Şimdi Ara

İngiltere yeni nükleer füzyon reaktöründe 'ilk plazmayı' üretti

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
38
Cevap
0
Favori
1.226
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
11 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj


  • Birleşik Krallık, nükleer füzyon yatırımlarında bu hafta önemli bir noktayı daha geride bıraktı. Geçtiğimiz günlerde bazı açıklamalar yapan İngiltereli bilim insanları, Oxfordshire şehrinde inşaa edilen yeni deneysel nükleer füzyon reaktörünün ilk kez ateşlendiğini ve ilk plazmanın başarıyla elde edildiğini duyurdu. Yedi yıllık uzun bir geliştirme sürecinin ardından tamamlanan reaktörün sorunsuz bir şekilde çalıştığı böylece nihayet doğrulanmış oldu.



    MAST Upgrade ismiyle bilinen yeni deneysel reaktör, Birleşik Krallık devletine bağlı olan Atomik Enerji Kurumu (UK Atomic Energy Authority) tarafından geliştirildi. MAST Upgrade, 2000-2013 yılları arasında çalışan MAST reaktörünün geliştirilmiş versiyonu olarak tasarlandı. 50 milyon sterlinin üzerinde bir maliyetle hazırlanan reaktör artık nihayet tam kapasiteli füzyon deneylerine başlamak için hazır durumda.



    Ayrıca Bkz.MIT'nin kompakt füzyon reaktörü umut vadediyor: 'Yapay güneşe' ne kadar yakınız?



    Konuyla ilgli bazı açıklamalar yapan Birleşik Krallık Bilim Bakanı Amanda Solloway,"Birleşik Krallık'ın füzyon enerjisinde dünya lideri olmasını ve füzyonun bir temiz enerji kaynağı olarak sunduğu inanılmaz potansiyeli en iyi şekilde değerlendirmesini istiyoruz. MAST Upgrade'i ilk kez çalıştırmış olmamız milli füzyon deneyimiz için bir dönüm noktası oldu. 2040'ta ilk füzyon enerji santralini kurma hedefimize bir adım daha yaklaştık." ifadelerini kullandı.



    Nükleer füzyon elbette müthiş bir hayal ancak bu hayale ulaşması çok ama çok zor. Bilim insanları "Güneş'i Dünya'ya getirmek" olarak tanımlayabileceğimiz bu büyük hayale ulaşabilmemiz için daha çözmemiş gereken onlarca problemin olduğunu söylüyor. MAST Upgrade reaktörü burada "Super-X Divertor" gibi bazı yeni teknolojileri masaya getirmiş durumda. Super-X Divertor, füzyon reaktörlerinin en büyük problemlerinden olan aşırı ısı sorununu çözebilecek yeni bir egzos sistemi olarak tanıtıldı.



    Birleşik Krallık'ın MAST Upgrade deneylerinde elde ettiği sonuçlar nükleer füzyonun geleceği için önemli olacak. Buradan kazanılan bilgiler ve deneyimler hem İngiltere'nin 2040'ta tamamlamayı planladığı ilk füzyon santralinin, hem de dünyanın en büyük füzyon projesi olan ITER'ın geliştirme sürecinde kullanılacak.



    Güneş'i Dünya'ya getirmek



    Füzyon, günümüzdeki klasik nükleer santrallerde gerçekleşen fisyon reaksiyonlarının tam tersi. Yani atomları parçalamak yerine atomları birleştirerek (genellikle iki hidrojen atomu) enerji üretmeye dayanıyor. Yıldızımız Güneş'in de yakıt kaynağı olan bu reaksiyonlar, hem herhangi bir radyoaktif atık oluşturmuyor hem de fisyon reaksiyonlarına göre çok çok daha fazla enerji ortaya çıkarıyor.



    Tabi ancak Güneş ve Güneş gibi diğer yıldızların çekirdeklerinde ekstrem şartlar altında gerçekleşebilen bu reaksiyonları Yeryüzü'nde ortaya çıkarmak ve muhafaza etmek tahmin edebileceğiniz üzere pek de kolay bir iş değil. Zira füzyonun Yeryüzü'nde gerçekleşmesi için yaklaşık 100 milyon santigrat derece sıcaklığa ihtiyaç duyulurken aynı füzyon reaksiyonları Güneş'in çekirdeğinde 14.6 milyon santigrat derece sıcaklıkta ortaya çıkabiliyor(yüksek basınç sayesinde).





