Şimdi Ara

### HI-FI SİSTEMLERDE KULLANILAN KABLOLAR VE SESE OLAN ETKİLERİ, KULLANICI YORUMLARI ### (47. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
972
Cevap
29
Favori
83.617
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 4546474849
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • ilkerinanç kullanıcısına yanıt

    tamamdır




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi odesy -- 26 Aralık 2020; 23:38:43 >
  • Dikkatimi çekti de altın kaplama uçlardan bahsediliyor. Bilenler vardır tabi ki ama uçlarda altın veya kaplama kullanılmasının sebebi iletkenlik değil korozyona uğramamasıdır. Altın genel kanının aksine en iyi iletken değil en iyi 3. iletkendir. Sıralama gümüş bakır ve altın diye gider. Bu hem ısıl iletkenlikte hem de elektriksel ieltkenlikte aynıdır.


    Pahalı kablo ucuz kablo meselesine ise ben hiç bulaşmayayım.

  • odesy kullanıcısına yanıt

    Kardeş sana da aynı şeyi yazayım. Bir kere 10 liralık kablo kalmadı artık da sembolik olarak 10 liralık kabloyu tutupta 500 liralık kablo ile karşılaştırmanın bir anlamı yok. Sırf kablo gibi görünsün diye yapılmış o. 100 liralık kablo senin setupını karşılıyorsa 500 liralık 1000 liralık kabloya gerek yok söylediğim bu baştan beri. Dijitalde böyle. Analog ayrı bir konu çok etken var fark var yok mevzusunda ondan çıkamıyoruz işin içinden. Aynı setuptan sen başka ben başka ses duyuyor olabilirim bu tamamen anatomi ve tıpla alakalı bir konu.

    Analogda da belli bir kalite kablodan sonra farkı hissedemeyeceğimizi düşünüyorum ben.

    Bak arkadaş defalarca yazdı adam 1 milyon ödül koymuş gel ispatla senin olacak diyor. Ve kimse cesaret edememiş. Rezil mi olmak istemiyor kimse, başka birşey mi var işin içinde bilemem.

    Hey maşallah 7250 dolarlık kablo. Ya çok çılgın bu insanlar ya da çok zengin paralarını nereye harcayacaklarını bilmiyorlar. "Açları doyurun" desen duymamazlıktan, tanımamazlıktan gelirler seni. Neyse girmeyelim oraya.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ilkerinanç -- 25 Aralık 2020; 1:37:58 >




  • Konuyu biraz okuyunca olaya hakim olabilmek için mühendislik bilgisine ve deneyimine sahip olma gerekliliği olduğunu düşünüyorum.

    Benim gibi amatör kullanıcıların bu tip kablo karşılaştırmalarının yapılıp seslerin kaydedildiği testlere ulaşma imkanı var mı acaba?

    Örneğin aynı düzenekte, aynı müziklerin farklı kablolarla denenip hassas bir mikrofonla kaydedilip sunulduğu videolar/testler yok mu ulaşabileceğimiz?

  • Bende aynı şeyi merak ediyorum. İngilizcesi iyi olan birisi şurayı okuyup bize anlatabilirse:

    https://www.soundandvision.com/content/speaker-cables-can-you-hear-difference


    Tabi hiç birşeyin internetde yazsa da mutlaka doğru olduğunu kabul edemeyiz. Bu konuda biraz da herkesin kendi doğruları var. Olmasının da sakıncası yok bence. Herkes bütcesine, zevkine, keyfine göre davranabilir.

  • Şu bağlantıda 6 şarkıdan alınmış örneklerin 128, 320kbps ve wav formatlarından oluşan bir test var:


    https://www.npr.org/sections/therecord/2015/06/02/411473508/how-well-can-you-hear-audio-quality


    İyi bir kulaklık kullanarak testi cevaplayın, müzik kulağının iyi olduğunu söyleyen arkadaşınız varsa o da dinleyip cevaplasın, sonra testi tekrarlayın (endişelenmeyin, formatların yerini rastgele değiştiriyor).

    Eğer bir kaç kez testi tekrarlayıp wav formatını istikrarlı bir şekilde işaretliyorsanız mübarek kulaklara sahipsiniz demektir :)





  • Elbetteki farkediliyor..


