Şimdi Ara

İnsan Beyni VS Bilgisayar işlemcisi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
36
Cevap
1
Favori
2.212
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Şu ana kadar yapılan bilgisayarlar insan beyninin yanına bile yaklaşamadığını biliyoruz. En gelişmiş bilgisayarlar bile insanın bellek kapasitesine yaklaşamadı ama şu var bir bilgisayar bir pdf i eksiksiz tarayıp yazıcıyla çıkartabilir peki bir insan 500 sayfalık kitabı okuyup bu kitabı baştan niye baştan eksizsiz yazamaz? Sadece o kitapla ilgili akılda kalanları kendisinin kurgulamasıyla yeni bir kitap çıkarabilir. Aynı şekilde hesap makineleri çok büyük hesabı kısa bir zamanda yaparken insanlar bu hesabı yapması için kağıt ve kaleme ve hesap makinesine göre daha uzun bir sürede yapması gerekiyor. Dün geceden beri bu sorular kafamı kurcalıyor aklıma başka soru gelirse mesajı güncellerim



  • nedeni her insanın beyninin kapasitesini tam olarak kullanamaması.

    kısacası kapasite var ama icraat yok.
  • peki bir şey daha sorayım insan beyni 500 sene öncesindeki insanlara göre kapasiteyi arttırdı o zamanlar fizik yasaları olsun, bilim bile felsefeden ayrılmamıştı. Sorum şu bundan belki de 100 veya 1000 sene sonraki insanlar bizden daha mı akıllı olacak onlar beyinlerinin kapasitesini daha mı iyi kullanacak?
  • dexter27 kullanıcısına yanıt
    teknolojik gelişmeler insan beyninin gerçek gücünü kullanmasına yardımcı olaracak hafıza diye birşey var o okuduğun kitapran örnek verim ilk olarak öğrendiğimiz bir cümle kısa süreli hafızamıza gelir aradan uzun süreli hafızaya eğer peş peşe bir şey öğreniyorsak uzun süreli hafızaya hızlı bir şekilde geçmesi lazım ancak bazı ilgi çekici olmayan kelimeler,cümleler uzun süreli hafızamıza geçmez bundan dolayı hepsini yazmayız uzun süreli hafızamızda ne kadar kaldıysa yani ne kadar hatırlıyorsak onu yazarız hesap makinesi demişsin bazı savant insanlar bir makineden bile daha hızlı çözüm yapar mesela bir tarih söyle hangi güne geldiğini söylesin o savant bir algoritma ile çok hızlı işlem yapar yani her insanın beyni aynı değil
  • dexter27 kullanıcısına yanıt
    Salt Lake City'de Peek makrosefali ile birlikte beyincikte ve korpus kallozum yokluğu teşhisiyle doğmuştur. Bu durum nöronların olandışı bağlanmasına ve hafıza kapasitesinin artmasına yol açmıştır. Fran Peek'e göre Kim 16-20 aylıkken etrafındaki şeyleri ezberlemeye başlamıştır. Kitapları okuyup ezberledikten sonra rafa ters koyarak kitabı bitirdiğini göstermektedir. 1 saat okumadan sonra okuduklarının neredeyse hepsini ezbeleyebilen Peek'in 15 farklı alanda 12.000 kitabı ezberlediği düşünülmektedir. Peek hayatını Murray, Utah'da geçirmiştir.
    Dört yaşına kadar yürüyemeyen Peek düğme geçirmek gibi günlük aktivitelerde sorunlar yaşamıştır. Bu sorunların kaynağının beyincikteki hasar olduğu düşünülmüştür. Yapılan IQ testlerinden ortalama zeka seviyesi kabul edilebilecek olan 87 puan almıştır.
     İnsan Beyni VS Bilgisayar işlemcisi




  • aslına bakarsanız zamanımızdaki normal insanlara göre önceki insanların beyin kapasitesini daha çok kullandığını düşünüyorum.
    neden mi? adamların bir şeye ihtiyacı oluyor, ee alet yok, düşünmeye başlıyor 'ben bunu nasıl yapabilirim' diye. yani beynini kullanıyor.

