Şimdi Ara

IBM dünyanın ilk 2nm çipini üretti (5. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
108
Cevap
0
Favori
5.616
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
45 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • applein gubidik arm cpularini yakinda tokat delisi yapacaklar izleyin gorun pastayi o gudubet firmaya yedirmezler zaten..




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Fortune 4 -- 8 Mayıs 2021; 22:38:44 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • ulayrason U kullanıcısına yanıt

    teorikte tabi daha güzel olur aynı araba üreticilerinin mükemmel ortamda aracı sürüp falan litre yakıyor demesi gibi olur 12nm çip olmayacak ya da o da 7nm olacak çekirdek ortada duracak dark rock pro soğutucu asus helios kasa olacak tabi süper olur o zaman.ben zaten daha çok pratik şeklini anlattım yani dediğim gibi olur genelde.


    ben bütün seri zenleri kullandım sıcaklık yüzünden hız kesme görmedim.nasıl olur kötü kasa, kötü soğutucu, adana, oc, çok ısıtan bir oyun yan yana gelirse kolaylıkla olur o dereceler.ben su soğutmanın fanları çevirmedim dedim saçmalık 70 dereceye kadar yolu var diyorsunuz o zaman kapatıyor sistemi su sıcaklığı ama 33 derece oldu mu full kontak 2400 devir bu sesi mi çekecez zaten ortam kaç derece ki kaç derece ısınıyor diye bu kadar hızlı soğutmaya çalışıyorsun diye corsair'in profiline kızdım elle yan 50 60 derece dedim ama o kadar ısınmadı ama bf5'de 80 derece gördüm 5600x'le.demek ki bir yerden sonra su ısınınca pek faydası olmuyor işlemciyi soğutmaya.bir yavaşlama yoktu 95'i bilemiyorum artık o da tepedir yavaşlama yapar ondan sonra.


    çok ısındım yavaş çalışayım bari gibi bir olayı yok deliler gibi neyse boost hızı çıkmaya devam ediyor.95 derece olayı teorik çok başarabilen yok forumda bedevi falan değilse ama yine de önem vermek lazım bi stok fanla kullanılmaz 7nm işlemciler 3700x hariç.zaten çoğunun yanında fan gelmiyor artık gelenler de pek iş görmüyor yani düzgün bir hava soğutma ve pire gibi olmayan bir kasayla sıcaklık sorunu olmaz şunlar lüks bir de şimdi snowman mı ne çıkmış markasız 6 borulu 200 lira mı ne ondan takıyor millet.ben denemedim ama şu ayarda soğutucularla 65 70'i geçmez diyorum bf5 bile olsa yaz bile olsa.zen3 serisi oc olmuyor boost hızını arttırıyorsun 200 mhz biraz daha fazla ısıtıyor tabi ama yine de sıcaklık sorunu olmaz 5600x için.5900x olursa bak ona su soğutma şart yüksek sıcaklık istenmiyorsa.helios kasa su soğutma benimki gibi alıp voltaj düşürüp 60 derecede oyun oynayan gördüm ben 5900x'le yani adamlar uğraşıyor bu işin amd alırsan bu karşim gibi bir standartı yok biraz senin çabana bakıyor ama al 95 yan öyle bir şey yok yani öyle olmuşsa sen zaten bu işi bilmiyorsun demektir.


    https://www.hepsiburada.com/be-quiet-bk024-dark-rock-slim-180w-intel-amd-cpu-sogutucu-p-HBV00000MJOSU?magaza=Gelbura



    https://www.hepsiburada.com/arctic-freezer-34-esports-duo-kirmizi-cpu-sogutucu-ar-acfre00060a-p-HBV00000LJQZ7?magaza=NanoPazar





  • Ekran kartı PCB si içine Apple M1 tarzı bir SOC konulsa olmaz mı sizce

    Ekran karti işlemcisi ve onun Ram i + Apple M1 tarzı Arm SOC içinde Ram+SSD.

    Böyle birşey olmaz mı sizce



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Apple_M1 -- 8 Mayıs 2021; 22:51:31 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: gs09gs09

    Valla helal olsun 2nm ne demek ya taktir edilir

    IBM 1 nm bile yapar isterse..


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • eyvallah sağolasın zen hakkinda biraz daha bilgi sahibi oldum.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • 128MilyarDolar kullanıcısına yanıt

    işiniz gücünüz yalan dolan.

    arvind öyle her lafa bakmaz delikanlı adamdır. bizim mahallenin çocuğudur, umumiyetle çekinirdi benden abi diye hitap ederdi bana.

    ben konuştum cesaretlendirdim. "2 yi yaptım 1 nm de yapacağım görecekler abi" dedi.

  • Fortune 4 kullanıcısına yanıt

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ulayrason

     

  • Zuko kullanıcısına yanıt

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Burada iki önemli nokta var:

    1. Bu aralık 2nm olduğu zaman elektron kaçışını ve enerji kaybını nasıl önleyecekler?

    2. Bunu nasıl seri üretime geçirmeyi düşünüyorlar acaba?
  • İnş çok güçlü çipler çıkar da 50 sene de kazılacak denen nane coinlerin hepsini 1 yılda kazarlar bizde kurtuluruz dünyayı tüketen güçte elektrik harcayan zıkkım madencilerinden. Olacağı budur. 5 yıl veriyorum buna..