    Füzyon reaksiyonunu dünyada taklit etmek çok ama çok zor, ancak bunu başarırsak dünyanın enerji sorununun neredeyse tamamıyla çözülme ihtimali var. Bu nedenle şu anda ABD, Çin, Almanya, Fransa ve Güney Kore gibi dev ülkeler bu alana büyük yatırımlar yapıyor. Hatta Google ve Jeff Bezos gibi şirket ve milyarderlerin de on milyonlarca dolarlık yatırımları var.




    Kaynak:https://www.sciencealert.com/huge-fusion-experiment-achieves-first-plasma-in-landmark-step-towards-clean-energy







  • Türkiye'de nükleer santral kurulması konuşulunca taşlayanlar, İngiltere'deki nükleer santralde yapılan "deney"i (adı üstünde deney!!!! çok daha tehlikeli!!!!) alkışlıyor.


    Radyasyon herhalde bir tek Türkiye'ye işliyor. Gâvurlar nükleer ile iş yapınca kahraman gibi görülüyor.


    Bende şöyle bir tanım getirdim: Türkçe'de "radyasyon var, öldürür!" dediğimiz olayın gavurcası "adamlar yapıyor ağğbi"dir.

  • Nerde kalmıştık.

  • Adamlar hem ITER projesine ortak. Hem de neredeyse bütün ülkelerin kendi şahsi füzyon santralleri var. Bizim kekolar da tünel açıp duruyor.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Umarım başarılır dünyanın fosil yakıtı kaldırabilecek pekl durumu kalmadı.

  • Olsun bizde Ayasofya yı ibadete açtık 😁



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ahmet DOĞAN -- 6 Kasım 2020; 15:27:10 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • mesela izmir-istanbul arası 3,5 saat bizde.

  • bilim ilerliyor bir şekilde.

  • Basıncı arttırıp sıcaklık eşiğini düşürsenize kardeşim,"herşeyi biz mi söyleyeceğiz" !! Bak burada herkes herşeyden anlıyor,sorun bize cevaplayalım.Her şeyi eleştiriyonuzda siz ne kattınız olum bu ülkeye yada dünyaya?

  • Enerji sorununu çözdük diyelim,su sorununu nasıl çözeceksiniz,temiz su kaynakları gittikçe tükeniyor,dünya gittikçe daha da yaşanmaz hale gelecek esas öncelik yaşamı korumak olmalı.

  • Bu proje bize göre değil. Güneşi dünyaya getirmek Allaha şirk koşmaktır. Bizim elektriğimiz biterse gazyağı lambamız var. Avrupanın yok. Sağlık sektörü bitik, kıskanç kültürsüz kitapsız 2023 türkiyesini kara kara düşünen avrupa

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • redoracle R kullanıcısına yanıt
    Enerji sorunu çözülünce su sorunu otomatik çözülür. Dünyada su var sonuçta.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • redoracle R kullanıcısına yanıt

    Füzyon Santrali tutarlı halde çalışırsa üreteceği elektrik Okyanus suyunu ayrıştırmaya yetecektir.


    Dünyada su çok ama tuzlu. Tuzlu suyu ayrıştırmak için çok yüksek enerji gerektiriyor ve çıkan tuzun taşınması. Eğer Füzyon başarıya ulaşırsa Okyanus kenarına konulacak birkaç santral dünyanın enerji ve Su sorununu çözer.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • redoracle R kullanıcısına yanıt
    Enerji = her şey... Enerji sorununu çözerler ise... Bırak su sorununu çölü orman yaparlar. Tek çözemeyecekleri sorun insan oğlunun aç gözlülüğü olur.

  • Kardeşim füzyonu müzyonu bırakın lüks bunlar hep

  • Türkiye'de nükleer santral kurulması konuşulunca taşlayanlar, İngiltere'deki nükleer santralde yapılan "deney"i (adı üstünde deney!!!! çok daha tehlikeli!!!!) alkışlıyor.


    Radyasyon herhalde bir tek Türkiye'ye işliyor. Gâvurlar nükleer ile iş yapınca kahraman gibi görülüyor.


    Bende şöyle bir tanım getirdim: Türkçe'de "radyasyon var, öldürür!" dediğimiz olayın gavurcası "adamlar yapıyor ağğbi"dir.

  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.