    şimdiki insanlar öyle mi?
    afedersiniz ama yemediği önünde yediği arkasında. herşey elinin altında yani.
    hesap yapması gerekse hesap makinesi var en basitinden. beynini yormuyor, düşünmüyor.

    haa şunuda unutmamak gerekir ki bunlar bir takım insanlar için geçerli.
    teknolojinin yanında getirdiği olanaklardan biriside keşif açıcı olması. yani insanlar daha farklı boyutta düşünebilmesine olanak sağlaması.
    ki zaten bir takım insanlarda teknolojinin bu açısından yararlanıyor.
  • bir dovusmekten aciz kral mi daha usttedir yoksa asker mi??? asker kraldan fiziksel anlamda daha guclu olsa bile gene de bu onu ustun yapmaz.Ayni sekilde savasi kazanan asker olsa bile tarih kitaplari bunu kral olarak gosterir.Yani bu bakis acisiyla bakarsak biz kraliz hesap makinesi vs bizim askerlerimiz

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: PcMaP

    aslına bakarsanız zamanımızdaki normal insanlara göre önceki insanların beyin kapasitesini daha çok kullandığını düşünüyorum.
    neden mi? adamların bir şeye ihtiyacı oluyor, ee alet yok, düşünmeye başlıyor 'ben bunu nasıl yapabilirim' diye. yani beynini kullanıyor.

    şimdiki insanlar öyle mi?
    afedersiniz ama yemediği önünde yediği arkasında. herşey elinin altında yani.
    hesap yapması gerekse hesap makinesi var en basitinden. beynini yormuyor, düşünmüyor.

    haa şunuda unutmamak gerekir ki bunlar bir takım insanlar için geçerli.
    teknolojinin yanında getirdiği olanaklardan biriside keşif açıcı olması. yani insanlar daha farklı boyutta düşünebilmesine olanak sağlaması.
    ki zaten bir takım insanlarda teknolojinin bu açısından yararlanıyor.

    bende böyle düşünüyorum. peki birşey soracağım. bu gidişle beraber insanların beyni iyi şekilde mi evrimleşecek yoksa kötü şekilde mi ? ilerki yıllarda beyin daha mı az calısacak ?




  • bu dediklerini yok beyin mükemmel

    yok dünyadaki global bağlantı gücünde

    olayın özü insan beyni tam gelişme aşamasında durdu veya durduruldu yüz yılda 1 milim milim ilerliyor..

    normalde gelişme durmasaydı şu anda birbirimizin düşüncelerini bile okuyabilirdik o anki durumumuz şu anki durumumuza fantastik gelebilirdi..

    yani bana göre uzaylılar bence bu yüzden bizi tehdit olarak görmüyoo zeka heryere her alanda tatktiksel avantaj sağlar..

    insan mükemmeldir ama zekasıda gelişmiş şekilde mükemmel olsa yenilmez olur bence
  • işlemcilerle beyni kıyaslayamazsın. İşlemcinin hafıza gibi bir özelliği yoktur. Dolayısıyla kitabı okuyup yazmakla, bilgisayarın yazıcıdan yazdırma işlemi yapması tamamen farklı olaylar. Sen okuduğun kitabı hafızana kaydedip yazman gerekirken, işlemci hazır bilgiyi alıp yazıcıya komut gönderir. İnsanın hafızasına saniyesinde bilgi sokman çok daha zordur, ancak kapasitesi 1PB lik hard diskten bile daha fazladır.

    İşlemcinin hesap gücüyle, beynin hesap gücünü karşılaştırırsak ki mantıklı olan budur, işlemci havada karada alır.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: akcaliberg

    işlemcilerle beyni kıyaslayamazsın. İşlemcinin hafıza gibi bir özelliği yoktur. Dolayısıyla kitabı okuyup yazmakla, bilgisayarın yazıcıdan yazdırma işlemi yapması tamamen farklı olaylar. Sen okuduğun kitabı hafızana kaydedip yazman gerekirken, işlemci hazır bilgiyi alıp yazıcıya komut gönderir. İnsanın hafızasına saniyesinde bilgi sokman çok daha zordur, ancak kapasitesi 1PB lik hard diskten bile daha fazladır.

    İşlemcinin hesap gücüyle, beynin hesap gücünü karşılaştırırsak ki mantıklı olan budur, işlemci havada karada alır.

    islemci cache bellekleri ???

