Şimdi Ara

HDD Bad Sector sorununu nasıl çözdüm? (HD Tune) (6. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
223
Cevap
113
Favori
59.678
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
129 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 45678
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • WaxKitten kullanıcısına yanıt
    hocam artık diski görüyor ama raw haline gelmiş bu durumjda okuma yazma yapamıyormuş google dan okuduklarımdan bunları anladım varmı önerebileceğiniz bir yöntem bu durum için
  • Bad sector duzelmez, sadece o sector bad olarak isaretlenir ve uzerine veri yazilmaz.

    Eger bad sectorler zaman icinde artmiyorsa kullanmaya devam edebilirsin. Ancak artiyorsa hemen o harddiski degistir.
  • RNNN kullanıcısına yanıt
    bu kadar geldiğine şükür edin hocam.

    Aslında başka bir pc ye bağlayıp almaya çalışın.

    easus diye bir program vardı.işe yarıyordu.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Bad sector probleminden anlamam, hatta disklerden de çok anlamam ama uzun zamandır bu konu gibi donanımhaberi donanımhaber yapan konulardan görmemiştim. Öne çıkarıp likelıyorum. Yararlı, başarılı konu.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Benim ikinci disk ölmüş de ağlayanı yok galiba.

    HDD Bad Sector sorununu nasıl çözdüm? (HD Tune)
  • Gravaze kullanıcısına yanıt
    35 bad sectore giden yol, yedeğe yönlendirilmiş ve 31 tane tetiklenmeyi bekleyen boşta kararsız sektör varmış benim anladığım bu.

    Mümkünse ilk HD Tune'den yavaş tarama yaptırın. Taramadan sonra health sekmesini paylaşabilirsiniz isterseniz.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • WaxKitten kullanıcısına yanıt
    Bu da Hd Tune Pro sürümden aldığım ekran resmi sayın hocam. İlginiz için çok teşekkür ederim.



    HDD Bad Sector sorununu nasıl çözdüm? (HD Tune)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi zn_volkan -- 23 Ocak 2019; 21:25:8 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ben teşekkür ederim değerleri paylaşıp konuyu zenginlestirdiğiniz için. Keşke daha fazla gelse hem kendimizi geliştiririz bu veritabanı sayesinde hem de Google'dan gelenlerin hangi durumda ne yapılması gerektiğini öğrenirler.

    Diskin durumu oldukça iyi
    1-2 ay sonra veya 3-4 ay sonra tekrar kontrol edebilirsiniz bence.

    Mavi kısımdaki CRC ise sata kablosu ile ilgili geçmişte yaşanan iletişim sorunlarının toplamını gösteriyor. Buradaki değerin 1 olması geçmişte bir kere iletişim sorunu yaşadığı anlamına geliyor ve şu an için anlamsız. Ne zaman anlamlı olur? düzenli olarak artışa geçtiği zaman. O vakit deriz ki disk ile anakart arasında iletişim sorunu var.
    Sorunun kaynağı sata kablosu, diskin çipi veya anakart diyebiliriz. Böyle bir durumda ilk önce kabloyu değiştirerek gözlem yapmaya başlayabiliriz.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >




  • WaxKitten kullanıcısına yanıt
    HD tune'dan zamanında tarama yaptırmıştım, birkaç bad sector görünüyordu lakin 35 tane olduğunu tahmin etmiyordum. Bu hdd 2012'den beri laptopumda çalışıyor, 2 senedir de ssd aldığım için hdd'yi cd sürücüyü çıkarıp ikinci disk yaptım, yenilemeyi düşünüyordum da görünüşe göre biraz aciliyeti var gibi yenilemenin. WD'nin 1 tb'lık diski ile yenilemeyi düşünüyorum kart kesiminde.

    HDD Bad Sector sorununu nasıl çözdüm? (HD Tune)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Gravaze -- 24 Ocak 2019; 0:26:49 >




  • WaxKitten kullanıcısına yanıt
    İlginiz için çok teşekkür ederim, diskin sağlığı çok kötü durumda idi, hd tune pro ile yaz mevsiminde aldığım health bölümündeki ekran Resimlerinde kırmızı bir uyarı bile vardı, demekki bad sector sizin de yazdığınız gibi yazılım ile gizlenmiş.



