Şimdi Ara

Home Assistant ve Akıllı Evler[ANA KONU] (29. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar: MC.CYBER_ , MC.CYBER_
2 Kayıtlı Üye (1 Mobil) ve 8 Misafir (1 Mobil) - 8 Masaüstü2 Mobil
5 sn
2.160
Cevap
207
Favori
88.551
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
27 oy
Öne Çıkar
Popüler Konular listesinde
97. Sırada  bugün en iyi #97
Sayfa: önceki 2728293031
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • teqali kullanıcısına yanıt

    Hocam detaylı anlatmışsınız, teşekkür ederim.


    Bendeki senaryo biraz farklı, buna nasıl uyarlarız yardımcı olabilir misiniz?


    Ben mini pc üzerine OpenMediaVault işletim sistemi kurulu şekilde kullanıyorum.


    Bunun içerisinde Docker servis olarak çalışıyor. Portainer üzerinden yönetiyorum bütün containerlarımı. Hali ile home assistant içerisinde Supervised yok. Supervised'ı nasıl kurarız=? Bir fikriniz var mı.

    Home Assistant ve Akıllı Evler[ANA KONU]
    Home Assistant ve Akıllı Evler[ANA KONU]




  • Atif Zafrak kullanıcısına yanıt


    Official olarak desteklenmediği için yapabileceğiniz basit kurulum yöntemi yok. Eğer docker ile aranız iyiyse, kendinize sıfırdan size özel HA docker image oluşturmayı deneyebilirsiniz alıntıladığınız yöntemlerle herhangi bir linux tabanından. Sonrasında containera docker.sock bağlayarak (docker-in-docker) supervisorun OMVnin dockerını kullanmasını sağlayabilirsiniz. Tabi çalışacağının bir garantisi yok, veya çalışsa bile stabil kalacağının. Alıntıladığınız mesajdaki gibi ana sisteme/servera ekstra paket yüklemeniz gerektiği durumlarda (os-agent vb.) bana göre docker kullanmanın hiçbir anlamı kalmıyor. Benzerini denemek istiyorsanız OMVye ssh ile bağlanıp paketleri yüklemeyi deneyebilirsiniz. Sisteminizin yedeğini mutlaka alın eğer deneyecekseniz.


    OMV hiç kullanmadım fakat VirtualBox eklentisi var görünüyor. Bu eklentiyi kullanarak HAyı docker yerine sanal makine üzerine, official yöntemlerle kurup çalıştırırsanız supervisoru sorunsuz kullanırsınız. Fakat VirtualBox eklentisi sanal makineler için ikincil bir ağ oluşturup çok fazla seçenek sunmuyor ise mDNS dahil birçok konuda problem yaşayabilirsiniz. OMVnin kendi ağı (evinizin ağı) ile sanal bilgisayarların ağlarını köprülediğinden emin olmanız lazım. mDNS repeater işine pek bulaşmak istemezsiniz.


    Bunlar size karışık geliyor ise başka bir çözüm olarak (bana göre en temizi); eğer OMVye gerçekten ana işletim sistemi olarak ihtiyacınız bulunmuyorsa, OMV yerine proxmox veya esxi gibi sanallaştırma sistemlerini kurup OMV ve HAyı bunlar üzerinden ayrı ayrı sanal makinelerde çalıştırabilirsiniz. Tabi sahip olduğunuz mini pcnin donanımı da önemli.


    Diğer bahsettiğiniz durumda; Zigbee’nin bana göre WiFi karşısındaki en büyük avantajı düşük güç tüketimi. Bu sebeple piyasadaki 1+ yıl pil ömrü sunan (gerçek anlamda, kağıt üzerinde değil) ufak cihazların belki hiçbiri WiFi kullanmıyor/kullanamıyor. Ben kendim şuan kullanmıyor olsamda sırf bu cihazları ileride satın alma ve bağlama ihtimaline karşı ConBee2 bulunduruyorum. Donanımsal limitler ise elinizdeki cihazlara göre farklılık gösterebilir. Zigbee olarak maks. 50 cihazı destekleyebileceğini iddia eden gateway olduğu gibi 300’e kadar cihazı desteklediğini iddia edenler de var. Aynı şekilde WiFi tarafında 300+ cihazı destekleyebilecek UniFi/TP-Link Omada gibi erişim noktaları bulunmakta. Sırf gatewaylerin donanımsal limitlerinden dolayı zigbee cihaz satın almak herkes için en mantıklı ve doğru yöntem olmayabilir bu yüzden (bu şekilde söylediğiniz için açıklama gereği hissettim). Güç tüketimi problemi olmasa ben sistemi ekstra protokollerle daha fazla karmaşıklaştırmazdım mesela.





