Şimdi Ara

İngiliz devrimi ile Fransız devrimi arasındaki farklar (acil)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
0
Favori
2.202
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • arkadaşlar pazartesi sınavıım var bu tarz bi soru gelecek fakat tam anlamıyla bütün farklarını bulamadım bilgisi olan yardım ederse sevinirim



  • Up aynen banada boyle bir soru gelicek;

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • İngiliz devriminden kasıt nedir? İngiltere Cumhuriyeti rejimi mi? Eğer kasıt buysa, İngiltere'deki cumhuriyet rejimi, Kral 1.Charles'ın İngiliz Parlamentosu'na saygı duymaması, onu baskılaması ve gücünü kısıtlamak istemesi ve aniden parlamentoyu basarak isyancı olduklarını iddia ettiği 5 milletvekilini tutuklatmak istemesi sebebiyle patlak veren iç savaş sonucu 1642'de kuruldu.

    Aslında 1215 Magna Carta'dan beri yüzyıllar boyunca Kral ile Parlamento arasındaki uyuşmazlığın en temel sebebi vergi toplama yetkisinin kimde olması gerektiği ve devlet maliyesinin kontrolü konularıdır. Tarihin doğal akışında, İngiliz monarkı, parlamentonun onayı olmadan vergi toplama kudretini 17. yüzyılda çoktan kaybetmişti. 1625'te tahta çıkan 1.Charles, tahta çıkar çıkmaz İngiltere'yi 30 yıl savaşlara soktu. ''Bana, hükmetme görevini Tanrı verdi, yetkilerimi sonuna kadar kullanacağım, eeeyy cehape, gelin, fiili durumu yasal hale getirelim.'' diyerekten sıradışı bir yönetici olduğunu kanıtladı. Parlamentonun toplanmasına yıllar boyunca müsaade etmedi, ülkeyi mutlaki monarşiyle yönetti. Fakat savaşı finanse etmekte sıkıntı çeken 1.Charles, parlamentoyu topladı fakat milletvekilleri kendisinin isteklerini yerine getirmekte acele etmedi. Charles, ocak 1642'de yüzlerce askerle parlamentoyu bastı, meclis başkanını gözaltına aldı, milletvekillerini tutuklamak istedi ama başaramadı. Bunun üzerine Londra'dan kaçtı. Kuzeye gitti. Ordu topladı. Parlamento da kendi ordusunu topladı. Başına da Oliver Cromwell geçti. Birkaç savaş sonrası Charles yenildi. İrlanda'ya ve İskoçya'ya kaçtı ama yakalanmaktan ve idam edilmekten kurtulamadı. Oğlu 2.Charles Fransa'ya sürgüne gönderildi. 1649'da İngiltere'de cumhuriyet rejimi ilan edildi.

    Cromwell komutasındaki cumhuriyet orduları İrlanda'da sivillere yönelik kapsamlı bir katliama girişti. Katolik olan İrlanda'ya nefret duyuyordu çünkü. Katolikler ise cumhuriyet rejimini asla kabul etmedi. 1649'dan 59'a kadar Oliver Cromwell, ülkeyi diktatörlükle yönetti. O ölünce yerine kendi oğlunun geçmesini istedi ama oğlu angutun tekiydi. 1660'da yönetimden çekilmek zorunda kaldı o da. Aynı yıl 2.Charles, Fransa'dan tahta davet edildi. 1685'e kadar hüküm sürdü. O ölünce yerine 2.James geçti. Katolik olduğu için 1688'de tahttan indirildi. Protestan olan Hollanda Cumhurbaşkanı 3.William ve eşi 2.Mary İngiltere tahtına davet edildi parlamento tarafından. Sonrasında ise meşrutiyet kanunu ile İngiltere'nin yönetim biçimi tespit edildi. Bugüne kadar devam etmekte bu kanun...

    Fransız devrimi ise tamamen farklı özelliklere sahip. İngiliz iç savaşında politik sebepler ön planda iken Fransız devriminde ekonomik ve sınıfsal kaygılar söz konusu. İngiliz iç savaşında kral da üst sınıf, parlamenterler de. Fransız devriminde ise popüler ayaklanma denilen halkın her kesiminin katılımı mevcut. İngiliz iç savaşı neticesinde Restoration period denilen kralın tekrardan tahta davet edilmesi durumu varken Fransız devriminde tüm üst tabaka öldürülerek tamamen yok edilmek istenmiştir. Fransız devrimi ile 1917 ekim devrimi, İngiliz iç savaşına göre çok daha benzer özellikler taşır.




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.