Şimdi Ara

Her soruya cevap verilir, soru sorulmaz / Soru-Cevap, Beyin Fırtınası Topiği (14. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
697
Cevap
10
Favori
31.419
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1213141516
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orjinalden alıntı: Relusion

    Sn @ felsefika;

    Meditasyon yapacak olan her insanın metafiziksel bir ruh inancına sahip olması gerekmez. Ben sizin inandığınız ruh inancına sahip olmadığım halde dilediğim zaman meditasyon yapabiliyorum. Meditasyon yapabilmenin ilk koşulunu ruh inancına sahip olmak diye belirlerseniz hata yapmış olursunuz.

    Ruh dediğiniz insanın; düşünceleri, kanaatleri, tepkileri, sevgisi, aşkı, hoşgörüsü, konsantrasyonudur. Öldükten sonra insan bedeninden ayrılarak başka diyarlara yolculuk yapan bir ruha inamam ama bahsettiğim kavramların içini dolduran bir ruh tabiki vardır. Bunların hepsi direk veya dolaylı olarak beyin ile ilişkili olduğundan meditasyon sırasında birçoğunu inaktive eder ve yalnızca bir nokta özerinde odaklaşırız. Yani tamamen insanın beynini kullanması ile ilgili bir vakadır.

    Bir insan; Mevlevi, Budist, Müslüman, Hristiyan, Yahudi, Şaman olsun inancı olsun veya olmasın meditasyon yaparak bedenini ve ruhunu ( beynini ve bedenini ) dinlendirebilir.

    Bu konuda yeteri kadar bilgim var ve transendantal meditasyondan, zen meditasyonuna kadar bilgi sahibiyim ama okuduğum hiçbir kaynakta metafizik yapabilmenin ilk koşulunun metafiziksel bir ruha inanmak olduğu yazmıyor. Lütfen bu ayrımı bilelim.


    bunları ben de bılıyorum.
    kıtaplarım da var. okudum da. okadar cok medıtasyon seklı var kı bunların arasında spırıtualıt olanları da var.

    örnek.

    Budizm'de Meditasyon
    Farklı kutsal figürlerin toplandığı bir Tibet Budist MandalaTibet Budizminde Meditasyon: Tibet Budizminin genel pratiklerinde olduğu gibi meditasyon uygulamalarında da Tanrı, Tanrıça gibi kutsal imgeler ve mantra denilen kutsal kelime ve ifadeler kullanılır. Örneğin Tanrıça Arya Tara üzerine yapılan meditasyonda Arya Tara'nın görüntüsü hayal edilir. Mantra tekrarlarıyla birlikte Tara'nın sağ elinin yaptığı mudrada baş ve işaret parmaklarının oluşturduğu daire üzerine yoğunlaşılır ve bu noktadan kutsal bir ışık hüzmesinin çıktığı hayal edilir. Arya Tara'nın tebessüm ettiği ve daha sonra tam bir ışık olup kişinin bedeninin içine çekilip yok olduğu hayal edilir. Tibet Budizminde kişi Guru'su üzerine de meditasyon yapmaktadır. Bu tip bir meditasyon örneklerinden birinde kişinin başının üzerinde farklı renklerde lotüs çiçeği ve üzerinde manevi rehberini vajra pozisyonunda oturur şekilde hayal etmesi istenir. Gurusuna çeşitli yakarılar sunan kişi gurusunun başının tepesinden beyaz bir ışık hüzmesinin çıktığını ve kendi başının tepe noktasından girerek kendisini tüm fiziksel olumsuzluklardan arındırdığını hayal eder. Daha sonra gurunun boğazından çıkan kırmızı ışığın kendisine geldiğini ve sözlerindeki olumsuzluklardan arındırdığını, kalbinden çıkan mavi ışığın kendi kalbine girerek tüm zihinsel engellerden arındırdığını ve en son gurunun bedenin her noktasından çıkan çeşitli renklerdeki ışıkların kendi bedenine girerek bedenini, sözünü, zihnini arındırdığını hayal eder.