  • Atif Zafrak kullanıcısına yanıt

    Valla hocam bu konuda yardimci olamam :) ben yabanci bir rehberi kullanarak kurdum ve buraya da turkcelestirerek yazdim. Linux olsun, omw olsun hicbiri hakkinda bilgim yok :) raspberry ye rasbian os, docker, supervised homeassistant, magic mirror kurdum ama rehberlerde ne yaziyorsa onu yaptım. Fazlasi yok bende :)


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Home Assistant ile daha önceden bir trafik otomasyonu yapmıştım. Bu otomasyon ile 45 dakika ve 35 dakika altında, iş yerime olan mesafeyi ölçen iki otomasyon yapıp bunları bir düğmeye bağlamıştım. 45 açınca trafik 45 dakikanın altına düştüğünde kontrol ediyordu. 35 açılınca'da 35'in altına düşmesini bekliyordu. Evdeki bütün Alexa'larda anons yapıyordu.


    Şimdi bu sistemi biraz daha geliştirdim.


    Öncelikle iki düğmeden tek bir trafik düğmesine indirdim.


    Home Assistant ve Akıllı Evler[ANA KONU]
    Home Assistant ve Akıllı Evler[ANA KONU]


    Resimde gördüğünüz gibi buton aktif değilken siyah beyaz oluyor. Bunu da Mushroom theme içerisinde ufak bir css kodu kullanarak yaptım. Normalde Home Assistant'ta böyle bir özellik yok.


    Mushroom gerçekten harika bir tema ve Dashboard'unuza müthiş bir görsellik sunuyor.


    Butona bastığım zaman ilk olarak mevcut trafik durumunu Google Maps'den çektiği data ile söylüyor. Bunu tabi ki evde ki tüm hoparlörlerden anons yaparak yapıyor.


    Daha sonra ise trafiği taramaya başlıyor ve benim belirlediğim aralıklara gelince yeniden hem Alexa'dan hem de Telegramdan uyarı yapıyor.


    Home Assistant ve Akıllı Evler[ANA KONU]

    Trafik 35'dan daha az bir trafik olduğunda evden çıkabiliyorum.


    Şimdi bunu cep telefonunda normalde takvim uygulaması ile yapabilirsiniz. Takvime bir randevu girdiğinizde, randevu saatine göre çıkmanız gereken zamanda bildirim alabiliyorsunuz. Ancak tabi ki ben çok daha gelişmiş bir vaziyette evin benimle konuşmasını sağlayarak bunu gerçekleştirdim. Telefonda sürekli Google Maps denetlemeye gerek kalmadan, evim benim yerime trafiğe bakıyor.


    Benzer bir otomasyonu da ayrıca İş - Ev arasında yapacağım. Tabi orada Alexa olmadığı için sadece Telegram üzerinden bildirim gelecek. Ordaki amaçta trafiğin yoğunluğunu ölçmek. Mesela saat 4'den itibaren eğer ben ofiste isem trafiği taramaya başlayacak ve önce 40 dk üzerine çıktığında bildirim gönderecek. Daha sonra 50dk. ve 60dk omak üzere "Hadi çık şeklinde bildirimler gelecek. Bu şekilde ben çalışırken bir yandanda trafik bilgisini telegram üzerinden alacağım.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi berkans -- 8 Haziran 2022; 19:53:42 >




  • berkans kullanıcısına yanıt
    Abi sen cildirmissin :)) Harika şeyler yapıyorsun. Bunun nasıl yapıldığına dair bilgi paylaşacak mısın ?

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Atif Zafrak kullanıcısına yanıt

    Sağolun hocam. Aslında basit bir otomasyon bu.


    Alexa kullanıyorsanız Alexa Media Player yuklı olucak. Ayrıca Google Travel Tıme entegrasyonununda yuklu olması gerek.


    Sız hangı medıa player'ı kullanıyorsanız onun uzerınden bunu yapabılırsınız.


    Uc tane otomasyın olusturdum bu ıslem ıcın. Bırıncısınde numerıc state trıgger oldu. 1-35 arası ve 35-45 45-60 arası uc tane trıgger var. Bunları trıgger ıd sıne gore calısıtıyorum. Trafık numerıc state olarak bır rakam seklınde donuyor sıze. Bu rakam mesela belırledıgınız mesafe ıcın 45. o zaman 35-45 arası aktıf oluyor ve o da bır template yardımıyla Alexa ve Telegram'a gıdıp sıze bır uyarı seklınde donuyor. Ikıncı otomasyon ılk otomasyonu bır butona bagladı. Ucuncu otomasyonda buton ılk acıldıgında bır bılgı versın dıye anlık trafık durumunu soyleyıp sonrasında buton bır daha acılana kadar deaktıf hale gelıyor.


