Şimdi Ara

Hükümetin cep telefonları ile alıp veremediği ne? (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
255
Cevap
3
Favori
23.381
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
399 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Abdülhak Hamit Tarhan kullanıcısına yanıt

    Ya arkadaş kendin açıklıyorsun ama açıkladığın şeyin anlamına neden bakmıyorsun, yıl da 13 milyar dolar diyorsun elinde tuttuğun bir kutu metal aletin yemine ülken yıl da 13 milyar dolar vermiş 10 yıl olsa eder sana 130 milyar dolar cari açık bugün ülkenin dış borcu 430 milyar dolarlar da değil mi al işte sana 20 yıl da 430 milyar dolar dış borç ve bu borcun on yılı ortalama 130 milyar doları sadece cep telefonu denilen ufak bir aletin zararı.


    Başka ülkeler alıyor ama ithalat ve ihracat senelik dengelerine bak İsveç veya İsviçre veya Danimarka bak bakalım kafa kafaya nüfusları az o yüzden aldıkları ithal telefonlar bile ekonomilerine dış borç olarak yansımıyor ama senin ülkende bebe bile iPhone alacak kadar eğitimsiz aç görgüsüz hale gelmişse ve bu da sadece 130 milyar doların dış borca katkısı olmuşsa devlet yaptığı hatayı geç anlayıp böyle şak diye keser önünü der ki parası olan alsın peşin 1000 dolar saysin alsın bende dış borç olarak azaltayim ama öyle miydi düne kadar insanlar 24 ay taksitle iPhone alıyordu devlet dışarıdan bu telefonu getirirken 24 ay taksitle almıyor şak sayıyor parasını alıp getiriyor ve de sen 24 ay da devlete geri ödüyorsun. Bu bankaların kredi faiz kredi kartı diye bizi alıştırdigi köle ettiği sistemin bedelini 430 milyar dolar olarak ödüyoruz bugün işte alışkanlik edenler de çıkıp bağırıyorlar. Akp değil şuan CHP gelsin bu sistemi devam ettirmek zorunda ülkenin ithalatı geçen sene Türkiye Cumhuriyet rekoru kırdı 180,1 milyar dolar ama ithalatın kaç 260 milyar dolar şimdi sana sorarım 80 milyar dolar bu açık bir sene de oluyorsa ve kapanmıyorsa millet şak kredi araba şak kredi ev şak kredi tatil şak kredi telefon alır hale alıştırilirsa gün gelir bedelini şak diye vergi ile öderiz. Devlet çok geç uyandı bankacılık diye dayatılan sistemin ne kadar yanlış bir şey olduğunu.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Kibar Feyzo filminde ne diyor Ağa '' Ağanın pohunun üzerine poh olur mu?'' diye

    sen şimdi son model iphone alacan Reiste bunu kullanıyor . Apple'a gidip özel telefon yaptıramıyor. Sadece kripto tel kullanabiliyor bazen sanırım

    son model Mercedes alıyor ee yüksek vergi olmasa sende doktor-mühendis halinle son model mercedes almayı düşünebilirsin bile

    O zaman Reis olmanın ne özelliği olur? Sen son model telefon- otomobil alamadığında fark oluşur ancak



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tek_Kisilik_Muhalefet -- 25 Ağustos 2020; 2:29:47 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Guest-7F946B81C

    Düşünüyor şimdi ne yazsam diye, 5-10 dakkaya gelip haram içme der

    Alıntıları Göster
    Haram kardeşim içme sen de tepkisini vereceğini bekliyorum ben de. Belki de Dünyada rakının Türkiye'den pahalı satıldığı birkaç ülke varsa onları arastiriyodur.

    :)

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Karbon 12

    Bu görseli atmadan önce rakamları veya yazılarını okudunuz mu?