     ### HI-FI SİSTEMLERDE KULLANILAN KABLOLAR VE SESE OLAN ETKİLERİ, KULLANICI YORUMLARI ###

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Çekirdekleri tazelediyseniz devam durmak yok:)


    Zamanında bir yerde okumuştum. Dijital veri her ne kadar 1 0 dan ibaretse de, bunun iletimi gayet analog. Verici cihaz 1 0 ları elektrik sinyali olarak gönderiyor. Ve bu elektrik sinyali de birim zamanda bazı şekil değişikliklerine uğruyor. 1 mi 0 mı olduğu bu şekil değişikliğinden anlaşılıyor. Alıcı cihaz bu sinyali tam zamanında ve doğru olarak algılamak zorunda. Sinyali bozacak birçok etken var tabiiki. Verici cihaz veya kablo gibi. Neyseki alıcını hata düzeltme özelliği var. Fakat bu işlem cd kalitesinde bir aktarım için saniyede 1,4milyon kez yapılmalı. Kaybolan bilginin yerini doldurmak için de enterpolasyon denen yöntem var. Bu da tabiri caizse dijital zoom gibi yapay bir düzeltme.


    Yani bu şartlarda dac ın üstüne düşen yükü azaltmak için hataları oluşmadan yok etmek veya en azından en aza indirmek adına düzgün bir kablo kullanmak mantıksız durmuyor.


    Bir yandan şöyle bir gerçek var. Belli bir kaliteye sahip kabloların seste fark yaratmayacağını düşünen kullanıcıların ellerinde osilioskop verileri gibi kanıtları var. Diğer yandan fark yaratacağını söyleyenlerin kendi fikirlerinden başka kanıtı yok.

    Ben de iki arada gidip geliyorum açıkçası. Yaptığım kablo değişimlerinde ilk anda beynim "oo süper oldu hacı " dese de kısa bir süre sonra bu fikrimden cayıyorum.





  • yigitboylu kullanıcısına yanıt

    4k 60hz yayın için gerekli kabloyu aldığımızda sorunsuz şekilde görüntüyü ve sesi iletmeli.

    Eğer sorun varsa zaten standartlara uygun üretilmemiş demektir.

    Öte yandan korozyona dayanıklılık, kablonun esnekliği ve kullanılan plastik malzeme, ambalajlama, reklam ıvır zıvır derken aynı işi yapan iki kablo arasında fiyat farkı oluşması oldukça normal.

    Eğer aynı standartları sağlayan iki kablo arasında müthiş bir fiyat farkı varsa orada durup düşünmek lazım.


    Analogta ise durum biraz daha karmaşıklaşıyor sanki.

    Kaliteli olduğu söylenen pahalı kablolar bir noktadan sonra ipini koparıp astronomik fiyatlara satılıyor.

    Öyleki 'şu kabloyu takınca tizler daha ön planda, baslar daha derin oldu vs vs' diyenler oluyor.

    Uygun kalınlıkta ve uzunlukta, içinde saf bakır bulunan iki ses kablosunun arasında ses farkı yaratacak etkeni fizik ve kimya ile açıklayabilecek insanlara müteşekkir kalırım şahsen.





  • Arkadaşlar power kablosunun değişimi sesi yumuşatabilir mi?
  • power kablosunu ben de merak ediyorum gerçekten fark oluyor mu? EMI filtresi daha çok iş görür gibime geliyor.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: zeybek1982

    Arkadaşlar power kablosunun değişimi sesi yumuşatabilir mi?

    Bir kablo aldığımızda genelde üzerinde AWG yazısı ve yanında bazı rakamlar gözümüze çarpar. AWG kısaltması American Wire Gauge kelimelerinden geliyor (Amerikan Tel Ölçüsü diyebiliriz sanırım). Düşük AWG değeri, güç kablosunun daha az direnç kaybı anlamına geliyor (AWG değeri küçüldükçe kablonun ortasındaki bakırın çapı büyüyor yani kalınlaşıyor). Anormal uzunlukta olmadığı sürece bir güç kablosu güvenli sınırlar içinde yüksek miktarda akımı iletebiliyor. Peki ölçü ve uzunluk konusunda sorunumuz yoksa kablonun istenilen standartları sağlayıp sağlamadığını nasıl bilebiliriz? Eğer varsa burada kablonun UL(Underwriters Laboratories, Inc) veya CSA (Canadian Standarts Association) etiketlendirmeleri işin içine girer. UL daha çok Amerika'da, CSA ise Kanada'da tanınır. Binlerce kablonun özelliklerine ul.com adresinden ulaşabilirsiniz.

