Şimdi Ara

İhtiyaçtan Dolayı Kiracı Tahliyesi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
35
Cevap
0
Favori
3.079
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Gectigimiz aylarda sözlesmesi bitmis (sözlesme kac yıllıktı bilmiyorum) 10 senelik kiracısı olan bir evi ihtiyaç sebebiyle aldık aylık 5.300₺ kadar kredi ödememiz var kiracı ramazandan sonra evi boşaltacağını söylerken şuan yan çizmeye sonuna kadar hukuki haklarını kullanacağını söylemeye başladı. Belli ki ihtarname çekeceğim ve iş uzayacak biz de zaten kirada olduğumuz için belimiz fazlasıyla bükülecek. 6 aylık süre içinde çıkmadılar diyelim ihtiyaçtan dolayı ihtarname çekildiği için dava daha hızlı görülür mü ne kadar sürede tahliye kararı çıkar? Avukat masrafı bize ne kadara patlar? Bu konuda tecrübeli olanlar varsa aydınlatabilir mi? Kiracı 1100₺'ye oturmakta ve aynı evin bedeli şu an en az 3500-4000₺ ama tabi böyle bir artışa da yanaşmıyor hukuk kanun diye lafa başlıyor fakat biz daha çok mağdur oluyoruz hem kredi ödüyoruz hem de kira. Meseleyi en kısa sürede hangi yolları izleyerek çözmeli?


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >







  • Merhaba, konut gereksinimi sebebiyle tahliye en geçerli seçenek gibi duruyor. Ortalama karar süresi ve vekalet ücreti şehirden şehire farklılık gösterebilir.

  • 10 yılı dolan kiracıyı tahliye etmek çok kolay... Eğer satın aldığınız ev haricinde başka bir eviniz yoksa kiracıya noterden ihtar çekip 1 ay itiraz etmesini beklemelisiniz. İtiraz etmezse çektiğiniz ihtarı savcılığa verip gereğinin yapılmasını talep edebilirsiniz itiraz ederse belki biraz uğraştırır ama yine aynı yöntemle savcılığa gitmeniz gerekiyor. Her halükârda 10 yılı dolan kiracının tahliyesi çok kolay ve tahminime göre mahkeme fazla uğraştırmaz. En geç 3-5 ay içinde sonuca ulaşırsınız.

  • brunetttemann B kullanıcısına yanıt

    Bu durumun bir benzeri de bizde var. 15 senelik kiracı oturuyor babamın aldığı evde fakat biz dönem dönem işsiz kaldığı için kardeşim ve ailesinin oturmasını istiyoruz. Bizim evimiz var ama kardeşimin evi yok bu durumda da süreç hızlı işler mi? Normalde kimseyi mağdur edecek insanlar değiliz ama bizim durumumuzda da biz daha mağduruz kaldı ki kiracının başka şehirlerde evleri var.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • technophobia T kullanıcısına yanıt

    Aynı şey sizin durum içinde geçerli. Tapu sahibi oğlum oturacak dediğinde kiracı çıkmak zorunda ama önce noterden ihtar çekin.

  • brunetttemann B kullanıcısına yanıt

    10 yılı dolan kiracıyı çıkarmak kolay falan değil. Savcılıkla tahliye işlerinin alakası yok. 3-5 ayda öyle bir dava bitmez.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • sertosman S kullanıcısına yanıt

    Sen öyle san

  • brunetttemann B kullanıcısına yanıt

    Bilmediğin konularda fikir beyan etmesen iyi olur




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sertosman -- 12 Mayıs 2022; 21:18:55 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • sertosman S kullanıcısına yanıt

    Siz böyle bir duruma şahit oldunuz galiba süreci anlatabilir misiniz?


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • sertosman S kullanıcısına yanıt

    10 yıllık kiracının tahliyesi söz konusu olduğunda kanun koyucu kiralayan açısından bazı kolaylıkları uygulamaya koyar. Kiracı ve kiralayan arasında imzalanan sözleşmeler belirli süreli olabileceği gibi belirsiz süreli olarak da hazırlanabilmektedir.


