Şimdi Ara

İ56400 @4.320 MHZ. K SERİSİ OLMAYAN i3 İ5 i7 İNTEL İLE OVERCLOCK VE MODLU BIOS GÜNCELLEME REHBERİ

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
113
Cevap
9
Favori
4.692
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
13 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Selamlar,
    Bir kaç gündür iş dönüşü K serisi olmayan i5 Sklylake i56400 işlemcimin hiz aşırtma olanakları ile alakalı denemeler yapıyorum, keza anakart seçimi yaparken nispeten pahalı Z170 çipli ürün tercih etmemin asıl nedeni Z170' in K serisi olmayan işlemcilere BLCK ile hız aşırtma olanağını vermesi idi.
    Düne kadar tüm hız aşırtma denemelerim başarısız oldu, okuduğum rehberlerde ki tüm ayarları doğru yaptığım halde PC en ufak hız aşırtma durumunda açılış ekranını dahi getirmiyordu.
    Ne yaparsam yapayım başarılı olamayınca durumu araştırmak istedim, ve İntel' in K serisi olmayan işlemcilerin hız aşırtma yeteneklerini kapatmak için anakart üreticilerine baskı yaptığı ve anakartlara yüklenen yeni bios sürümlerinin BLCK hız aşırtma imkanını engelleyici özellikte olduğunu öğrendim.
    Bunu üzerine anakartın biosunu Asus' un sitesinde yayınlanan eski bios sürümleri ile değiştirmek istedim, bu durumda da karşıma Asus engeli çıktı, kesinlikle eski sürüm biosların yüklenmesine için vermedi anakart.
    Tam vazgeçtiğim sıradahttp://overclocking.guide/asus-z170-non-k-overclocking-guide/ sitesi ile karşılaştım, sitede tüm markaların güncel anakart modellerinin K serisi olmayan i5 işlemcilere hız aşırtmaya uygun biosları ve hız aşırtma rehberleri bulunmakta, ayrıca anakartın modlu bios güncellemeye izin vermemesi durumunda (benim anakart için vermedi) bu güncellemeyi Windows üzerinden kolayca yapmanızı sağlayacak iki tane program linki ve ayrıntılı rehber de içerik arasında.
    Rehberde anlatılan şekilde Windows üzeriden bios güncellemesi yaptıktan sonra işlemcimi kolaylıkla hız aşırttım.
    BLCK frekansını 125 mhz, işlemci voltajını 1.33v, ayarladım, rehberde yazılan diğer güç ayarlarını da yaparak işlemciyi 3.375 mhz temel 4.125 mhz Turboboost seviyesine, belleklerim ise 1600 mhz olmasına rağmen BLCK frekansı arttığı için 1.750 mhz seviyesine getirdim, temkinli olmak için bellek hızını ilk önce manuel 1.600 mhz' e geri çektim, sonrasında ise 1.750 mhz de bırakarak test ettim ve sistem iki şekilde de stabil şekilde çalıştı.

    HIZ AŞIRTMA İLE ALAKALI GÜNCELLEME:
    Test ederken CPUZ sayesinde işlemci çalışma frekansının asla 3.375 mhz' i geçmediğini, yük altında Turboboost ile çıkması gereken 4.125mhz' i asla görmediğini fark ettim, araştırmam sonucu K serisi olmayan işlemcilere BCLK ile hız aşırtmanız durumunda TURBOBOOST özelliğinin bios da açık olduğu halde devreye girmediğini öğrendim, işlemci sizin ayarladığınız temel çalışma frekansı dışına çıkmıyor. (125 BCLK X 27 İŞLEMCİ ÇARPANI : 3.375 MHZ )
    bunun üzerine BCLK frekansını 150 mhz' e çektim voltajı 1.32V olarak ayarladım ve işlemci direkt olarak 4.05 GHZ (150 BCLK X 27 İŞLEMCİ ÇARPANI : 4.05 GHZ) temel çalışma frekansına çıkarak hız aşırtıldı ve stabil çalıştı.
    Gece geç vakit olması nedeni ile üst limiti zorlamadım ama internette gördüğüm kadarı ile kullanıcılar işlemciyi rahatlıkla 4.6 ghz hız aşırtıyorlar.

