Şimdi Ara

İlk yerli fırkateyn inşaasına başlanıyor (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
64
Cevap
0
Favori
2.165
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • MILGEM güzel bir gelişme. İktidar ihaleyi iptal edip yenilemeseydi, şu an ilk gemi denize indirilmiş bile olabilirdi.

    Öte yandan bu ilk "yerli fırkateyn" lafı yanıltıcıdır. İlk yerli muhripler TCG F-358 Berk ve TCG D-359 Peyk adıyla 70'li yıllarda Gölcük tersanesinde inşa edildiler.

    Bunu 80'li yıllarda Almanya ile yapılan anlaşma neticesinde Gölcükte inşaa edilen Track II Barbaros ve Salih Reis firkateynleri izledi.

    Bunu da MEKO 200 projesi muhrip ve Doğan sınıfı hücumbotlar izledi.

    MILGEM (1996'da başlatıldı) Türkiyenin ilk yerli muhrip projesi değildir. Böyle bir başlık, art niyet yoksa hatalıdır.

    http://www.siyahgribeyaz.com/2010/01/turk-deniz-kuvvetlerinde-firkateynler.html

    Buradan gerekli bilgilere ulaşılabilir (alıntı):


    abd yapımı claud jones sınıfı baz alınarak üretilmiş refakat muhribi. türkiye'deki ilk büyük savaş gemisi üretim projesidir. berk sınıfı iki gemi d-358 borda numaralı berk ve d-359 peyk, 1971 - 1972 yılları arasında gölcük tersanesine denize indirilmiştir. 2 adet çift namlulu 76mm/50 mk33 topu, 2 adet 3'erli 533mm torpido tüpüne sahip olan bu gemiler, 1999 ve 2001 yıllarında hizmet dışına çıkarılmıştır. berk, 09.06.2000 tarihindeki denizkurdu tatkibatında, hedef gemi olarak, tcg atılay denizaltısından atılan torpido ile batırıldı. peyk ise abd'nin 200. kuruluş yıldönümü kutlamaları çerçevesinde türkiye cumhuriyeti'ni temsilen 1979 yılında new york ve odesa limanını ziyaret etmiştir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Torlak Kemal -- 20 Ocak 2017; 17:27:2 >




  • Emeği geçenlerden Allah razı olsun.
  • Ulan fırkateyn i frankenstein okudum. Ne saçmalıyo bunlar diyecekdim. Şimdi gidiyorum.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • abi ben hiç anlamıyorum.o kadar insansız hava araçları,tank aparatları,roket atarlar,silahlar vs. üretiyoruz ama bi kıçı kırık düz yolda gidebilen otomobil yapamadık
  • selcuksert38 kullanıcısına yanıt
    öğün değil övün olacak eğer ironi falan yapmadıysan.

    bu arada motoru yerli mi bunun?değilse yerli olmuyor.örnek vermek gerekirse boeing veya lockheed martin(f-16 ve f-35 üreticisi) motoru rolls royce dan alırken yerli ama biz alıp yaparsak yerli olmuyor o zaman biliyorsunuz mantığı siz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ilkerinanç -- 20 Ocak 2017; 21:15:17 >
  • Mevcut hükumet olmasaydı belki de çoktan yapılmıştı.
  • ya evet bundan önceki hükümet jüpitere ilk insanlı uzay gemisini yollamıştı.ak parti gelince maalesef durdu herşey hatta geri gitti...
  • Daha gecen sene ucak gemisi yapiyorduk.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • motoru söyleyin motoru ?
  • Motor değil makine.
    Mercedes yada Man olabilir. Yada MTU.
    Savaş gemisi inşasında en önemli etmen sıfırdan gemi formu oluşturup dizayn edip üretmek. Piyasadaki çoğu gemi makinesi alman yada amerikan malıdır. Kendini ispat etmiş makineler. Bunları sıfırdan üretip tasarlamak ve günümüzde kullanılan gemi makinelerinin kalitesine çekmek yıllar sürer. Onun yerine rüştünü ispat etmiş ürünleri kullanmanın pek bi zararı olmaz.
    %100 yerli olayı gemi için biraz zor günümüz Türkiyesinde. En basitinden ana ve yardımcı makineleri üretip, günümüz alman ve amerikan ürünlerine rakip olacak seviyeye çekmek yıllar sürer.
    Milli olan ve bu süreçte en zorlayıcı olana gemi teknesi inşaasıdır. Bu %100 yerli olandır. Ayrıca eskiden G sınıfı fırkateynlerin atış kontrol sistemleri ve savaş harekat merkezi yazılımları doğal olarak amerikan malıydı. Fakat GENESIS isimli türk yapımı A/K ve SHM sistemi yapıldır. Halihazırda Milgemlerde ve g sınıfı fırkateynlerde de kullanılıyor. Gemiyi dışa bağımlı halden kurtaran en önemli etmen bu sistemlerin yerli ve milli olmasıdır.

