigim anlamların toplamda birsey ifade etmesi gerekmiyor. Kendi irademle, hissettiklerim dogrultusunda yasıyorum iste...
  • quote:

    Orjinalden alıntı: Soultrap

    Yani hayatı ben var etmis oluyorum, tum yasam benim icimde. Bu durumda herseye ben anlam yukluyorum ve yukledigim anlamların toplamda birsey ifade etmesi gerekmiyor. Kendi irademle, hissettiklerim dogrultusunda yasıyorum iste...


    sadece ölüm sonrasını düşünme ...

    günlük hayatta da insanların evlenme, çocuk sahibi olma, zenginleşme, kariyer yapma vs gibi amaçları vardır ...

    bu amaçlardan muaf insan zannedersem yoktur ve olamaz da ...

    amaçsız insan = dertsiz insan

    ve

    dünyada da dertsiz insan yoktur
  • Her insanın bir amacı olmalı bence. Ya yapabildiğinle yarışmalı yada sürekli hedefleri genişlemeli.
    Amaçsız insan bana göre tehlikelidir yarınını düşünmeyen çevresine saygı duymayan kendine saygı duymayan amaçsız insandır.
    Sokakta 5 ytl için adam doğrayan adamın ne hedefi olur ki yarın iki tane doğrarım olamaz heralde
    işte amacı olmayan insandan korkarım yarınını düşünmeyenden.....
  • quote:

    Orjinalden alıntı: Deep Impact

    sadece ölüm sonrasını düşünme ...

    günlük hayatta da insanların evlenme, çocuk sahibi olma, zenginleşme, kariyer yapma vs gibi amaçları vardır ...

    bu amaçlardan muaf insan zannedersem yoktur ve olamaz da ...

    amaçsız insan = dertsiz insan

    ve

    dünyada da dertsiz insan yoktur



    Yazımı tam okursan soyledigin seyler benim icin kendi koydugum hedeflere giriyor..
  • quote:

    Orjinalden alıntı: Soultrap


    Yazımı tam okursan soyledigin seyler benim icin kendi koydugum hedeflere giriyor..



    hedef = amaç

    dolayısı ile senin de koyduğun hedeflerin olduğuna göre senin de amacın var. ama kao zannedersem senin koyduğun hedefleri de yok sayarak amaçsız yaşamdan bahsediyor ...
  • açıkçası amaç diye nitelendirdiğimiz şeylerin yaşamak için yaptıklarımız olduğunu düşünmüyorum..insanın yaşamak için bir işe ihtiyacı vardır..bir eve ihtiyacı vardır..yiyecek yemeğe içecek suya ihtiyacı vardır-ki bunlarda ancak parayla olur.ve para kazanmak bir amaç değil bir zaruriyettir.aynı aslanın yaşayabilmek için geyiği avlaması gibi...insanlarda hayvanlarda doğduklarında ilgiye ve sevgiye ihtiyaç duyarlar.ama insanları hayvanlardan ayıran düşünme ve paylaşma yetisiyse bence amacımız sevgiyi yaymak olmalı..yada ne bileyim insalara bişeyler katabilmek,varlığımızı daha anlamlı kılabilmek olmalı..çünkü ne kazandığımız para nede lüks evimiz bizi kalıcı kılmayacak.hepimiz öleceğiz birgün ve olan şey sadece 6 milyar insandan birinin eksilmesi ve döngü gereği yeni bitanesinin doğması olacak..bizi kalıcı kılan çevremizdekilere verdiklerimiz olacak.ve sanırım amaçta bu..
  • Peki şizofren bir insan,şizofren bir insanın hayata bağlanışı,yaşamı algılayışı bizden ne derece farklıdır acaba diye düşündüm, duygu olsun,düşünce olsun,davranışlarda bir takım eksiklikler mevcut,kendilerine ait içsel bir dünyada yaşıyorlar ama acaba gerçekten bizler gibi bir amacı varmı veya amaçsızlığı?.Belki bir şizofren için bizim amaçlarımız hiç bir şey ifade etmiyor olabilir.Ne dersiniz şizofren bir insanın amacı,gayesi varmıdır?.Belki burdan amaç veya amaçsızlığa gidebilirmiyiz?
  • bu konularda biraz araştırma yapmıştım..nevrozlar ve bundan kaynaklı bazı rahatsızlıklar görülen insanlarda yaşamak için gerekli olanlar ikinci planda kalıyor çünkü herşeyden önce büyük kitleler adına bir amaç koyuyorlar kendilerine ve gerisini çokta önemsemiyorlar :)) yani onlar için amaç ulvi değerler taşımalı ve insanlık yararına olmalı :)büyük kitlelere hitap etmek ve onların saygı ve sevgisini kazanmak istiyorlar..bu birazda kendilerine karşı hissettikleri duyguların yetersizliğinden kaynaklı.başkaları tarafından onaylanmak istiyorlar ve ne kadar çok olursa o kadar iyi :)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi qalme_morwen -- 7 Temmuz 2006; 21:32:38 >
  • eklemek gerekliliği hissettim bütün şirofreni vb rahatsızlıkları bulunan insanlarda aynı şey geçerli değil.hastalığın ileriki safhalarında yada karekteristik özelliklere göre durum değişiyor..bazıları çok bencil olabiliyor...
  • quote:

    Orjinalden alıntı: qalme_morwen

    eklemek gerekliliği hissettim bütün şirofreni vb rahatsızlıkları bulunan insanlarda aynı şey geçerli değil.hastalığın ileriki safhalarında yada karekteristik özelliklere göre durum değişiyor..bazıları çok bencil olabiliyor...


    forumda tanışmak köşesinde kendini tanıtırsan memnun oluruz ...

    http://forum.donanimhaber.com/m_5892583/tm.htm
  • upss..afedersiniz..kaptırdım kendimi..



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi qalme_morwen -- 7 Temmuz 2006; 20:31:58 >
  • not:amaç kavramını düş, ütopya, insanlık adına bi amaç vs. anlamındakullanıldığını varsayıyorum ki böyle kullanılmış sanırım.


    quote:

    Orjinalden alıntı: qalme_morwen

    bu konularda biraz araştırma yapmıştım..nevrozlar ve bundan kaynaklı bazı rahatsızlıklar görülen insanlarda yaşamak için gerekli olanlar ikinci planda kalıyor çünkü herşeyden önce büyük kitleler adına bir amaç koyuyorlar kendilerine ve gerisini çokta önemsemiyorlar :)) yani onlar için amaç ulvi değerler taşımalı ve insanlık yararına olmalı :)büyük kitlelere hitap etmek ve onların saygı ve sevgisini kazanmak istiyorlar..bu birazda kendilerine karşı hissettikleri duyguların yetersizliğinden kaynaklı.başkaları tarafından onaylanmak istiyorlar ve ne kadar çok olursa o kadar iyi :)


    bunu hangi araştırma söylüyor merak ettim. büyük amaçlar peşinde koşan insanlar bi avuç hasta diyorlar yani.
    abd de komünistlerin beyinlerinin incelendiğini duymuştum bir ara ve ön bölümden bi parça alınınca artık komünist olmuyorlarmış diye bi söylenti bile vardı.
    yalnız mesele bu kadar teknik değil.
    ve amaç tutuku demektir. tutku yaşam enerjisi, yaşama sevgisidir aslında. günümüzde çoğu insan amaçsız ve boşlukta ilk sarıldıkları şey hiççilik, nietzsche cilik , postmodernizm vb. akımlar. çünkü bir yazarın ifadesiyle anlam haritaları yok. öz bitmiş. içerik zevk vermiyorlar. çünkü hiçkimseye ve hiçbirşeye inanmıyorlar ve güvenmiyorlar. tabi ki kendilerine de. bence daha sorunlu ve nevrozlu kısım bu.


    amaç sahibi insanların sorunlarına gelince bunu ben de bi çoklarında gördüm. yalnız burada sorun sanılanın aksine yine bu insanların tutkulu kişilklerinden yaşam sevgilerinden ileri geliyor.

    bu insanların sorunlarıysa tasavvur ettikleri dünyayla yaşadıkları dünya arasındaki açı farkı. düşlenilen yaşamda kendilerini buluyorlar, gerçek yaşamdaysa düşleri var edemiyorlar. yani yaşamın içinde kendi varlıklarının "yok olması" acı veriyor.