    Denemeyi sadece GTA5 benchmark ile yapabildim, işlemci stok hızda iken testte bulunan şehir içi kamyon patlama sahnesinde en düşük 48 fps görürken 4.0 ghz hiz aşırtmada bu sahnede en düşük fps 60 oldu, çok ciddi bir performans artışı söz konusu.
    Böylelikle GTA5 özelinde stok i56400' ün RX480 için darboğaz oluşturduğunu da kesin görmüş oldum.

    Yakın zaman işlemci almayı düşünen arkadaşlar, Z170 anakart - i56400 tercih ederek ve ufak bir uğraşı ile İ56500 - i56600 performansını rahatlıkla geçebilir, K serisi işlemcilerin hız aşırtma potansiyeline sahip olabilirsiniz, artacak para ile bellek veya ekran kartına yatırım yapmak çok daha mantıklı bir tercih olacaktır.

    !!!!!MODLU VE ESKİ TARİHLİ BIOS YÜKLEME REHBERİ AŞAĞIDADIR.!!!!!



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MuratBayrakçı -- 5 Kasım 2016; 0:46:38 >







  • Emeğinize sağlık sayın adaşım Murat bey. Yararlı bilgiler. İşlemci aldığım zaman kullanacağım.
  • comma kullanıcısına yanıt
    estağfurullah, çok bir şey değil yaptığım sadece deneyim paylaştım, para zor kazanılıyor malum, imkan varken daha ucuza aynı veya yakın performansı kullanmak herkesin hakkı, üstelik alınan işlemcinin değişim zamanını ciddi manada uzatıyor hız aşırtma, her ne kadar İntel engellemek istese de :)
    umarım işlemci ve anakart alacakların tercihlerinde olumlu bir katkım olur.
    bios flash yaparken ben biraz uğraştım, en temel dos komutlarını bile unutmuşum :), hatırlamış oldum keza çok kolay yapmak, yine de bu yöntemi kullanarak bios downgrade etmek isteyen olur da sıkıntı yaşar ise pm den destek olmaya çalışırım.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MuratBayrakçı -- 25 Ekim 2016; 11:36:53 >
  • kendi yaptıgınız oc yi bu konu başlıgı altında rehber seklinde paylaşsanız cok daha yararlı olur
  • haklısınız ekran görüntüleri ile birlikte adım adım anlatım yapmaya çalışacağım, özellikle komut satırında bios downgrade yapma aşamalarını adım adım anlatmakta fayda var.
  • Asrock anakartlar K serisi olmayanlarıda overclock yapabiliyor diye biliyorum.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • xass kullanıcısına yanıt
    MSI, ASUS, GIGABYTE, ASROCK marka Z170' ler ile mümkün.
  • i5 ile gtx1060 1070 önerenlerde okusun ilk mesajı
  • Bios güncellemesini, tam olarak anlayamadım. Bunu windows üstünde grafik arayüzlü bir program ile mi yaptınız yoksa boot özellikli bir ms-dos cd oluşturup dos ekranında mı ?
  • İ5 6500 işlemciyi tüm çekirdekler olmak üzere 3.2 ghz den şuan 4ghz yaptım pc tüm programları açana kadar 62 dereceyi gördü stok fan ile şuan herşeyi açtı ve 40 ila 50 derecede boşta sıcaklıgı seyrediyor oyuna girmeye gözüm kesmedi 70 dereceyi geçer diye korkuyorum en iyisi voltajı ve blck hızını 125 den düşürüp tüm çekirdekleri 3.7ghz yapayım sogutucu alınca 4.5 deneyecegim teşekkürler bilgi için.