    Okumuş olsa da anlayacak kapasite var mı ki? Orada yazandan kendisinin haberi yok. Ama oy hakkına sahip.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi GoSSgO -- 25 Ağustos 2020; 2:14:13 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Tek_Kisilik_Muhalefet

    Kibar Feyzo filminde ne diyor Ağa '' Ağanın pohunun üzerine poh olur mu?'' diye

    sen şimdi son model iphone alacan Reiste bunu kullanıyor . Apple'a gidip özel telefon yaptıramıyor. Sadece kripto tel kullanabiliyor bazen sanırım

    son model Mercedes alıyor ee yüksek vergi olmasa sende doktor-mühendis halinle son model mercedes almayı düşünebilirsin bile

    O zaman Reis olmanın ne özelliği olur? Sen son model telefon- otomobil alamadığında fark oluşur ancak

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • 0zkanK. kullanıcısına yanıt

    Kendin diyorsun, ihtiyacı olmadığı halde, hatta durumu elvermediği halde Iphone alanlar var diye. Ekstra vergi koyup daha pahalı yaptın diye, aynı adamlar gidip o Iphone u almayacak mı zannediyorsun? Çözüm bu mu cidden? Yoksa çözüm değil de devletin fırsatçılığı olmasın o?


    REAL GERÇEKLER var yazmışsın oraya. Keşke neden REAL GERÇEKLER in olduğunu, ve sebeplerini de yazsaydın.

  • Abim yurtdisinda geçen hafta telefonum bozuldu demişti baktım s20 almış .... Ekmek alır gibi

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Oğuzhaan kullanıcısına yanıt

    Gelen geçen neden Vestel'e çakıyor?


    Vestel Venus V7 aldım, donanımı birebir aynı olan çinli rakibinden 200 lira ucuzdu. Arayüzünde takılma aksama yok; gayet de şık ve sağlam bir kasası var. Yanında kulaklığı ve kılıfı da var. Şarjı da bir günü rahat çıkartıyor. Giriş seviyesi bir telefondan başka ne istenebilir ki?




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi strategen -- 25 Ağustos 2020; 2:41:55 >
  • x2yk X kullanıcısına yanıt

    Noktalama işaretlerini karneyle mi dağıtıyorlar?

  • strategen kullanıcısına yanıt

    Mobilden yazdım, o kadar mesaj yazınca noktalama falan bir yerden sonra uğraşamam.


    Üniveriste de hocama rapor yazarken noktalama dikkat ederim hatta nasıl yazmam gerekse öyle yazarım, çünkü o adam resmi bir devlet görevlisi ve de ben bir devlet üniversitesinin resmi öğrencisiyim o yüzden orada dikkat etmem gerek amaaaaaa burası bir forum kimlerin üye olduğu belli değil teröristi bile içerimizde geziyor olabilirken ben neden bir efor sarf edeyim, bana bunun mantıklı açıklamasını yapsana artı buraya güzel yazacağım diye 5 dakika daha fazla harcayacağım zamanı gider iki yazı okurum iki bilgi kırıntısı öğrenme üzerine harcarim vakit nakittir misali o yüzden artı konuların silindiği bir yer burası hatta ve hatta mesajlarımizin bile silindiği yer iken burası ben niye emek harcayayim artı okumak isteyen okur okumak istemeyen okumaz çok zor bir şey değil. ;) Kapisssssss. ;) İyi geceler. ;)


