Şimdi Ara

hoparlördeki ohm değerlerinin anfiye ve sese etkisi?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
0
Favori
2.168
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • selamlar uzun süredir aklımda bir soru var hoparlörlerdeki ohm değeri'nin sese ve hoparlör-anfiye etkisi nedir? hoparlördeki ohm kablo direnci midir? yoksa sarımdan kaynaklanan manyetik gücün direncimidir? ör: max:2 ohm destekleyen 4 ohm anfi çıkışına 8ohm hoparlör bağlarsam nasıl bir ses alırım verim düşer mi yükselir mi?
    cevaplayan arkadaşlara şimdiden teşekkürler
    iyi forumlar..



  • hoparlörlerin ohm değeri yapısındaki mıknatıs etrafında sarılı telin uzunluğundan kaynaklanan direnç değeridir. bu değer amfi devresinden geçicek akımı belirlediği için önemlidir mesela elinizde 4 ohm luk hoparlöre uygun bir amfi devresi varsa bu devreye 2 ohm luk bir hoparlör bağlarsanız devreden geçen akım 2 katına çıkacağı için devre elemanlarına zarar verme riskiniz vardır. verim konusunda en yüksek verimi devrenin ideal çalıştığı direnç te alırsın yoksa artması azalması direk etkilemez.
  • cevap için çok teşekkürler peki 4 ohm anfi çıkışına 8 ohm hoparlör bağlarsam ne olur?
    iyi forumlar...
  • Maksimum güç teoremine göre, vericinin iç direnci ile alıcının iç direnci eşit ise verici-alıcıya maksimum gücü aktarır. Buradan da anlaşılacağı üzere anfi çıkışı kaç ohm ise hoparlör çıkışı da o değerde olmalıdır. 4 Ohmluk aamfiye 8 ohm bağlarsanız alacağınız maksimum ses şiddeti azalacaktır.
  • çok teşekkür ederim
  • quote:

    Orijinalden alıntı: reflection_91

    hoparlörlerin ohm değeri yapısındaki mıknatıs etrafında sarılı telin uzunluğundan kaynaklanan direnç değeridir. bu değer amfi devresinden geçicek akımı belirlediği için önemlidir mesela elinizde 4 ohm luk hoparlöre uygun bir amfi devresi varsa bu devreye 2 ohm luk bir hoparlör bağlarsanız devreden geçen akım 2 katına çıkacağı için devre elemanlarına zarar verme riskiniz vardır. verim konusunda en yüksek verimi devrenin ideal çalıştığı direnç te alırsın yoksa artması azalması direk etkilemez.



  • Konuyu Hortlatayım :) kaç aydır arsdığım cevap buydu ohm hoparlörün içindeki kablonun sarım boyudur yani elekrik sobasının ısıtıcı teli gibi düşünürsen ona gelen akım az gelirse ısıtıcı telin hertarafı ısınmayacaktır fakat daha fazla akım isteyecektir buda besleyicinin yanmasına sebep olacaktır . veya akım fazla isede tel ısınıp yanacaktır .inş tam olarak anlamışımdır . gelelim uzmanlık soruma : elimde 4 ohm ve 8 ohm destekleyen bir amfi yar ve bende bağlantı yaparken amfi ön çıkışına 4 ohm luk hoparlörlerimi bağladım arka çıkışına da 6 ohmluk hoparlörlerimi bağladım . ses olarak bi sıkıntı yaşamıyorum acaba amfime farklı ohmajlarda hoparlör kullandığım için desteklenen aralıkta olasada bi yük gelirmi ? teşekkürler
  • quote:

    Orijinalden alıntı: cebur

    Konuyu Hortlatayım :) kaç aydır arsdığım cevap buydu ohm hoparlörün içindeki kablonun sarım boyudur yani elekrik sobasının ısıtıcı teli gibi düşünürsen ona gelen akım az gelirse ısıtıcı telin hertarafı ısınmayacaktır fakat daha fazla akım isteyecektir buda besleyicinin yanmasına sebep olacaktır . veya akım fazla isede tel ısınıp yanacaktır .inş tam olarak anlamışımdır . gelelim uzmanlık soruma : elimde 4 ohm ve 8 ohm destekleyen bir amfi yar ve bende bağlantı yaparken amfi ön çıkışına 4 ohm luk hoparlörlerimi bağladım arka çıkışına da 6 ohmluk hoparlörlerimi bağladım . ses olarak bi sıkıntı yaşamıyorum acaba amfime farklı ohmajlarda hoparlör kullandığım için desteklenen aralıkta olasada bi yük gelirmi ? teşekkürler

    Bu şekilde bir problem yaşamazsınız, önemli olan aynı çıkış üzerine amfinin desteklediği omajın üzerinde yük bağlamamak.




  • Anfi çıkışlarına farklı omajlarda ama anfinin sınırları dahilinde hoparlör bağlarsanız yaşayacağınız sorun ses seviyelerinin olması gerektiği gibi olmaması olur. Örneğin dört kanalı eşit bir anfinin ön iki kanalına 4 ohm arka iki kanalına 6 yada 8 ohm bağlanırsa 6 yada 8 ohm bağlanan kanallarda ses seviyeleri düşer. Zaten farklı hoparlör kabinlerinin de verimleri eş olmayacağından daha doğru bir ses dağılımı için oturulan yerin pozisyonuna göre varsa anfinin kalibrasyon özelliğini kullanıp ayar yapmak gerekir.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.