  • Taoizmde Meditasyon
    taoistler meditasyonu hem sağlık ve uzun ömür gibi fiziksel hem de Tao ile birleşmek, bütünleşmek gibi ruhsal bir amaçla kullanmışlardır. Ruhsal gelişimin ilk aşamalarında meditasyon zihni arındırmak, duyguları dengelemek, arzuları azaltmak ve iç enerjiyi çevirmek için sonraki aşamalarda uygulayıcının Tao ile birleşmesini sağlamak için kullanılır. Taoist meditasyon uygulaması Çi'nin beden kanallarında dolaştırılmasını içerir. Küçük Döngü meditasyonu veya Işığın Döndürülmesi meditasyonunda nefes ile çi'nin bedenin arka ve ön yüzlerinde döndürülmesi amaçlanır.
  • Yoga'da Meditasyon
    Bangalore'da Hindu Tanrısı Şiva'yı meditasyon halinde gösteren dev heykelMeditasyon düşüncesiz farkındalık konumudur. O konumdayken dikkatinizi geçmişe ya da geleceğe, yani gerçekten uzağa götürecek hiçbir düşünce yoktur. Kişi düşünmediğinde dikkati sadece şu anı deneyimler. Şu an tek gerçektir çünkü orada ne bitmiş olan geçmiş vardır ne de gelecek. Fakat meditasyon uyku ya da trans konumu değildir. Çünkü meditasyon'da kişi kendi yaşadığı deneyimlerin tamamen farkındadır ve o saf farkındalık konumunda kişi içindeki sonsuz huzur, neşe ve sevgi kaynağı olan ruhunu hissetmeye başlar. Meditasyon konumunda kişinin dikkati sürekli yedinci çakranın -- Sahasrara'nın -- yer aldığı başın üstündedir. Yoga burada gerçekleşir. Yani kişinin Kundalinisinin her yanı saran Kosmos'un gücüyle birleşmesi. Bu da başın üstünde serin bir esinti olarak hissedilebilir. Hafiflik ve barış konumunu hissetmeye başladığınızda sadece gözlerinizi kapatın ve düşüncelerinizi seyredin. Düşüncelerinizi kontrol etmeye ya da onları durdurmaya çalışmayın. Kundalininiz yükseldiğinde ve alnınızın hizasındaki altıncı çakradan geçtiğinde düşünceleriniz kendiliğinden duracak ve siz kolayca düşüncesiz farkındalık konumuna, yani meditasyon konumuna gireceksiniz. Fakat bu sadece Kundalininiz uyandıktan, yani aydınlanmanızı aldıktan sonra mümkün olur.

    Meditasyon, yoganın temel taşlarından biridir. Yoga ile ulaşılacak, evrenle birleşip bütünleşme haline meditasyon uygulaması olmadan gelmek mümkün değildir. Bu meditatif hal aslında pek çok dinin pratikleri içinde yerini bulmuş bir uygulamadır. Örneğin, İslam Sufizminde benzer uygulamalara sıklıkla rastlanmaktadır ki, en bilinen örnek “sema” meditatif hal sağlanmadan uygulamada devamlılığın kolay kolay gerçekleşmeyeceği bir çalışmadır. Yogada uygulanan mantraları, yani kutsal sözleri tekrarlayarak gerçekleştirilen meditasyonun sufizmdeki karşılığı “zikir”dir. Uygulamada solunuma ya da sema veya duaya odaklanma gibi farklılıklar olsa da, meditatif hale geçildiğinde karşılaşılan fizyolojik değişimler aynıdır. Bunu yanında her iki meditasyon esnasında da kişilerin neşeli, güçlü duygular, zamansızlık hissi, farkındalıkta artış, zihinsel dinçlik, iyi olma hissi ve genel gevşeme hissettiklerini ifade ettikleri görülmektedir.