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • x2yk X kullanıcısına yanıt
    13 milyardan az muhtemelen hocam, zaten misliyle çıkarıyor devlet bunun acısını. 1 telefonu alırken getirme parasını vatandaş zaten 1 tane de devlete alarak veriyor bunu. Bu arabada da böyle. Ötvsi kdvsi kdvnin ötvsi cartı curtu bitiyor mu? Cari fazla veren Almanya varken 5-10 milyonluk ülkelere ben niye bakayım? Bakarım yine bana yarar sağlayacak iyi yanlarına bakarım. Ama Almanya Fransa İngiltere vs bu gelişmiş Avrupa ülkeleri aşağı yukarı bizle aynı nüfusta. Bu adamlar bunun dengesini tutturmuş da biz niye tutturamıyoruz? Acaba onlar da mı bu kadar acımasız vergiler koyuyor, alamasınlar diye önünden yemeği çeker gibi çekiyor? Bi tutturmuşsunuz iPhone alan bebe de bebe. Alır yav. Adamın parası, babası düşünsün. 15 yaşındaki liseli veletin 1 ayfon almasıyla mı çökecek bu devlet? Mesele babasına aldırmakta da değil. İstediğinde, reşit olduğunda yarı zamanlı vs. işe girdiğine kendi ayakları üzerinde durup telefonu da alabilmesi mesele. He bu çocuğa, vatandaşımıza gelene kadar neler neler var yav bu memlekette. Her şeyde de bu vatandaş mı suçlu hocam? Tutturmuşsunuz millet açgözlü, iPhone sevdalısı. E bu adam yıllarca yurt dışından gelen akrabalarının BMW, AUDİ'sine uzaktan bakarsa, teknolojiyi anca gidip operatör mağazalarında bakarsa, teknoloji mağazalarındaki standlara spiralle bağlı şekilde deneyimliyorsa bırakın da bu adam bu cihazları almaya hevesli, istekli, açgözlü olsun. Çünkü vatandaş teknolojiye aç hocam. 'Devir teknoloji devri.' derken teknolojiye ulaşmayı güçleştirmek... Bilemiyorum. He teknoloji=cep telefonu demek değil dediğim. Genele örnek verdim.

    Üstteki mesajınıza ithafen: Noktalama sadece resmi dairelere, kurumlara vs başvururken kullanılan keyfi bir "süs" değildir hocam. Az da olsa kullanmanızı, bir yerden başlamayı tavsiye ederim. Daha güçlü iletişim, daha sağlıklı fikir alışverişi kanısındayım.

    Saygılarımla



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Abdülhak Hamit Tarhan -- 25 Ağustos 2020; 3:1:25 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >




  • Satırlarca yazıp da oradaki virgül butonuna dokunmaya üşeniyor olamazsın açık açık söyle noktalama işaretlerini gereksiz bulduğunu o imla kuralları sırf sana zorluk çıkarsınlar diye değil fiyakalı dursun diye de değil hem yazı kolay okunsun hem de yanlış anlaşılmalar olmasın diye var. Amacı öğrenip kendini geliştirmek değil en kolay yoldan dersi geçmek olan tipik ezberci öğrenci kafası bu senin gibilerin başında hep birinin durması ya da sürekli bir yaptırım altında kalması lazım ki işlerini iyi yapsınlar.



    Üsttekini mi okumayı tercih edersin alttakini mi?



    Satırlarca yazıp da, oradaki virgül butonuna dokunmaya üşeniyor olamazsın. Açık açık söyle, noktalama işaretlerini gereksiz bulduğunu.


    O imla kuralları sırf sana zorluk çıkarsınlar diye değil, fiyakalı dursun diye de değil; hem yazı kolay okunsun, hem de yanlış anlaşılmalar olmasın diye var.


    Amacı, öğrenip, kendini geliştirmek değil; en kolay yoldan dersi geçmek olan, tipik ezberci öğrenci kafası bu. Senin gibilerin başında hep birinin durması ya da sürekli bir yaptırım altında kalması lazım ki işlerini iyi yapsınlar.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi strategen -- 25 Ağustos 2020; 3:13:19 >




