Şimdi Ara

Şebeke bağlantılı hibrit (güneş + rüzgar) enerji sistemleri Türkiye’ye geliyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
0
Favori
262
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
5 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Şebeke bağlantılı hibrit (güneş + rüzgar) enerji sistemleri Türkiye’ye geliyor
    Ankara merkezli yenillenebilir enerji geliştiricisi Asunim, Türkiye’de Sancak Energy’e ait mevcut iki rüzgar santraline yakın bir konumda iki solar park inşa etme planları olduğunu duyurdu. İki güneş enerjisi projesi, 42MW kapasiteye sahip olacak ve bugüne kadar Türkiye’nin en büyük hibrit (rüzgar + güneş) enerji sistemlerinden biri olacak.



    Türk geliştirici, “Devlet tarafından Haziran 2021’de herhangi bir enerji üretim kaynağının rüzgar veya güneş olabilecek ikinci bir kaynakla birleştirilmesine izin veren bir düzenleme var. Buradaki hedef, birincil kaynaktan elektrik üretme imkanı olmadığında ikincil kaynaktan faydalanmak. Örneğin; 100MW’lık bir rüzgar santraliniz varsa 100MW’a kadar bir güneş enerji santrali kurabilirsiniz. Rüzgar santrali o anda 100MW AC sağlayamadığında güneş enerjisi tesisi devreye girecek; 100MW’lık üst sınır ile fiili üretim arasındaki boşluğu solar park dolduracak.” diyor.



    Ayrıca Bkz.Rüzgar ve güneş enerjisi ilk defa küresel elektrik talebinin yüzde 10'unu karşıladı



    Asunim, 2018’de devreye alınan 103.2MW’lık Bağlar rüzgar santraline 26MW’lık güneş enerji santrali, 2015’de elektrik üretimine başlayan 52.8MW’lık Yahyalı santraline ise 16MW’lık güneş enerji santrali bağlayacak.



    Şirket, asıl zorluğun ne kadar güneş enerjisi üretilmesi gerektiğini hesaplayan, aynı zamanda güneş ve rüzgar arasındaki reaktif gücü ve dengeyi ölçen HPPC (Hibrit Enerji Santrali Kontrolörü) yazılımının uygulanması olacağını söyledi. Diğer bir zorluk ise rüzgar santrallerinin bulunduğu düzensiz araziler.



    Asunim, iki projenin önemli ölçüde daha düşük seviyede enerji maliyeti sağlayıcını iddia ediyor. 




    Kaynak:https://www.pv-magazine.com/2022/10/05/utility-scale-hybrid-wind-solar-in-turkey/







  • Türkiye'de aktif projeler var

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Türkiye'de reaktif projeler de var.

    herhangi bi işletme 30kW üstü sözleşme gücü varsa kompanzasyon yapmak zorunda.

    yani reaktif her yerde


    Şebeke bağlantılı hibrit (güneş + rüzgar) enerji sistemleri Türkiye’ye geliyor 

  • Bu yeni bişey değil ki,zaten uşak ve Sivas'ta halihazırda Hybrid santraller var.

  • Rüzgar santrallerinde bir tuhaflık dikkatinizi çekti mi? Rüzgar olsa da olmasa da dönüyor o türbinler. Bu durumda rüzgar türbinleri elektrik üretmekten çok "üretiyor görünmek" için inşa ediliyor diyebiliriz. Bu durumda da enerji üzerine yazılan çizilen her haberin bir kandırmaca olduğunu söyleyebiliriz.

    Bu haberde de kandırmacalardan alıntı:

    100MW’lık bir rüzgar santraliniz varsa 100MW’a kadar bir güneş enerji santrali kurabilirsiniz. Rüzgar santrali o anda 100MW AC sağlayamadığında güneş enerjisi tesisi devreye girecek,

    diyor. Öncelikle 100MW AC 'deki AC gereksiz, enerjinin AC'si DC'si yoktur cunku. Rüzgar 100MW AC sağlayamazsa güneş tesisi devreye girecekmiş, iyi de devreye girdiği anda güneş ışıması garanti mi

    Asıl zorluk yazılımmış. Enerji haberlerinde yazılıma gönderme yaparak sağlam kandırıyorlar. Bir haberde gördüm yapay zeka ile mevcut enerji tesislerinden %30 daha çok enerji çıkarılabilecekmiş. Pes doğrusu.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.