    Sonuç olarak istenilen ölçüde, ihtiyaca cevap veren, doğru şekilde tasarlanmış iki farklı kabloyu mantıklı bir fiyat çerçevesinde aldığımızda, bu işin üretimini yapanlar (örneğin Blue Jeans Cable) güç kabloları arasında ses açısından ayırt edilebilir bir etki olmadığını söylüyorlar.

    Okuduğum kadarıyla 2010lu yılların ortalarından itibaren odyofiller artık spekaer kablolarını aşıp, güç kablosudur, fişidir, prizidir derken olayı daha geniş bir alana yaymışlar. Şahsen gidip binlerce liraya güç kablosu alıp anfiye taksam, ister istemez kulağıma daha değişik sesler gelecektir :)




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi erdson -- 9 Şubat 2021; 18:22:28 >




  • Tüm üyelere merhaba,

    Müzik ekipmanlarım için en doğru, kaliteli ancak cüzdanı boşaltmayacak kablonun hangisi olduğunu öğrenmek amacıyla geldiğim başlıktaki tüm yazıları 1. sayfadan başlayarak okuyarak 24. sayfaya diğer bir deyişle yaklaşık 4 yılı geçirdikten, linklerde verilen ürünleri (ki birçoğunun linki artık ya açılmıyor ya da 404 hatası veriyordu) inceledikten sonra daha fazla dayanamayıp günümüze, son sayfaya atladım.


    Kabloların sese etkisinden en az sizler kadar haberdarım. Ancak burada 2 farklı temel görüşün savunulduğu da ortada. Bir tarafta 100 USD ile 1000 USD lık kablonun farkı olduğunu düşünen, yaptıkları denemelerle bu farkı duyarak hissedenler ki bence onlar gerçek audiophile sayılırlar.

    Diğer yanda ise birbirine "çok yakın" teknik özelliklere sahip kablolar arasında logaritmik fiyat artışlarının sese etkisinin lineerden bir tık fazla olduğunu düşünenler.


    Ben ikinci tarafa yakınım. Tekrar ediyorum, AWG, inductance, capacitance, kalınlık, kesit, uzunluk, oksijen seviyesi, bakır oranı vb "TÜM SPEC"leri aynı veya birbirine çok yakın kablolardan fiyatı 1 birim olan ile fiyatı 10, 100 birim olan arasında değil 10 kat, 2 kat bile yani % 100 fark olması bana hiç mantıklı gelmiyor.


    Amacım ne spekülasyon ne de birilerini haklı/haksız çıkartmak değil, sadece kişisel fikrimi paylaştım ve bu fikrim çerçevesinde aşağıdaki bileşenlerden oluşan sistem için her iki gruptaki üyelerin Hoparlör, HDMI, optik, RCA kablolar konusunda (mümkünse alternatifli) değerli önerilerini rica ediyorum.


    Panel: Pioneer PDP-6090 KURO - 1080P

    (HDMI girişi ve Optik çıkışı AVR'ye bağlı)


    Stereo ve AVR: Cambridge Audio Azur 751R -

    5+0 (Sub yok) HDMI 1.4 destekliyor.


    200 watts rms per channel, 6 ohms (two channels driven)

    170 watts rms per channel, 8 ohms (two channels driven)

    120 watts rms per channel, 8 ohms (all 7 channels driven)

    THD: % 0,007 Bu THD değerini çoğu stereo amfi bile zor verirken,

    1700 Wattlık toroidal trafo ile Cambridge Audio Stereo ve AVR'ı bir araya getirmeyi başarmış!


    Front: Jamo Classic 10 (3way/20-180W / 30-20Khz/ 91 dB)

    Şu an standard bağlı ancak Bi-Wire 'a çevireceğim.