    gerçi iki tür de benziyor. belki ilk bölümdeki amaçsız insanlar topluluğu da baştan yenilgiyi kabul eden tutkululardan oluşuyor. bu da mümkün.

    yalnız bence 08.07.2006 tarihi itibariyle amaçsız yaşamak insanın kendine küfrüdür kanımca. ve insanın kendine ihanetidir.
    aslında çoğu insanın iyi kötü amac sahibi olduğunu da düşünüyorum
    örneğin, U2 afrika için yaptıkları , hatta angelina jolie brad pitt gibilerinin, murdoch ın milyarlarca doları bağışlamasının (ikiyüzlü ve samimiyetsiz bi davranış olsa da) , manganın bir kadın çizeceksin diye devam eden mısralarında bişeyler vardır.
    burada sorun hangilerinin inandırıcı ve köklü çözümler olduğu, acıları hangisinin dindireceğidir. insanı ruhen büyüten ve küçülten de bunun ölçüsüdür bana göre.




  • Amaç yemektir, yemek için para gerekir, para için neler gerekirse insanın ahlakına göre amaçlar şekillenir.
    Şirofreni bir arkadaşım var amacı filan yok gibi gözüküyor, deyimi yerindeyse dağda yaşayan berduş gibi, fakat kişilik problemi oldukça ilerlemiş bir durumda daha fazla anlatırsam özel hayatına girer.
    Amaç yemek değil başka birşey olsun, mesela birinin gözüne girmek?
    Gerisi yine ahlak durumuna göre şekillenen amaçlarla dolu olacaktır. Amaçsız insan olacağını sanmıyorum.
    Olsa olsa amaçsız kaldıklarını kendince düşünen sosyal problemli vatandaş vardır. Sizin deyiminizle "berduş".
  • amaç değil de insanın kendini bir şeye adaması gibi hoş bir şey yok..


    amaçsızlığın da belli bir amacı olduğu kanaatindeyim..
    olmazsa olmazlardan..


  • Amaç=Yaşamak=Para=Çalışmak şartlar bunlar, ister istemez bu amaç içinde buluyoruz kendimizi
  • eğer gercekten bir amacimiz olsa idi bu dunyada hicbir huzursuzluk cikmazdi.İnsanlar tek bir seye odaklanirdi.NE savas cikardi ne de hirsizlik olurdu.Amacini bilen insan kendini anlamis demektir
  • Amaçsızda yaşanabilir.
    Cüz-i iradenin böyle bir tercihi de olabilir.
    Fakat bende bitkisel hayatı çağrıştırıyor.
  • Yaşam amaçlardan ve amaçlara götüren yollardan oluşmaktadır. Karnını doyurmak için yiyecek birşeyler bulmak ve yemek, İyi bir yaşam sürebilmek ve ailesini geçindirebilmek için para kazanmaya çalışmak, iyi bir iş ve bilgi sahibi olabilmek için öğrenim görmek, aile kurabilmek için biriyle hayatını birleştirmek, benim için ve inananlar için geçerli olan Allahu Tealaya inanmak ve onun emir ve yasaklarına uymak vb. birçok amaçları olabilir insanların.
    Bir insanın amacı mutlaka vardır. Belki bazı amaçlarından vaz geçebilir ama tüm amaçlarından vaz geçemez.
  • amaçsız yaşamak iyi bir şey olmasa gerek. inzivaya çekilmiş bir münzevi neler hisseder bu hayat tarzı içerisinde? amaçsız yaşamak için münzevi olmaya da gerek yok şehirde insanların içinde de amaçsız yaşayabilirsiniz. eğer size yetecek sabit bir geliriniz varsa boş boş gezer gün tüketirsiniz. yada kısa amaçlarınız olur bir olta alayım balığa gideyim yada bir sinemaya gideyim gibi. bunun haricinde herhangi bir amaç gütmeden bir şeylerin peşine takılıp onları kotarmaya çalışmadan geçen bir hayat pek tasvip edilecek bir hayat olmasa gerek.
  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.