Şimdi Ara

İçerisinde Yaşadıkları Sisteme Tepki Göstererek Yaşayan İnsanlar

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
0
Favori
1.117
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Öncelikle apolitik birisi olduğumu belirteyim.Bir sanatçıyı baz alalım.Eserlerinde kapitalizm eleştirisi yapıyor olsun.Hatırı sayılır bir dinleyici kitlesi olduğunu ve bu sayede kazanç elde ettiğini düşünelim.İnsanlar onun yaptığı eleştiri için para verirken sanatçımız ise eleştirdiği sistem sayesinde para kazanıyor.Sistem eleştirisi yapılan eser aşıladığı fikre rağmen sistemin çarklarını durduramıyorsa hatta bu yolla sanatçı cebini dolduruyorsa sistemi eleştirmenin amacı ne?

    Yahut yine sistemi eleştiren bir film düşünelim.Film bütçesi için harcanan milyonlar ardından filmin yaptığı hasılat ise filme ayrılan bütçenin birkaç katı olsun.Filmden elde edilen gelir sistemin yıkılması için kullanılmadıktan sonra filmde aşılanan fikrin amacı ne?

    Sanırım her şey kapitalizm için.



  • Kapitalizmin zıttı sosyalizmdir.
    Ne olursa olsun adam art niyetlide olsa , Eleştirdiği Emperyalist düşünceler, iki apolitik vatandaşı politize edebiliyorsa demokrasi adına kazanımdır.

    Savaş kolay bir felsefe değil.

    Ancak sanatçı verdiği düşünceler kapitalizme karşı gibi görünsede, Tekrar Kapitalizme yönlendiren gizli fikirler taşıyorsa, tehlikelidir.

    Ben sosyalist sanatçı olup holding sahibi olan hiç görmedim.
  • Charlie Chaplin benim adamım, kominist olmakla suçlandı. Aynı şekilde Einstein da baskıya maruz kaldı. Bu dahi insanlar kominist değildi ama bişeylerin ters gittiğini görebilecek kadar zeki insanlardı. Eleştiriden asla kaçınmadılar. Hangi bilim adamı kapitalizmi destekler. Ama artık sistem öyle bir hale gelmiş ki, bilimsel gelişmeler kapitalist ödeneklerle yapılır hale gelmiş. Adamın ödeneğin kesiverirler. Ne çalışacak bir labaratuvar, ne de ekip kalır.



    Kadının birini maaşa bağlamışlar, git Afrika'daki goriller incele demişler. Kadın 30 sene gorillerle yaşamış. Ben sizin kapitalist paranızı istemiyorum deseydi, gorillerle beraber muzla mı beselenecekti. Şimdiki bilimsel gelişmeler malesef dev bütçelerle yapılıyor. Maddenin yapıtaşı olan atomaltı parçacıkları incelemek için Cern'de milyarlarca dolarlık parçacık hızlandırıcı kuruldu. Malesef bilim sermayeye, sermaye de bilime bağlı vaziyete gelmiş. Sanki kısır döngü gibi.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Adorno'nun edebiyat yazılarında bu konuyla alakalı güzel bir sözü vardı:

    "Özgür olmayışın ortasında, özgürlük benzeri bir şey dile getirir sanat."

    Evet, tam olmuyor. Ama sisteme tam anlamıyla kapılmaktan da farklı bir şeyler oluyor. Hani arada bir fark var ya, bazen fazla bazen az, işte çok güzel bir şey o fark.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.