  • strategen kullanıcısına yanıt

    Vallahi kusura bakma da, mesajıma verecek cevabın, fikrime karşı bir kendi görüşün savın bir şeyin yoksa ve buna cevap vermeyip yok noktalama falan salak salak şeyleirn peşine düşeceksen sana bir daha bin kez de olsa burasının dorum olduğunu hatırlatırım. O yüzden geç bu işleri, sen Türkçe biliyorsun da ne oluyor benle aynı forumda yazdığım mesajıma cevap ya da düşünce belirteceğine virgülüme takılıyorsan ciddi Türkçe ile kafasını bozanlar tayfasında olduğunu birkez daha göstermiş olursun daha da ötesi olmaz. Senle ben burada yazışıyorsak aynı konuları okuyorsak aynı forumda takılıyorsak senle ben arasında hiçbir fark yoktur sadece ben atıyorum daha fazla matematik bilgim vardır seninde daha fazla Türkçe bilgin vardır ama sonuç olarak ıq testine girdiğimizde ülkece 88 ortalamasına sahip miyiz sahibiz o yüzden bana kendini farklı göstermeye çalışma akıl da vermeye çalışma atar da yapmaya çalışma komik olursun. Yeterli mi. :) Ve hala noktalama şu bu böyle kendini sağa sola kırılacak gibi güzel yazmaya çalışma inan bir farkın olmuyor 2 beğeni daha fazla alsan ne olur sana iki kişi kardeş sen çok doğru yazıyorsun deseler ne olur, Aziz Sancar bu forumda takılmaz o başarılarını nobel ödülü alacak kadar mücadele eder ve bizim gibilerin kapasitesi olan yer de takılmaz işte sen bir Aziz Sancar olamadığına göre bende olamadığıma göre kendini bana padişah gibi ya da lider gibi nasıl görüyorsan kendini gör işte gösterme bana kendini. Benim burada yazım sitilim bu ve de ben yıllardır böyle yazıyorum. Hocama farklı yazarım resmi bir kuruma farklı yazarım sana farklı yazarım işte aradaki farkları sen gör. Bana güzel yazacağım diye uğraşacağına git iki dakika daha fazla kitap oku ülkene kendine katkı sağla daha iyi yoksa ben sen virgülsüz de yazsan öyle cümleleri alt alta ayırarakta yazsan veya yazmasan ben seni anlarım merak etme çünkü ben virgülsüz de okuyabiliyorum cümleleri virgüllü de bu da benim algılama yeteneğimi arttırdığı için sorun olmadığını gösteriyor ama sen virgülsüz yazan birini anlayamıyorum diyorsan daha çok okuman gerektiğini görmen lazım diye düşünüyorum. Bu tipik şeyleri başka kimlerde görüyorum biliyor musun Edebiyat ve Türk Dili üzerine üniversite eğitimi gören tiplemelerde yer yer görüyorum ve Matematik üzerine bölüm okuyan kişileri bu tipler hedef alıyorlar ama o matematikçiler Türk Dili okuyan kesimleri matematik bilgileri yerden yere vurmuyorlar vururlar aslında ama vurmuyorlar işte bende seni o tiplemelere benzettim kusura bakma.


    Herkesin bir yoğurt yeyişi var bırak bildiği gibi devam etsin insanlar ha sana gelir biri ya da ben gelirim kardeşşş şey nereye virgül koyacağım diye sorarım sende yardımcı olmak istersin olur biter ama aksi böyle tiplemelere girince hiç mantıklı normal görünmüyor. Bak bu mesajımı virgül nokta ayırma parantez şu bu diye ayırsa idim en az 3 dakika daha cümle bağla şu bu ile uğraşacaktım hiç gerek yok anonim bir nick ardına sığınmış insanlara yazıyoruz gerek yok kasmaya. :)


    Düzenleme = Hangisini yazarsan onu okurum çünkü her ikisini de okuyabiliyorum çünkü bir Türk 'üm hatta ve hatta saygın bir üniversiteye kadar kendimi yükseltecek ve de birkaç diploma alan biri olarak bunları yazmayı sevmiyorum ama yazdırıyorsunuz çünkü ben bu olayları çoktan aşmışım güzel Türkçe yazacağım yer var yazmayacağım yer var bu yüzden burası bunun yeri değil, ha burada Türkçe üzerine açılan bölüm var orada yazışıyorumdur daha dikkat edeyim ama burada aklımıza geleni yazıyoruz niye kasayım kendimi ki.


    Ha ben bir Türk olarak İngiltere 'ye gidip derdimi anlatmak için konsolosluk ya da üniversiteye başvuru yapıyorsam onların dilinde yazışacaksam resmi olarak o zaman onların diline hakim olarak güzel yazmam gerek ki bu adam ne yazıyor diye bakakalmasınlar ama ben Türkiye 'de bir Türk olarak ve Türkçe eğitimini yıllarca alıp okumuşken karşımda da bir ingilizle konuşmuyorsam ve benim dilimi anlamayacak biri ile yazışmıyorsam sen söyle bana virgül nokta ile niye kasayım nasılsa okuduğumu anlayacak bir kapasite var karşımda.