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • DonsuzBalık kullanıcısına yanıt
    peki insan beyni nasıl ve ne zaman durdu? İleride dünyadaki diğer akıllı hayvanlar maymun karga vs insanın şu anki beynine sahip olabilir mi?
  • dexter27 kullanıcısına yanıt
    malesef fan hızında değişme olmadı başka önerileriniz varmı



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DonsuzBalık -- 31 Temmuz 2014; 22:34:37 >
  • Basit bir matematiksel işlemi yapmakta zorlanıyoruz. Oysa işlemciler çok hızlı bir şekilde bunu yapıyor. Bende düşündüm zamanında o zaman işlemci bizim beynimizden daha mı gelişmiş diye. Ama sonra şunu düşündüm 23x456 işlemini yapmakta zorlanıyoruz ama gözümüzden gelen bilgiler ile cisimleri yakınlık,renk,hız vb. şekilde üstelik yüksek kalitede işleyebiliyoruz. Derimizden gelen bilgiler yine sğoukluk,sertlik vb. şekilde işleniyor. 5 duyu organımız gibi pek çok bilgiyi aynı anda hiç birbirine karışmadan sekteye uğramadan işliyoruz. Asıl işlem yükü buradadır belkide. Örneğin 0 ile 250.000 arasındaki asal sayıları 10 sn'de bulan işlemcim. Tek bir kareyi kaliteli bir şekilde renderlamak için saatlerini harcıyor. Bunu yaparken başka bir işlem yapamayacak kadar çok kasılıyor aynı zamanda.
  • İlk insan da simdiki insan da beyninden ayni yuzdede faydalanabiyor. Atiyorum simdi %11 ise o zaman da %11 idi. Bu teknoloji ve gelismis medeniyetin nedeni bizim daha zeki olmamiz degil daha buyuk bir bilgi birikimine sahip olmamiz.

    En son 9gag de gormustum. Ben robot filminden kareler. Will smith robota bir robotun bir insan gibi sanat eseri ortaya koyup koyamayacagini soruyor. Robot ise sen koyabilir misin diye karsilik veriyor. Yani insani daha guclu kilan ozellikler herbirimizde ayri ayri bulunmuyor. Bir araya geldigimizde ve beraber calistigimizda gelisiyoruz.

    Dolayisiyla beynimizi kullanmada gidim yol katedemedik. En rahat soyle anlayabilirsiniz. Bakin bir ilkel kabileye, neredeyse orta cagdaki herhangi bir topluluk gibidir. Butun dunya beyin konusunda evrildi de bi onlar mi evrilemedi. Biz de bu toplum icinde degilde soyut buyumus olsaydik maymundan pek farkimiz olmazdi.

    Tabi bu insan hicbir zaman beyninin daha fazlasini kullanamayacak anlamina gelmez. Ne zaman beynin nasil calistigini tam olarak anlariz, iste o zaman sinirlar kalkmaya baslar.

    Ayni sekilde beynin nasil calistigini ogrendigimizde de ayni insan gibi dusunebilen bilgisayarlar uretebiliriz.

    Bazi arkadaslar bilgisayarlarin insan beyninden hizli olsugundan bahsetmis. Aslinda insan beyni kat ve kat daha hizli. Aramizdaki fark biz ogrenmeyi biliyoruz ama butun bilgilere erisimimiz yok (beynimizde kayitli olmasina ragmen erisemiyoruz), bilgisayarlar ise istedigi bilgiye ram veya hdd den istedigi zaman ulasabiliyor ama ogrenmeyi yeni teknik gelistirmeyi bilmiyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hksdejavu -- 1 Ağustos 2014; 1:25:22 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • işlemciyi yapan insan beynidir daha ne

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 2622110012 kullanıcısına yanıt
    tespitin a.. komuş
  • quote:

    Orijinalden alıntı: emg125
    islemci cache bellekleri ???

    Adı üstünde "cache". Geçici bilgi depolamak için kullanılıyor ve sonuçta işlemcinin amacı bilgiyi bellekte tutmak değil. İnsan hafızasıyla yarışabilecek bir şey varsa o da harddisklerdir. İşlemci ile insan beyni karşılaştırılamaz. İşlem konusunda işlemci, hafıza konusunda beyin alır ancak işlemcinin hafıza gibi bir görevi yok.
  • İnsan zekasının nasıl bu hale geldiği ile ilgili güzel bir yazı var öncelikle bunu okumanızı tavsiye ederim;

    http://evrimagaci.org/makale/42

    Ayrıca yukarıdaki makaleye ekliyeceğim bağzı şeyler var, bağzı arkadaşlar demişki insan beynini tamamını kullanmıyor , bir kısmıda beyin gelişimi durduruldu demiş.