    Hep övdük şimdi eksik yanını söyleyeyim. Bu gemi Her vidasına ve yazılımına kadar türk yapımı dahi olsa, kendimize ait bir konum belirleme sistemimiz olmadığı sürece savaşlarda kör kalma riskini taşır. Şuan tüm dünyada kullanılan GPS amerikan malıdır. GPS gibi tüm dünyayı kapsayan sistemi sıfırdan kurmak çok zor. Rusyanın da kendine özel bir konum sistemi var. Bu iki ülke dışında Japonya ve Hindistanın da lokal konum sistemleri var. Türkiye de kendi yüzölçümünü ve harekat sahasını kapsayacak lokal bir sistem kurduğu takdirde dışa bağımlılığı çok çok büyük ölçüde azalmış olacak.




  • Yerli demeyin ya yerli diye yazıyorsunuz hayır yerli değilciler sıraya giriyorlar sonra.. Çünkü yüzde 100 yerli de yapsan derdi var yerli kelimesi konusunda tik olmuş artık bir taraflarına yerli demeyin sayıyor sövüyor kulp takıyor hastalık olmuş yapacak bir şey yok..
  • Secimden bir gun sonra bile yapsalar, 4 yil sonraki secime hazirlik yapiyorlar diyecek kadar alcak insanlar var bu ulkede. Ulan bir civiniz yok ulkede, bari biseyler yapmaya valisan insanlarin hevesini kirmayin be. Kor musunuz savunma sanayideki onca gelismeyi, halen camur atiyorsunuz?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ApsinteX

    quote:

    Orijinalden alıntı: NeroWin

    Savunma sanayi aslanlar gibi çalışıp üretiyor. Bizim gevşekler de oturduğu yerden klavye cambazlığı yapıyor. Yapılanları takdir edemeyen, her işe laf atıp kendi düşüncesinin üstün olduğunu savunan, her konuyu bir maharetmiş gibi siyasete çeken, bir de kendi milletini küçük gören yaratıkları SAYGIM YOK...

    Siz öncelikle üslubunuzu düzeltiniz.. Zira insanlar her şeyi takdir etmek zorunda değil!. Evet bir çok insan eleştiriyor ve bunu siyasete getiriyor çünkü; Bunu yapanlarda siyaset üzerinden biz yaptık diyor. Benim savunma sanayim iyi ama.. halkı ziktir et öyle mi?.. Ne halleri varsa görsünler.. Onların yasadığı sıkıntılar bizi germez. Ayrıca burada ülkesini küçük gören yok. Sadece bu ülkenin savunma sanayine ihtiyacı olduğu kadar, başka şeylere de ihtiyacı olduğunu görmeyenlere bu küçüklüğümüz. Sana ne oluyor diye soracak olursan?.. Senin gibi insanları aşağılayarak eleştiren mahlukatları sevmiyorum. Adamı GDO'lu yiyecekler değil.. Kavursak dahi leblebi olmayacak nohut kadar beyinli siz gibi insan müsveddeleri kanser eder.

    Boş adamsın blok. Adam yazdıysam da her lafı üzerine alınma.




  • Savunma sanayisi dışında doğru işleyen bir kurum bulabilmek az ülkede. Helal olsun devamıda gelir inşallah .

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Tugrul_512bit

    3000 ton ağırlığının 2000 tonu metal olsa, madenlerimizden yılda 5-6 milyon ton metal çıkıyorsa sadece %0.5 i bile bunları yapmaya yeterli. Yeterli sayıda fabrika ve işçi olsa demekki 2021 yılına kadar yüzlercesi hatta binlercesi bile yapılabilir.