    Ülkende insanlar artık whatsapp 'tan kanks xd kanki napannn oltalara gel krallssssss gibi cümleler kurar hale gelmiş sen bana nokta virgül mü anlatıyorsun. :)




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi x2yk -- 25 Ağustos 2020; 3:27:24 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Guest-06D4C1909

    Tüm gelişmiş ülkelerde alkolden yüksek vergi alınıyor.



    biz ne zaman gelişmiş ülke olduk? O gelişmiş ülke dediğin yerlerde telefon araba sosyal imkanlara erişim nasıl? Ya sizin gibi kafaların artık gitmiş olması lazımdı atın kendinizi çünkü bahsettiğiniz şey komedi...


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • x2yk X kullanıcısına yanıt

    Burada taban tabana zıt görüşte olduğum insanların bile yazılarını dikkatle okuyup, argümanlarına cevap veriyorum. Yıllardır süren üyeliğim boyunca, ilk defa bana gelen bir cevabı okumamış oldum sayende.


    Önceki cümlede virgül olmasaydı ne anlama gelirdi?


    Sen okuyucuyu düşünmüyorsan, okuyucu neden işkence çekercesine senin yazını okusun ki?

  • quote:

    Orijinalden alıntı: Abdülhak Hamit Tarhan

    13 milyardan az muhtemelen hocam, zaten misliyle çıkarıyor devlet bunun acısını. 1 telefonu alırken getirme parasını vatandaş zaten 1 tane de devlete alarak veriyor bunu. Bu arabada da böyle. Ötvsi kdvsi kdvnin ötvsi cartı curtu bitiyor mu? Cari fazla veren Almanya varken 5-10 milyonluk ülkelere ben niye bakayım? Bakarım yine bana yarar sağlayacak iyi yanlarına bakarım. Ama Almanya Fransa İngiltere vs bu gelişmiş Avrupa ülkeleri aşağı yukarı bizle aynı nüfusta. Bu adamlar bunun dengesini tutturmuş da biz niye tutturamıyoruz? Acaba onlar da mı bu kadar acımasız vergiler koyuyor, alamasınlar diye önünden yemeği çeker gibi çekiyor? Bi tutturmuşsunuz iPhone alan bebe de bebe. Alır yav. Adamın parası, babası düşünsün. 15 yaşındaki liseli veletin 1 ayfon almasıyla mı çökecek bu devlet? Mesele babasına aldırmakta da değil. İstediğinde, reşit olduğunda yarı zamanlı vs. işe girdiğine kendi ayakları üzerinde durup telefonu da alabilmesi mesele. He bu çocuğa, vatandaşımıza gelene kadar neler neler var yav bu memlekette. Her şeyde de bu vatandaş mı suçlu hocam? Tutturmuşsunuz millet açgözlü, iPhone sevdalısı. E bu adam yıllarca yurt dışından gelen akrabalarının BMW, AUDİ'sine uzaktan bakarsa, teknolojiyi anca gidip operatör mağazalarında bakarsa, teknoloji mağazalarındaki standlara spiralle bağlı şekilde deneyimliyorsa bırakın da bu adam bu cihazları almaya hevesli, istekli, açgözlü olsun. Çünkü vatandaş teknolojiye aç hocam. 'Devir teknoloji devri.' derken teknolojiye ulaşmayı güçleştirmek... Bilemiyorum. He teknoloji=cep telefonu demek değil dediğim. Genele örnek verdim.

    Üstteki mesajınıza ithafen: Noktalama sadece resmi dairelere, kurumlara vs başvururken kullanılan keyfi bir "süs" değildir hocam. Az da olsa kullanmanızı, bir yerden başlamayı tavsiye ederim. Daha güçlü iletişim, daha sağlıklı fikir alışverişi kanısındayım.

