Şimdi Ara

HDD Bad Sektörlü MBR Tamiri (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
42
Cevap
1
Favori
4.786
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Sarıaslan kullanıcısına yanıt
    Bilemiyorum 2009'dan bu yana bir değişiklik olmuş mudur. Yanılmıyorsam 2011 ve 2013 yıllarına ait iki farklı versiyon indirmiştim ancak hangisi ile bot disk yaptığımı anımsamıyorum. Tabi 120 GB Samsung disk ölü. Disk hiç bir şekilde açılmıyordu (başka bilgisayara da yedek olarak bağlamıştım ancak okunmaya başlayınca mavi ekranla birlikte kapanıyordu), onarması dediğiniz gibi çok uzun sürdü ama sonunda verilerimi kurtardım. Disk şu anda yedek olarak çalışabiliyor ancak işlemden 1 ay sonra yeni bad sektör var mıdır diye kontrol ettiğimde bir kaç GB lık alanın daha pelte çıktığını gördüğüm için kullanmayı bıraktım, zaten 1 hafta daha tarama yapmak anlamsız ve saçma olurdu. Selametle.
  • ALPOLİC_FR kullanıcısına yanıt
    Muhterem arkadaşım, bazı yanlış söylemleri düzeltmek gerek diye düşündüğüm için tekrar belirteyim istedim.

    1. Hdregenerator fiziksel hasarlı (bizim anladığımız ve bildiğimiz bad sektörlü) kısmın içindeki veriyi sağlıklı bir kısma taşır.

    2. Bu saptadığı fiziksel hasarlı kısmı bozuk kesim olarak işaretler, sonrasında kullanılmasını engellemek içinde kullanıma kapatır. Gerekli bilgi disk tablosuna kaydedilir.

    3. Hdregenerator hiç bir şekilde onarım, tamirat, yenileme gibi işlemler yapmaz. Ne yaptığını yukarıda anlattım, bunlar haricinde başkaca hiç bir faaliyeti yoktur.

    4. Bad sektörlerin oluşması için illa ki düşme, darbe alma gibi fiziksel durumlara ihtiyaç duyulmaz. Bad sektörün oluşması için pek çok yol vardır. Biz bu yollar sonucunda oluşan durum için fiziksel hasar tabirini kullanıyoruz ama buradan illa ki futbol topu gibi kullanıldığı için fiziksel hasar oluştu anlamı çıkarılmamalı.

    5. Bad sektör çoğu zaman yayılan bir durumdur. Yani büyür, genişler. Nadiren de olsa sabit veya çok yavaş ilerleyen durumları da vardır, ama bu bir güvence olmaz. Fiziksel hasar alan kısımın durumuna göre daha önce buraya yazılmış veri kurtarılabilir. Fiziksel hasar oluştuktan sonra çok beklenir ise hasar da ilerleme eğiliminde ise gün gelecek ve bu kısım hiç bir şekilde okunamayacaktır. İş bu raddeye gelmiş ise bu kısımda ki veri hiç bir şekilde okunamaz - kurtarılamaz. İşte bu nedenle belirli aralıklar ile bu fiziksel hasarlı kısımları taramak, varsa verileri taşımak, kullanıma kapatmak ileride meydana gelebilecek veri kayıplarının önüne geçebilmek için ev kullanıcının yapması uygun olacaktır.

    6. Bad sektörlü alanları kullanıma kapatmak her zaman olmamak ile birlikte çoğu zaman bad sektör yayılım hızını düşürmeye yardımcı olur. Bunun yanın da 1 birimlik bad sektörü kapatmak için harcanan zaman 10 birimlik bir bad sektörü kapatmaktan daha az olacaktır. Yani su testisi su yolunda kırılmadan önleminizi alırsanız yarın pişmanlık duymazsınız. Bunun yanında hafif hasarlı kısımdan veriyi kurtarma, kapatma zamanı ile ağır hasarlı kısımdan veriyi kurtarma ve kapatma zamanı bir olmaz.

