Şimdi Ara

inanamıyorum o halde duşman mıyım

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
0
Favori
1.302
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Değişik konular açmıştım şimdi onların bir karmasını yapıp son bir konu açıyorum.

    Gerçekten inanamayan kimse için inanmadığı değere duşmanlık yapmak mumkun mu?

    Tanrinin varlığının on kabulu olmadan yokluğunu duşunemeyiz... Kainatta sebebsiz olamaz o halde bir kalem de ustasız olamaz...

    Bunlar felsefi argumanlar ben daha sıradan herkesin anlayacağı şekilde olanından bahsediyorum.

    İnsanı okuduğunuzda inanamadığı değere duşmanlık yaptığı goruluyor mu? Bunu hangi şekilde yapıyor?

    Yazıldığı gibi okunma... Ateizm kainat ve ilah... Ruh tanımazlığın ebeveyn ve özellikle kız çocuğu hakkındaki sonuçları...(hangi başlıkta açtığımı hatırlamadım ancak son konularında var) bu konulara bakılacak olursa ironi ötesinde bir tavrı( duşmanlık) bilinçli yapan bir tur olarak insanı kabul edebilir miyiz?
    Neden yapıyoruz sorusunun cevabı bence daha ilginç ve aradığım cevap olmaya aday?
    Saygılarımla...

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >







  • Hocam sana forumun filozofu dediysek, filozoflar az ve öz konuşur. Bir konusu yüzlerce konuya bedeldir. Sen maşallah günde 5 konu açmaya başladın. Düşüncelerini bir konuda toplasan da böyle konu kalabalıklığı olmasa diyorum yani.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • kingman29 K kullanıcısına yanıt
    Aslında dikkat ettiyseniz ben çok konu açan birisi değilim.

    Yalnız yazılarımın gerçekten anlaşılamadığını farkedince konu konu bolmek zorunda kaldım.

    Durum bundan ibaret. Şimdi ruh nedir ve neden insan tarafından talep edilir başlıklı bir konu açmamam lazım çünkü bunları yazmıştım ama anlaşılamayınca konu başlığına çevirmek durumunda kalıyorum.

    Saygılarımla...

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Normalde fikir tartışması yapılırken karşı tarafın atladığı veya anlayamadığı bir durum varsa ve karşı taraf tartışmaya devam etmek istiyorsa usulüne uygun şekilde devam edilir. Gerçekten de birçoğumuzun hemfikir olduğu konuların zıttına birşey söylendiğinde dalga geçmek alaya almak aşağılamak yerine söylenen şey düşünülür eğer mantıklı gelmezse mantıklı gelmediği söylenir.

    Dünyanın yuvarlak olduğunu iddia eden kişinin azınlık olmasına karşın ahklı olduğunun sonradan ortaya çıkması bende hep bir kapı bırakma yada güncellemeyi reddetmeme tavrı ortaya koymuştur.

    Düşmanlık ise yeni bir şeyler öğrenirmiyim yada belki o haklı olabilirmi den ziyade niyeti zaten kavga çıkarmak olduğu belli olanın; fikir alışverişi yapıyormuş gibi yapıp hakaret ve zarar verme amacını gerçekleştirmesidir.

    Mesela en başta söylediğiniz herşeyin bir sebebi vardır lafının içine tanrıyıda kattığımızda bizde fikir ayrılığı oluşur. O zaman bir tanrı kavramı belirsizliği çıkar. Nasıl olmalı diye. Yada en basitinden tanrı kaldıramayacağı taşı yaratabilir mi. Bu noktada ayrılabiliriz.Ama bu bir düşmanlığa hakarete uzamamalı fikir fikirle karşılık bulmalı ve taraflardan birinin dinlenme düşünme zaman meselesi yüzünden oradan ayrılmasıyla sonlanmalıdır.

    Ben bir agnostik olarak ne dindarın ne de ateistin teorikte bana düşman olabileceğini öngörmem. Ama iş küffarın başını vurma noktasına gelince otomatikmen tepki doğuruyor.

    Zaten insanlarda tartışmaya bu önyargılarla başlıyor. Bu önyargılar haklıda olabilir yersizde. Kimisi bir ateistten haksızlık görmüştür kimisi bir dindarın haksızlığını yaşamıştır. Ama tabi bunlar bir başka kişi için düşmanlık yapmayı gerektirmez.

    Genellemeler konusuna gelince ise ;

    Agnostiklerde yerleşmiş ama yazılı olmayan dindara bakış açısını oluşturan şeylerin bir kısmı dindarın yazılı kaynakları ve uygulamaları sonucudur.

    Aynı şekilde dindarın inandığı şeyler ve korkuları geçmişte inananlara uygulanan şeylerle ilgilidir.

    mesela peygamberin ortaya attığı bu fikre o zmanın insanları eziyet hakaret veya aşağılama sürgün gibi şeylerle karşılık vermeseydi belki o da dönüşte başkasının kutsalı olan kabedeki putları kırmayacaktı.

    Yani bu tür şeyler ister kendi fikrin isterse inandığın değerlerin bir gereği olsun karşısındakine zorla kabul ettirme amacı gütmemeli, diğer insanlarda bu insanın inancına fikrine saygı duymalıdır.

    Eğer kendi fikri değil ama inancı bu düşmanlığı gerektiriyorsa da buraya böyle bir konu açmamalıdır.




  • Drazy kullanıcısına yanıt
    ilgi için teşekkürler.

    anlaşılması gereken bir şey var. ben avukatım yeri geldi bir katili de savunurum. bu durum siz de nasıl bir tepki uyandırırdı?

    bence bu sadece bir iş denirdi. hakeza tacizciyi de savunsam ne olacak.

    sizce ben karşı taraf diye bir kavramı kabul eder miyim?

    hayır iş gelir mantıklıdır, alırım derim.

    anlatmak istediğim benim dünyamda karşı tarafı oluşturmak isterse bir kişi bunu kendisi yapmak zorundadır.

    9 aylık bebeğe tecavüz eden adam altın şeyetse ben davasını almam.

    bu halde de hani tacizciyi alıyordun denmez herhalde. onun savunulası bir halini görmüşümdür mesela.

    bu açılardan benim dünyamda karşı taraf mantığı yoktur. ateist müslüman yahudi isevi kim gelirse ahlaka adaba kanuna uygun işini alır ve devam ettiririm.

    bir avukat düşmanlık kavramını yapamaz. yapılmış bir hal varsa belki ona işaret eder. ve başta engel olur. zira iyi avukat müvekkilinin başını daha en başında belaya sokturmayandır.

    zorla bir şeyi kabul ettirme konusunda ise ne diyeceğimi bilemiyorum. durum aslında ortada. böyle bir kaygımın bence izi dahi yok.

    saygılarımla...




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.