    10 yıllık kiracının tahliyesi için şartların sağlanması gerekir. Bu durumda da kira sözleşmesinin yapıldığı günden bu yana 10 yıllık sürenin geçmesi koşulu aranacaktır. Kiraya verenin yapması gereken yasal işlemlerden biri de sözleşme bitimine 3 ay kala kiracısını bilgilendirmektir. Bunun için de fesih bildirimi yapılır. Kiracı ve kiralayan arasında yeni bir sözleşme yapılmamış olması gerekir.


    10 yıllık kiracının tahliyesi gündeme geldiğinde sözleşme süresinin başlamasının ardından 10 yıllık uzama süresinin geçmesi kiralananın tahliye edilebilmesine imkân yaratmaktadır. 10 yıllık uzama süresinin bitimine 3 ay kala yazılı bildirim yapılmak sureti ile kiralayan kiracısına fesih bildirimi yaptığında sözleşme bitiminde kiracının tahliyesi mümkün olur.



    Av. Ahmet ALTAN


    Bilmediğin konularda asıl sen fikir beyan etme!





  • brunetttemann B kullanıcısına yanıt

    başka yerden kopyala yapıştır yaparak bir şey öğrenemezsin. Hukuk konusunda belli ki bilgin yok, insanları yanlış yönlendirme. 10 yıllık uzama süresinin hesabı senin bahsettiğin gibi "10 yıl dolunca" şeklinde değil. Sen kendine ait yeri kiraya verdiğinde 10 yıl dolunca aç davayı da al boyunun ölçüsünü. Senin hukuk konusunda bildiklerin bizim fakültede kantinde konuştuklarımıza bile yetmez.

  • technophobia T kullanıcısına yanıt

    "uzama süresine bağlı tahliye" konusu teferruatlı bir konudur. Kendi başınıza yürütmek sizin için sakıncalar doğurabilir. Eğer dava yoluyla tahliye etme niyetiniz var ise hak kayıpları yaşamamanız için bir avukattan yardım almanızı tavsiye ederim.

  • sertosman S kullanıcısına yanıt

    Çok bilmişlik taslayıp aslında hiç bir şey bilmemek... Dostum avukatın yazdığını yazdım sana, o bile tatmin etmediyse seni yapacak bişey yok. Hadi bana inanmıyon, avukata da inanmıyosan zaten yapacak bişey yok, bak dalgana boş konuşma uza.

  • brunetttemann B kullanıcısına yanıt

    Birader 13 yaşında falan mısın? Avukat yazmış da, yok o mu bilmiyormuş da. Ben de 12 senelik avukatım, o işler öyle olmuyor, sen rahat ol. Avukatın yazdığı da senin dediğin gibi değil zaten. İlk mesajında "savcılığa git" diyordun, hani senin paylaştığın şeyde nerede savcılık? Sen okuduğunu bile anlayamıyorsan o senin problemin, benim değil. Ben sana borçlar kanununun ilgili maddesine de yazarım buraya ama nasılsa anlayamayacaksın, o yüzden maddeyi de sana yazıp heba etmeyelim :)