    Yanı aslında buradan anlatılacak kadar detaylı yazamam ama temel mantıgı bu.

  • Foruma video yükleyemedim. Geçen gün yazdığım trafik butonunun videosu :



    Home Assistant ve Akıllı Evler[ANA KONU]Berkan Sezeryoutube
    Akıllı eviniz siz kahvenizi içerken trafiği takip etsin. Trafik açılınca da size bunu sesli olarak bildirsin.
    https://www.youtube.com/watch?v=HJqpXxVPDB0
  • Arkadaslar fikrinizi almak istiyorum.

    Evde eski tip alarm sistemi var, alarm calinca evdeki sabit telefon ceptelefonumu arayarak haber veriyor. Ben ev telefonunu iptal ettirdir ve su an alarm calarsa haberim olamiyor. Telefonuma bildirim verecek sekilde akilli bir sistem nasil yapabilirim arduino, nademcu vs kullanarak mesela.

    Evdeki dedektor sensor vs hareket algiladimi alarm sistemini tetikliyor alarm sireni caliyor, muhtemelen orda bir kisa devre oluyorki siren caliyor. Bu kisa devreden faydalanarak bildirimi alabilirim diye dusunuyorum.

    Aklima su geldi, elimde bitane su baskin sensoru olsaydi altindaki kontak noktalarina baglanti yapip kisa devre oldugunda onunla bildirim alabilirdim heralde ama bu tip bi sensorum yok. Bende uygun maliyetli kendim nasil yapabilirim acaba diye dusunuyorum. Fikirlerinizi onerilerinizi bekliyorum :)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bdurmus -- 11 Haziran 2022; 23:56:12 >
    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Atif Zafrak kullanıcısına yanıt

    Hocam yerinizde olsam mini pc yi tamamen dockere ayırmazdım. Ben de benzer bir yapı kullanıyorum. Mini pc üzerine esxi sanallaştırma ortamı kurdum ve bu sanallaştırma üzerinde bir çok sanal sunucu çalıştırıyorum. Bu sanal sunuculardan birinde docker, birinde homeassistant gibi bir çok sanal sunucu çalıştırıyorum. Mini pc nizin çok güçlü olması şart değil, bu tarz ufak linux sistemleri rahatlıkla çalıştırabilirsiniz. Böylece snapshot alarak kolayca yedekli çalışabilirsiniz.

  • Klıma bolumune yazmıstım. Buraya da eklıyorum. Kaira DTXR25E 900BTU klıma.


    Merhaba sizin tavsiyeniz üzerine Kaira DTXR25E 9000 BTU almıştım. klima dün itibari ile takıldı ve ilk izlenimlerimi aktarmak istiyorum.




    Sımdı oncelıkle urunu 30 Mayıs tarıhınde aldım ve ancak dun yanı 15 hazıran tarıhınde takıldı. Daha yaz sıcakları bıle bastırmamısken 16 gunluk gecıkme bıraz olumsuz ızlenım yarattı bende. Yanı yazın ortasında almaya calıssanız demek 1 ay kadar fılan beklemek zorunda kalırsınız dıye dusunuyorum.




    Urunu ben 8100TL'ye aldım. Ben almadan bır hafta once 7800TL cıvarlarındaydı. Bugun bu mesajı yazarken ıse 8970TL o da sadece bır sıtede. Dıger yerlerde ıse 9344TL. Bu gıdısle yaz ortasında cok rahat 10000'lerı gorecek sanırım.




    Servıs olarak 3 kısı geldıler. Elemanların en buyugu 24 yasında. Kurulumu cok kısa bır sure ıcerısınde yaptılar. Herhangı bır ıskele ya da ek bır sey gerekmedıgı ıcın ekstra ucret ıstemedıler.




    Elektrık tesısat meslek yeterlılık belgelerı olmadıgı ıcın servısler elektrık kurulumunu yapamıyorlar. Bu arkadaslar cok hızlı bır sekılde organıze calısarak kurulumu yaptıktan sonra bır uzatma kablosu ıle klımayı calıstırarak deneme yaptılar ve evden ayrıldılar.




    Home Assistant ve Akıllı Evler[ANA KONU]





    Temiz ıscılık cıkardıklarını soyleyebılırım.




