Şimdi Ara

İKİNCİ EL OTOMOBİL PİYASASINDA MARKA VE MODELLERİN GERÇEK DEĞER KAYIPLARI

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
19
Cevap
0
Favori
4.095
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 1
Giriş
    Bir süredir aklımda olan bir çalışmayı rutin işlerimden fırsat bulup yapmış bulunuyorum. Bu çalışmada piyasada çokça satılan marka ve modellerin değer kayıplarının ne kadar olduğuna ait veriler elde etmeyi amaçladım. Ve elde ettiğim sonuçları sizlerle paylaşmak istedim. Her hangi bir markaya övgü ya da karalama yapmak için yapmadım lütfen bu yönde düşünceleriniz olmasın.

Makaledeki imla hataları için özür dilerim, biraz aceleye geldi.

İKİNCİ EL OTOMOBİL PİYASASINDA MARKA VE MODELLERİN GERÇEK DEĞER KAYIPLARI
    1* beyaz-siyah.

Giriş
    Gelişmekte olan ülkemizde vergilendirme sistemi ve alım gücündeki zayıflıklar nedeni ile ikinci el araç ticareti oldukça önemli hale gelmiştir. Süregelen yıllar içerisinde otomobil sahibi olmanın aynı zamanda bir yatırım ve ticari araç olarak düşünülmesi otomobil sahibi olmayı daha da önemli hale getirmektedir. Bununla beraber insanlar piyasa koşullarına zarar etmeden hatta kar edebilme potansiyeli olan marka ve modellere yönelmektedir. Araç tercihlerinde ise piyasaya hakim kişilerin ve galericilerin görüşleri doğrultusunda hareket edilmektedir. Ancak bu konu ile ilgili bilimsel bir çalışma veya analiz yapılmamıştır. Bu makalede marka ve modellerin yıllar içinde ne kadar değer kaybettiğinin saptanması ve Türk halkının araç tercihlerine yardımcı olabilecek bilimsel verilerin elde edilmesi amaçlanmıştır.

Materyal-metod
    Çalışmaya 10 markaya ait toplam 17 model alındı. Araçların tamamı 2008 modeldi. Fiyatlar www.sahibinden.com adlı internet sitesinden alındı. Araç tercihinde piyasada popüler olan çok satan marka ve modeller tercih edildi. Çoğu markanın 5 -7 yıl arasında model yenilemeye gitmesi nedeni ile çalışmanın bu süreçten olumsuz etkilenmemesi amacı ile 4 yıllık araçlar değerlendirmeye alındı. Ancak tüm markalarda bu durum söz konusu değildi. Bununla beraber modellerin 4 yıldır satılıyor olmasına da özen gösterildi. Modellerin sıfır fiyatları markaların ülkemizde yayın yapan internet sitelerinden elde edildi. Elde edilen veriler SPSS istatistik programı kullanılarak hesaplandı.

Sonuçlar
    Çalışmaya alınan marka ve modeller ile araç sayıları tablo 1 de gösterilmektedir. Buna göre 4 yıllık sürede en fazla değer kaybı %51 ile citröen c4 ve Peugeot 508(407) de görüldü. En az değer kaybı ise % 19 ile WV Golf’ te idi. Diğer markaların % değer kayıpları tablo 2 de görülmektedir. Yıl başına düşen değer kaybı ve toplam değer kayıp miktarları ve 4 yaşındaki araçların ortalama fiyatları ise Tablo 1 de gösterilmektedir.

Tartışma
    İkinci el piyasası değerini koruduğu müddetçe marka ve model tercihleri önemli olacaktır. Bu açıdan araç almanın gittikçe zorlaştığı ülkemizde araç tercihleri önemini arttırmaktadır. Bu çalışmadan elde edilen verilere göre Türkiye’ de ikinci el piyasasinda WV markasına ait golf modelinin oldukça kuvvetli bir ikinci el piyasasının olduğu kullanıcılarına en az zararı yaptırdığını söyleyebilir. Bunun aksine Citröen ve Peugeot markalarına ait c4 ve 308 modellerinde ise değer kayıpları en fazla olduğu ve zarar oranlarının yüksek olduğu görüldü. “Pemium”(preminyum ) olarak bilinen 1. sınıf markalardan Mercedes, BMW ve Audi markalarına ait modellerde ise kayıplar sırası ile Mercedes’ te %24, BMW’ de %35 ve %43, Audi’ de ise %37 ve %38 olarak hesaplandı. Bu üç marka arasından Mercedesin kullanıcılarını daha az zarara uğrattığı düşünülebilir. Japon araçları arasında ise Honda ‘nın Toyota’ ya göre sahiplerini daha çok sevindirdiği görülmektedir.