    7. Low level format sizi bad sektörlerden kurtarmaz, bad sektörleri kullanıma kapatmaz. Bad sektörleri ancak ve ancak bu işlemi yapması için tasarlanmış olan hdregenerator, norton disk doktor gibi programlar kullanıma kapatır. Ne var ki günümüzde disk boyutlarının büyümesi nedeni ile norton disk doktoru devre dışı kalmıştır, hdregenerator ise kullanılan en popüler program olduğu için sıkça adı telaffuz edilir. Hdregenerator benzeri pek çok program olmasına karşın bunların kullanım ve erişim zorluğu ile performansları düşün olduğu için pek bilinmez ve kullanılmazlar.

    8. Hdregenerator taraması sonrasın da diskteki donmalar, takılmalar minimum düzeye inecektir ancak hiç bir zaman sonlanmaz, ortadan kalkmazlar. diskiniz eninde sonunda bad sektörlere yenik düşecek ve kullanılamaz duruma gelecektir. Hdregenerator bu süreci yavaşlatır, verilerde meydana gelebilecek kayıpları minimuma indirir, takılma, donma gibi şikayetleri azaltmaya yardımcı olur ama bir mucize sunmaz.

    Diskteki bad sektörlü alanların durumuna göre farklı bir disk bölümü planlaması yapılarak donmaların, takılmaların sizi azami derecede rahatsız etmesi için bir çalışma yapılabilir. Bunun için disk tablosunu görmek gerekir. Şanslıysanız bu bölme işlemi sizi rahata erdirir ve diski uzun süreler daha kullanmanıza olanak tanır.

    9. Low level format diskin markası, modeli ve fiziksel durumuna göre farklılık gösterir. Sağlıklı 2 TB bir disk için ortalama 5-8 saat sürmesi beklenir. Bad sektör gibi fiziksel hasarlar mevcutsa bu süre günler haftalar mertebesine bile çıkabilir. Ama zaten sizinde anlayabileceğiniz gibi 10 -15 saati geçen bir süreden sonra formatın başarılı olması pek beklenmez.

    10. Hdregenerator taraması kullanıcı tarafından planlanabilir. Yani misal, diskin ilk 10 GB bölümünü taratıp, bilgisayarı kapatıp herhangi bir zamanda taramayı 10 GB dan sonraki kısımdan başlatabilirsiniz. Bilgisayar tamamı ile kullanım dışı kaldığı için ben bilgisayarı açtım, elektrik kesintisi nedeni ile bir kaç defa yeniden başlatmak zorunda kaldığım için parça parça oldu.

    Geçmiş olsun, kolay gelsin.

    NOT: LLF'nin bad sektörleri kapatmadığını belirtmiştim. Manyetik hasarları giderdiği kesin olarak bilinmekle birlikte fiziksel hasarları kapatmadığı belirtilmiştir. Ancak bu noktada tüm bilgiye vakıf olmadığım için bu düşüncemin %100 doğru olup olmadığının ayrıca araştırılması gerektiğini belirtmek isterim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dopac34 -- 26 Temmuz 2015; 16:56:40 >




  • dopac34 kullanıcısına yanıt
    Hocam verdiğin bilgile için teşekkür ederim.Harddisc'i taratmadan önce son birşey sormak istiyorum.HD tune ile tarama sonucu 13 adet birimde bad sector çıktı,bunların toplama 10gb ediyor,bunun 3 adedi başlangıç taramasının sağlam olan ilk ikinci biriminden sonra olmuş.Burada windows dosyaları varmıdır,hdd regenerator buradaki dosyaları sağlıklı alana taşırsa windows da bir arıza çıkabilir mi.Açılmama sorunu olur mu.Yapabilirsem ekran görüntüsü de ekliyorum.
     HDD Bad Sektörlü MBR Tamiri