    İ56400 @4.320 MHZ. K SERİSİ OLMAYAN i3 İ5 i7 İNTEL  İLE OVERCLOCK VE MODLU BIOS GÜNCELLEME REHBERİİ56400 @4.320 MHZ. K SERİSİ OLMAYAN i3 İ5 i7 İNTEL  İLE OVERCLOCK VE MODLU BIOS GÜNCELLEME REHBERİ



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi murat 123 -- 29 Ekim 2016; 23:18:18 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Şuan 3.77mhz yaptım blck 118.0 ram xmp modunda 2954mhz seçtim herşey stabil boştaki sıcaklık 35 40 arası değişiyor şuan güçlü bir kart yok ama oyuna girip bir test edecegim yükte kaç dereceye çıkacak diye

    İ56400 @4.320 MHZ. K SERİSİ OLMAYAN i3 İ5 i7 İNTEL  İLE OVERCLOCK VE MODLU BIOS GÜNCELLEME REHBERİİ56400 @4.320 MHZ. K SERİSİ OLMAYAN i3 İ5 i7 İNTEL  İLE OVERCLOCK VE MODLU BIOS GÜNCELLEME REHBERİ

    Edit yükte 67 ile 71 derece arası seyretti tabikide ekran kartı 6850 oldugu için işlemciye fazla yük binmedi rx 480 veya gtx 1060 aldıgımda tekrar test edecegim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi murat 123 -- 29 Ekim 2016; 23:22:01 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • 2015 aralık dan beri biliniyor yeni bişey deil :)

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • MuratBayrakçı kullanıcısına yanıt
    Hocam 4.2ghzde busspeedi 150civarına çıkarmak gerekli değilmi?

    Benim bildiğim
    İ5 6400de ocda çarpanı en fazla 27 yapılıo busspeedide 150 yapınca 4.2 ghz yakın oluo


    Busspeedide 150 getirince mosfetler daha fazla ısınmazmı acaba ?

    normalde o.c yaparken çarpan arttırıp busspeedi sabit bırakıolar ve ozmn mosfetler daha az ısınıomuş diye duymuştum.


    Sizin mantıkla gidip i5 6400e sıvı soğutma alıp busspedi 170yapsak ilerde sorun çıkarır mı?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yararlı bir konu olmuş. Kesinlikle işine yarayacaklar olacaktır. Elinize emeğinize sağlık.
  • Hocam 6500 ile 1070 de darboğaz yapmaz herhalde. Umarım yapmaz yani.
  • bir süre giremedim foruma bu nedenle cevaplar gecikti kusura bakmayın.
    sorunuza cevap aynı zamanda bir nevi bios güncelleme rehberi oldu.
    !!!!!MODLU VE ESKİ TARİHLİ BIOS YÜKLEME REHBERİ!!!!!
    öncelikle Z170 çip setli anakartınız intel' in müdahelesi öncesi eski bioslardan birine sahip ise şanslısınız, zaten anakart doğal olarak K serisi olmayan işlemcileri overclock yapmaya izin verecektir bu durumda kesinlikle bios güncellemesi yapmadan kullanmaya devam edin.
    eğer benim gibi anakart daha güncel biosa sahip ise intel K serisi olmayan işlemcileri overclok etmenizi önlemiş demektir, bu engeli aşmanın tek yolu ise anakartınıza eski tarihli veya modlu bios yüklemek.

    anakartınızın biosu eski tarihli veya modlu bios dosyası ile güncelleme yapmanıza izin veriyor ise zaten ne windows ne dos ekranlarında bir işlem yapmanıza gerek yok, ilgili bios dosyasını flash belleğe atıp açılış bios ekranında bulunan bios update seçeneği ile güncelleme yapabilirsiniz.
    ama benim başıma geldiği gibi anakartınız bios ekranında eski tarihli veya modlu bios dosyasını tanımıyor ve "uyumsuz dosya yükleyemezsiniz" tarzında hata verip sizi engelliyor ise aşağıda ki adımları takip ederek biosu windows ekranı üzerinden dilediğimiz dosya ile güncelleyebiliriz.

