Şimdi Ara

Hukuk okuyanlar yardım lütfen.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
3
Cevap
0
Favori
100
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Bunları yorumlamam gerek bugün sınav var ama gram bilmiyorum, bi yardım eder misiniz ?

    Örnek ( iş sözleşmesinin feshi ) :
    ‘İ’ boya fabrikasının sahibidir. Fabrikada 150 kişi çalışmaktadır.
    Bu işçilerden ‘A’ 3 yıldan beri çalışmaktadır. Ve işveren A’nın iş sözleşmesini 01/06/2008 tarihinde son 6 aydan beri düşük veri ile çalıştığından feshi etmiştir. ‘A’ nın savunması alınmamış ve feshi sözlü yapılmıştır.
    ‘B’ bu farikada 2 yıldan beeri çalışmaktadır. İşveren ‘B’ nin iş sözleşmesini arkadaşaları ile uyumsuzluk da bulunduğu gerekçesiyle feshi etmiştir. ‘B’ nin savunmasını almış feshi beyanını yazılı yapmıştır .
    ‘C’ bu fabrikada 5 yıldan beri ağcıdır. ‘C’ nin iş sözleşmesini yemekhanenin bir alt işveren tarafından işletileceği gerekçesiyle feshi etmiştir. Ve kendine yazılı olarak bildirilmiştir.
    ‘D’ bu fabrikada 25 yıldan bri çalışmaktadır. İşveren ‘D’ nin sözleşmesini emeklilik hakkı kazandığı gerekçesiyle feshi etmiştir.
    ‘E’ bu fabrikada 2 yıldan beri çalışmaktadır. ‘E’ nin iş sözleşmesini uyumsuz davranış gerekçesiyle feshi etmiştir. ‘E’ nin savunması alınmış feshi ile yazı bildirilmiştir. Fakat ‘E’ iş yerinde sendikal örgütlenme çalışmalarını yaptığı gerekçesiyle feshi edildiğini ileri sürmüştür.
    ‘F’ gerekçe gösterilmeden işten çıkarılmış açtığı dava sonucunda işe iade edilmiş . süresi içerisinde işverene başvurmuş ve işveren 1 hafta sonra davet etmiş anck ‘F’ işe başlamamıştır.
    İşyerinde dyvarda asılı iç yönetmelikte şöyle yazmaktadır. ‘’ işveren SGK kanuna göre emeklilik elde eden 55 yaşını doldurmuş işçileri iş sözleşmeşlerini feshi edebilir hükmü yer almaktadır .
    SORULAR :
    1- İşyerinin A.B.C.D ‘in iş sözleşmesini değerlendiriniz.
    2- A.B.C ve D ‘nin feshi karşısında başvurabileceği hukuki yollar ve sonuçları değerlendiriniz.
    3- ‘E’ nin sendşkal nedenle feshi iadesini değerlendiriniz. Ve sonuçları hakkında bilgi veriniz. ‘E’ sendikal tazminat talep edebilir mi ?
    4- ‘A’ nın açtığı işe iade davası devam ederken ‘A’ yı tekrar işe davet etmiş ve ‘A’ işe başlamıştır . bu durum davayı nasıl etkiler.
    5- ‘B’ açtığı işe iade davası devam ederken ‘B’ geçirdiği kaza sonucu vefat etmiştir. bu durum davayı nasıl etkiler.
    6- İşe iade davaları devam ederken işveren işyerini kapatırsa bu davaları nasıl etkiler.
    7- İşe iade davaları devam ederken iş yeri taşınmış olsaydı davayı kazanan işçiler yeni işlerine gitmek zorunda olurla mıydı?
    8- İş yerinde bulunan toplu iş sözleşmesinde işçi sayısına bakılmaksızın işçileri iş kanunu . iş güvenliği hükümlerinden yararlanacaklarına dair hüküm yer alsaydı böyle bir düzenleme geçerli olurmuydu .
    9- ‘A’ açtığı işe iade davasında ayrıca işverenden ücret ve kıdem tazminatı davasında bulunabilirmiydi
    10- ‘B’ işe iade davası devam ederken başka bir işte çalışmıştır. bu durum davayı nasıl etkiler.
    11- ‘F’ nin işe başlamasının sonuçları nelerdir.







  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.