    Saygılarımla

    Yazacağım çok uzun sürecek al işte bir sana yazdım sonra da biri çıktı Türkçe 'n şu bu dedi sonra sen çıktın sonra o çıktı daha mesajını okuyamadım yukarıda mesaj 1 işareti var işte bunu anlatmaya çalışıyorum, bir yazıyorum ardı kesilmiyor, bir de bunu güzel yazmaya kalksam al sana fazladan bir 10 dakika daha hatta fazlası gitti. Burada ikinize mesaj yetiştiriyorum ama bunu nasıl yapıyorum olabildiğinde Türkçe mi katlederek ama siz nasıl yapıyorsunuz güzel yazacağım diye 20 dakika sürüyor mesajlarınızın gelmesi neden benim Türkçemi katlederek yazdığımı umarım anlamışsınızdır.


    Burasının bir forum olduğunu anlayın artık kimse size madalya da vermeyecek ha varsa öyle yerler gidin orada yarıştırın kendinizi, bu konuda bana yazdığınız mesajlardaki kelimeleri toplayın bir de benim size yazdıklarımı toplayın nerede ise iki katı işte bu yüzden ben size cevap yetiştirmem için o Türkçe 'yi katlederek yazmam gerek olduğunu anlayın artık.


    Tekrar alıntılayacağım görüşüne varsa cevabım ya da haklısınız ya da ben öyle değil böyle düşünüyorum diyeceğim. Şimdi diğer arkadaşa mesaj yazacağız daha, cidden yorucu. Nereden de yazıyorum anasını satayım.





  • strategen kullanıcısına yanıt

    İşte okumasın üyem bende onu diyorum kimsenin başına silah dayamıyoruz, dayıyor muyuz! hayır. O yüzden daha önce de yazdım kaç kez okumazsın olur biter diye, bu kadar basit. Ha okuyacak insan da zaten virgüle noktaya takılmaz çünkü bir Türk bir Türk ile yazışıyorsa aynı ülkenin evladı ise aynı sıralardan geçmişse böyle şeylere takılmaz takılıyorsa da ciddi sorunu vardır. Bazı kızlarda da yaşıyorum böyle hastalık seviyesinde yazışma olayını. Ama çok güzel de bozuyorum o tipleri çünkü bana laf sokmaya çalışan bazıları whatsapp 'tan liseli ergen gibi mesajını görünce şak diye yüzüne vuruyorum hani sen benim güzel yazmadığımı noktan virgülün eksik diye söyleniyordun bu whatsapp 'tan yazdığın mesajı başkası mı yazdı diye yüzüne vurunca hemen bir kendini koruma içgüdüsüne giriyor. O başka bu başka diye üste çıkmaya çalışıyor. O yüzden geçelim bu işleri burada fikirlerimizi paylaşıyoruz zaten boşa zaman harcıyoruz bu yazılanlar kaç kişinin hayatını değiştiriyor o akp diyor bu chp diyor kimse düşüncesini değiştirmiyor ideolojisini değiştirmiyor o yüzden virgül nokta bahanelerine sığınmayalım. :) Ve burasınında bir forum olduğunu da unutmayalım. :)





  • Neden aslında basit, ülkenin asli gelir kaynağı alışveriş vergisi türü üzerinden doğrudan halka yüklenmiş durumda. Gelişmiş ülkelerde bu gelir kaynağı asli olarak büyük firmaların ülke dışına sattıkları ürün ve ülkenin varsa doğal kaynaklarından sağlanırken bizde ne yazıkki doğrudan bir ürün almak isteyen vatandaş üzerinden sağlanıyor.


    Hal böyle oluncada vatandaşın özellikle ülkede üretimi olmayan olsa bile ihtiyaca uygun nitelikte olmayan yahut iç parçaları ithal olup ülkemizde montajlanan ürün gruplarına bindirebildikleri kadar vergi bindiriyorlar.


    Üzerinede kur oranının bu yüksekliği eklenince ne yazıkki Türkiyede teknolojik-elektronik eşya ve motorlu taşıt almak lüks oluyor.


    Tabi birde şöyle bir kafa var "suistimal ediliyordu önüne geçmek için vergi ekledik, muafiyet sınırını düşürdük". Hmm peki.

  • x2yk X kullanıcısına yanıt

    Sen olayı yanlış idrak etmişsin. Amaç, noktalama işaretleri üzerinden elitizm kasmak değil. Basitçe şu: Senin yazdığın stilde yazıyı okumak, fiziksel ve zihnen bir angarya. Öyle mükemmel imla kullanmanı falan da beklemiyorum ama arada bir virgül koysan, paragraf başı yapsan fena mı olur? Ne kadar zamanını alabilir ki?