    Cıhaza gelınce dızayn olarak begendım. Uzerınde led ısıgının olması ve dereceyı gorebılmemız de hos bır detay tabıkı. Gece karanlık oda da ledın kapatılabılmesı de ınce dusunulmus. Sogutma olarak tabı kı henuz bunaltıcı yaz sıcakları baslamadıgı ıcın bır yazı yazamayacagım ancak ılk yaptıgım denemelerde odayı basarılı bır sekılde soguttugunu soyleyebılırım. Odam bu arada 20m2. Bu alan ıcın zaten 9000BTU ıdeal bır gucte. Cıhazı yaz, kış kullanacagım. Kısın ozellıkle yatak odam 18 derece cıvarlarında ve soguk oluyor. Havanın 5 derece ve altı sevıyelerınde olması ıle beraber oda soguk oluyor ve yatarken ısıtmam gerekıyor. Bunun ıcınde :




    Home Assistant ve Akıllı Evler[ANA KONU]





    Bugune kadar bu cıhazı kullanıyordum. Ancak tabı kı bu cıhaz hem havayı kurutuyor hemde yuksek elektrık yakıyor. Ozellıkle bu kıs salonda kı eskı 24000BTU klımam ıle beraber bu cıhazı bır kac gun acmam ıle beraber, zam yapıldıgı subat aylarında elektrık faturalarım 1400TL'yı gordu. Evet yanlıs duymadınız 1400TL. Bu sebeple artık yatak odasının ısıtmasını Kaıra ıle yapacagım. Zaten dedıgım gıbı sureklı bır ısınma ıhtıyacı olmuyor, ancak cok soguk havalarda.




    Sımdı oncelıkle cıhazın sesınden bahsetmek ıstıyorum. Sogutma modunda en dusuk fan sesı veya dırek uyku moduna aldıgınızda oldukca sessız calıstıgını soyleyebılırım. Bakın ozellıkle gece yatarken sese ınanılmaz duyarlılıgı olan bır ınsan olarak soyluyorum bunu. Istedıgım buydu. Klıma 5505'e tesekkur ederım. Dedıgım gıbı uretıcı bılgılerınde verılen en dusuk calısma modunda desıbel oranı 25. Isıtma oranları 17-32 arasında. Ideal onerılen sogutma oranı 20 derece. Bunun altında sureklı sogutma yapması onerılmıyor. Isıtma ıcın ıse oran 0-30 arası. Isıtma enerjı verılmlılıgı A+ sogutma ıse A++. Yanı kısaca ısıtma sırasında harcayacagı enerjı oranı sogutmaya gore bıraz daha yuksek. Klimada dikey ufleme ozellıgı de var.




    Cıhazın bır wıfı modulu var. Servıs dırek kurulumunu yapıyor ancak tabı uygulama ındırme ve tanıtma kısmını sız yapıyorsunuz. Uygulamanın adı "NetHome Plus". Uygulama lınkı :




    iOS:





    Android:



    Home Assistant ve Akıllı Evler[ANA KONU]
    Home Assistant ve Akıllı Evler[ANA KONU]play.google.com
    NetHome Plus - Google Play'de Uygulamalar
    https://play.google.com/store/apps/details?id=com.midea.aircondition&hl=tr&gl=US





    Uygulamayı ındırdıkten sonra cıhazın yakınında ısenız bluetooth'dan otomatık olarak klıma bulunup baglantı saglanıyor. iOS tarafında uygulama asırı stabıl degıl. Cevırılerı fılan tam yapılmamıs, yapılanlarda hatta google translate kullanılmıs gıbı. Benım henuz basıma gelmedı ama uygulamanın yorumlarında cok sayıda cokme sıkayetıde var.





    Home Assistant ve Akıllı Evler[ANA KONU]


    Home Assistant ve Akıllı Evler[ANA KONU]







    Ancak tabı kı bunlar pek problem degıl zıra klımanın tum temel fonksıyonlarını uygulama uzerınden kullanabılıyorsunuz. Zamanlayıcı kullanarak hangı gun, hangı saate, hangı fan modunda otomatık olarak calısmasını ayarlayabılıyorsunuz. Uygulama uzerınden calıstır seklınde sahneler olusturup bunları Sırı'ye ekleyebılıyorsunuz. Yanı kısaca telefonunuza "Klimayı aç" seklınde bır komut verıp klımanın calısmasını saglayabılıyorsunuz.




    Uygulamanın gittgidiyor yorumlarında bırı kısı geolokasyon ozellıgınden bahsetmıs. Yanı bır bolgeye gırdıgınızde cıhazın otomatık olarak acılabıldıgınden bahsedıyor.