    Meditasyon, uygulayıcısı tarafından kendi kendine ve kendi içsel varoluşunda keşfedilecek nihai noktayı hedefler. Bu ise konsantrasyonun (dhrana) ötesinde bir haldir (dhyana) ve konsantrasyonun devamlılığı sonucunda oluşan düşüncesiz kalma ile başlar. Dolayısıyla bu kendine kendine ulaşılması gereken hal için şüphesiz çok çeşitli yöntem ve teknikler gelişmiştir. Bunlardan sık rastlanılanları belli bir objeye konsantre olunarak, solunma konsantre olunarak, belli bir mantranın(kutsal sözün) tekrarı ile, düzenli ses, müzik ya da tınıların dinlenmesi ile vb. şekilde gerçekleştirilen meditasyonlardır.




  • Dinsel sistemlerde meditasyon Budist meditasyon üçlü bir eğitim sistemi içermektedir: Bu üç aşama arınma (sila), konsantrasyon (samadhi) ve idrak etme (punna) olarak adlandırılır. Öğrenci, işe arınmayla başlar; sıkı bir çileci disiplini izler ve ardından, duyumsal algılarının az çok farkında olmasına rağmen, dış uyaranların düşüncesini etkilemesine izin vermeme becerisini öğrenir. Bu beceriyi kazanabilmiş olmaya "zihinsel olgunluk" (sati) denir.
    Taoist meditasyonda solunum kontrolüne daha çok önem verilir ve meditasyon birtakım aşamalara erişebilme ustalığı olarak kabul edilir. En ileri aşama, soluk alıp vermenin söz konusu olmadığı, "cenin solunumu" diye adlandırılan aşamadır. Nabzın durduğu bu noktada meditasyoncu Taoist meditasyonun en aydınlık biçimi ve son hedefi olduğu belirtilen "Büyük Sükunet" haliyle şuuru "aşar".
    Tibet'in spiritüel eğitim yolunda, meditasyon, algılayarak bilgi edinme (okuma, çalışma ve okunanları dinleme), kontamplasyon ve meditasyon biçiminde üç adımlı bir sistemin üçüncü adımıdır. Öğrenci çaba harcayarak bilgi edindikten sonra, öğrendikleri hakkında kontamplasyon yapar ve bunlardan çıkardığı özetleri şuuruna aktarır. Bir başka deyişle, önce çaba harcayarak bilgiyi öğrenme, sonra kontamplasyon yoluyla bilgiyi gözlemleme ve inceleme ve nihayet bunları yüksek şuurda özümleme şeklinde üç aşamalı bir spiritüel öğrenim söz konusudur.
    Zen meditasyonunda amaç, kişinin, ruhsal deneyimlerle, öz varlığına ve yüksek şuuruna erişmesidir. Konsantrasyon objesi, iki temel zen sisteminden birinde, koan denilen, yanıtı aranan, şiir biçimindeki bilmecelerdir.
    Meditasyon uygulamalarına çeşitli biçimler altında, Sufilik ve Musevilik'te de rastlanır.
    Hintli mistik Osho meditasyona çok büyük bir katkı yaparak dinamik meditasyon tekniklerini oluşturmuştur. Modern insanın yaşadığı dinamik ve çok boyutlu hayat ve onun ritmi meditasyonun geleneksel yöntemleriyle günümüz insanı tarafından uygulanmasını zorlaştırmaktadır. Bu nedenle Osho Batının terapi yöntemlerinden esinlenerek ve onları meditasyona entegre ederek meditasyon tekniğine Buda'dan beri en büyük katkıyı yapmıştır.
    "Transandantal Meditasyon" (TM) denilen sistem ise, Hintli Maharishi Mahesh Yogi tarafından geliştirilmiş, kişisel mantra’ların kullanıldığı bir meditasyon sistemi olup, 1960'lı ve 70'li yıllarda Batı’da geniş bir izleyici kitlesi edinmiştir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi felsefika -- 21 Mayıs 2008; 20:14:15 >




  • Tasavvufta Meditasyon
    Mevlevilerin Sema ritüeliTasavvufta meditasyon çeşitli şekillerde gerçekleştirilir. Bazı tarikatlarda meditasyon,mürşit denilen manevi rehberin fiziksel görüntüsü ve ondaki ilahi ışığı imajine etmekle bazı tarikatlarda zikir esnasında zikirde kullanılan kelimelerin ışıklı bir şekilde hayal edilmesiyle, bazı tarikatlarda murakabe adı altında kalp üzerine dikkati yoğunlaştırmakla veya genel olarak ilahi sıfatları, yaradılışı tefekkür etmekle gerçekleştirilir.

