Şimdi Ara

İdam gelir mi, gelirse bebek katili Apo asılır mı?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
0
Favori
198
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • İdama ve işkenceye karşı olmak için aslında çok mühim sebepler vardır. İdam ve işkence ettiğin kimselerin suçsuzluğu ispat edilirse, ona canını veya zarar verdiğin organını geri veremezsin. Hele hele idam cezasının vatan hainliği gibi günümüzde kolaylıkla siyaseten yorumlanabilen bir suçtan sebep söz konusu edilmesi, bir çok masumun haksız yere öldürülmesine yol açabilir. Bu vebalin altına şahsen ben, girmek istemem.

    -Mesela, ergenekon-balyoz kumpaslarında müebbetle cezalandırılan subaylarımız idam edilseydi ne olurdu?-

    Öte yandan Erdoğan'ın referandum sonrası ilk iş olarak bu kabile hukuku cezasını tartışmaya açmış olmasını göz ardı edemeyiz. Mevcut toplumsal koşulları göz önüne alarak, Türk Milleti'nin olası bir idam teklifini reddedeceği kanaatinde değilim.

    İdamın getirilmesi halinde en büyük hain APO'nun asılacağını ise hiç zannetmiyorum. İmralı işbirliğiyle çok kereler Kürt kökenli vatandaşlar üzerinde siyasi tahakküm kuran ve gelecekte de siyasi etkinliği Kürt oyları tarafından finanse edilecek olan Erdoğan iktidarının, bu işe girişeceğini söylemek nesnellikten çok uzak bir yorum olacaktır.

    Peki idam cezası birtakım cemaatçiye uygulanırken, Apo İmralı'da beslenmeye devam edilirse, bunun toplumda yaratacağı tepki nasıl olur?

    Ayrıca idamın geri getirilmesinin, Türk demokrasisinin uluslararası imajına, buna mukabil ekonomik gücüne vereceği zarar çok büyüktür.

    Bütün bunların ışığında idamın getirilmeyeceğine kanaat getirdim. Şu an yapılan gaz almaktan başka şey değil.

    Getirirse, hem getirdiği için, hem de getirdiği halde APO'yu asmadığı için başı çok ağrıyacak.

    Getirmezse de, "hani getiriyordun" diye kışkırtanlara karşı geçiştirme ve hedef saptırmaya başvuracak ki en nihayetinde kendisinin en iyi yaptığı iş budur.

    Hayırlısı olsun.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >







  • kürtlerden oy aldılar , muhtemelen apoyu salıcaklar
  • Abdullah Öcalan'ı terörist olarak bile kabul etmiyorlar ki assınlar.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Idam cezasi gelirse birilerini konusmadan ortadan kaldirmak icin gelir surdaki tweetlerde akin ozturk iddianameleri paylasilmis, cevaplanmasi gereken cok soru var





    https://mobile.twitter.com/LazHancer/status/851522447908188160



    https://mobile.twitter.com/undefined/status/852343220516290560





    https://mobile.twitter.com/brezindiklar/status/852343962257981440

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Yav bu aktroller idam gelirse ne güzel Fethullah Gülen'in asılacağını zannediyorlar. Öyle bir şey yok. Zaten şu halde bile ABD vermezken eğer Türkiye idamı getirirse otomatik olarak suçluların iadesi anlaşması biter. Fethullah gülen de hiç Kanadaya kaçmaz oturur Pensilvanyasinda. Ee zaten önceki suçlardan dolayı bu getirilecek idam Öcalan'ı da kapsamayacak. İdamın getirilmesi Fetoya yarar sağlar.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bildiğim kadarıyla kanunların geriye yürümezliği ilkesi çerçevesinde, idam yasası geçse dahi daha önceden hükmü verilen mahkumlara uygulanamıyor. Bunun dışında istisnaî uygulamalar veyahutta yeniden yargılama sonucu idâm hükmü uygulanabilir mi bilmiyorum. Ancak genel durum bu şekilde.

    Bundan önce tartışılması gereken daha önemli bir husus var bence. O da ülkemizdeki yargının, bu işin altından kalkıp kalkamayacağının sorgulanmasıdır. Bunu söyleme sebebim açık, yargıdaki fetöcüler ayıklanana kadar şimdiye kadar hep hakim savcı mülâkatlarında torpille alım yapıldı. 1-2 sene içerisinde hakim savcı açığı büyük ölçüde kapanacak dolayısıyla bu sürenin sonunda tekrar torpil dönemine dönülmeyeceğinin bir garantisi yok. Liyâkatın olmadığı yerde bu niteliğe sahip bir yargı beklemek biraz hayalcilik. Öte yandan gerçekten ülkede kaliteli hukuk özellikle son yıllarda yapılmıyor. Kararlarında hiç doktrine atıf yapmayan, araştırmayan, iş yükünden kaçmak için tabiri caizse önüne gelene h.a.g.b. veren bir yargıç kitlesi yetişiyor. Bütün bunlar bence bu süreç içerisinde ciddi olarak sorgulanıp tartılmalıdır. Sonuçta bir yanda ölüm cezası bir yanda hapis cezası var ve bunları aynı terazide tartmak bile yersiz. En basit bir örnekle, gerçekte suçlu olmayan fakat hüküm giyen bir mahkum suçsuzluğu kanıtlandığında tekrar özgürlüğüne kavuşabilir ve her ne kadar yerini tutmasa da devletten hapis yattığı süre için tazminat dahi alabilir. Ancak yanlış verilen bir idâm hükmünün hiçbir geri dönüşü yok. Bu örneğe karşı olarak verilecek ilk argüman da sanırım şu görüştür; idâm hükmü verilen bir suçlu, idâm cezasının infazına kadar uzunca bir müddet hapis yatabilir, böylece o süreç zarfında olası bir hatanın da geri dönüşü olabilir denilebilir ancak her ne kadar suçlu da olsa ömür boyu hapis cezası alan bir mahkumla 10 sene sonra asılacağını bilerek hapis yatan bir mahkumun psikolojisi bir olmayacaktır. Kaldı ki diğer somut noktaların dışında olarak üçüncü dikkat çekilmesi gereken bir husus da her fırsatta müslüman ülke olarak nitelenen ülkemizde, "Allah'ın verdiği canı ondan başka kimse alamaz" öğretisinin hayatımızın her sürecinde bize aşılandığı bu memlekette, bunun da ötesinde 21.yy da bu tarz çağdışı cezaların tartışılması bile bana tuhaf geliyor.

    Bu tarz şeyler milletin gazına güvenerek, bir çırpıda alınmaması gereken hayatî kararlardır kanımca. İdamın geriye yürürlüğünün tartışılmasını geçtim, idamın tekrardan yürürlüğe girmesi dahi uluslararası platformda Türkiye'ye çok büyük ekonomik zararlar verecektir. Amerika'da veya X ülkesinde olup olmaması bir anlam ifâde etmez. Günümüz dünyasında tüfekle süngüyle savaş olmuyor. Ekonomisi güçlü, üreten ve dışarıya teknoloji, sanayi satan ülkeler kazanıyor. Bizim ülkemizde yediğimiz ekmeğin içindeki buğdayın tohumu bile malesef dışarıdan alınıyor. Zaten gitgide dibe vuran ekonomiye göz göre göre bir tekme daha atmak olur şahsî görüşüm idamın onaylanması.




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.