Şimdi Ara

İlber Ortaylı:Türkiye'de derece alanlar ABD'de garson oluyor; memleketi terk etmek hoş bir şey değil

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
54
Cevap
2
Favori
5.425
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
8 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • http://t24.com.tr/haber/ilber-ortayli-turkiyede-derece-alanlar-abdde-garson-oluyor-memleketi-terk-etmek-hos-bir-sey-degil,750532

    "En büyük uzaklık bir memleketi terk etme durumudur"

    Prof. Dr. İlber Ortaylı, Türkiye'den yurt dışına beyin göçüne ilişkin olarak "En büyük uzaklık da bir memleketi terk etme durumudur. Türkiye üniversitelerinde en iyi dereceleri alanlar, okuyanlar gidiyorlar New York'un, Los Angeles'ın otellerinde garson oluyorlar. Panik içinde memleketi terk etme hoş bir şey değildir. Bunun en acı örneğini komşumuz İran yaşıyor" dedi.

    Ortaylı, Ege Üniversitesi Atatürkçü Topluluğu tarafından 10-16 Kasım Atatürk Haftası sebebiyle düzenlenen etkinlikte gençlere tavsiyelerde bulundu.

    Ortaylı'nın açıklamaları şöyle:

    "En büyük uzaklık bir memleketi terk etme durumudur. Çünkü Atatürk'ün kurduğu cumhuriyette, gençliğin bir fiil burada kalması ve bir şeyler oluşturabilmesi gerekmektedir. Bunu yapamıyoruz. Kimseyi suçlama durumunda değiliz, kimseyi itham da etmiyoruz. Fakat filli görünüm odur ki manzara çok hoş değildir.

    Türkiye üniversitelerinde en iyi dereceleri alanlar, okuyanlar gidiyorlar mesela New York'un, Los Angeles'ın otellerinde garson oluyorlar. Buradan bir panik söz konusudur, panik içinde memleketi terk etme hoş bir şey değildir. Bunun acı bir örneğini komşumuz yaşıyor; İran. Hakikaten kültürlü, birçok bakımdan bizden daha mükemmel bir halk, inkılap dedikleri tarihten beri 6,5 milyonu aşkın okumuş evladını gönderdi. Bu çok hazin bir durumdur."
    http://t24.com.tr/haber/ilber-ortayli-turkiyede-derece-alanlar-abdde-garson-oluyor-memleketi-terk-etmek-hos-bir-sey-degil,750532



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi The SATANİST -- 18 Kasım 2018; 15:6:31 >







  • orada tuvalet temizleyen adam , burada bir yerleri yalayan adamlardan daha onurludur.

    ekleme: İşi olan adam zaten avrupa amerikaya gidip garsonluk yapmaz. İş bulamayıp gitmiştir o insanlar ki , bir ara bende gidecektim. Zaten adam burada da çalışsa alanıyla alakasız iş yapacak ve asgariden hallice maaş alacak.
  • düşüncem. Saray yalakası olacağıma gider garson olur onurluca yaşarım
  • Burda beyaz yakalı olacağına orda tuvalet temizle daha iyi.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Tok,açın halinden anlamaz.Şu adama verin asgari ücret "al geçin de",ilk kendi kaçar!
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Vommel

    Tok,açın halinden anlamaz.Şu adama verin asgari ücret "al geçin de",ilk kendi kaçar!
    10 yıl sonra ölüp gideceksin bari konuş sesini yükselt az gerçeklere gir baride iyi anıl

    ama o da yok etliye sütlüye karışmayim var
  • Sakarya Milletvekili ekonomik sosyal durumu anlatıyor;



    https://m.haberturk.com/sakarya-haberleri/64747840-milletvekili-dikbayir-zamlarin-geri-alinmasini-istediiyi-parti-sakarya-milletvekili-umit



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Operation Manager -- 18 Kasım 2018; 15:29:30 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: muradisdan