    Tasavvuf öğretisine göre zikir, sema, murakabe, rabıta ile yapılan tefekkür pratikleri manevi kılavuzun (mürşit) rehberliği altında ve "seyr-i süluk" denilen sufi ezoterik yoluna inisiye olan salik tarafından gerçekleştirilmelidir. Belirli pratikler için halvet denilen yalnızlığa çekilmek, öncesinde veya pratik esnasında oruçlu olmak vs. gibi şartlar aranabilmekte, pratikler esnasında karşılaşılan durumlar için kılavuza danışılması ve onun önerilerine uygun olarak çalışmanın devam ettirilmesi istenebilmektedir.

    Bkn. Râbıta (tasavvuf) ve Murakabe



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi felsefika -- 21 Mayıs 2008; 20:20:58 >




  • son olarak.


    Meditasyon, Latince meditatio kelimesinden türetilmiş, sözcük anlamıyla birçok Batı dilinde "derin düşünme" anlamına gelmekte olan bir terim olup, mistik anlamıyla, sözlüklerde, "kişinin iç huzuru, sükunet, değişik şuur halleri elde etmesine ve öz varlığına ulaşmasına olanak veren, zihnini denetleme teknikleri ve deneyimlerine verilen ad" olarak tanımlanır. Meditasyon tekniklerine, ait oldukları, Budizm (Hindistan), Taoizm (Çin), Bön (Tibet) ve Zen (Japonya) gibi inanç sistemlerine göre ve izledikleri yöntemlere göre değişik adlar verilmiştir. Ayrıca günümüzde mevcut farklı inanç sistemleri, mezhepler ve ekoller meditasyonu farklı olarak yorumlamakta ve farklı şekillerde uygulamaktadırlar. Bu bakımdan standart ya da tekbiçimli bir meditasyondan söz etmek olanaksızdır.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi felsefika -- 26 Mayıs 2008; 12:26:23 >




  • quote:

    Orjinalden alıntı: Relusion

    Sn @ felsefika;

    Ruh dediğiniz insanın; düşünceleri, kanaatleri, tepkileri, sevgisi, aşkı, hoşgörüsü, konsantrasyonudur. Öldükten sonra insan bedeninden ayrılarak başka diyarlara yolculuk yapan bir ruha inamam ama bahsettiğim kavramların içini dolduran bir ruh tabiki vardır. Bunların hepsi direk veya dolaylı olarak beyin ile ilişkili olduğundan meditasyon sırasında birçoğunu inaktive eder ve yalnızca bir nokta özerinde odaklaşırız. Yani tamamen insanın beynini kullanması ile ilgili bir vakadır.


    bak kendın de soylemısıın inaktivite eder demissin
    insanin beynini kullanmadiginda bir eylembulunabilmesi soz konusu mu
    degil tabii ki.




  • @ felsefika

    Siz genel olarak meditasyonun ''metafiziksel bir ruha'' inanmadan yapılamayacağını mı iddia ediyorsunuz?
  • Meditasyon... Budistlerin ibadet biçimi.

    ''Modern'' yaşamda insan bunu bir tür 'spor' niteliğinde uygulamakta...

    Bir an için empati yapıp düşündümde, birisinin benim kutsalım olan ve ibadet biçimim olan namazı bir tür 'spor' olarak algılayıp uyguladığını görüyorum.
    Büyük bir saygısızlık ve alaya alma...

    Allah muhafaza, bir gün olurda namazıda 'spor' niyetine uygulayanlar olursa...

