Şimdi Ara

HPS LAMBA SOKAK LAMBASI BALAST İNCERSENİZ SEVİNİRİM

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
14
Cevap
0
Favori
643
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • herkeze merhaba ben evimde bir sera kurup doğal olarak bitki yetiştirmek istiyorum ayrıca yapay bir güneş kaynağı kullanıp evde deneylerimde kullanıcam neyse sorum şu HPS lambaları bilen bilir bunları çallıştırmak için balast gerekiyor ama acayip pahalı olduğu için satın almam pejk mümkün değil 150 200 tl bu benim için çok fazla yapıuyor :) bende kendim yapmaya karar verdim ama nerdeyse bu balastı nasıl yapıcağım konusunda hiç bir fikirim yok bu arada elektroniklede uğraşıyorum devre falan yapabilirim . ben biraz



  • Balast aslında basit bir bobin. Amacı da direnç oluşturup lamba akımını sınırlamak.Bir balastın değerini henry olarak ölçüp lamba akımını karşılayabilecek kalınlıkta telden trafo sacına sarmanız lazım. Balast sisteminde kapasitör ile bir de ateşleyici olmalı. Balast anlık yüksek voltaj da indükler. Ateşleyici bu anlık yüksek voltajla anlık çok yüksek voltaj üretir lambayı ateşler ve devreden çıkar balast lamba akımını sınırlar. Balastın kalitesi lambanın çalışma ömrünü belirler. Ev yapımı balast gereksinimleri karşılayamaz ise lambayı, ateşleyiciyi bozar kendi de bozulunca yeniden satın alma maliyetleri sıfır balast fiyatını aşar vs vs. Böyle bir işi 150 200 TL ile halledebiliyorsanız 50 TL tasarruf edeceğim diye riske girmeyin. Enerji kaybınız bile zamanla o bedeli aşar.
  • Sozuak S kullanıcısına yanıt
    hmmm birkaç sorum olacak bu direnç ortalama ne kadar oluyor ve bu akımı sinırlamanın başka yolu yokmudur birde kapasitörde anlık olarak verilen yüksek voltajın kaç kv/ma dir ?
  • Sozuak S kullanıcısına yanıt
    ve bide sormayı unuttum bu bobin yapma işini illa bakır tel ilemi yapmalıyız yani ucuz yoldan tungusten tel bulsak yani resistans teli bulsak onla yapsak olmazmı
  • acaba sokaklambasımı çalsam bu fiyatlarla bunları düşünüyor insan
  • Bobinin özelliği AC gerilim altında üzerinden geçen akım ile uygulanan voltaj arasında faz farkı oluşturması ve bu sayede kayıp görünür gücünün düşük olması. Bu da daha az ısı demek. O ısıtıcı teli Tungsten değil de krom alaşımıdır. O tip bir tel ile ortaya daha fazla kayıp güç ve ısı çıkar bu sefer onu soğutmaya uğraşırsınız. Lambanın 5-10 dk gibi pozlama amacı ile çalıştığı uygulamalarda ütüyü seri bağlayanlar da var ama sizin lambanız ateşleyici de gerektirdiğinden her şekilde en uygun yöntem uzun vadede hazır balast kiti alıp kullanmanızdır. Diğer yöntemler ucuz gibi gelebilir ama değildir.
  • Sozuak S kullanıcısına yanıt
    evet biraz konu akfama oturdu ama bu balastı yapmak o kadarda zor gözükmedi ve çok pahalı olcağınıda sanmıyorum acaba bobinim direnci ne kadar olmalı kaç Kilo ohm veya kaç mega ohm bide starteri gibi çalışcak eht trafom var yada bir çok yüksek voltaj kaynağım var sorun değil sadece küçük bir sistem kurmam yeterli olur çok zor gözükmedi biraz kulanışsız olucak ama napılım yani şu an tek sorum bu bobin kaç ohm olmalı ve starter kaç volt civarıdır :)
  • bide bi sorum daha olucak akım sınırlamasını illa bobin ilemi yapmalıyım ? yani ilk başta yüksek voltajla çalışmaya balasa sonra voltaj düşücek dimi evet sonra ısıdan dolayı daha çok akım çekicek şöyle yapsam daha çok akım çekmeye başladığında voltajı düşürsek ? ozman akımı gene sabitlemeyemiyim elektronik bir sistem yapsam
  • Bu işi elektronik olarak yapmak yada elinizdeki parçalarla yapmak daha ucuza malolmayacaktır. EHT trafosu ile olacak şeyler değil daha kaba yapılı bir sistem gerekir. Eht trafosu daha ilk kullanımda yanacaktır çünkü verebileceği akım birkaç mA ile sınırlıdır. Bobinin omajı değil endüktansı önemlidir ve sarıldığı çekirdek tipi içibarı ile kendi kendini limitleyebilir. Aynı endüktansı örnek veriyorum 1mm 500 sarım ile de elde edersiniz yada 0.5mm 1000 sarım (oranlar uydurmadır) arada ne fark var derseniz telin akım kapasitesi fark eder. Starter ise flüoresan lamba starteri değil ignitör yani yüksek voltajla ateşlemeyi yapan kısım.