    Burda beyaz yakalı olacağına orda tuvalet temizle daha iyi.
    orada tuvalet temizleyen adam , burada bir yerleri yalayan adamlardan daha onurludur.

    ekleme: İşi olan adam zaten avrupa amerikaya gidip garsonluk yapmaz. İş bulamayıp gitmiştir o insanlar ki , bir ara bende gidecektim. Zaten adam burada da çalışsa alanıyla alakasız iş yapacak ve asgariden hallice maaş alacak.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi olağan_şüpheli -- 18 Kasım 2018; 15:47:51 >
  • Genç okumuş mühendis olmuş iş yok, bulsa adam gibi maaş yok, ama enerjisi var hayalleri var ne yapsın kahvelerde boş boş oturup çay içip kek yiyerek mi geçirsin yıllarını??

    Burada garson olacağına yurt dışında garson olur bin kat daha iyi. Yaptıkları gayet hoş birşey onlar için
  • Millet keyfinden gidiyor sanki.
  • amerikadaki garson buradaki muhendislerden cok cok daha iyi yasam sartlarina sahip oluyor. belki o nedenle gidiyorlardir.
  • Giden adamların çoğu zaten para için gitmiyor ama Amerika'ya gidip daha iyi imkanlara sahip olacakları bir gerçek. İfade özgürlüğü, yaşam özgürlüğü, fikir özgürlüğü ve emeğe saygı için, daha güvenli bir yaşam için insanlar gidiyor. Şahsen garson olmak ya da daha düşük statülü bir işte çalışmaktan gocunmam tek sıkıntı gidemiyorum.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Jeopol

    amerikadaki garson buradaki muhendislerden cok cok daha iyi yasam sartlarina sahip oluyor. belki o nedenle gidiyorlardir.
    burdaki gerçek garsonda buradaki mühendis den fazla para kazanıyor.

    sıkıntı oraya garsonluk yapmak içen giden mühendis in gerçekte vasıfsız olduğu.
  • The SATANİST kullanıcısına yanıt
    Konuşsun da Kavala'ya komşu mu olsun bu yaşında...

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Boş konuşmuş. Türkiyede beyaz yakalı olunca ne oluyor? Eşek gibi çalışırsın maaşın belli asgarinin 2-3-4 katı alsan ne olur? Hiç.
    Garson dediğin benden çok kazanıyorsa garsonluktan gocunmam. Sonuçta para kazanmak için çalışıyorum bazı insanlar gibi çalışmak için yaşamıyorum.
  • İlber hoca birşey demiş ama kendisiyle çeliştiğinin farkında değil.Şimdi İran örneği vermiş ama farkında değilki ülkemiz 2.ci iran olma yolunda emin adımlarla ilerliyor.Farkında değilki Atatürk ve ilkeleri yavaş yavaş öldürülüyor.Hem iran örneği verip hemde bizdekilere laf etmesi abesle iştigal etmiş.Şimdi bu dedikleri bizzat kendi düşüncelerimi yoksa malum kısma yaranmak amaçlımı?
  • o zaman sozumu pizza dagiticisi olarak degistireyim
  • Libya'da bir hastane projesi... danışman firma Alman. Alman firmasından gelenler İngiliz, iki Alman ve bir Yunan. Başka bir branşta kendim üç projede çalışıyorum, birisini İspanyollar'la, diğerini Almanlar'la öbürünü Çinli'lerle... Hepsi de bizimkilerle yaptığım projelerden daha hızlı ilerliyor. Hem de iki üç kat daha hızlılar. Bizim büyük firmalarımıza bir şey yazıyorsunuz iki ay sonra lütuf gösterip cevap veriyorlar.

