Şimdi Ara

İdam Üzerine

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
2
Cevap
0
Favori
170
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Şu sıralarda medyada pek çok kez duyduğum bir konuya değinmek istiyorum: idam. İdam konusu özellikle 15 Temmuz darbe girişiminden sonrasında çok fazla gündemde yer aldı. İdam hakkında "idam gelsin!" diyen devasa bir kitle varken üzerine düşünülüp tartışılması gereken önemli bir konudur bence. İşbu yazıda ben idamın gerekliliği konusunda ki düşüncelerimi sunacağım.

    Herşeyden önce "idam cezası" dendiğinde ne anlaşılması gerektiği üzerine duracağım. Eğer ki bir kişi ölmeyi hakedecek (?) kadar büyük bir suç işler ise o halde devlet tarafından ölüm cezasına çarptırılır. İşte bu cezanın uygulanmasına idam denir. Yani idam, kişinin işlediği suçtan ötürü yaşam hakkının elinden alınmasıdır. Benim şahsi düşünceme göre idam cezası gerekli değildir. Bunun pek çok nedeni var tabi.

    İlk neden olarak işlenen suçun kesin ve kusursuz bir kanıtlamasının imkansız olduğunu söylemem gerekli. Her halükarda biz bir suçu işlediği iddia edilen bir insanın gerçektende o suçu işleyip işlemediğini kanıtlayabilmek için o kişinin suçlu olduğuna işaret eden bir takım bulgulara ihtiyaç duyarız. Bulgular, kişinin suçlu olduğunada işaret edebildiği kadar olmadığına da işaret edebilir. Veya ilk başta kişiyi suçluymuş gibi gösterip daha sonrasında suçsuz olduğunu da ortaya çıkartabilir. Yani söz konusu ispatlama olduğunda hiçbir şeyi kesin bilemeyeceğimiz gibi bir insanın kesinlikle suçlu olup olmadığını da bilemeyiz. İşte bu noktada idam gibi geri döndürülemez bir hüküm vermek oldukça zararlıdır. Farzedelim ki bir X kişisi birde Y kişisi var. X kişisi de Y kişisi de A suçunu işlemiş ancak X kişisinin ülkesinde A suçunun cezası idam iken Y kişisinin ülkesinde ki ceza ise müebbet hapistir. O halde düşünelim. X kişisi suçlu bulundu ve idam edildi. Ancak daha sonrasında gün ışığına çıkan kanıtlar gösterdi ki aslında X kişisi suçlu değil. O halde ne olacak? Devlet X kişisini diriltebilecek mi? Tabii ki de hayır. Ancak Y kişisi suçlu bulunup hapse atılsa ve daha sonrasında masum olduğu ortaya çıkarsa tek yapılması gereken şey onu hapisten çıkartmak olacaktır. İdeal dünyayı bilemem ancak Real dünyada hiçbir şey kesin olmadığı için idam cezası gibi geri döndürülemez bir ceza bana işlevsiz ve hatta zararlı gözükmekte.

    İkinci olarak ise idam cezasının okadarda caydırıcı olmadığını düşünüyorum. Bu kulağa saçma gelebilir sonuçta insanın elinden yaşamını almakla tehdit etmek kadar caydırıcı ne olabilir ki? İşte ben burada tam tersini savunuyorum. Kişi bir suç işleyecekse yakalanmayacağını farz ederek bu suçu işlemektedir. Dolayısıyla o suçun cezasının müebbet hapismi yoksa idammı olduğu kişiyi yapacağından pekte alıkoymaz. Eğer öyle olsaydı idam cezasının olduğu ülkeler tam manasıyla bir cennet olurdu. Ancak görüyoruz ki suç yinede işleniyor ve hatta suç oranlarında pekte bir değişim gözükmüyor. O halde idam cezası tam olarak ne işe yarıyor? Size söyleyeyim: suçlu öldürülerek kurbana veya kurbanın yakınlarına "adalet yerini buldu" düşüncesini uyandırmak ve onların suçluya karşı olan öfkeleri gibi duyguları dindirmek dışında pekte işe yaramıyor. Ancak problem şurada ki, toplumun kişilerin duygusal tatmini doğrultusunda insan öldürmesini isteyecek kadar aptalca bir şey yoktur. Toplum akıl ile tasarlanmış bir düzene sahip olmalıdır, ne idüğü belirsiz duyguları tatmin edecek bir düzene değil.

    Üçüncü olarak ise kimi insanlar yaşam hakkının mutlak bir hak olduğu dolayısıyla idam cezasının insanlık dışı bir ceza olduğu düşüncesine sahiplerdir. Ben her ne kadar bu düşünceye tam manasıyla katılmasamda bu düşünceyle ilişkin olarak bana kalırsa da idam cezası insanlık dışı, vahşi bir cezadır. Müebbet hapis gibi daha insani, geri döndürülebilir ve dolayısıyla işlevsel bir ceza varken idam cezasının desteklenmesinin sebepleri duygusallıktan öteye gitmezmiş gibi görünmekte bana.

    Dördüncü ve sonuncu olarak ise -ki bu en önemlisidir- devlete asla güven olmaz. Devlet tanrı tarafından veya iyilik melekleri tarafından yönetilmez. Bu yazıyı yazan ve bu yazıyı okuyan kişiler gibi kusursuz olmayan, bencilliğe meyilli insanlar tarafından yönetilir. Dolayısıyla devlet, genellikle gücünü kişisel çıkarlar için kullanmak isteyen kişilerce yönetilir. Böyle bir durumda zaten devlet devasa bir güce sahip ve her an kötü niyetli insanlar tarafından ele geçirilebilirken devletin eline idam cezası gibi bir gücü vermenin neresi akıllıcadır? Mantıklı düşünelim, hiçte akıllıca değildir. Devlete güvenmek içi boş bir duygusallık, romantizmden ileri gitmez.

    Özet olarak biz insanların toplumunda özellikle çağımızda idam cezası gereksiz, vatandaş için büyük tehditler barındıran bir ceza olarak karşımıza çıkmaktadır. İşte bundan ötürü idam cezasının olmaması gerektiğini düşünüyorum.

    http://libertevonskepticus.blogspot.com.tr/?m=1







  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.