  • sertosman S kullanıcısına yanıt

    Kardeş sen avukatsan eğer, bende taksim meydanında eşşek gibi anırırım ancak tek şartım var. Bana baro sicil numaranı versene, avukatmışsın ya ;) Sadece kontrol amaçlı istiyorum, biliyorum şimdi kem küm edicen vermicen ama yine de seni rezil etmek için istiyorum... Ama vermeyeceğini de biliyorum çünkü olmayan bişeyi zaten veremezsin! Savcılık meselesine gelince; önce ihtar çekin, sonra savcılığa verin dedim!!!! Okuduğunu anlamayacak kadar cahilsin, gelmiş avukatım artisliği yapıyorsun, ki sanmıyorum ama avukatsan bile okuduğunu anlamayacak kadar cahilsin. Direkt savcılığa gitsin mi dedim ben ? Önce ihtar çekecek noterden, sonra gidecek dedim. Savcılağa gitmeden nasıl dava açacak ? Dava açmak için bakkala mı gidecek ? Bu arada ben kiracı da oldum, ev sahibi de oldum. Yani; kira da verdim, kira da aldım. Az çok neyin ne olduğunu biliyorum. Neyse sen şu baro sicilini ver bakalım.

  • brunetttemann B kullanıcısına yanıt

    Bak ergen kardeşim, ben sicilimi ismimi cismimi vereceğim ama bugün saat 5e kadar anırma videosunun linkini paylaşacaksın bu konu altında kabul mü?? Dava savcılıktan açılıyor demek? :))) sen önce google'a gir, ceza yargılaması ile hukuk yargılamasının farkları nelerdir onları bir öğren. Al bak sana bir abi kıyağı, Borçlar Kanununun çatılı işyerleri ve konutlar için bildirimli tahliyesine ilişkin maddesi: MADDE 347-  Konut ve çatılı işyeri kiralarında kiracı, belirli süreli sözleşmelerin süresinin bitiminden en az onbeş gün önce bildirimde bulunmadıkça, sözleşme aynı koşullarla bir yıl için uzatılmış sayılır. Kiraya veren, sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdiremez. Ancak, on yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az üç ay önce bildirimde bulunmak koşuluyla, herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye son verebilir.

    Şimdi bu maddede,

    1-Sözleşmenin 10. yılında tahliye edilebileceği,

    2-Savcılıkta dava açılacağı,

    3-İhtara karşı kiracının itirazının bekleneceği,

    4-Davanın 3-5 ayda biteceği nerede yazıyor bir yaz bakalım. Bunlara mantıklı ve makul cevap verebiliyorsan konuşalım, yoksa git kumda oynamaya devam et.


    Ayrıca soruyu soran forumdaş eğer büyük bir şehirde ise ilk duruşma günü bile 5 ay sonraya anca verilir, 5 ayda dava bitecekmiş...





  • sertosman S kullanıcısına yanıt

    1- Kendi yazdığınla vurayım seni; 1. cevabı; on yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az üç ay önce bildirimde bulunmak koşuluyla, herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye son verebilir.


    2-Kira sözleşmesine dayanan her türlü, tahliye, sözleşmenin feshi veya tespit davaları ve bu davalarla birlikte açılan alacak, tazminat davalarında görevli mahkeme Sulh Hukuk Mahkemesi'dir.


    3-Noter aracılığı ile gönderilen ihtarnamelere ilişkin olarak itiraz süreleri de yine ihtarnameye konu hukuki hususların maddi içerikleri ile doğrudan ilgilidir. Bu anlamda örneğin; kiracının tahliye talebini içeren ve ev sahibi tarafından gönderilen (noter aracılığı ile) bir ihtarnameye itiraz süresi 7 gündür. (Bak 7 günmüş, ben 1 ay olarak biliyordum ancak farketmez sonuç itibariyle kiracının itiraz süresi var)


    4-10 yılı dolduran kiracı için sürenin dolmasına 3 ay kala ihtar çekildiğinde, kiracı mülkü yada çatılı işyerini tahliye etmek ZORUNDADIR! O nedenle kolay dedim. 10 yılını doldurmayan kiracı eğer kirasını düzenli ödüyorsa, komşularını da rahatsız etmediği sürece ve olağan dışı bir olay olmadıkça (ev sahibinin kendi konutunda oturmak istemesi gibi vs.) nedenler hariç, 10 yıl oturabiliyor, ancak 10 yıl sonra ihtar çekilmesi durumunda tahliyesi daha kolay oluyor! Ev sahibi olarak Yıllaaarca tahliyesi için uğraşmıyorsun örneğin...