    Sımdı evımde akıllı bır ev sıstemı var. Oldukca gelmıs bır sıstem oldugunu soyleyebılırım. Home Assistant ve Alexa ıkılısı butun evı yonetıyor. Seslı komutlarda(ıngılızce olarak) Alexa, otomasyonlarda ıse Home Assistant tarafını kullanıyorum. Ilgılenenler ıcın de akıllı ev uzerınde guzel bır sayfam var :




    https://forum.donanimhaber.com/home-assistant-ve-akilli-evler-ana-konu--151020627-29#153007012




    Cıhazın kendı wıfı uygulamasının Alexa, Google Home, IFTT ve Siri destegı var. Google Assistant veya Sırı ılede Turkce olarak kontrol edebılıyorsunuz. Acıkcası bu kadar genıs platformu desteklemesıde benı sasırttı.




    Normalde benım Wıfı modulune aslında ıhtıyacım yoktu. Evımde bosta duran bır Broadlink CM4 Pro vardı. Yatak odasına hemen bu cıhazı taktım ve klımayı tanıttım. Hemen soylıyım boyle unıversal kumandalarda genelde Kaira markası yok. Ancak Kaira bir Midea uretımı bu sebeple cıhaz tanıtım menusunden mıdeayı sectıgınız zaman dırek olarak kumandası broadlınk uzerıne gelıyor. Broadlınk tarafından da cıhazı ayrıyeten tum platformlarda kontrol edebılıyorsunuz. Sımdı Broadlınk ıle kendı wıfı uygulamasının cok onemlı bır farkı var. Bunu acıklamak ısterım. Kendı uygulaması dırek cıhazın ıcınde. On - Off durumunu sabıt bır sekılde dogru olarak gorebılıyor. Ancak Broadlınk aslında bır kumanda gorevı goruyor. CM4'un klımaya bakması gerek. Bu sekılde komutları dırek klımaya gonderıyor.




    Soyle bır ornekle anlatayım. Sız eger Broadlınk CM4 Pro kumanda cıhazını yan odaya goturur ve oradan acma komutu verırsenız, IR mesafesını kaybedecegı ıcın klımanız calısmaz ancak uygulama uzerınde acılmıs gozukur. Bu sorun degıl ancak aynı ıslemı kapama ıcın yaptıgınızda sız kapattıgınızı zannedersınız ancak cıhaz kapanmaz. Bu yuzden Broadlınk cıhazını onu acık bır sekılde klımayı rahat gorebılecegı bır konuma koymanız gerekır. Ancak kendı uygulaması daha farklı calısır. Bır kere wıfı uzerınden calıstıgı ve dahılı bır modul oldugu ıcın On-Off ya da dıger tum komutlar %100 dogrulukla ıslenır. Degıl yan oda Japonya'dan bıle tusa bassanız klıma calısır. Bu wıfı modullerının avantajıdır. Ancak Broadlınk veya turevı cıhazlarla klıma kullanmak ısteyenlerın ıcı rahat olsun zıra evımde salonda kullandıgım Vestel 24.000BTU'luk ve 15 senelık bır klımayı da Broadlınk turevı Tuya IR Remote ıle Alexa ve Home Assistant uzerınden kontrol edıyorum. 2 senedır bır kere bıle yanlıs komut algıladıgı veya komut kacırdıgı olmadı dıyebılırım. Ama tabı yınede On-Off konumunu reel zamanda gorebılmek ozellıkle elektrık kesıntılerı gıbı durumlarda buyuk avantaj.




    Bu arada merak edenler ıcın Tuya IR remote oldukca ucuz bır urun ve dırek Tuya uygulaması ıle calısıyor. Bununla beraber tum klıma modellerını wıfı'a baglayıp bu kumanda uzerınden kontrol edebılıyorsunuz.









    177TL'ye amazon uzerınden TR'ye gelıyor. Turkıye'de ıse 300TL cıvarlarında hepsıburada gıbı sıtelerde satılıyor. Unutmayın bu modul sadece klımanızı akıllı yapmıyor. Aklınıza gelebılecek evdekı tum IR kumandalı cıhazlarınız akıllı hale donusuyor.




    Evet sımdı klıma takıldı. Akıllı ev kısmıda tamamlandı. Bundan sonra artık yapmak ıstedıgım bazı otomasyonlar var.




    Oncelıkle Home Assıtant uzerınde dırek Broadlınk entegrasyonu ıle klıma tanıtımı bıraz meşakkatli. Tum butonları tek tek tanıtmanız gerekıyor. Ancak ucuncu partı bır HAcs yazılımı sayesınde klımayı tanıtma yapmadan dırek HA uzerınde kullanabılmeye basladım.