    Gençlerin söz, eğitim ve maddi haklarını vermez, kendinizi 40'ında emekli ederseniz gençler giderler. Öyle İran gibi "daha mükemmel" (ne demekse) olmaya da gerek yoktur. 'Ar-ge'sini Finlandiya'ya taşıyan Alman firma var. Sırf Brexit yüzünden İngiltere'de akademi %15 boşaldı. Hükümet ne yapacağını, Britanya'da artık mühendisliğin başka neler yapabileceğini derhal araştırdı, halen etekleri zil çalıyor. Ülkeyi yönetenlerin bu rekabeti görmesi gerek.

    Yani, Türkiye'de farkedilmediğini sandığım nokta, endüstriler artık her zamankinden daha küresel. Artık Çin'den kalkan vagon bir haftada Almanya'da. Peki, Türkiye nerede? Endüstri ilişkileri gelişirken, Manş Tüneli, TransAmerika ve İpek Yolları yapılırken Türkiye kendi iç meselelerine ve iç bayındırlığına düşmüş, pasaportunun gücü sürekli azalırken dünyadaki rüzgarları kaçırdı. Ama endüstri bugün böyledir, ayağı yere basmayan duygusallıklarıyla, gençlerin milli duygularını kullanan, insanı ve ve evrensel onurunu görmeyen, koruyamayan yapılar bir yere varamazlar.

    Silikon vadisi nasıl kuruldu bir hatırlamak lazım. Bugün bilgisayar endüstrisinin neredeyse tamamına, transistörleri geliştiren Bell İndustries sahip olabilirdi. Bell, insanı yeterince göremedi, mühendilerine aylıkçılar gibi davranınca insanlar da gittiler çölün ortasında ayrı bir vaha kurdular. Know-how'lar da uçtu gitti. Siz gorsonluk derken, başka ülkelerin sanayi bakanlıkları bu ülkedeki projeleri de envanterliyorlar. Daha neleri dökümante ediyorlar, gelecekte literatür farkları daha ne kadar açılacak siz düşünün. Bunlar olurken kendim burada kalsam bile kariyerlerimiz dışarda gelişiyor. Çünkü literatür, tanınırlık, akreditasyonlar, yaşam, alış-veriş hepsi dışarda. Burada ise daha Vikipedia'dan korkuyorlar.

    Bu bir panik hali değildir. Neticede Türkiye yapamamıştır. Yüz senede eğitim, adalet ve iskanı çözememiş ülke start almamıştır. Etraf ülkelerden yapabilenler bunları on, çok çok yirmi sen içinde hallettiler. Artık marş basmaya ısrar etmekte sebep yoktur. İster akü iyice bitene kadar bekleyin ister erken davranın... bu marşandiz açılıp eksik devrimler tamamlanmadan bir yere gidebileceğini sanmıyorum. Eski neslin bunu görmesi zordu, anlıyorum, ama biz 80 sonrası neslin arasından biraz literatür bilenlerimiz bunu iyi görüyoruz. Çünkü gençlik ileri bakar, haklar bizim baktığımız yerlerden alındı. Eskiler pek göremediler.




  • Abdde ki garson kral gibi yaşıyor abdde türkiye azerbaycan rusya gibi oldu

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Her şey para değil hocam, insani gelişmişlik endeksinde 71.liğin üzerine çıkamayan bir ülkede çocuk büyütmek istemiyor insanlar. (Bunu yanlış anlayanlar var, bu endeks kaliteli eğitim ve sağlığa kolay ulaşmayla filan ilgili)

    Freedom house göstergelerine göre “özgür olmayan ülle”kategorisi kendileri ve aileleri bakımından korkutuyordur.
    Seçim gecelerinden artık kusuyorlardır.

    Herşey para değil hocam herşey para değil. Bu konularda biraz doğru yolu ve gerçekleri dile getirin. Doğrusu budur.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cemsinan -- 18 Kasım 2018; 20:58:0 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Oraya Erasmus ile öğrenci olarak giden genç burada doktor maaşı alan öğretmen maaşı alan insanların alamayacağı şeyleri alıp yurda dönüyor.

    Bitti.
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.