    Center: Tannoy Saturn 8C

    Rear: Tannoy Saturn 8


    Kaynaklar:

    1- Digitürk Plus - (TV'ye HDMI, AVR'ye optik ve RCA ile bağlı - Gereğinde ekranı karartıp müzik dinleme amaçlı)


    2- Google ChromeCast 2020 - AVR'ye HDMI ile bağlı.

    Hem Netflix, Amazon Primedan film, dizi vb, hem de TIDAL vb platformlardan müzik amaçlı


    3- Sony BDP 790 Bluray/CD player. AVR'ye HDMI ile bağlı


    Sistemde CD player, Network player ve DAC eksikliğini ileride telafi etmeyi planlıyorum. Bu konuda da üstatların değerli önerilene açığım.


    Yaklaşık mesafeler:

    Sağ < > Sol Jamo arası = 4mt

    Jamo < > oturma grubu arası = 4,5mt

    Oturma grubu < > Tannoy Surround arası = 4mt

    Jamolar < > Tannoy Surround arası = 9,5mt

    Sağ < > Sol Tannoy Surround arası = 3mt

    Toplam alan = 55 m2


    Tekrar soru/cevap olmaması için elimden geldiğince çok detay verdiğim bu uzun yazımı okuyan ve değerli görüşlerini paylaşan tüm üyelere saygılar, teşekkürler.


    Not: Önceki sayfalarda geçti mi görmedim ancak amfi ve hoparlörlerin değerlerini girip kablo önerisinde bulunan bir site veya uygulama varsa bu bilgi de çok makbule geçer.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dasarum -- 18 Nisan 2021; 13:33:13 >




  • dasarum D kullanıcısına yanıt

    www.navykishop.com


    Bütçenize göre ürünler bulabilirsiniz.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • dasarum D kullanıcısına yanıt

    Üstelik şu anda %40 a varan indirimler var.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Uzun süredir kimseden cevap gelmeyince başlığın terk edildiğini düşünmeye başlamıştım.  ### HI-FI SİSTEMLERDE KULLANILAN KABLOLAR VE SESE OLAN ETKİLERİ, KULLANICI YORUMLARI ### 


    Açıkçası sistemi mümkün olduğunca detaylı yazarak, hem RCA, HDMI, hem de hoparlör kabloları için marka, tip, çap, AWG değeri gibi detayları içeren öneriler geleceğini tahmin etmiştim. Özellikle 200 Watt güç için Bi-wire bağlantıda önerilen çap, kablo marka, kodu vs ne olmalı?


    Yine de cevabınız ve link önerisi için teşekkürler.  ### HI-FI SİSTEMLERDE KULLANILAN KABLOLAR VE SESE OLAN ETKİLERİ, KULLANICI YORUMLARI ### 




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dasarum -- 27 Nisan 2021; 0:59:11 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ilkerinanç

    Kardeş sana da aynı şeyi yazayım. Bir kere 10 liralık kablo kalmadı artık da sembolik olarak 10 liralık kabloyu tutupta 500 liralık kablo ile karşılaştırmanın bir anlamı yok. Sırf kablo gibi görünsün diye yapılmış o. 100 liralık kablo senin setupını karşılıyorsa 500 liralık 1000 liralık kabloya gerek yok söylediğim bu baştan beri. Dijitalde böyle. Analog ayrı bir konu çok etken var fark var yok mevzusunda ondan çıkamıyoruz işin içinden. Aynı setuptan sen başka ben başka ses duyuyor olabilirim bu tamamen anatomi ve tıpla alakalı bir konu.

    Analogda da belli bir kalite kablodan sonra farkı hissedemeyeceğimizi düşünüyorum ben.

    Bak arkadaş defalarca yazdı adam 1 milyon ödül koymuş gel ispatla senin olacak diyor. Ve kimse cesaret edememiş. Rezil mi olmak istemiyor kimse, başka birşey mi var işin içinde bilemem.