    Budist kardeşlerime büyük sabır diliyorum...
  • quote:

    Orjinalden alıntı: Relusion


    @ felsefika

    Siz genel olarak meditasyonun ''metafiziksel bir ruha'' inanmadan yapılamayacağını mı iddia ediyorsunuz?


    etmiyorum.
    bunu soyledim de.

    günümüzde mevcut farklı inanç sistemleri, mezhepler ve ekoller meditasyonu farklı olarak yorumlamakta ve farklı şekillerde uygulamaktadırlar. Bu bakımdan standart ya da tekbiçimli bir meditasyondan söz etmek olanaksızdır.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: El-Cezeri

    Meditasyon... Budistlerin ibadet biçimi.

    ''Modern'' yaşamda insan bunu bir tür 'spor' niteliğinde uygulamakta...

    Bir an için empati yapıp düşündümde, birisinin benim kutsalım olan ve ibadet biçimim olan namazı bir tür 'spor' olarak algılayıp uyguladığını görüyorum.
    Büyük bir saygısızlık ve alaya alma...

    Allah muhafaza, bir gün olurda namazıda 'spor' niyetine uygulayanlar olursa...

    Budist kardeşlerime büyük sabır diliyorum...


    Tasavvufta Meditasyon
    Mevlevilerin Sema ritüeliTasavvufta meditasyon çeşitli şekillerde gerçekleştirilir. Bazı tarikatlarda meditasyon,mürşit denilen manevi rehberin fiziksel görüntüsü ve ondaki ilahi ışığı imajine etmekle bazı tarikatlarda zikir esnasında zikirde kullanılan kelimelerin ışıklı bir şekilde hayal edilmesiyle, bazı tarikatlarda murakabe adı altında kalp üzerine dikkati yoğunlaştırmakla veya genel olarak ilahi sıfatları, yaradılışı tefekkür etmekle gerçekleştirilir.

    Tasavvuf öğretisine göre zikir, sema, murakabe, rabıta ile yapılan tefekkür pratikleri manevi kılavuzun (mürşit) rehberliği altında ve "seyr-i süluk" denilen sufi ezoterik yoluna inisiye olan salik tarafından gerçekleştirilmelidir. Belirli pratikler için halvet denilen yalnızlığa çekilmek, öncesinde veya pratik esnasında oruçlu olmak vs. gibi şartlar aranabilmekte, pratikler esnasında karşılaşılan durumlar için kılavuza danışılması ve onun önerilerine uygun olarak çalışmanın devam ettirilmesi istenebilmektedir.

    Bkn. Râbıta (tasavvuf) ve Murakabe


    mesela ben meditasyon yaparken omm demiyorum da hay diyorum hu diyorum. inancli bir insan oldugum icin om un bir kayip oldugunu dusunuyorum nedense onu diyecegime hu derim de allahin ismini zikretmis olurum diyorum. buna bizim dinimizde tasavvuf da rabita deniliyor.




  • quote:

    Orjinalden alıntı: El-Cezeri

    Meditasyon... Budistlerin ibadet biçimi.

    ''Modern'' yaşamda insan bunu bir tür 'spor' niteliğinde uygulamakta...

    Bir an için empati yapıp düşündümde, birisinin benim kutsalım olan ve ibadet biçimim olan namazı bir tür 'spor' olarak algılayıp uyguladığını görüyorum.
    Büyük bir saygısızlık ve alaya alma...

    Allah muhafaza, bir gün olurda namazıda 'spor' niyetine uygulayanlar olursa...

    Budist kardeşlerime büyük sabır diliyorum...



    @El-Cezeri bence ustteki alintilarimi bir oku. genelde spor olarak yapiliyor denilemez.
    aydinlanmak iicn yapanlar da var.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: felsefika

    quote:

    Orjinalden alıntı: Relusion


    @ .. duygusuz..