  • ALPOLİC_FR kullanıcısına yanıt
    Öcelikle sistem dosyalarının ve windows dosyalarının nerelerde olduğunu bilmek imkansızdır. Windows kurulum itibari ile belirli bir sürücüye yüklendiği için kabaca yeri saptanabilir ama hangi bloklarda windows dosyaları olur derseniz bunu bilmenin imkanı olmaz. Sistem dosyaları ise kalıcı ve geçici olmak üzere ikiye ayrılıyorlar. Kalıcı olanları taşınamıyor yerleri sabit ancak nerede olduklarını bilmenin imkanı yok, bununla birlikte windows dosyaları gibi değiller yani hangi sürücüde oldukları dahi bilinemez. Birde geçici sistem dosyaları mevcut, bunlar da kalıcı sistem dosyalarının aynısı tek farkları boyutları ve her bilgisayar kapanışında silinip, bilgisayarın yeniden açılması ile diskte herhangi bir yere kaydedilmeleri.

    Diskin Mbr kaydı disk hakkında ki tüm bilgiyi içeriyor, yanılmıyorsam boyutu 446 byte kadar minnacık bir şey. Bu bölüm 0 kafa,0 disk ve 1 plakada bulunuyor. Bunun yerini bilmemize rağmen ilk blokta kırmızı (yani bad sektör) olsa dahi bunun mbr üzerinde olup olmadığını renge bakarak bilmemizin imkanı yok. Sadece detaylı hdtune bilgisinde hangi bölüme tekabül eden kısmın bad sektörlü olduğunu bilebiliyoruz. Yani ne demek bu derseniz: örneğin ilk blokta bad sektör çıktı (kırmızı renk) biz bu bölümde bad sektörün başlangıç noktasını bilebiliyoruz, diyelim ki başlangıç noktası 129 MB yazıyor. O zaman bad sektör 129 MB dan itibaren başlıyor demektir ancak ne kadar olduğunu bilmiyoruz. 1 Blok 763 MB dan oluyor ve bunun 126 MB itibaren bir bad sektör var. 1 Bloğun 763 MB lık kısmının tamamı da bad sektörlü olabilir, sadece 129 MB dan başlayarak 512 KB lık bir bölümü bad sektörlü olabilir. Peki bunu anlayamazmıyız derseniz pek tabiki çeşitli programlar vardır ama ben isimlerini bilmiyorum. Bildiğim tek program Hdregenerator ve onunda rapor kısmında hangi sektörlerin arızalı olduğunu görmeniz mümkün ancak bir kaç bytlık bad sektör olabileceği gibi GB mertebesine çıkmış bir bad sektörlede karşılaşabilirsiniz. Bu durumda tek tek her sektöre bakmak saatler hatta günlerinizi alabilir. Sadece Mbr kaydının olduğu kesimde bir hasar var mı diye bakmak yeterli olacaktır.

    Hdregenerator sonrası her şey olabilir. Hdregenerator ile pek çok disk onarımı yapmama rağmen genelde çökme olayına daha sık rastlanıyor (oran %20 çökmez dersek sanıyorum çok da yanlış olmaz) ancak kurtarma konsolu ile bu güne kadar düzeltemediğim hiç bir hdregenerator vakası ile karşılaşmadım. Kolay gelsin.

    NOT: Doğal itibari ile windows, sistem dosyaları toplamda da windows kurulumuna aittirler. Burada windows ile kaset edilen kullanım, bildiğimiz klasik windows klasörü ve bağlantılı klasörlerinin ayrımını ifade için kullanılmıştır. Yoksa işletim sistemi windows olan bir bilgisayarda ki sistem dosyaları da doğal itibari ile windows işletim sistemi dosyaları olacaktır.

    NOT 2: Sistem dosyalarının hangi sürücüde olduğu bilinemez derken HDtune kast edilmiştir. Yoksa defrag veya başkaca disk programları ile sistem dosyalarının kabaca hangi sürücüde ve nerede oldukları bilinebilir.

