Şimdi Ara

Hızlı mı Yavaş mı, uzayda??

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
370
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Bir zat fizik hocası olduğunu söyledi. Sor bi soru dedik. Basit bi şeyden bahsetti. Biz de soralım mı dedik? sor dedi.
    "Uçak uçarken Dünyadan çıktı uzaya girdi. Pervanesi daha mı hızlı dönerse daha hızlı uçar, daha mı yavaş dönerse daha hızlı uçar?"

    Fizik Hocası "daha yavaş dönerse" dedi. Biraz bilmişlikle karışık bilinenden farklı tavır sezdik. Ama cevabı vermek zorundaydık.
    "uzayda pervaneli uçak uçmaz. Uzayda hava yok."
    Fizik Hocası:"Bunu söyleyemezsin"
    Biz: Neden?
    Fizik Hocası:"fizikçi olman lazım"
    Biz:"bi kaç tane fizikçi çıkmış mıdır?" elimizi çebimizden çıkarırken...
    Fizik Hocası:"Sen belirleyemezsin, ben fizikçiyim" Hala konu içeriğinin dışında alakasızca ezbere savunma yapıyor.
    Biz:"etikete bakmayız. Etiketi hak ediyor mu nereden bilelim? sonuç ortada görünmekte"

    Amacımız asla bu kişiyi rencide etmek değildi. Ama öğrenmek yerine ezbere savunmayı seçti. Kaybetti. AMa bilmeceyi bilemezsek cevabını öğreniriz. Zeka geliştirir bunlar. di mi?

    Öss sorusuydu. Uzayda hangisi uçar? Altta yazıyordu bi şeyler. Cevap Füze. Füze ne yanma reaksiyonu için ne de itici kuvvet için havaya ihtiyaç duymaz. Yakıtı havasız kendi içinde yanar. Yanan eksoz gazları da jet nozzle ından çıkarken itiş sağlar.







  • Uzay bize sorularda hep sürtünmesize en yakın olarak anlatılan, hatta sürtünmesiz kabul edilen ortamdır. Böyle bir ortamda cismi harekete geçirmek için itmek yeterlidir. Veya cismin bir parçayı itmesi, fırlatması yeterlidir. Hocamız buna güzel bir örnek vermişti; kendimizi buz pistinin ortasında hayal edelim harekete geçmek için cebimizdeki pilot kalemi pist yüzeyinde fırlatmamız yeterli olacaktır demişti.

    Uzay gemilerinin roketlerinden ayrılması olayıda bu prensibe dayalıdır. Sorunuza gelirsek pervane havayı iterek uçağı harekete geçirir. Aynı pervaneyi gemiye takarsak suyu iterek gemiyi harekete geçirir. Yani pervanenin görevini yapması için ortamda akışkan bulunması gerekir. Uzayda akışkan bulunmadığından pervane çok yavaşta dönse, sonsuza yakın bir devirlede dönse harekete etkisi olmayacaktır.

    Ayrıca pervanenin dönmesi için motora, motorun çalışması için yanma odasında hava yakıt karışımına ihtiyaç vardır. Yine ortamda hava bulunmadığından dolayı bu pervaneyi ancak astronotlar içerden manuel olarak döndürebilirler




  • Pervaneye kontrollü bir balans verir ve devir ile onu yönlendirebilir ise belki hareket edebilir. Tesbitiniz doğru hocanız egosuna yenik düşmüş. Tutuna bildiğin bir stabl den kendini ileriye itebilirsen bu haret sonsuza uzar temel sebebi onu yavaşlatacak yada durduracak bir hava yada su olmayışındandır. Hocanıza Uydunun yörüngeye yerleştikten sonra dünya ile aynı hızda dönmek için motor yada pervane ya da enerji kullanıyormu diye sormanızı isterdim.
  • Diyelim ki içten yanmalı bir motoru çıkarttık uzaya nos sistemleri gibi tüp ile oksijen verdik ve benzin ile besledik istediğimiz boy ve çapta pervane takalım biz itici bir güç değil jiroskop yapmış oluruz. Bu durumda egzost gazları itici güç olacağından verimsiz ama stabl bir aracımız olurdu. Tabii egzostunu doğru açı ile yerleştirdiğimizi düşünüyoruz.
  • Uzayın sürtünmesiz olduğunu kim söyledi? Ağırlık olmayabilir ama ağırlık yerine başka kuvvetlerin temas yönünde bastırması ile sürtünme olur.

