Bir çok kaynak aldım ve fiziki kurslara gittim. Kaynaklar genelde tr dille yazılmış oluyor ve ingilizceyi Tr kullanarak anlatıyor. Dili edinmiyor öğretmeye odaklanıyor. Kursların zaten zamanı yetmiyor. Haftada 3-5 saatle ingilizce olmayacağını anladım. Belki düzen olabilir, ben ingilizceyle cebelleştikten sonra yavaş yavaş oturduğunu hissediğim kısım. Artık kulağım veya beynim gelen sesleri içindeki kelimeleri ayırmaya başladığı anda ayrılan kelimelerin ben bir şey düşünmeden beyimde bir şeyler çağırışmaya başladığında anladım. Yani anladığımı nasıl anlıyorum yani yeni bir şey bu bana göre doğru değil mi nereden bileceğim işte bunu ben de bilmiyorum dil muhtemelen tahmini bir şey. Çıkan kelimeleri cümle tamamlanmadan hemen beyinde olasılıksal olarak bir noktada daraltıyor ve anlam oluşuyor gibi bir şey emin değilim. Youtube'de bir çok kişi en çok kullanılan 3k kelimeyi ezberle başlangıçta diyor ama bunda da sesi bölsen bile beyinde çağrışım olmuyor ve anlam çıkmıyor. Beyin sadece sesi duyduğunda tr karşılığını bulmaya ihtiyaç duyuyor. Bunu bulamayanınca da bu kelime ile ilgili başka bir girdi yok ve anlam oluşmuyor. Bu kısıma kadar matıklı geldi ise; neden, sonuç ve tavsiye bağlantıları kullanarak yazıyı sonlandıracağım. İlk başta çok fazla dinleme yapmalıyız, neden? Çünkü girdiyi ufaltabilmeli kelimelere bölmeli ve beyinde çağrışım ettrimeliyiz. Bunun için çok fazla dinleme yapmalı ve dinlemeler kelime bazlı yani en çok kullanılan kelimelerin derlenmiş hali olmalı. Zamanımızı boşa harcamamak için. İnternette de araştırdım sesleri tanımak için bi 200-300 saat dinleme ihtiyacınız var. Dinleme hem kelimeleri bölmeye hem de doğru bir telaffuz eylemi için katkı sağlayacak. Kelime öğrenmeden önce veya gramer çalışmadan önce dinlemeye abanın. 2. adımda okuma geliyor bu kelimelerin belirlendiği basit yazılar ile kelimelerin altını doldurup beyinde yer kaplamasını ve girdi geldiğinde anlam oluşmasını sağlamalıyız. Okuma gerçek çok önemli eğer aşina ve anlamlı girdilere maruz kalırsanız dil mantığı diyagramı ile beyine kazınmaya başlıyor. Artık 1500-2000 kelimeyi okuyarak öğrendi iseniz çoğu filmi diziyi hiç bir şeye ihtiyaç duymadan altyazı vs tüketmeye hazırsınız. Bu eğlence odaklı icerikleri tüketmeye başladıkca dil kendi kendine gelişecek ve hayatınıza entegre olacak. Bu sistem için bir app veya bir şey aradım ama bulamadım. hepsi direkt öğretme odaklı bu da yanlış bir algı oluşturuyor. İlk haftadan hemen konuşmaya vs zorluyor tamamen yanlış bir sistem (bana göre). İnternette dinleyerek ingilizce öğren gibi aratmalar yaparak bir tane topluluk buldum bu işe yarar gibi denemenizi tavsiye ederim iyi günler. |
Bildirim