Şimdi Ara

Hurda Araçlarla İlgili Yasa Tasarısı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
0
Favori
270
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Forumda konusu olmasına rağmen, içerik olarak eksik olması ve sizinle paylaşacağım bilginin arada kaynaması ihtimaline karşı, yeni konu açma gereği duydum. Önceki konuyu açan arkadaşın emeğine saygısız etme niyetinde değilim ve kendisinden bu durum için özür dilerim.

    Meclise sunulan yasa tasarısında, haberlerde yer alan bilgilere göre biraz daha fazla detay mevcut ve tasarının hurda araçlarla ilgili kısmı aşağıda yer almaktadır.

    "GEÇİCİ MADDE 1- Yapılan düzenlemeyle, model yılı ilerlemiş ve yıpranmış araçların ihraç edilerek ya da hurdaya ayrılarak trafikten çekilmesi ve bu araçların yerine yeni araç alımının teşvik edilmesi suretiyle, araç parkımızın yenilenmesi, trafik güvenliğinin artırılması, eski araçların çevreye verdiği zararların azaltılması, ihracatımızın artırılması ve yeni oluşacak araç talebiyle üreticilerimizin teşvik edilmesi amaçlanmaktadır. Bu kapsamda madde ile, 31/12/2019 tarihine kadar uygulanmak üzere, 6/6/2012 tarihli ve 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (II) sayılı listenin 8701.20, 87.02, 87.03, 87.04 G.T.İ.P. numaralarında yer alan, 16 ve daha büyük yaştaki araçların adına kayıtlı gerçek veya tüzel kişiler tarafından doğrudan veya ihracatçılar vasıtasıyla ihraç edilmesi ya da bir daha kullanılmamak üzere hurdaya çıkartılması ve ilgili mevzuat gereğince kayıt ve tescilinin silinmesi şartıyla, aynı cins bir aracın ilk iktisabında tahakkuk eden özel tüketim vergisinden, Bakanlar Kurulunca, 10.000 lirayı aşmamak üzere, araçların cinsleri ve özelliklerine göre (motor silindir hacmi, sınıfı, özel tüketim vergisi oranına esas matrahı gibi) göre belirlenecek kısmın terkin edilmesine imkan tanınmaktadır.
    Madde ile ayrıca, Bakanlar Kuruluna, terkine konu edilebilecek tutarı; sıfıra kadar indirebilme, aracın hurdaya çıkartılması veya ihraç edilmesi durumuna göre farklılaştırabilme, madde hükümlerinden faydalanılabilmesi için hurdaya ayrılacak veya ihraç edilecek araçların teslim edilmesi gereken yerleri veya kişileri ve bunlarda aranılacak nitelikleri belirleyebilme yetkisi verilmektedir."


    İlgili kanun tasarısını merak eden arkadaşlar için bağlantı:http://www2.tbmm.gov.tr/d26/1/1-0914.pdf

    Diyeceğim o ki, kanun tasarısına baktığımızda herhangi bir netlik olmadığını görebiliyoruz. Bundan önce çıkarılan yasalarda durumun ne olduğuna bakmanın bir faydası olabilir ama şu haliyle, hangi aracın ne kadarlık ÖTV indirimi sağlayacağı belli olmadığından, özellikle bu işe yatırım yapmayı düşünen kişilerin beklemesinde fayda var. Sonuçta, hangi araca ne kadarlık bir ÖTV indirimi sağlanacağı konusu henüz net değil ve bu işin ticaretini yapmayı düşünenler bir anda ellerinde birsürü hurda araçla bir kenarda kalabilirler.







  • Otomobil firmaları kafadan 10bin TL hurda indirimi yapabilir bu tasariyla.

    Herhangi bir kisinin illaki eski aracini hurdaya cikarmasina gerek yok.

    Daha once de yapildi bu islem.

    2003-2004 yillarindaydi sanirim.
    2/3bin TL bi indirim söz konusuydu.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Carsever -- 6 Şubat 2018; 11:11:50 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yasa tasarısındaki G.T.İ.P. numaralarına baktığımda;

    - 8701: Traktörler
    - 8702: Toplu halde yolcu taşımaya mahsus motorlu araçlar
    - 8703: Otomobil, steyşın vagon, yarış otomobilleri
    - 8704: Eşya taşımaya mahsus motorlu araçlar

    olarak geçiyorlar.

    Ancak, araçların motor hacimlerine, sınıflarına, motorlu taşıtlar vergisi oranlarına göre düzenleme yetkisinin de yasa ile bakanlığa verilecek olması, şimdilik ucu açık bir fiyatlandırma durumu ortaya çıkarıyor.

    Örnek vermek gerekirse;

    - 1.300 cc hacminde ve 17 yaşındaki bir aracın sağlayacağı vergi indirimi X TL olurken,
    - 3.000 cc hacminde ve 20 yaşındaki bir aracın sağlayacağı vergi indirimi Y TL olacaktır.

    İşte bu nedenledir ki, her aracın ÖTV'de sağlayacağı indirimi 10.000 TL olarak kabul etmemek ve buna yatırım yapmamak gerekir.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.