Bu veriler piyasada hakim olan görüşlere paralel çıkmıştır. Ancak esas önemli olan nokta ise ikinci el değer kayıplarının çok fazla olacağı nedeni ile tercih edilmeyen ve çoğunlukla geniş kitlelerce beğenilen marka ve modellerdeki(Alfa Romeo 159, Lancia Delta, Volvo S60 vb…) değer kayıplarının ne kadar olduğudur. Bu açıdan çalışma verilerinin zenginleştirilerek karşılaştırmaların yapılması düşünüldü ancak verilerin alındığı internet sitesinde bu markaların 2008 yılına ait yeterince ikinci el araç ilanının olmaması nedeni ile değerlendirme dışı tutuldu. Çalışmanın bir diğer zayıf tarafı ise araç sayılarının birbirlerine yakın olmamasıdır. Bu durum ise bazı markaların model yelpazesinin oldukça geniş olmasından kaynaklanmıştır.

Sonuç olarak elde edilen veriler ışığında WV golf modelin oldukça güçlü bir ikinci el fiyat pazarının olduğu bununla beraber Peugeot ve Citröen markalarında ise zararın en fazla olduğu görülmektedir. Çalışmanın bilimsel bir platformu olmayan otomobil piyasasında sanal ortamda yayınlanan ilk bilimsel tabanlı yayın olması önem arz etmektedir. Ancak daha fazla çalışmanın yapılması ve özellikle beğenilen marka ve modellerin değer kayıplarının hesaplanarak popüler ve güçlü ikinci el piyasası olan araçlarla karşılaştırılması giderek kısırlaşan ve tekelleşen otomobil piyasasında kullanıcılara ışık tutacaktır.

Referans
    1-www.sahibinden.com
    2-www.audi.com.tr
    3-www.bmw.com.tr
    4-www.citröen.com.tr
    5-www.ford.com.tr
    6-www.honda.com.tr
    7-www.mercedes.com.tr
    8-www.pegeot.com.tr
    9-www.toyota.com.tr
    10-www.wv.com.tr

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi beyaz-siyah -- 30 Ağustos 2012; 22:39:30 >

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • okuduğunuz için bende teşekkür ederim. saygılar
  • emek verilmiş

teşekkürler
  • Tabloları oluştururken kasa değiştiren modellerin fiyatının yükselmesini göz ardı etmişsiniz. Oyüzden golfün değer kaybı en az gözüküyor olabilir. Örneğin Fordfocus1.6Tdci 4 yıl önceki ile şimdiki arasında kasa farkı var, haliyle donanim ve teknik özellik farkıda oluyor. Golf 2007 den buyana aynı kasaya sahip. Yeni kasa çıktığında 4 yıl önceki golf6 ile sıfır golf7 arasında fiyat farkı fazla olacaktır.

Orijinalden alıntı: funnel

Tabloları oluştururken kasa değiştiren modellerin fiyatının yükselmesini göz ardı etmişsiniz. Oyüzden golfün değer kaybı en az gözüküyor olabilir. Örneğin Fordfocus1.6Tdci 4 yıl önceki ile şimdiki arasında kasa farkı var, haliyle donanim ve teknik özellik farkıda oluyor. Golf 2007 den buyana aynı kasaya sahip. Yeni kasa çıktığında 4 yıl önceki golf6 ile sıfır golf7 arasında fiyat farkı fazla olacaktır.

bu duruma metodoloji kısmında değinmiştim. dediğiniz konuda haklısınız bu kasa değişimlerinin sonuçları olumsuz etkileyeceğini düşünmüştüm ancak kasa değişiminin sürekli ve her marka için olacağı aşikar.bunun aksine linea ve corollada kasa değişimi olmadan ciddi kayıpların olduğu (%36 civarı) görülüyor.

bunu yanında değer kayıp süresini daha uzun bir süre olarak belirlese idim her marka için model farklılıkları olacaktı bu durum biası azaltsa da yeni modeller ile eski modeller arasında motor-donanım gibi önemli farklılıkları arttıracağı içinveri elde etmede zorluklar çıkacaktı.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi beyaz-siyah -- 30 Ağustos 2012; 23:35:11 >