    Meditasyon bir bilim dalı olan psikolojinin kapsamındadır. Meditasyon yapmak ''spiritüel'' bir güç veya olağanüstü bir çaba gerektirmez.


    meditasyon tamamıyla spritualisttir. medsitasyon yontemlerinin hepsi ayni degil ama cogu benzerdir.





    ben meditasyon yaparken ezoterik bir anlayisla meditasyon yaptigim icin bir an spiritualist olmayan insanlarin meditasyonu tam anlamiyla yapamayacaklari kaygisina kapildim bunu yazarken. ama sonra dusundum ve meditasyonu ruha inanmayan insanlarin da zihinlerini dinlendirmek icin spor amacli yapabilecekleri aklima geldi.

    denildigi gibi tekrar yineliyorum günümüzde mevcut farklı inanç sistemleri, mezhepler ve ekoller meditasyonu farklı olarak yorumlamakta ve farklı şekillerde uygulamaktadırlar. Bu bakımdan standart ya da tekbiçimli bir meditasyondan söz etmek olanaksızdır.




  • @ felsefika

    Meditasyon en kısa tabiri ile; uygulayan bireye fiziksel ve zihinsel bakımdan bir dinginlik sağlayan rahatlama yöntemidir. Meditasyon yöntemi yüzyıllardır var ve hiçbir dine veya topluma mal edilmez. En basit olarak @ kaotikanın belirttiği şekilde yapılır ve ben de sıkça yapabiliyorum.

    Anlaşılması ve uygulaması bu kadar basit olan, en bilindik meditasyon yönteminden bahsediyorum. Konunun içinde farklı alıntılar yapmanın ve Müslüman dininin ibadeti olan namaza kadar girmenin anlamı yok sanırım.

    @ El- Cezeri

    Meditasyon adı verilen yöntem birçok insan tarafından uygulanabilir. Bazı toplumların ibadet şekli olması bizim o yöntemi keşfedememiz veya kullanamayacağımız anlamına gelmez. Aslında namaz da bir ibadet olmasının yanısıra bir nevi meditasyondur. İbadet eden insanlarda yaratıcıya karşı olan borcunu ödemenin ve günahlardan arındığına olan hissiyatı bir rahatlama hissi verir. İşte meditasyondan kasıt budur. Kesinlikle bir başka dine saygısızlık amacı taşımaz. Ben de meditasyonu anlatırken bir uzak doğu dinlerine has meditasyondan değil, bedeni ve zihni dinlendirmek için yapılan meditasyondan bahsetmiştim.




  • İdam cezalarında kendinizi engel olabileceğiniz bağıra bağıra gelen bir vahşete müdahale edemediğiniz için suçlu hissettiğiniz oluyor mu?

    İnsan hakları kuruluşları ,gönüllü toplum örgütleri..vs hepsi insan için sözde ağlayıp sızlarken , geçmişteki vahşetlere lanet yağdırırken günümüzde halen devam eden insan ölümlerine göz göre göre neden müdahale etmiyor?

    Neden o çok sayın barış örgütleri geçmişe lanet okurken , dün öldürülenler, bugün öldürülenler hatta yarında öldürülmeye devam edeceklerini bildikleri insanlar için kılını kımıldatmıyor. ?

    Suriye - filistin örneği çok açık değil mi?
  • quote:

    Orjinalden alıntı: Relusion
    @ felsefika

    Meditasyon en kısa tabiri ile; uygulayan bireye fiziksel ve zihinsel bakımdan bir dinginlik sağlayan rahatlama yöntemidir. Meditasyon yöntemi yüzyıllardır var ve hiçbir dine veya topluma mal edilmez. En basit olarak @ kaotikanın belirttiği şekilde yapılır ve ben de sıkça yapabiliyorum.


    bunu bın kere yazdım bır kere daha yazayım.

    denildigi gibi tekrar yineliyorum günümüzde mevcut farklı inanç sistemleri, mezhepler ve ekoller meditasyonu farklı olarak yorumlamakta ve farklı şekillerde uygulamaktadırlar. Bu bakımdan standart ya da tekbiçimli bir meditasyondan söz etmek olanaksızdır.

    quote:



    Anlaşılması ve uygulaması bu kadar basit olan, en bilindik meditasyon yönteminden bahsediyorum. Konunun içinde farklı alıntılar yapmanın ve Müslüman dininin ibadeti olan namaza kadar girmenin anlamı yok sanırım.




    bu konuda namazla alaka kuran ben degılım.

    canım sen yazılanları okuyor musun bu ara. sankı okumadan yazıyormussun gıbı bır dusunceye kapıldım sımdı ben.
    ustte yazılanları bır oku sen. ondanb sonra yaz olur mu canım benım.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi felsefika -- 22 Mayıs 2008; 22:31:40 >




  • Sn @ felsefika

    quote:

    denildigi gibi tekrar yineliyorum günümüzde mevcut farklı inanç sistemleri, mezhepler ve ekoller meditasyonu farklı olarak yorumlamakta ve farklı şekillerde uygulamaktadırlar. Bu bakımdan standart ya da tekbiçimli bir meditasyondan söz etmek olanaksızdır.