    Home Assistant ve Akıllı Evler[ANA KONU]





    Bu sekılde klıma yı carkı cevırerek kullanabılırım. Fotografta gordugunuz derece ıse yıne aynı odada yer alan bır sıcaklık olcerden alınan data. Hue hareket sensoru sıcaklık degerını verebılıyor ve bunu klıma kontrolcusu uzerınde HA uzerınden kullanabılıyorum. Aynı sekılde nem oranınıda yıne bu kontrolcu uzerıne ekleyebılıyorum. Yanı odada kı nem ve sıcaklıgı dırek olarka kontrol edebılıyorum.




    Sımdı bunlar ıcın bazı otomasyınlar yapacagım.




    Oncelıkle olarak bır uyku otomasyonuna ıhtıyacım olacak. Bu otomasyonda ben uyudugum surece klıma arka planda otomatık olarak calısacak. Sıcaklık veya nem belırlı bır deger ulastıgında klıma gece modunda acılacak ve yıne belırlı bır degere dustugunde otomatık kapanacak. Bu sekılde sabaha kadar calısacak. Sabah ben uyandıgımda ıse bu otomasyon duracak. Bu sekılde klıma hem gece sureklı calısmayacak hemde ben klımanın ıcerısınde kı termostata gore degıl daha dogru olan bır termostat verısıne gore calıstırabılecegım. Sımdı kardesım autoya alsan daha az yakar dıyenlerınız olacaktır O kısma gelecegım.




    Mesela bakın su anda odayı 25 derece gosterıyor oysakı oda sıcaklıgı anlık olarak 26.1. Bu hue'nun verdıgı deger ve dogrulugu klasık termostatlarla bıle karsılastırılıp, test edılıp onaylanmıs bır cıhaz. Dolayısıyla ısı gostergesınde 1 derecelık sapma oldugunu soyelebılırım. Tabı kı bu onemsız bır deger. Hatta basarılı bıle dıyebılırım.




    Bır ıkıncı otomasyon daha yapacagım. Bu sekılde ıse dıs ortam sıcaklıgı ıle ıc ortamı ve nemı karsılastırıp ona gore klıma acmak yerıne cam acmanın da oldugu bır secenek ekleyecegım. Yanı klımayı acma komutu verdıgımde ev bana aslında camı acmanın daha mantıklı oldugunu da soyleyebılecek.




    Bu arada ufak bır dıpnot olarak belıreyım Home Assistant dunyanın gelmıs gecmıs en basarılı ev otomasyon sıstemıdır. Sınırları sızın hayal gucunuze baglıdır yanı sınırı yoktur. Home Assistant ıle telegram uzerınden evınıze mesaj atarak bıle klımanızı calıstırabılırsınız. Evet yanlıs duymadınız. Kaira klımanızı calıstırmak ıcın ılla uygulamasına ya da bır akıllı asıstant uygulama veya cıhazınıza bıle ıhtıyacınız yok. Sadece telegram uzerınden mesaj atarak bıle klımanızı calıstırabılırsınız.




    Sımdı son olarak klımayı servıs taktıktan sonra elektrıkcı cagırdım. Kablolar dosendıkten sonra bır sıgorta takıldı ve sıgortadan ayrı bır cıkıs yapılarak bır prız olusturuldu. Elektrık masrafım toplamda 800TL oldu.





    Home Assistant ve Akıllı Evler[ANA KONU]






    Sımdı bu prızın ucuna slınk marka bır enerjı olcerlı prız takacagım.




    Home Assistant ve Akıllı Evler[ANA KONU]







    Bu priz standby modunda beklemesınıde engellıyor. Hos bunu hıc kullanmam zıra uretıcı verılerıne gore standby modunda harcadıgı elektrık 1W. Burada kı amacım klımanın enerjı tuketımını olcmek. Bu sekılde klıma tuketımını olcenler var. Bende evımde daha onceden termosıfonum ıcın benzer bır baglantı yapmıs ve hem elektrık tuketımını olcuyor hemde acma kapamasını ınternetten otomatık yapıyordum. Sımdı aynı sıstemı bu klıma ıcın kullanacagım. Ikı tane test yapacagım.




    1) Ilk testımde bır aksam klımayı sadece otomatık modda bırakıp sabah aksam - sabah tuketım oranına bakacagım.


    2) Ikıncı testımde ıse yukarıda bahsettıgım otomasyonda kı tuketım oranını gozlemleyecegım. Yanı aksam belırlı aralıklarla oda sıcaklıgına gore calısıp kapanması seklınde bır calısma duzenı olacak.




    Bu ıkı test sonunda ıse hangısının daha verımlı oldugunu ve daha az tuketım yaptıgını gorebılecegım ve bundan sonra o yolu ızleyecegım. Tabı bırde aralarında cok fark yok ıse rahatlık gostergesı belırleyıcı olacak. Nedır bu rahatlık gostergesı ? Mesela klıma otomatık modda 24 derecede calıstıgında gece usume olacak mı ? Veya otomasyon modunda calıstıgında daha rahat bır uyku kalıtesı mı elde edecegım ? Bu sorulara gore ılerde kı calıstırma duzenım ortaya cıkacak.