    !!!ANAKART BIOS GÜNCELLEMESİ SIRASINDA OLUŞABİLECEK ZARARLARDAN SORUMLU DEĞİLİM, K SERİSİ İŞLEMCİYE SAHİP OLANLAR MODLU BİIS YUKLEMESİ SAKINCALI OLABİLİR, YÜKLEME SIRASINDA ASLA BİLGİSAYARI VEYA DOS EKRANINI KAPATMAYIN.!!!

    yapılması gerekenler;
    1- anakart marka modelinize göre Asus, Ggabyte, Msi ve Asrock anakart modelleri için yüklemek istediğimiz bios dosyasınıhttp://overclocking.guide/category/intel-oc-guides/skylake-non-k-oc/ adresinden indirip, masaüstüne atın. (örneğin ASUS.Z170.PD3.8002.CAP)
    2- UEFITool v0.21.5 programınıhttp://overclocking.guide/download/uefitool-v0-21-5/ bu linkten indirin.
    3- Flash Programming Tool programınıhttp://overclocking.guide/download/flash-programming-tool/ bu linkten indirelim ve sıkıştırılmış klasörü açarak boş bir flash belleğe kopyalayın.

    belirttiğim adresten veya anakart üretici sayfasından inen bios dosyası cap uzantılı bir dosya, cap dosyası ise dos ortmanıda kullanılamıyor, gerekli dosyayı dos ortamında kullanılabilmek için cap dosyası içinde ki rom dosyasını çıkartmak gerekli, bu işlemi yapacak olan program da UEFITool.

    4- UEFITool çalıştırın, üst meniden FILE sekmesinden OPEN IMAGE FILE seçeneği ile masaüstüne atılan ASUS.Z170.PD3.8002.CAP dosyasını açın.
    5- programın ACTION sekmesinde bulunan CAPSULE sekmesine tıklayın ve EXTRACT BODY seçeneğine tıklayın, hedef klasör gösterip isterseniz farklı isimle (yalnız uzantısı rom olarak kalmalı) ya da aynı isimle kayıt edin.

    şu an dos ortamı üzerinde çalışabilecek bios dosyasına sahibiz, bu adımda Flash Programming Tool programını kullanarak bios dosyasını yükleyeceğiz;
    6- rom dosyası olarak çıkartığımız bios dosyasını flah bellek içine daha önce koyaladığımız Flash Programming Tool program klasörü içinde bulunan WINDOWS64 klasörü içine kopyalayın (eğer windows sürümünüz 32 bit ise WINDOWS klasörüne kopyalayın.)
    7- yönetici olarak cmd ekranı (komut satırı) açın, Flash Programming Tool programının içinde bulunduğu flash belleğe ulaşmak için komut satırına :F (sürücü ismi farklı olabilir) komutunu yazın ener tuşuna basın
    İ56400 @4.320 MHZ. K SERİSİ OLMAYAN i3 İ5 i7 İNTEL  İLE OVERCLOCK VE MODLU BIOS GÜNCELLEME REHBERİ
    artık dos ekranında flash bellek içindesiniz, burada amacımız F:\Flash Programming Tool\WINDOWS64 ulaşmak, bunu sağlamak için de dos ekranında "cd" komutunu kullanacağız, önce ana klasöre "cd Flash Programming Tool" enter ile giriş yapın
    İ56400 @4.320 MHZ. K SERİSİ OLMAYAN i3 İ5 i7 İNTEL  İLE OVERCLOCK VE MODLU BIOS GÜNCELLEME REHBERİ
    sonrasında "cd WINDOWS64" enter ile ulaşmak istediğimiz klasöre varmış olacağız.
    İ56400 @4.320 MHZ. K SERİSİ OLMAYAN i3 İ5 i7 İNTEL  İLE OVERCLOCK VE MODLU BIOS GÜNCELLEME REHBERİ