    @ duygusuz' un sorduğu soruda bir kişinin kalp atışlarını yavaşlatması, rahatlaması türünden yargılar vardı. Ben bu durumun klasik bir meditasyon olduğunu ve olağanüstü bir güç gerektirmediğini vurguladım.

    Anlatılanlar çok açık olmasına rağmen alıntı yapıp meditasyon tamamen spirütieldir diyen sizsiniz. Bu yargıdan sonra çeşitli meditasyon teknikleri hakkında alıntılar yapmışsınız. O yazıları okumadım çünkü birçok meditasyon tekniği hakkında bilgim var.

    Madem benimle aynı görüşe sahipsiniz, neden konuyu bu denli uzatıp neden alıntılar yaptınız? @ Duygusuza' a verdiğim cevaptan sonra neden ilk alıntı yaptınız? Bahsettiğimin meditasyonun, Zen veya Transendantal meditasyon olmadığını açık açık yazdım.

    Namazla alaka kuran arkadaşlar olmuş. Ben de onlara hitaben görüşlerimi arzetmiştim.

    Bu konu burada kapansın bilindik meditasyonu budistlerin inançları ile karıştırmak yanlış oluyor.




  • asil spiritualist olan birseye spiritualist degil diyen sizsiniz.
    meditasyonda asil amac aydinlamadir. meditasyon aydinlanmanin yolalrindan biridir.
    he sen derin nefes almis vermissin o da bir meditasyondur buna da birsey demiyorum. ama asil amac dedigim gibi aydinlanmaktir. budha meditasyonu sirf zihnini dinlendirmek icin mi yapti yoksa aydinlanmak icin mi yapti soruyorum sana. zihnini dinginlestirerek aydinlanmaya ulasabilmek icin yapti.

    canım sen spiritualizmin ne demek oldugunu biliyor musun?
    yazilanlari bnir zahmet edip de oku yahu. hem bilgi edinmis olursun kotu mu.
    spritualist olabilmek guc isteyen birsey degil. sadece bir inanis sistemidir. bunun icin guc gerekmez. yani her hangi birisi de spirutualit olabilir.


    Konu hakkında yeterince bilgili olmayanlar spiritüalist sözcüğünün kullanıldığı her akım, ekol ve grubun reenkarnasyonu kabul ettiğini sanmaktadırlar. Oysa bu, ruhun varlığını kabul edenlerce kullanılan çok genel bir terimdir. Örneğin A.B.D.’nde adında spiritüalist sözcüğü bulunan, sayıları yüzü aşkın Hıristiyan kurum, kuruluş, örgüt ve tarikat bulunmakta olup, reenkarnasyon ilkesini kabul etmezler.

    Kimileri ise ruhçuluğu maddeciliğin karşıtı olarak ele alır. Bu, felsefi alanda bazı spiritüalist akımlar için geçerli olmakla birlikte, tüm spiritüalist görüşler için geçerli değildir. Örneğin neo-spiritüalizm, ruh ve maddenin ayrılığını değil, birliğini savunur ve materyalist görüşten tümüyle kopuk ruhçuluğu eleştirir.

    neden illa dedigim dedik diyorsunuz ki. anlamadigim bu benim, neden kabullenmek zor geliyor bizim milletimize. ben mesela yanlisim oldugunda evet benim hatamdi yanlis biliyormusum diyebiliyorum sizler neden bunu yapmak da zorlaniyorsunuz. itibariniz mi sarsiliyor ne oluyor yani.
    yanlis biliyordum demek cok mu zor.