    EDIT: Aslında mbr'nin nereden başladığı bilindiği için mbr'nin bozuk kesime tekabül edip etmediğini bilmek de mümkün olacaktır diye düşünüyorum ancak daha önce bu tür bir saptamam olmadığı için teorideki bilgi pratikte ne kadar işe yarar kestiremiyorum.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dopac34 -- 5 Ağustos 2015; 1:59:38 >




  • dopac34 kullanıcısına yanıt
    Peki hocam,şöyle yapsam nasıl olur sizce.Diskteki bütün verilerimi yedeklesem başka harddiske,ondan sonra onarma işlemini yapsam,çökme olasılığına karşı nasıl olur.Yada verileri boşuna taşımaya gerek yok mu dersiniz,kurtarmanın yolu var mı diyorsunuz,işi garantiye alma açısından.Bir de kurtarma konsolunu bilmiyorum ilk defa sizden duydum bu nedir nasıl kullanılır,regenetor'ün içinde'midir,bilgi verebilirmisiniz.Yada bana şunu şunu yap diyebilirmisiniz,teşekkürler.
  • ALPOLİC_FR kullanıcısına yanıt
    Bu bilgisayar ile uğraşanların mihenk taşıdır, herkes bir gün bunu acı bir yol ile öğrenir, siz acı yolla değilde acı yolla öğrenmiş birinden acısız olarak öğrenin daha iyi olur. "Bilgisayarda her ne iş yapıyorsan her zaman yedeklemeni yapacaksın". Yedekledikten sonra işlemi yapmalısınız tabi ki. Kurtarma derken de sistem çökmesine karşı kurtarmadan söz ettim, bunun haricinden bir kurtarma ile ilişkilendirmedim. Sistem çökmesine karşıda kurtarma konsolunu windows kurulum cd si vasıtası ile kullanabilirsiniz. Her zaman, her türlü soruna %100 çözüm getirmez ancak pek çok zaman işe yarar getirisi vardır. İşletim sisteminize göre hangi windows kurulum cd si ile kurtarma konsolunu nasıl açıp, nasıl çalıştıracağınıza dair soruyu googleye yazarsanız pek çok dökümana erişmeniz mümkündür. Oldukça basit ama etkili bir yoldur, uygulamada sıkıntı çıkmaz.
  • dopac34 kullanıcısına yanıt
    Hocam tekrar selamlar.Dosyaları yedeklemeye başladım,yalnız akşamları yapabildiğim için biraz vakit alacak.Fakat işleme henüz başlamamışken aklıma birşey geldi,onu da sormak istedim.
    Şimdi dediniz ya hddregenerator'ı bir disk yada usb'den boot ile başlat diye.Şimdi şunu merak ediyorum nasıl olacak diye.Ben usb'den başlatmak istiyorum fakat program setup halinde,ben bunu sadece usb'nin içine mi atıcam ve başlatıcam,yoksa usb içine kurulumu yapıp öyle mi başlatıcam,bu konuda bilgim yok.Ayrıca hddregenerator ilaçlı bilmenizi isterim.Bildiğim kadarıyla tam sürüm olması gerekiyormuş.Usb'ye kurmadan setup dosyasını sadece içine atarak olacaksa,bios ortamında ilaç yapamayız diye düşünüyorum.Bir yardımcı olurmusun.Teşekkürler.
  • ALPOLİC_FR kullanıcısına yanıt
    İlacın ne olduğunu bilemiyorum, galiba ben çok yaşlandım internet için . Usb veya cd disk için programınızı kuracaksınız, ardından kurulmuş programı çalıştırıp create a boot cd veya create a boot usb seçeneklerinden birini seçip gerekli medyanızı oluşturacaksınız. Sonrasında eğer daha önceden düzenlenmemiş ise biosunuza girip hangi medya aracına boot özelliğini vermişseniz açılışta birinci sıraya getirmeniz kalacak.