    Öncelikle insan beyninin tamamını kullanır, ama insan beyninin tamamı düşünme-mantık yürütme gibi fonksiyonlar için ayrılmamıştır, vücudunuzdaki kaslar, organlar vs.. pekçok sistemi beyin kontrol eder, yani %10-11 ini kullanıyoruz gerisi boş duruyor diye bir olay yok, balinaların bile beyinleri insanlardan büyüktür (vücut-beyin oranı değil sadece beyin) nedeni kontrol edilmesi gereken bedenin çok büyük olmasıdır.
    İnsan beyni üzerinde yapılan evrimsel araştırmalarda son ikibin (yaklaşık) yıldır insan beyninin ağırlıkca küçüldüğü saptanmıştır, 1500 gr olan beyin günümüzde 1350 çivarına inmiştir, ama nedeni sinirler arası mesafenin kısalması hem daha verimli çalışma hemde enerji tasarrufu olduğu düşünülmektedir, zira beyin vücudumuzda % 2 lik bir kısım kaplamasına karşılık toplam harcadığımız enerjinin % 20 sini hatta bağzı durumlarda daha fazlasını harcar, günümüz insan beyni nöronların konumu bakımından en optimal seviyeye geldiği için gelişimin yavaşladığı düşünülüyor, yani kasıtlı bir yavaşlatma yok :)

    Şimdi ilk soruya gelirsek neden insan beyni 500 sayfalık kitabı okuyup kağıda dökemez ?.. çünkü insan beyni asırlardır bu şekilde programlanmamıştır, insan beyninin en önemli üstünlüğü dildir, konuşabilme, öğrendiklerini bir sonraki nesillere aktarabilme, eğer yeni doğmuş bir bebeği ormana salar ve sadece besler-büyütürseniz pek insana ait zeka pırıltalırını göremezsiniz.

    İnsan beyni önceki nesillerden gelen bilgileri değerlendirecek, uzun süre üzerinde tartışabilecek biçimde şekillendi, çevrenizde gördüğünüz nesneleri yada bir kitabı fotokopi makinesi gibi hafızaya atacak şekilde değil, örneğin doğada yaşayan şempanzelerin pek çok düşmanı vardır ve anlık olarak etraflarındaki nesneleri ezberlemeleri, çevrelerindeki değişiklere anlık tepki vermeleri gerekir, youtubeda bir deney vardır, bir monitörde rastgele dağılmış olarak birden dokuza kadar rakkamlar belirir ve bir saniye sonra sönerler ekran kararır, maymunlar birden ona kadar olan rakkamların nerde olduğunu hatırlarlar, ama insanlar üzerinde deney tekrarlandığında hiç kimse ona kadar rakkamları hatırlıyamamıştır. İnsanların toplumlaşması, anlık tehditlerden uzaklaşması, uzun vadeli düşünme biçimini geliştirmiştir.





  • Odaklanma, beyin plastisitesindeki günümüz şartlarına göre değişim buna sebep oluyor. Önceden bu kadar yazılı eserler olmadan önce pek çok kültürde özellikle dini vecizeleri nesilden nesile aktarmak maksadıyla yüzlerce sayfaya sığabilecek bilgiler çocuk yaştan insanlara ezberletilirmiş. Hala daha pek çok kültürde ve inançta bu mevcut. Şu anda bilgiyi hafızamızda "tutmamız" gerekmiyor. Yazı ve bilgisayar gibi aracılar oldukça insan hafızasını daha az kullanmaya, daha az kullandıkça da köreltmeye başladı. Beyin yapısı değiştirilebilirdir. Kullanmadıkça patikalar kaybolur, kullandıkça patikalar kalınlaşır, zenginleşir ve belirginleşir. Dünya üzerinde bu konuda kendisini eğitmiş pek çok insan var. Ciddi ve disiplinli bir eğitim sürecinden geçen, azmeden herkes dediğin seviyeye gelebilir. Fakat buna bilinçli bir ortamda, biraz erken bir yaşta başlaması ona artı ve zaman kazandırır.

    Dr. Norman Doidge - Kendini Değiştiren Beyin

    Bu kitabı edinip okumanı öneririm. Kafandaki pek çok soru işaretini yok edeceğine eminim.




  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.