    meditasyon spiritualisttir arkadasim benim. zaten budha ne icin meditasyon yapiyordu aydinlanmak icin. ama bunun yaninda sadece zihni dinlendirmek icin yapilan meditasyonlar da var bu durum meditasyonun spiritualist olmadigi anlamina gelmez.
    bin tane meditasyon sekli var nefes al ver sana isimlerini saysam saymakla bitmez.

    neyse evet gercekten bu konu kapansin. ben anlatiyorum dinleyen yok.
    meditasyonun ne oldugunu ogren yararlan diye buraya yazilar koydum. birini bile okumadin hala dedigim dedik diyorsun.
    ne diyeyim artik ben. konu kapansin lutfen artik bu konu hakkinda birsey okumak istemiyorum.

    ayrica seninle ayni goruse sahip degilim.

    mesela bak bu kitaplar spiritualisttir.
    Atlıkarıncada Bir Tur Daha – Tiziano Terzani
    The Secret – Rhonda Bryne
    Martı - Richard Bach
    Işığın Savaşçısının El Kitabı - Paulo Coelho
    Tanrı ile Sohbet Serisi, Neale Donald Walsch
    Dokuz Kehanet ve Onuncu Kehanet
    M. S. 2150 – Thea Alexander
    Siddhartha – Herman Hesse
    Dingin Savaşçı - Dan Millman

    bu kitaplari tavsiye ediyorum. guzel kitaplar.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi felsefika -- 23 Mayıs 2008; 15:42:40 >




  • @ felsefika

    Yazılarımın hiçbirinde ''spiritüalizm'' diye bir kavram ve bu kavramın işaret ettiği inanç figürleri hakkında görüş belirtmedim. Zira bu konu çok daha derin ve uzun uzun tartışılması gereken bir konudur.

    Meditasyon için olağanüstü bir güç gerekmez diyorum bana meditasyonun tarihini alıntı yapıyorsunuz. Benim bahsettiğim budistin meditasyonu değil, meditasyon kavramı deyince aklınıza neden inançlar geliyor?Konumuz meditasyon türleri olmamasına rağmen çeşitli yöntemlerini akademik bir ders anlatıyormuşçasına alıntılarla anlatmaya çalışıyorsunuz.

    Sizin görüşünüz benim söylediklerimin aksini iddia etmiyorsa neden konuyu uzatıyorsunuz? Üstelik beni özür dileme nezaketine davet etmişsiniz. İnsanları tanımadan nasıl bu kadar kesin yargılar ile konuşuyorsunuz?Ben gerektiği zaman özür dileyen bir insanım ve defalarca forum da dahil olmak üzere özür dilemişimdir.

    Ama bu konuda dediğimin sonuna kadar arkasındayım. Eğer meditasyon için metafiziksel bir ruh inancının olmasının gerekmediği konusundaki görüşüme katılmıyorsanız size bunu izah edebilir ve uygulamalı olarak gösterebilirim.

    Yazdıklarınızla kendinizi çürüttüğünüzün farkındasınızdır umarım. Bir yorumunuzda meditasyonun farklı kültürler tarafından farklı yorumlandığına dikkat çekiyorsunuz bir yorumunuzda da meditasyon kesinlikle spiritüeldir diyorsunuz. Farklı kültürlerde farklı anlayışların olduğunu kabul eden birisi nasıl oluyor da benim kültürümdeki meditasyonu kabullenemiyor.

    Alıntılar yapmadan benim meditasyon düşüncemde katılmadığınız, akla aykırı olarak nitelendirdiğiniz noktalar varsa anlaşılır bir şekilde belirtiniz. Beraber irdeleyelim bakalım, ben nerede yanlış düşünüyorum.




  • tabii alinti yaparin. arkadas meditasyonun ne demek oldugunu ogreniyor madem tam anlamiyla ogrensin.
    ben meditasyon ne ise onu anlatiyorum elimden geldigi kadar da eksik bilgi vermemeye calisiyorum.
  • 
Sayfa: önceki 1213141516
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.