     HDD Bad Sektörlü MBR Tamiri


    Deneme sürümü onarım yapmaz, illa ki tam sürüme ihtiyacınız olacak, unutmayın...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dopac34 -- 2 Ağustos 2015; 10:14:59 >




  • dopac34 kullanıcısına yanıt
    Hocam siz cevap vermeden önce nasıl yapacağımı öğrendim.Yalnız taramayı başlattıktan kısa bir süre sonra c diski okunamadı,lütfen bekleyin diyor ve bunun sonu gelmiyor.Bende iptal ediyorum.Meğerse programın orjinal olmamasından kaynaklanıyormuş.
    İlaç dediğim de o zaten kopya crackli yani.Programı açınca registired yani kayıtlı diyor ama,program işleme devam etmiyor.Programı orjinale çevirmem lazım bir şekilde.Nasıl yaparız serial de yok malesef.
  • ALPOLİC_FR kullanıcısına yanıt
    Maalesef crack paylaşımları sitede pek hoş karşılanmıyor, bunun yanında şahsım için oluşturabileceği çeşitli sıkıntılı durumlar için bende böyle paylaşımlar yapmıyorum. Google size bu konuda sınırsız yardımcı olacaktır diye düşünüyorum.
  • dopac34 kullanıcısına yanıt
    Hocam tekrar selamlar.Size paylaşımdan ziyade durum ile bilgi vermek istemiştim.Sitenin hassaslığını biliyorum.
    Fakat sonunda programı çalıştırdım.Altı buçuk saat sonunda 224 sector bulup hepsini onardı.Bilgisayar eskisi gibi açılıyor diyebilirim,windows dosyalarında sıkıntı yok normal çalışıyor.Kurulu olan oyunlar normal olarak çalışıyor.Yani demek istediğim sıkıntı çözüldü galiba.Yalnız buna rağmen format atmak gerekli mi.İlgilendiğiniz için teşekkürler.
    Ha bir de ben galiba internet için yaşlandım dediniz,yaş kaç merak ettim,bende pek genç sayılmam.Ayrıca ilaç dediğimin internette başka bir adı daha var.Buna bazıları da kürek diyor
  • dopac34 kullanıcısına yanıt
    Hocam birşey daha ekleyeyim,HD tune ile tarattığımda daha önce paylaştığım görüntüde görüldüğü gibi 13 tane bad sector bulmuştu.Onarım sonrasında tarama yaptığımda hiç bad sector kalmamıştı,yani tertemiz görünüyor,komple yeşil.
  • ALPOLİC_FR kullanıcısına yanıt
    Siz öyle söyleyince aklıma Türk Dil Kurumu ve yabancı kelimeler için bulduğu Türkçe karşılıklar geldi ...Çok oturgaçlı götürgeç..Ama ilaç iyiymiş, kürek ondan da iyi.

    Çok uzun sürmüş taraması, kesin olmamak ile birlikte muhtemelen başka bad sektörlerinde yolda olduğuna dalâlet desek sanıyorum yanlış olmaz. Ama ne zaman ortaya çıkarlar kestirmek güç (rapor kısmında delay [gecikme] detaylarına bakmak bir fikir edinmemize yardımcı olacaktır ama bu denli derine işleyen bir analiz yapmayı yersiz buluyorum. Bunun yerine aşğıda ki şekilde tarama işlemi daha mantıklı ve getirisi yüksek bir yol olacaktır kanısındayım. bkz Öneri). Normal tarama süresi 1:30 - 02:30 civarı olması beklenmeliydi (yanlış hatırlamıyorsam 1 TB disk idi, boyut yüksek ise süreye bir miktar daha eklemek gerekecektir).

    Şanslı kesimdenmişsiniz windows dosyalarına bir halel gelmediği için olası bir yeni baştan sistem kurulumu sizi ıskalamış. Tabi yinede her şey yolunda gitsin diye vaktiniz varsa sistemi yeniden kurmak en güzeli olacaktır.

    Errorscan taraması normal olarak yeşil çıkacaktır, zaten programın ana amacıda bu ama "health" sekmesinde bozuk alanların varlığı ve geride bıraktığı tahrifatı görmek her zaman için mümkündür.