    Ayrıca zaat-ı muhterem hocam değil. Ben acizane bi vatandaş olarak konuştum kendisiyle. Zaten sorun da o herhalde. Bizi "çapulcu" gibi görüp yenilgiyi daha bi kabullenemedi...
  • quote:

    Orijinalden alıntı: karafetva

    Uzayın sürtünmesiz olduğunu kim söyledi? Ağırlık olmayabilir ama ağırlık yerine başka kuvvetlerin temas yönünde bastırması ile sürtünme olur.

    Ayrıca zaat-ı muhterem hocam değil. Ben acizane bi vatandaş olarak konuştum kendisiyle. Zaten sorun da o herhalde. Bizi "çapulcu" gibi görüp yenilgiyi daha bi kabullenemedi...

    Hocam ilmi öğrenmenin en güzel yollarından biride enaniyeti bir kenara bırakmaktır. Sanki öğrenci gibi dinlemektir.

    Yani siz ne deseniz pek dinlemeyecektir. Konunuza gelirsek, Roketler etki tepki prensibine göre yol alır uzayda. Motorlarını ayrıntılı bilmiyorum. Ancak Bir kötleyi bırakarak itme sağlanır. Bu kum olabilir. Sıvı yakıt hava karışımı ile bu etki elde edilebilir. Zira pervane gibi bir sistem hava gibi bir ortamda etki eder. Bu prensdibe dayalı istemlerde uzayda çalışmayacaktır. Bir odada oksijen ile yakıtın yakılması ile itim sağlanabilir. Motordan ne farkı var diyeceksiniz. Sizinde bildiğiniz gibi Motordaki güç iletilir ve yaşadığımız ortamdaki sürtünmeli yüzeylere mekanik kuvvet iletilir ve hareket elde edilir. Uzayda ise makanik aktarım ile ortaya çıkan karışık sistemler kullanılmıyor. Uzay gibi bir yerde çok basit bir ilke ile hareket sağlanır. Tabi olay basit değil ama mantıken daha basit anlaşılıyor.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: karafetva

    Uzayın sürtünmesiz olduğunu kim söyledi? Ağırlık olmayabilir ama ağırlık yerine başka kuvvetlerin temas yönünde bastırması ile sürtünme olur.

    Ayrıca zaat-ı muhterem hocam değil. Ben acizane bi vatandaş olarak konuştum kendisiyle. Zaten sorun da o herhalde. Bizi "çapulcu" gibi görüp yenilgiyi daha bi kabullenemedi...

    konuyu yeni gördüğüm için geç cevap veriyorum. burada bahsedilen sürtünme, hava içindir. havacılığın 2 ana etkeni vardır. havanın sürtünme ve yerçekimi kuvvetleridir. uzayda bu ikisi olmadığı(aslında yerçekiminin yok denilecek kadar az etkisi olabilir. ama bu astrofiziğin konusudur.) yerdeki bir insanın ve uzaydaki astronotun hareketleri farklıdır.

    probleme gelirsek, uzayda hava olmadığı için, pervanenin itme etkisi oluşamaz. ama uzayda yol almak için, herhangi bir etki-tepki oluşturacak hareket, yeterli olabilmektedir. pervanenin hareketi uçma fiilini sağlayamasa bile, uzayda süzülmesini sağlayabilir.




  • Sürtünme yoktur demekle hava sürtünmesi yok demek farklı. Uzay sürtünmesize en yakın diye tarif edilmiş. Böyle birşey yok. Yani mantıken sürtünmesize en yakın demek; sürtünmesizi sağalayacak bir özelliğinin olması demek. Böyle bir özelliği yok sadece muhtevasında farklılık var. Özellikler aynı, sürtünme var.

    Peki itme etkisi olmayan bir pervanenin süzülme etkisi nası olucak? Siz demiştiniz ki "hava yok". Havanın olmadığı yerde nası süzülecek? Pervanenin kısaca hiçbir etkisi olmaz. Sadece ağırlığından dolayı eylemsizlik sebebidir vb.
  • Yavaş dönerse demiş. Niye hızlı dememiş. Tuzak soru olduğunu anlayıp içgüdüsel davranmış. Bırakmayıp sebebini sorsaydın yine öyle davranır mıydı bilmiyorum.
  • tuzak soru olduğunu anlayamadı. Biz "uzayda pervaneli uçak uçmaz" dediğimizde o:"bunu söyleyemezsin" dedi. Yani hala daha iddia etti. Hızlı yerine yavaş demiş olması "farklı" bir cevapla kendi kendine bi şey yapmış olduğunu sanma düşüncesi olsa gerek.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.