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: teknoCat

    İnş çok güçlü çipler çıkar da 50 sene de kazılacak denen nane coinlerin hepsini 1 yılda kazarlar bizde kurtuluruz dünyayı tüketen güçte elektrik harcayan zıkkım madencilerinden. Olacağı budur. 5 yıl veriyorum buna..

    Yerine başka bir şey icat ederler bu iş burada durmaz. Milletin online oyun oynayarak coin kazması gibi bir şey olsa, oyun üreticileriyle anlaşabilseler.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: babadol

    Burada iki önemli nokta var:

    1. Bu aralık 2nm olduğu zaman elektron kaçışını ve enerji kaybını nasıl önleyecekler?

    2. Bunu nasıl seri üretime geçirmeyi düşünüyorlar acaba?

    Belki mimari elektron zıplaması hesaplanarak yapıldı ve bazı transistorler böyle çalışıyordur?


    IBM yaptık dediyse yapmıştır emin ol buna. Bunlar her parçası ithal iha montajcısı değil oglim


    Neyse birde tavsiyem flash hafızaların nasıl çalıştığına bakman olur. Elektron kaçması sistemi ile belleklere kalıcı depolama yapılıyor :)


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • teknoCat kullanıcısına yanıt
    Transistörlerde şimdi durum şöyle, akım verilince silikon iletken hale geliyor ve o 2nm diye bahsettiğimiz kapıdan elektronlar geçiyor, çalışma mantığını biliyorsunuzdur. Ama 4nm altına inince ki daha önce deneysel olarak bu gözlendi, elektronlar o kapıdan her türlü sızabiliyor ve bu enerji kaybına yol açıyor, yani güç tasarrufundansa daha fazla güç tüketiyor. Performans konusunda ayrıntılı bilgim yok. Şimdi bu yaptıkları çip prototipse ve yeni bir tasarımla yapıldıysa, be dezavantajları ortadan kaldırıyorsa seri üretime geçmesini heyecanla beklerim. Ama burada bir tasarım değişikliği var gibi durmuyor, sadece boyut küçülmüş gibi, umarım başarılı olurlar.
  • 4 günde 1 şarj edeceğiz nedir? Telefonun tek enerji tüketen aksamı işlemci mi? Ekran ne olacak?


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ulayrason

    baksen şu işe rtx 3090 i9 10900k da 771w çekiyor. anlamıyorsunuz degilmi anlamanizda zor.
    yahu daha fazla transistör konup daha fazla performans yakalayıp daha iyi sonuç elde etmek amaç. mesela bir sistemde 1080p oynuyorsun 500 w bir sonrakinde 2k da bir sonrakinde 4k oynama ihtimalin olur ama güç tüketimi azalmaz azalmayacak ta. arada düşüşler olabilir ama kaide aynıdır.

    Transistör sayısını azalt o zaman daha aynı güce daha az elektirk çeker nesini anlamadın bunun

  • Bloody Roar B kullanıcısına yanıt
    İbm kurumsal çalışıyor günlük hayatta görmesenizde kritik öneme sahip küresel bilgi işlem ağlarının %50den fazlası ibm tarafından idare ediliyor.
    İlgili haber biraz abartılı yazılmış.PCM teknolojisi aslında 1960 yılında bulunmuş ama bazı eksikleri hataları vardı.İbm bu eksikleri giderip hücre başına 3bit yazmayı başarmış.Aynı teknolojiyi İntel Samsung BEA gibi teknoloji şirketleri de kullanmaya çalışmış.İbm geliştirdiği pcm belleklerin dram ve flash teknolojilerine göre daha ucuz daha hızlı olduğunu söylemiş yani alternatif olarak göstermiş , kullanımı ve yaygınlaşması üreticilerin insafına kalmış.İbm patent devidir teknoloji geliştirir ve patentini alır nihai ürün üretmez.Elindekini paylaşması için neden yok patentli teknolojisi parasını ödeyene veya anlaştığına veriyordur.

    Silikon devrimi ABD’de başladı ucuz iş gücü nedeniyle üretim uzak doğuya kaydı.İbm , İntel , Amd , Nvidia , Qualcomm , Texas Instruments vs vs hepsi Amerikan şirketidir.Peki ürünlerini nerede üretiyorlar? Tabi ki Uzak doğu’da..
    TSMC şu an yonga üretiminde dünya devi olduğu için baskı görmesi normal.ABD bu durumdan endişelendiği için kendi ülkesinde yonga üretim yapılması için adımlar atmaya başladı.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cokbaska -- 9 Mayıs 2021; 14:29:27 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • patatessiz patso kullanıcısına yanıt
    konu başka o anladığın değil.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Madem hayatinda ne mosfet ne de transistor bile gormeden bu kadar sallamayi seven var forumda, size bir iyilik yapayim. Okuyun da en azindan destekli sallayin.


    https://en.wikipedia.org/wiki/Photolithography#:~:text=Photolithography%2C%20also%20called%20optical%20lithography,(also%20called%20a%20wafer).


    https://en.wikipedia.org/wiki/Dennard_scaling


    https://maker.robotistan.com/transistor-nedir//




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Sir Wilde -- 9 Mayıs 2021; 17:24:24 >




  • bravo adamlara...

  • 
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.