• eh eski kasa c4'ün en sorunlu bilinen 2008 modeli %50 kaybetmesi normal. artı o direksiyon hiç tutmadı.

yeni kasada bu sorun yok allahtan.
  • burada günümüzde fazlasıyla şişirilmiş sıfır km fiyatları baz alınmış. 4 yıl öncesinde fiyatlar göreceli olarak düşüktü. bir dönem ÖTV indirimi oldu ve çok daha cazip fiyatlara araç sahibi olundu.

mondeo 1.6 trend'in fiyatı ÖTV indirimiyle 40 bin liranın altına indi. keza passat 1.6'da da durum böyle oldu ki passat prim dahi yaptı. avensis 40 bin seviyelerine inmişti.

ÖTV indirimi kalktıktan sonra dahi mondeo'da bir dönem 41 bin TL gibi bir fiyat hatırlıyorum. avensis ise 43-44 bin liraya satıldı.

golf kasa değiştireceği için bu fiyatlara indi. neredeyse yüzde 10 daha pahalıydı. yüksek fiyatlardan alanlar için değer kaybı fazla. jetta 4 bin lira daha pahalıydı son birkaç ay öncesine kadar.

linea'da belirtilen fiyatlara dizelleri satıldı.

bir önceki kasa civic'te değer kaybı az. yeni kasanın fiyatı baz alınmamalı.

kendi aracımdan örnek vereyim. liste fiyatı 46600 TL idi. ben 42700'den aldım. şu anda 2. eli 38-40 arasında. 46600 baz alınmamalı . tüketici bu otomobile ne kadar ödemiş bu önemli

• genel itibariyle olması gereken bir tablo ama bugünlerle,reel piyasayla hiç alakası yok ne yazıkki,son 2-3 günde 2-3 bin tl fiyatı artan araclar var.(takip ettiklerimden ,lancer örnek).
  • dinamik bir pazarda metodolojik zorluklar mutlaka olur. burada önemli olan her marka için aynı sorunların olması. reel piyasada golfün ve c180 nin ikinci elinin çok güçlü olduğu buna karşılık fransız arabalarının çok değer kaybettiği piyasada kabul görmüş bir gerçek.bence reel piyasa ile çelişmiyor.

trexin

maalesef piyasa giderek şişiyor ama bu araç fiyatlarının tekrar söneceği anlamına gelmiyor ki bizde mecburen bu fiyatlardan alış veriş yapıyoruz. sonuçta 4 yıl önce her marka için fiyatlar düşüktü ve şimdide her marka için fiyatlar yüksek. ileride tüm markalar içinde aynı şartlar olacak. pazarlık farklılıkları değişken olduğu içinde istatistiklere olumsuz katkısı, biası olurdu o yüzden pazarlık payı gibi göreceli bir durumu dikkate alamazdım.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
    Zbam1.blogspot.com
  • Kar zarar oranlarını hesaplamısınız uğrasmısınız, cok düşük km ve temiz aracı zaten o fiyattın üstünde satma sansın doğuyor genel kullanımda bu geçerli olabilir Peugeot 308'ler piyasanın altında bir fiyattan gitmiyor bir ara bakmıstım bütçemi zorladı hepsi aynı fiyatta en fazla 1bin yada 2bin aşağı temiz araçlar cok pahalı. (2011-2012 Dizel olarak incellemiştim)

Orijinalden alıntı: acme45

Nedense caaanım ülkemde nice güzel arabalar tutulmuyor

aslında makaleyi hazırlarkenki çıkış noktam o güzel arabalarla piyasa arabaları arasındaki değer kayıplarını araştırmaktı, ancak makalede de bahsettiğim nedenlerden dolayı karşılaştırma yapmadım. ancak bir kaç model için karşılaştırma yapmayı düşünüyorum. özellikle ikinci elde çok değer kaybeder denilen lancia delta, volvo s60,alfo romeo modelleri bazı spor arabaların değer kayıp miktarlarını çok merak ediyorum. örneğin bir lancia delta piyasası olan bir c-d segment araba kadar değer kaybettiriyorsa tercih edilebilirliği yükselebilir. uzun vadede daha çok tercihimiz ve aynı paralara daha şık arabalara binme şansımız olur. ,

aslında benim için önemli olanbir nokta var: sıfır araç almak gerçekten ciddi zarar ettiriyor, temiz çok düşük km araba almak bana her zaman daha mantıklı geliyor... tabi tercih meselesi.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.