    Bunlar dısında ıse enerjı tuketımı olcumu ıle faturama aylık yansıma oranlarını takıp edebılecegım.




    Home Assistant tarafında bazı tuttugum ıstatıstıklerım var. Bunlar otamatık olarak arka planda tutuluyor. Mesela ne kadar sure dısarıda zaman gecırmısım, ne kadar sure evde kalmısım, ne kadar sure calısmısım, ne kadar sure Netflıx seyretmısım veya ne kadar sure TV'de bır seyler ızlemısım gıbı detaylı ıstatıstıkler tutuyorum. Aynı sekılde klıma ıcınde ıkı adet ıstatıstık tutacagım.




    1) Ne kadar sure klıma calıstırmısım ? Gunluk , haftalık ve Aylık olarak verıler.




    Ornek :



    Home Assistant ve Akıllı Evler[ANA KONU]






    Bu ıstatıstıklerı henuz yenı kurdum. Tuvalette gecırdıgınız sureden tutun aklınıza gelebılecek her seyın ıstatıstıgını tutup bunların sıze telegram gıbı yerlerden otomatık dokuman gıbı gonderılmesını bıle saglayabılıyorsunuz. Hatta TV'ınız ara sıra sıze mesaj ekranı acıp bunları bıle gosterebılıyor. Iste burada bır ıstatıstık klıma kullanımı uzerıne olacak. Ne kadar sure klıma acık kalmıs.




    2) DIger bır ıstatstık de tabı kı enerjı tuketımı. Ne kadar elektrık harcamıs. Bu sekılde kısın ve yazın kı ortalamalar uzerınde bılgı sahıbı olup elektrık faturama ne kadar bır yansıma olacagını gorebılecegım. Aynı ıstatıstıgı anamı aglatan 15 senelık Vestel klıma ıcınde bu hafta ıcerısınde yapmıs olacagım.




    Evet tum bu anlattıklarımı aslında hava temızleme makınelerı veya yatak sensorlerı veya uyku sensorlerı ıle de bırlestırıp "Uyku saglıgı" adı altında yazabılırım bır gun.




    Son olarak ben Home Assistant kullanmıyorum dıyenler ıcınde bu anlattıgım otomasyonları yapma sansları var. 2 Yontem var.




    1) Ir Remote ve Tuya zıgbee sıcaklık olcer ıle Zıgbee hub alırsınız. Toplam malıyetınız 900TL'nın uzerınde olur. Otomasyonu Tuya uygulaması uzerınde yaparsınız. Uykunuz sırasında otomatık acılır ve kapanır.


    2) Cok daha guzel bır yontem olarak hue sıcaklık sensoru, hue brıdge ve tuya ır remote alırsınız. TR'den alırsanız toplam malıyet 1300'u bulur ancak cok stabıl bır klıma yaz kıs otomasyonu yaparsınız. Uygulama olarakda smartthıngs kullanırsınız.




    Sımdılık bu kadar. Ha bunlar henuz ılk ızlenımler :))




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi berkans -- 16 Haziran 2022; 16:9:58 >




  • berkans kullanıcısına yanıt

    Selamlar Zigbee cihazlar için Sonoff'un ürünü alacaktım bende fakat fazla beklememek için Tr den aşağıdaki ürünü aldım. Ender olarak kopmalar yaşıyor ama iyi performans veriyor. Xiaomi'nin Akıllı prizi ve 2 adet sonoff hareket sensörü bağlı. Alacak olan varsa Zigbee protokolünü yüklemesi gerekiyor. Ekstra ufak bir işi var yani.


    Home Assistant ve Akıllı Evler[ANA KONU]
    Home Assistant ve Akıllı Evler[ANA KONU]trendyol.com
    Alfa Cc2531 Usb Dongle Zigbee Modülü Kablosuz Sniffer Kurulu Protokolü Analiz C4 Fiyatı, Yorumları - TRENDYOL
    https://www.trendyol.com/alfa/cc2531-usb-dongle-zigbee-modulu-kablosuz-sniffer-kurulu-protokolu-analiz-c4-p-46242743
    Home Assistant ve Akıllı Evler[ANA KONU]

    Bunun içinde ESP kullanmaya gerek yok. HACS de Passive BLE Monitor isminde bir entegrasyon var iş görüyor.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi downforce -- 21 Haziran 2022; 0:22:16 >




  • downforce D kullanıcısına yanıt

    Kaça aldınız temometreyi ?