    Ben size başka bir alternatif önereyim, arabalardaki xenon lamba kitleri var onlardan da bu işi yapmakta faydalanabilirsiniz. Maliyeti biraz daha az olur.

    Sizin gibi gerek amatör ruhla gerek ise çocukluk ve gençlik zamanlarında ve parasız olduğum (çalışmadığım yıllarda) pahalı hobilerin ve işlerin ucuza malolması için çok uğraştım. Bugün geldiğim nokta şudur ki birçok şeyi bu da dahil sanayi tipi üretimle hazır olarak almak elde yapmaktan daha uzun ömürlü ve ucuza malolur. Evet bazen ev (yada el) yapımı daha uyguna gelebiliyor ama bu konu o konu değil maalesef. Hiçbir şekilde kendinizin yapmasını önermiyorum.

    Şunu söyleyebilirim. İgnitörü hazır olarak ayrıca satın alabilirsiniz. Lambanızın gücüne uygun flüoresan balastlarını da paralel bağlayıp orijinal balastın üzerindeki şemaya göre montaj yapabilirsiniz. Bu balastı satan yere gidip balastın üzerindeki bağlantı şemasını çekmenize kimse hayır demez. Belki bu şekilde daha ucuza gelir size. Lambanız kaç watt ise balastların toplam gücü de o kadar olmalı yada biraz daha az.


    Sizin için web de yabancı forumlara da baktım ama bilgi bulamadım. Bulsaydım yada bildiğim ev yapımı reçete de olsaydı mutlaka paylaşırdım. Yabancı forumlarda da bulamadığım için size yukarıdaki genel görüşümü ifade ettim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Sozuak -- 26 Şubat 2018; 20:56:41 >




  • hmmm sanırım anladım ama düşük güçeti balast ları birleştirme fikri bana daha iyi geldi bunu yapıcam sanırım cevabınız için teşekkürler :D
  • şimdi biraz araştırdım ve hps lamba balastı yerine 250w manyetik balast diye arattığımda %50 den fazla ucuz oldğunu gördüm sizce bu attığım linkteki balast 250 watllık metal halide yada hps lambayı çalıştırırmı ?
    https://urun.n11.com/salt-malzemeler/megas-250w-manyetik-balast-P107965392?cid=604001&gclid=Cj0KCQiA5t7UBRDaARIsAOreQthDkSysp9grgG01MfSW2fS68CnxxTxkYserBogpCm5KlxrUefYX_KQaAoK6EALw_wcB&gclsrc=aw.ds
    uygun mudur ?
    bileşenleri asıl adıyla arattığımda çok daha uygun olduğunu gördüm :D
    https://urun.n11.com/elektrik-aksesuarlari/ignitor-atesleyici-70-400-w-metal-sodyum-P111417571?cid=604001&gclid=Cj0KCQiA5t7UBRDaARIsAOreQthf8q0Gg31oxLjWWhNwAmfq9k9tqaH9hyWZcdKB_9mmkYMnIhkZu6EaAj_QEALw_wcB&gclsrc=aw.ds
    bu ignitör bu bileşenler ile
    herhangi bi metal halide yada sodyum lamba çalışırmı :D




  • Bir bakayım akşam şimdi ezbere konuşmayayım. Olması gerek prensip olarak . Güç değerlerine bakıp haber veririm. Sizin kullanacağınız ampülün marka modelini bir yazarsanız iyi olur.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.