    Bak dostum ben avukat değilim ancak bilgim bir hukuk öğrencisinden daha fazla en azından. Sen avukat olduğunu iddia ediyosun, senden daha fazla hukuk bilgim var. Kuzenim avukat olmasına rağmen (ist barosu) ceza davalarımı açarken avukattan yardım istemem (dilekçe, savunma vs) kendi işimi kendim hallederim. Bu gözler onlarca sayfa TCK ve CMK okudu. Sen rahat ol.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi brunetttemann -- 13 Mayıs 2022; 13:25:42 >




  • Okuduğunu anlayamayan kardeşim, ben de senin yazdıklarınla cevap vereyim.

    1-Maddede 10 yıl dolunca değil, "10 yıllık uzama süresi dolunca" diyor, ikisi birbirinden bambaşka şeyler. Ayrıca davayı uzama süresi dolunca değil izleyen uzama yılının bitiminde açman gerekiyor. İlk sözleşmenin süresi 3 yıl ise davayı ne zaman açmak gerekiyor söyle bakalım?

    2-Dava nerede açılıyormuş???? Sulh Hukuk Mahkemesi!! Hani savcılık nerede çok bilmiş ergen kardeşim? Sulh Hukuk Mahkemesi ile Savcılık aynı şey mi? Git savcılığa tahliye dilekçeni ver de savcılıktaki memurlara eğlenecek mevzu çıksın.

    3-İhtarnamelere 7 gün içinde itiraz etmek falan gerekmiyor, kanunda böyle bir şey yok. Tahliye talepli ödeme emri gelirse 7 gün içinde itiraz edersin. Kiracı ihtara itiraz ederse dava açamıyor musun, açıyorsun çünkü ihtar şekil şartıdır, kiracının ihtara itirazı davaya engel olmaz. Bak senin kopyala yapıştır yaptığın sitede devamında ne yazmışlar "Noterden Gelen İhtarnameye Cevap Vermezsem Ne Olur?

    Genel olarak noter aracılığı ile tarafınıza gönderilen bir ihtarnameye karşı herhangi bir işlem yapmamanız yani cevap vermemeniz aleyhinize bir durum oluşturmayacaktır. Zira hukuki işlemlerde susma olarak adlandırdığımız cevap vermeme yani iddiaları reddetme veya doğrulama yönünde herhangi bir iradi davranışta bulunmama durumu, söz konusu iddiaların kabul edildiği hukuki ifadesi ile ikrar edildiği anlamına gelmemektedir. Dolayısı ile noter aracılığı ile tarafınıza gönderilen bir ihtarnameye karşı herhangi bir işlem yapmamanız yani cevap vermemeniz ihtarnameye konu iddiaları kabul ettiğiniz anlamına gelmeyecektir." :))

    4-"Ev sahibi olarak Yıllaaarca tahliyesi için uğraşmıyorsun" demişsin de davalar öyle yürümüyor. 3 ayda biten tahliye davası yok.

    Bilgin hukuk öğrencisinin yanından geçmez, bildiklerin (!) google'a yazıp yazıp bulmaktan ibaret. Ama internette her yazan şeyin doğru olamayabileceğini idrak dahi edemeyecek durumdasın. Anne sütü ve temel Türkçe eğitimi bu yüzden önemli.


    Belli ki forumda mesaj sayısı kasmaya çalışıyorsun, bu konu altında deneme, hadi başka kapıya





  • Sizin olayda farklı tahliye sebepleri gündeme gelebilir, sizin durumunuza en uygun olan yolu bir avukatla görüşerek değerlendirin. Kiracı olarak devam etmesini istiyor ancak kira miktarı konusunda anlaşamıyorsanız, şartları var ise kira tespit davası açabilirsiniz. @mlkdag




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sertosman -- 13 Mayıs 2022; 16:40:9 >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.