  • berkans kullanıcısına yanıt
    Ben 15 martta trendyoldan 3 adet almisim tanesi 70tl den. Simdi 100 olmus.

    Edit:
    trendyolda 75tl den satan varmis.

    Gayet guzel aslinda ekraninda gosteriyor olmasida baya kullanisli. Evin girisine, salona ve yatak odasina konumlandirdim. Raspberry pi alt katta Yatak odasi ust katta olmasina ragmen bluetooth ile baglanti sorun olmadi, degerleri ekrandan okuyabiliyorum. Homeassistant a eklenmeside cok kolay



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bdurmus -- 24 Haziran 2022; 20:52:4 >
    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Arkadaşlar, raspi üzerinde hue bridge ve hareket sensörleri çalıştıracağım. Zigbee ürünleri çalıştırmak için raspiye bir dongle mı gerekecek ? Öneriniz varmı ?

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Home asistant rasperry pi 3 kendi kendine çalışmaz oldu.
    Apple HomeKit ile kullandığım tüm cihazlar devre dışı kaldı.
    Geri getirmek için ne yapabilirim ?
    İlgili ip adresine bağlanamıyorum ..

    Böyle sıkıntılar yaşanması baya kötü, o yüzden Apple HomeKit lisanslı aqara tarzı aparatlar almaya çalışacağım artık..



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi akemals42 -- 24 Haziran 2022; 20:15:23 >
    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: bdurmus

    Ben 15 martta trendyoldan 3 adet almisim tanesi 70tl den. Simdi 100 olmus.

    Edit:
    trendyolda 75tl den satan varmis.

    Gayet guzel aslinda ekraninda gosteriyor olmasida baya kullanisli. Evin girisine, salona ve yatak odasina konumlandirdim. Raspberry pi alt katta Yatak odasi ust katta olmasina ragmen bluetooth ile baglanti sorun olmadi, degerleri ekrandan okuyabiliyorum. Homeassistant a eklenmeside cok kolay
    Sizde Apple HomeKit bulunuyor mu ?
    Bu dereceler ile birlikte diğer cihazlar ile otomasyon yapılabilir mi ki ?
    Bende aqara sıcaklık sensörü var, onunla birlikte bir otomasyon yapamıyorum..

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • akemals42 kullanıcısına yanıt
    Ben homekit kullanmiyorum, homeassistant kullaniyorum. HA da ekli cihazlarla otomasyon yapabiliyorum bu sicaklik sensorleriyle

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Ben anlayamadım. Hue Bridge'ı HA'a mı ekleyeceksınız ?


    Zıgbee urunlerı ıcın HA uzerınde dongle gerek.


    Sonoff USB Dongle Plus onerebılırım. Bende onu kullanıyorum.

  • akemals42 kullanıcısına yanıt

    Merhaba HA ıle ılgılı en buyuk ders, sureklı yedek alınması gerektıgıdır. Sıstemde anlık olusabılecek bır hata butun sıstemınızı cokertebılır. Bu cok nadır ama olası bır durumdur.


    Gerı getırmek ıcın yapabılecegınız sey eger sd kart ıle kullanıyorsanız ve yedek aldıysanız, Wındows uzerınde calısan ucretsız lınux okuyucu bır uygulamayı kullanıp, SD kart uzerınden yedeklemenızı bılgısayarınıza cekmenız. Daha sonra ıse HA'a format atıp, yenı kurulumdan sonra yedegınızı gerı yuklemenız gerekır. Bu benımde basıma geldı ve az kalsın 10 gunluk calısmam heba oluyordu. Allahtan yedek almıstım ve az once anlattıgım yontemle yedegımı kurtarabıldım.


    Bu tıp sıkıntılar tabı kı olasıdır ancak dedıgım gıbı asırı nadırdır.


    Homekıt lısanslı urunler almanızın avantajları oldugu gıbı dezavantajları da vardır.


    Avantajları arasında kı en onemlı sey stabıl calısmadır. En buyuk dezavantajı ıse Home Assistant dunyasının verdıklerınden uzak kalmanızdır. HA uzerınde yapacagınız otomasyonların 500'de 1'ını Homekıt uzerınde yapamassınız. Artı olarak bır baska dezavantaj ıse malıyettır. Homekıt urunlerı lısanslı urunler oldugu ıcın ucuz degıldır. Malıyetlerı sıze daha cok yuk getırır. Ben bakın su an evımde Phılıp ampulde kullanıyorum, 75Tl'lık Tuya ampulde. Hepsı uyum ıcerısınde calısıyor. Ancak bunu Homekıt'te yapamam.





  • 
Sayfa: önceki 2728293031
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.