    Hey maşallah 7250 dolarlık kablo. Ya çok çılgın bu insanlar ya da çok zengin paralarını nereye harcayacaklarını bilmiyorlar. "Açları doyurun" desen duymamazlıktan, tanımamazlıktan gelirler seni. Neyse girmeyelim oraya.

    merhaba en az 4 yıldır kullandığım kablo sıradan kırmızı beyaz renk de olan ama biraz daha kalın kabloydu, evde biraz rutubet oluyor sanırım ve kablonun rengi biraz değişmiş içi bakır olan yeri rutubet olmuş gibi görünüyor bu avr de kısa devreye veya avr çıkışına zarar vermeye sebep olur mu kabloları değiştirmem gerekir mi ? örnek arka sourrandın bir kablosu 8 metre ama kablonun belli yerinde yaklaşık yarım yada bir metrelik bölümünde bu durum var kablonun diğer yerleri normal görünmekte,


     ### HI-FI SİSTEMLERDE KULLANILAN KABLOLAR VE SESE OLAN ETKİLERİ, KULLANICI YORUMLARI ###


     ### HI-FI SİSTEMLERDE KULLANILAN KABLOLAR VE SESE OLAN ETKİLERİ, KULLANICI YORUMLARI ###


     ### HI-FI SİSTEMLERDE KULLANILAN KABLOLAR VE SESE OLAN ETKİLERİ, KULLANICI YORUMLARI ###




  • Geçen ayki uzun ve detaylı mesajımın altında Amfi gücü, hoparlör mesafe vb değeri girip kablo kalınlığı, metraj hesaplayan bir uygulama var mı diye sormuştum. Cevap veren çıkmadı ancak arayan bulur diyerek http://www.bcae1.com/images/swfs/speakerwireselectorassistant.swf buldum.


    Linkteki dosyayı SWF uzantısı açan bir programla (Adobe Flash player artık kullanılamıyor ben bu sayfadaki https://www.pratikelisi.com/flash-swf-dosyalarini-acmak-icin-pratik-yontem-2021// programı kullandım) açıp ilgili alanları doldurarak en uygun AWG değerini görebilirsiniz.


    En üst satıra amfininiz kanal başına Watt değerini

    İkinci satıra tek kanal için gereken kablo uzunluğunu FT olarak (1 ft yaklaşık 30 cm)

    Üçüncü satıra kullanmayı düşündüğünüz kablo AWG değerini

    Son satıra da hoparlör empandası (4-6-8 OHM) yazıp Enter kutusunu tıklayınca Out bölümünde hesaplanan değerleri görebilirsiniz. En alt satırda (Decibel loss) değeri sıfıra ne kadar yakınsa AWG olarak girdiğiniz değer o kadar uygundur. Eğer gerekenin altında bir AWG girerseniz tablonun en alt satırında

    Kablo kalınlığı (AWG değeri) çok küçük" uyarısı çıkacaktır.


    "The wire is too small to meet the 300 circular mils per amp of electrical current standard."


     ### HI-FI SİSTEMLERDE KULLANILAN KABLOLAR VE SESE OLAN ETKİLERİ, KULLANICI YORUMLARI ###


    Bulduğunuz AWG değerinin kalınlık (mm olarak) karşılığını da buradan bulabilirsiniz

    https://www.ontrol.com.tr/node/230




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dasarum -- 19 Mayıs 2021; 14:46:6 >




  • Bende ivox markası ile progold Power cable 3x2.5 Power kablo ile tanışma fırsatım oldu. Tavsiye üzerine aldım bu kabloyu. Kesinlikle fiyat performans ürünleri. Ben bu kabloyu projeksiyona direk enerji çekmek için kullandım. Kesinlikle kontrans,siyah seviyesi ve renklerde iyileşme oldu. Tüm yardımlarından dolayı tufan bey e çok teşekkür ederim.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: saheemr

    Bende ivox markası ile progold Power cable 3x2.5 Power kablo ile tanışma fırsatım oldu. Tavsiye üzerine aldım bu kabloyu. Kesinlikle fiyat performans ürünleri. Ben bu kabloyu projeksiyona direk enerji çekmek için kullandım. Kesinlikle kontrans,siyah seviyesi ve renklerde iyileşme oldu. Tüm yardımlarından dolayı tufan bey e çok teşekkür ederim.

    Bu kablo için uçlarını nerden aldınız hocam ?

  • 
Sayfa: önceki 4546474849
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.