    8- şimdi yapılması gereken ise biosu yüklememizi sağlayacak olan komutu girmek, (yüklemek istediğimiz bios rom dosyası bellek içerisinde WINDOWS64 klasörünün içinde olmalı) komut satırına fpt -bios -f ASUS.Z170.PD3.8002.ROM yazıp enter tuşuna basın (ASUS.Z170.PD3.8002.ROM örnek dosya ismidir, sizin bios rom dosyanızın ismini girmeniz gerekmekte) program istediğiniz bios dosyasını yazmaya başlayacak.
    PROGRAM YAZMA İŞLEMNİN BİTİRMEDEN ASLA AMA ASLA BİLGİSAYARI VEYA DOS EKRANINI KAPATMAYIN, BU ANAKARTINIZA ZARAR VERİR.
    İ56400 @4.320 MHZ. K SERİSİ OLMAYAN i3 İ5 i7 İNTEL  İLE OVERCLOCK VE MODLU BIOS GÜNCELLEME REHBERİ

    Artık K serisi olmayan i3, i5 ve i7 Skylake işlemcilere overclock yapabildiğiniz bir anakarta sahpsiniz hayırlı olsun.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MuratBayrakçı -- 31 Ekim 2016; 14:53:17 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: RNNN

    i5 ile gtx1060 1070 önerenlerde okusun ilk mesajı

    i5 6400 RX480' e sadece GTA5 de darboğaz yarattı, bu durumunda hız aşırtma ile çözülme şansı var, bu nedenle RX480, GTX1060, GTX1070 ikililerini tavsiye etmekte bir mahsur yok bana göre.
    ama ileri zamanlarda K serisi olmayan işlemcilerde stok hızlarda darboğaz sıkıntıları yaşayabilir kullanıcılar, bu konuyu açma nedenim de aslında bu durumda insanlara K serisi olmayan işlemcilerini yenilemeleri dışında bir seçenek sunmaktı.
  • MuratBayrakçı kullanıcısına yanıt
    sadece gta5 diyorsunuz peki bf1 oynayıp yoğun sahnelerde gpu kullanımına baktınızmı? yada wow tarzı oyunlarda ? stok i5 ile gtx970 üzerindeki her kartta bir miktar darboğaz olacaktır oc ile belki gtx970-gtx980-gtx1060 kullanılabilir duruma göre darboğaz ortadan kalkabilir oc ile ama iş 1070 1080 geldimi oc de kurtarmaz işi gta5 bf1 vs. tarzındaki oyunlarda min i7 alınması gerekiyor sabit %100 gpu kullanımı görmek için.

    bu arada gtx1070 ile rx480 aynı kefeye konulup ona görer yorum yapılamaz arada neredeyse 2 kat performans farkı var...


    http://www.anandtech.com/bench/product/1749?vs=1731

    i5 daha neredeyse yarı performansında olan rx480 e gta 5 de darboğaz yapıyorsa gtx1070deki durumunu sen düşün



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi RNNN -- 31 Ekim 2016; 14:25:51 >




  • hocam, çok sevindim işe yaramasına, rica ederim.
    modlu bios mu yüklediniz merak ettim.
    sıcaklık konusunda ise ben 1.288 volt ile yaptım hız aşırtmayı ve stabil çalıştı, sıcaklık değerleri de sizinkine oranla biraz daha düşüktü, tavsiyem voltajı yavaş yavaş azaltarak stabilite kayboluncaya kadar deneme yapmanız, stabil çalıştığı anda ki voltaj değerinde kalın, sonuçta illa 1.3 v üzeri çalıştırmak zorunda değiliz.
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.