    Mühendissin, anlayacağın dilden anlatayım. Aşırı kaba bir hesap yaparsak, aşağı yukarı ortalama her 20 (cömertçe aşağı yuvarladım) karakterde bir virgül atacaksın . Yine cömertçe bir hesapla, her 150 karakterde bir paragraf başı yapacaksın, yani enter'a basacaksın.


    Bu iki karaktere basmaya sarfettiğin efor ve zaman, mobilde bile diğer karakterlerden fazla değil, hatta bu butonlar genellikle tek fonksiyonlu olduğundan, daha kolay.


    Auto-correct'i dikkate almazsak, bu hesap ile kabaca her 150 karakter için ekstradan 8 karakter basman gerekir. Bu da normalde harcayacağın zamana, 8/150 oranında overhead ekler. Yani aşağı yukarı dakikada 2-3 saniye kaybetmen anlamına gelir.


    Bir de okuyucu tarafından bakalım. Okuyucu için kaba bir okuma verimi formülü: anlama isabetliliği*okunan miktar/harcadığı zaman. Anlamı oranı fazla kompleks olduğundan, denklik de olsun diye, sadece okuduğu karakter sayısını ele alalım: okuduğu karakter sayısı/ harcadığı zaman: x/t diyelim


    Benim şahsen verimliliğim x/t ise, seninkini okurken x/(t*1.1) oluyor en çok. Üstelik anlama oranı katsayısını hesaba bile katmadım. Fiziki ve zihni direnç yüzünden yıpranma da söz konusu.


    En can alıcı nokta ise, sen bir yazıyorsun ama okuyan kişi sayısı bir değil. Toplam verim kaybı = okuyan kişi sayısı * kaybedilen verim.


    Ortalama okuma hızının 1/3 hızında yazı yazdığını varsayarsak, senin tasarruf(!) ettiğin her saniye için, okuyucu da yaklaşık o kadar kaybediyor, üstelik yoruluyor ve tam olarak anlayamayabiliyor. 10 saniye tasarruf etmiş olsan, 6 kişi okuduğunda, başkalarının 1 dakikasına mal olmuş olacaksın.


    Şimdi bireysel olarak, sistem küçük olduğundan sana fazla gelmeyebilir ama toplumda herkesin bu davranışı gösterdiğini düşün; verim kaybı ne boyutta olurdu?




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi strategen -- 25 Ağustos 2020; 4:50:57 >




  • Adam rakı fiyatı koymuş yalnız sıralama dolar cinsinden. Oradaki ülkelerde Türkiye hariç hepsinin para birimi dolardan değerli   zaten asgari ücrete vurma işine hiç girmemek lazım bu ondan da anlamaz. Hayır bu rakı Türkiye'de üretiliyor en dipte bizim olmamız lazım. Uçağa koyup İngiltereye gönderilen rakı bile Türkiye'dekinden ucuz. Onu anlamaz böyle mallar işte.


    Cebine para girecek. İnsanların zaruri almak zorunda olduğu ne var. Telefon var. En fakirinden en zenginine kadar hepsinde var. Mecbur çünkü. İşe girsen telefonla arayacaklar bir şey yapsan telefonla haber verecekler. Mecbur alınacak o. Bindirdikçe bindiriyorlar. TRT ne alâka telefonla diyorsun ama birde TRT vergisi alıyor. Ben yurtdışından ucuza getireyim diyorsun. Olur mu? Getir bakayım IMEI ücreti diyor. Ulan orada yaşıyor olsan buraya gelsen telefonun IMEI kilit yiyor. Dünyanın neresinde var bu uygulamalar. Birde Vestel vergisi çıkartmışlardı. Neymiş yerli olan olduğu için ithale ek vergiymiş. Ulan hıyar yerli teşvik edilirken ithale vergi gelmez yerlinin vergisi düşürülür. Hayır Vestelin yaptığı telefon sanki telefon da biz almıyoruz.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.