    O 3.000 ton deplasman denilen şey bildiğimiz ağırlık değil, geminin suda taşırdığı su miktarı demek.



    Gemiler tartılmazlar.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Azstek

    Mevcut hükumet olmasaydı belki de çoktan yapılmıştı.

    Yaptık zaten :)

    İlk yerli fırkateyn inşaasına başlanıyor
  • İlk etapta Yavuz sınıfı hafif fırkateynlerin yerini alacak platform, I sınıfı. TF-2000 hizmete girmesi ile kuvvet gelecek planlamasındaki 4+4+4 çarpanına ulaşmış olacak fakat ben hafif fırkateyn sikletinde daha kabiliyetli 4 geminin daha üretileceğini düşünüyorum. Çok geç kaldık, özellikle TF-2000 projesi ile çağa 30 yıl sonra ayak uydurmuş olacağız.
  • Yine her projeyi her savunma sanayii atağını AKP'ye bağlayan yarım akıllılar gelmiş. Şu konuda bile propaganda yapmaya başlamışlar, yok bayrak direğiymiş de şuymuş buymuş. Ortaya çıkan malın A veya B partisi ile ne alakası var yıllardır anlamış değilim. TF-2000 ve Milgem projelerinin donanmada fizibilitesi ve ön çizimleri yapıldığında RTE Belediye Başkanıydı. SSM ile ön anlaşmalar imzalandığında da AKP yoktu. Gölcük depreminde donanma tersaneleri tarafından gemi inşaa projelerinin durdurulması ve TF-2000'in ötelenmesi zamanında da AKP yoktu. ABD ile RIM-67 SM2 görüşmeleri yapıldığında da AKP yoktu. 90'larda öğrenci olan amcam TF-2000'den bahsederdi AKP yoktu, adam şuan albay, yakında amiral olacak ve hala TF-2000 belki olmayacak. Belki AKP'de olmayacak gemi denize indiğinde. Peki parti bunun neresinde ? 2003 seçimlerinde iktidara CHP gelse idi mesela, Milgem projesinin ön anlaşmalarını iptal mi edecekti ? Proje rafa mı kalkacaktı ? Adam çıkmış demişki önceki hukumet zamanında neden olmuyordu diye. Milenyum teknolojileri ile dahi bir hava savunma destroyerini başından sonuna tasarlayıp denize indirmek 30 yıl sürerken, şu yazdıklarınız size mantıklı geliyor mu mesela ?




  • 30 yıl süren hiç birşey yok, zaten 30yıl sürse işi bitirdiğin an o silah obselete olur.
    arge + prototip = 3yıl
    deneme+geri besleme=2yıl
    malzeme tedarik+ seri üretime geçiş=2yıl
    toplam enfazla 7yıl.
    hadi diyelim sanayii altyapısı kurmak zorundasın, ekstra 3yıl= enfazla 10yıl.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Bluflame

    30 yıl süren hiç birşey yok, zaten 30yıl sürse işi bitirdiğin an o silah obselete olur.
    arge + prototip = 3yıl
    deneme+geri besleme=2yıl
    malzeme tedarik+ seri üretime geçiş=2yıl
    toplam enfazla 7yıl.
    hadi diyelim sanayii altyapısı kurmak zorundasın, ekstra 3yıl= enfazla 10yıl.

    Boş boş konuşmak kimseye fayda sağlamaz öncelikle bunu kenara not edelim, kundağı bağımsız obüs değil bu. İtalya, Fransa, İngiltere ortaklığı ile başlayan NFR-90 projesi başladıktan sonra ilk geminin hizmete girmesi arasında 20 yıl var neredeyse ki bu ülkelerin altyapısı, elektronikleri ve silah sistemleri mevcut projeleri için yeterli düzeyde idi. Bizim için böyle bir şey söz konusu değil zira TF-2000 projesinde ilk geminin hizmete giriş tarihi için 2030 lu yıllar konuşuluyor, fizibilitesi 2000 yılında başlayan bir proje. 10 yıl yazmış bir de stand-up yapmaya gerek yok, bu tonajda bir gemi zaten ilk kaynağı atıldıktan 6 yıl sonra hizmete girer. Kalan 4 yılda da silah sistemlerini, elektroniklerini geliştirip, projeleri çizersin, tersaneleri hazırlarsın heralde :) Başarılar.




  • 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.