Şimdi Ara

her yere girebilseniz (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
73
Cevap
0
Favori
1.841
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

çakma değil orijinal.

• Yani ilgilendiğim alanla ilgili TUM vs gitme imkanım olursa seve seve giderim zaten, ama daha üstü için doğrudan o üniden referans alabileceğim hocayla çalışacam + uluslararası yarışmalara falan katılacam + hayvan gibi ortalamam olacak da ohooo

Gerçi toefl'a 150dolar vermem gerektiğini öğrenince bile hevesim kaçmıştı ama dediğin gibi aselsan + odtü yl güzel bir yol, ama bilkentin çalışan yl istemediğini yeni öğrendim.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

tum gidersin knk. bizim aile dostunun oğlu bilkent ee bitirip aselsan'a girdi 1 sene çalışıp tum'da master'a başladı. böyle bir şey de yapabilirsin. ama aselsan'da alacağın maaş almanya'da masterdan sonra alacağın maaştan fazladır. gideceksen ya abd'ye da ya isviçre'ye gideceksin.

bilkent öyleymiş, kabul alabilirsem bilkent cs masterı yapabilirim. genelde derece yapan ctiscileri alıyorlar.

• TUM'un numarasını bir ben göremiyorum herhalde. Almanya'da okulların hepsi aynı kafasıyla bakıyorlar diye biliyorum, mezun olup diğer herkesle aynı maaşla çalışırsın. Dünyada da Almanya dışında çoğu kişi tanımaz, Amerika'ya gitmek için falan derslere ve sisteme alışamayıp kaş yaparken göz çıkarma durumu da olabilir...

Giden birkaç kişiyi gordum youtubdan, çok sıradan profiller genelde, iyi okulların başarılı öğrencilerinin tercih ettiği bir yer değil gibi geliyor. Munich'te zaten ev ve kira büyük sorun, bir de geçen sene okul paralıya geçti.

Ranking'ine bakıp milletin ağzının suyu akıyor herhalde, onun dışında neyine hayransınız TUM'un?

Dediğiniz gibi TR'de daha iyi maddi şartlarda yaşamak da mümkün, kaldı ki Almanya'da Afd neredeyse iktidar olacak, çok tercih edilecek bir yer değil sanki artık. Adamlar yarım asır önce yaptıkları bir daha olmazmış, hepsi Hitler'in suçuymuş, artık çok medenilermiş izlenimi verdiler, 1 milyon Suriyeli'yi görünce WW2 günlerine dönüş yaptılar.

Bilmediğim için soruyorum cidden, bu TUM'un TR'de iyi bir okulda master yapmaya göre ne avantajı var?

• ikigai kullanıcısına yanıt

bence de bir numarası yok. kabul alsam da gitmem şahsen. amerikan sistemi ile alman sistemi çok farklı. bizim okullar amerikan sistemini rol model alıyor. giden profiller de çok iyi değil. dandik yerlerden 2.8 -3.0 gpa ile gidenleri gördüm linkedn'da.

araplar yüzünden avrupa'da sağ partiler yükselişte. en çok zararı bizim ülkeye verdiler hala... neyse siyasete girmeyeyim.

bence tum'da master, bilkent veya koç'ta masterdan daha iyi değildir. bilkent'te master yapıp top tier ünilere phd'ye gidenler gördüm de tum'dan ne derece mümkün bilmiyorum.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

kanka kadın 67 yaşında. günümüzün dinamikleri ile karşılaştırmak doğru değil. bir de istisnalar çok doğru olmaz. dreamgames'de çalışanların cvlerine bakıyordum. hemen hemen hepsi boğaziçi, koç, sabancı, bilkent ceng mezunu idi ama aralarında bi tane lise mezunu yazılımcı gördüm.

yine research bazlı işlerde de phd istiyorlar bunu en az 5 faang çalışanı researcher ve applied scientistten teyit ettim.

ee okusaydım %99.99 master yapardım.

genelde o kadın gibilerin phd'si oluyor.

kendi ilgilendiğim alanda bile büyük çözümleri bulan kişiler phdli oluyo. distributed systems master isteyen bi alan değil, ölçekten doğan sorunları çözen kişilerin de akademik geçmişi çok sağlammış falan filan işte. hiçbir güç bana phd yaptıramaz. yettiği yere kadar artık. para kazanma ile eğitim seviyesinde bir korelasyon yok. master, phd ile daha iyi bir teknik amele olunuyor sadece.

• >ama aralarında bi tane lise mezunu yazılımcı gördüm.

Kim? Linkedin şirketten bakmana izin vermiyor profillere.