    Önerim vakit buldukça kısa başlangıçta kısa aralıklar ile, sonrasında durumun vahametine göre, şayet bad sektör çıkmaya devam ediyor ve hiç durmuyorsa kısa aralıklar ile devam ederek, bad sektör hiç çıkmıyor veya azalarak devam ediyorsa kısa-orta-uzun aralıklar şeklinde taramaya devam etmeniz olacaktır. Bu sayede veri kaybının önüne geçecek, diskin ne zaman bozulacağı hakkında daha çok bilgiye sahip olabilecek, biriktiğinde 15-20 saat, hatta benimki gibi 1 haftayı bulabilecek onarım süresini 3-5 saat gibi makul bir düzeyde tutmayı başarıp zamandan kazanacaksınız. Umarım sıkıntılarınız burada son bulur ve diskiniz size uzun yıllar daha sorunsuz, dertsiz bir şekilde hizmet eder.

    2000 yılının haziran ayında donanım haberin web sayfasını keşfettiğimde toy bir delikanlı idim. O gün bu gün bazen yoğun, bazende uzun zaman aralıkları ile bu sitede bulunuyorum. Bilmem yaşımı biraz tahmin edebildiniz mi. Geçmiş olsun.


    EDIT: Bir mahsuru yoksa errorscan ve health resimlerini eklemeniz mümkün müdür, teşekkürler.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dopac34 -- 5 Ağustos 2015; 2:01:06 >




  • dopac34 kullanıcısına yanıt
    Açıkçası eski halinin raporunu,ekran görüntüsünü almadım,yani şu anda ne değişti bilmiyorum,sadece bad sector yok görünüyor.Yeni halini istiyorsanız akşama bakıp ss alırım.Bilmem faydası olurmu.
    Gerçi dün akşam yine ufak tefek takılmalar oldu.Ama hava bu aralar çok sıcak,bizim evde konum itibari ile çatı katı olduğu için çok sıcak oluyor,ona yordum.Yalnız birşey dikkatimi çekti takılmalar ya windows açılırken oluyor,yada bir dosya açarken veya kopyalarken,bir programa ilk çalıştırdığımda.Oyun oynarken olmuyor bu takılmalar.

    Ayrıca tahimlerime göre yaşınız otuz civarı.Ha bu arada bendeniz otuzsekiz yaşındayım belirtmek isterim.
    Bir de ne işle meşgulsünüz,ikamet neresi.
  • dopac34 kullanıcısına yanıt
    görüntü atıyorum.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • telefondan atayım dedim hata veriyor olmadı yarın yüklerim.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • dopac34 kullanıcısına yanıt
    Yüklüyorum.
     HDD Bad Sektörlü MBR Tamiri HDD Bad Sektörlü MBR Tamiri




  • Eksik birşey varsa söyle yarın tekrar bakayım.
  • dopac34 kullanıcısına yanıt
    Bunlar da yenileri,ne bulduysam çektim.Error scan tarama sonrası kısa süreliğine biraz bakayım dedim.Tamamını istersen ona sonra bakarız.HDD regenerator samart raporunda iki disc var tarama yaptığım soldaki liste.
     HDD Bad Sektörlü MBR Tamiri HDD Bad Sektörlü MBR Tamiri HDD Bad Sektörlü MBR Tamiri HDD Bad Sektörlü MBR Tamiri HDD Bad Sektörlü MBR Tamiri HDD Bad Sektörlü MBR Tamiri HDD Bad Sektörlü MBR Tamiri



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ALPOLİC_FR -- 7 Ağustos 2015; 10:10:21 >




  • dopac34 kullanıcısına yanıt
    Evet istediklerini ekliyorum,yalnız dediğim gibi bir tanesi komple boş hiçbir bilgi yok sayfada.Liste dökümü olanın tüm sayfalarını çektim bu arada bilgin olsun 13 sayfadan oluşuyor,onları da atabilirim.
     HDD Bad Sektörlü MBR Tamiri HDD Bad Sektörlü MBR Tamiri




  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.