Şimdi Ara

İngilizce Almanca ve Ruscada sadeleşme var mı?

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
3
Cevap
0
Favori
163
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhabalar acaba bu 3 dil de Türkçedeki gibi sadeleşme olmuş mu? bu konu hakkında pek bir şey öğrenemedim mesela günümüz almanca ve ruscası ile 100 yıl önceki yazılmış eseleri okuyabilir miyiz ? tarihçi değilim ama yine de bu konuyu merak ediyorum




  • Rusya'da bu alfabe ilk olarak Orta Çağ'ın başlarında büyük yazı harfleri olarak kullanılmaya başlandı. El yazısı olan italik harfler ise daha sonra geliştirildi. 18. yüzyılın başlarında Büyük Peter Yunan harflerini çıkararak alfabeyi daha basit ve düzenli bir hâle getirdi. 1918 yılında bir değişiklik daha yapılarak, alfabeden diğer gereksiz harfler çıkarıldı. Kiril alfabesi birçok SlavOrtodoksülkesinde kullanımdadır. Ayrıca Türk Cumhuriyetleri'nden Kazakistan ve Kırgızistan tarafından da hâlâ kullanılıyor. Tablodaki Slavsı olmayan harfler ise Türk-Kiril harfleridir. Başkurdistan, Yakutistan gibi birçok özerk Türk bölgelerinde de Kiril harfleri kullanılmaktadır.


    https://tr.wikipedia.org/wiki/Kiril_alfabesi#Bug%C3%BCnk%C3%BC_Rus_Kiril_alfabesi




    Rus alfabesini kim icat etti?

    1917-1918'de. ilk reform, Slav dilinin yazımını iyileştirmek için gerçekleştirildi. Halk Eğitim Bakanlığı kitapların düzeltilmesine karar verdi. Alfabe veya Rus alfabesi düzenli olarak değişikliklere uğradı, bu nedenle şimdi kullandığımız Rus alfabesi ortaya çıktı.

    Rus dilinin tarihi, sayısız keşif ve sırlarla doludur:

    1. Rus alfabesi "E" harfini içerir. 1783'te Bilimler Akademisi tarafından o sırada başkanlık eden Prenses Vorontsova-Dashkova tarafından tanıtıldı. Akademisyenlere, iolk kelimesindeki ilk hecenin neden iki harf olduğunu sordu. Kendisini tatmin eden bir cevap alamayan prenses, mektupta "E" harfini kullanmak için bir emir oluşturdu.
    2. Rus alfabesini icat eden kişi sessiz harf "eer" için herhangi bir açıklama bırakmadı. Sert ünsüzlerden sonra 1918 yılına kadar kullanıldı. Ülkenin hazinesi "eer" yazımına 400 bin ruble harcadı, bu yüzden mektup çok pahalıydı.
    3. Rus alfabesindeki bir diğer karmaşık harf "ve" veya "i" dir. Filologlar-reformcular hangi markayı bırakacaklarına karar veremediler, bu yüzden kullanımlarının önemi çok önemliydi. Rus alfabesindeki bu harf aynı şekilde okundu. Kelimenin anlamsal yükündeki "ve" veya "i" arasındaki fark. Örneğin "evren" anlamında "barış" ve savaşın olmaması anlamında "barış". Yıllarca süren tartışmalardan sonra, alfabenin yaratıcıları "i" harfini bıraktılar.
    4. Rus alfabesindeki "e" harfi daha önce "e tersi" olarak adlandırılıyordu. M.V. Lomonosov, diğer dillerden ödünç aldığını düşündüğü için uzun süre tanımadı. Ancak Rus alfabesindeki diğer harfler arasında başarıyla kök saldı.

    Rus alfabesi ilginç gerçeklerle doludur, hemen hemen her mektubun kendi hikayesi vardır. Ancak alfabenin yaratılışı sadece bilimsel ve eğitici faaliyetlere yansıdı. Yenilikçiler insanlara yeni mektuplar ve hepsinden önemlisi din adamlarına öğretmek zorundaydı. Dogmatics, din adamları ve siyaset ile yakından iç içe geçmiştir. Sonsuz zulme dayanamayan Cyril ölür ve birkaç yıl sonra Methodius. Torunların minnettarlığı kardeşlere pahalıya mal oldu.


    https://bolcheknig.ru/tr/terminy/kto-pridumal-1-alfavit-kto-pridumal-azbuku-russkogo-yazyka-kak/

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.