>research bazlı işlerde de phd istiyorlar bunu en az 5 faang çalışanı researcher ve applied scientistten teyit ettim.

Makes sense. Research bazlı işler "Hardcore EE" değil ama, mostly applied maths.

>genelde o kadın gibilerin phd'si oluyor.

Nope, Lynn Conway de VLSI'ın ana tasarımcılarından biri, 1 yıllık master bitirmiş o da. Bu iki örneği nameleyebiliyorum cuz trans kadın ikisi de :p.

"Hakiki EE" işi yapacakları göz önüne alırsak:

The most common degrees for an Integrated Circuit Design Engineer (IC Design Engineer) are Bachelor's degree (59.31% of jobs require this), Master's degree (29.07%), Doctoral or Professional degree (9.3%).

RF mühendisi istatistikleri ekte:

her yere girebilseniz

Masterı da genelde şirket girdikten sonra karşılıyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hoppel -- 10 Mart 2025; 23:3:34 >

• >para kazanma ile eğitim seviyesinde bir korelasyon yok. master, phd ile daha iyi bir teknik amele olunuyor sadece.

Ha bi de bu da yanlış.

>Kim? Linkedin şirketten bakmana izin vermiyor profillere

linkedin'dan bakmadım, ankaratıp'lının yeni mezun yazılımcı maaşı 200 bin tl diye dreamgames ilanını araştırınca geçen sene bi bakmıştım, sakallı uzun saçlı bi tipti. google'a dreamgames yazılım mühendisi/software engineer diye yazmıştım.

>Research bazlı işler "Hardcore EE" değil ama, mostly applied maths.

TKR, EE'nin applied math olduğunu söylemişti.

chatgpt'ye m1 işlemciyi nasıl bir ekip tasarladı diye promp verdim şunu yazdı

"Apple’ın M1 işlemcisi gibi büyük çaplı bir çip tasarım projesinin Ar-Ge sürecinde birçok kıdemli mühendis ve bilim insanı yer aldı. Genel olarak Apple'ın çip tasarım ekibine Johny Srouji liderlik etti, ancak M1’in Ar-Ge ekibinin doğrudan başındaki isimler hakkında Apple resmi olarak detay paylaşmadı.

Ancak, Apple'ın çip geliştirme sürecine katkıda bulunan mühendislerin eğitim seviyesine bakacak olursak, genellikle şu profillerden geliyorlar:

• Çoğu mühendis en az bir yüksek lisans (MSc) derecesine sahiptir.
    • Önde gelen mimari ve performans mühendislerinin önemli bir kısmı doktora (PhD) sahibidir.
    • Apple’ın işlemci tasarım ekibinde genellikle Stanford, MIT, Berkeley, Caltech, Cambridge gibi üniversitelerden mezun kişiler yer alır.
    • Apple, özellikle çip tasarımında uzmanlaşmış eski Intel, ARM ve AMD mühendislerini de ekibine dahil etti.

Özellikle CPU mikro mimarisi, bellek yönetimi, güç verimliliği ve SoC (System on Chip) tasarımı gibi alanlarda çalışan araştırmacıların büyük kısmı PhD seviyesinde uzmanlık sahibidir. Ancak, Apple’ın mühendislik ekibi sadece akademik başarıya değil, pratik deneyime de büyük önem verir. Yani bazı kıdemli mühendisler PhD sahibi olmadan daApple’da çip tasarımı üzerine çalışabilir."

bir de bu istatistik ne derece doğru çıkarım yapmamızı sağlar bilemiyorum. sofeng kesiminde en fazla maaş alanlar distributed systems üzerine uzmanlığı olanlar, genelde bu alan için master istemiyolar.

faang'da iyi bir pozisyonda çalışan distributed systems uzmanı birine sordum (kendisi de odtü ee + abd masterlı) şunu dedi bana.

"optimize etmeye calistiginiz, güzel bir sirkettte, serbest şekilde arge yapayım ise, o zaman faang, eğer para ise orta ölçekli ama hızlı buyuyen sitketler ya da HFT şirketleri en iyi opsiyon. Türkiye’de de bu tür şirketler var. Oyun şirketleri ve yerel hft yapan şirketler iyi alternatifler. Türkiye’de faang daki gibi arge yapamazsınız ama zaten faang da da saf arge yapan mühendis sayısı çok az. Ben bu büyük şirketlerden birinde, dışardan prestijli gibi görünen bir roldeyim ama yaptigim iş “glorified crud” :). Çok da farkı yok burda yapılan işlerden. Sadece, çok kullanıcisı olduğu için, daha fazla ince eleyip sık dokuyoruz yereldeki şirketlere göre. Bir de ölçekten gelen karmaşıklıklar var ama o karmaşıklıklarla yüz kişiden biri ancak ilgileniyor. "

o yüz kişiden biri dediği de çok güçlü akademik geçmişe sahip, phd falan yapmış oluyor.

bir de faang'da çalışan ctis mezunlarını incelerken senior sofeng'den öteye gidememişler. bir tanesi google'da senior principal staff engineer idi, onun da phd'si vard odtü ceng'ten.

• hoppel kullanıcısına yanıt

no yanlış değil.

şimdi sen doktorayı bitirene kadar 30 yaşına gelcen. ama master + iş yaparsan. 8 sene tecrübeli bir mühendis olacaksın. hangisi daha çok kazanıyor araştır bak.

ceolar üst düzey yöneticiler de genelde lisans mezunu. dümenden mba yapmışlar zamanında şirket karşılıyor diye.

girişimcilik mevzusuna girmiyorum bile o hepsinden daha zor. ctis 165 dersinde hoca dedimişti bunlardan hangisi muhtemelen olmayacaksınız die. ben scientist dedim başkası researcher dedi. hayır girişimci olmayacaksınız muhtemelen onların kafaları farklı çalışıyor. 5 yıldır buradayım girişimci çıkmadı dedi.

C lang'da applied math with high levels of abstraction.

Analitik felsefe de applied math

list goes on.

>chatgpt'ye m1 işlemciyi nasıl bir ekip tasarladı diye promp verdim şunu yazdı

Wowies thats something

AMD dizayn mühendisi ilanına BS/MS/PHD yazmış if that means anything to you.

https://careers.amd.com/careers-home/jobs/55720?lang=en-us

On average PHD'ler daha çok kazanıyor aynı fieldda

>ceolar üst düzey yöneticiler de genelde lisans mezunu. dümenden mba yapmışlar zamanında şirket karşılıyor diye.

Evet çoğu insan lisans mezunu çünkü. on average ceoların masterı olma istatistiği normal bachelor degreesi olanlara göre oranlaman gerek.

ilana yazar da o ekibin başındaki teknik kişiler neci onlara bakmak doğru değil mi?

gs'de oyun oshimen'in üzerine kurulu ama kadro'da berkan kutlu da var şimdi. bazı kadrolar için phd overqualified oluyor demek, görece basit işler için phd'li adam mı alacaklar.

bir de dalga geçiyorsun sürekli insan gibi konuşuyorum ayıp yaptığın.

aynı field olarak bakma işte. AI reseacher pozisyonuna sen lisans mezunu olarak giremeyeceksin. lisans mezunu olarak yapabileceğin işlerle kıyasla.

Bro chatGpt'nin verdiği yanıta güveniyon yapma.

>gs'de oyun oshimen'in üzerine kurulu ama kadro'da berkan kutlu da var şimdi. bazı kadrolar için phd overqualified oluyor demek, görece basit işler için phd'li adam mı alacaklar.

Manyak analoji

>bir de dalga geçiyorsun sürekli insan gibi konuşuyorum ayıp yaptığın.

Hayır

Aynı field olarak değil aynı lisans bölümü olarak.

>lisans mezunu olarak yapabileceğin işlerle kıyasla.

Amacı lisans mezunu olarak yapabileceği bir işi yapmak olan ve para olan bi insan neden PHD yapsın ki zaten.

>On average PHD'ler daha çok kazanıyor aynı fieldda

Bu da çok yanıltıcı bir istatistik. PHD yapanlar genelde daha zeki insanlar oluyor çünkü, 2 tarafa da kendi görüşünü belirtmek için head room açıyor.

lisansta benzer seviyede olan kişileri kıyaslamak doğru olur. bilkent cs 1.si mastersız google almanya'ya girmiş, ee birincisi stanford'a phd'ye gitmiş. benzer lisans profiline sahip kişiler arasında bence uçuk zeka farkı yok. gözlemlediğim kadarı ile EE'cilerde daha fazla bi akademiye eğilim var, cs'te o kadar yok.

sunduğun argüman doktorlar mühendislerden daha zeki demek gibi. e tabii ki daha zeki. biri en kötü 30 binle alıyor diğeri 300 binden bile alıyor. hacettepe tıp mezunu ile odtü ee mezunları arasında ortalamaya vurubca nasıl çok bir fark yoksa yukarıda dediğimde de öyle.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-C3F3FCEFC -- 10 Mart 2025; 23:51:13 >
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.