    He tune programını demekki pro sürümü ile kullanacağız bunu idrak etmiş olduk,



    Rabbim emeğinizi boşa çıkarmak isteyenlere fırsat vermesin. Rabbim azminizi artırsın inşallah

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Gravaze kullanıcısına yanıt
    (05) yani Reallocated Sector Count ta Threshold(eşik) değerin 36.
    Current değerin 99.
    99 sayısı bad sector oluşupta düşe düşe 36ya kadar geldiğinde yedeğin bittiğini gösterir. Diskinizi o zaman değiştirebilirsiniz veya degistirmeyip Edit 3te anlattığım gibi bad sectorler tek bir yerde yogunluktaysa o bölümü kullanmamak için kapatabilirsiniz.
    Hayâti verileri güvende tutmak için hem ssd'de hem de harddiskte tutabilirsiniz.

    Diğer iki sarılık 0A ve B8, programın pro sürümünü veya deneme sürümünü kullanmadığınız için sarı gösteriyor. Onlarda sorun yok yani.

    Tablo tam çıkmamış alttaki C5 ve C6 yı da görmek önemli. Hd sentineldeki 31'i doğru anladıysam burada da görünmesi gerek.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: WaxKitten

    Ekran görüntüsünü atabilirmisin? Önemli veri varsa kurtarmaya bak. Son zamanlarını yaşıyor olabilir.
    HDD Bad Sector sorununu nasıl çözdüm? (HD Tune)

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • m-99 M kullanıcısına yanıt
    Önceki mesajımda da belirtmişim ve tekrar söyleyeyim güncel tecrübelerimle.

    14 tane kararsız, okunamayan sektör var. Sizin yapmanız gereken bunları tetikleyip bad sectore donüşmesini sağlamak. Eğer bad sectore dönüşürse zaten diskin içerisinde yedekte bekleyen sektörleriniz epeyce var. Bundan sonrasını disk otomatik olarak yedeklerle değiştirecektir.

    Yapmanız gereken diski boşaltıp, konuda yaptığım gibi "MiniTool Partition Wizard" programıyla "Wipe" işlemi yapmak. Wipe işlemini sadece "Fill Sectors with Zero" olarak yapmanız yeterli. Sonrasında windowsun kendi biçimlendirme programıyla yavaş olarak biçimlendirirsiniz. Daha sonra HD Tune ile tekrardan tarayınız ve isterseniz health görüntüsünü paylaşabilirsiniz.

    Bunları yaparsanız çok büyük ihtimalle düzelecektir. Şimdi bu işlemleri yapmadan moral bozmaya gerek yok. Eğer yaptınız ve düzelmiyorsa(ki sanmıyorum) o zaman endişelenmeye başlayabilirsiniz.




  • x7cyclops X kullanıcısına yanıt
    Diskin durumu iyi. Kopyalama hızının düşüklüğü ise şu durumlardan olabilir:
    Anakart'ın Sata teknolojisi düşük olabilir Sata II ve Sata III gibi.
    Dosyalar sektörlere dağınık bir şekilde yerleşmiş olabilir. Defrag programlarıyla bu dağınıklığı düzeltmeyi deneyebilirsiniz.
    Kabloda sıkıntılar olabilir.

    SSD kullanmıyorsanız kullanmanızı kesinlikle öneririm.

    (05) Retired Sector Count(Emekli Sektör Sayısı) ile (05) Reallocated Sector Count(Yedeklerle değiştirilmiş Sektör Sayısı) aynı şey.
    (C4) Reallocated Event Count ise sorun yaşanılan olay sayısını gösteriyor.
    05 ile C4'ün 95 olması, her bir olayda bir sektörün emekli olduğu şeklinde yorumlanabilir. C4'te daha fazla da olay olabilirdi fakat C4 şimdilik bizi ilgilendirmiyor.

    Şöyle bir mantık düşünülebilir:
    Ağaçta bir sürü elma(yedek sektör) var. Bir tane elma almak istiyorsunuz(bir olay) ve elinize bir elma geliyor(bir sektör emekli oluyor).
    Başka bir elma almak istiyorsunuz(bir olay daha) ve ağaçtan 80 tane elma dökülüyor(80 tane daha sektör emekli oldu). Tek seferde bu kadar elmanın dökülmesi kötü bir şey olduğunun göstergesi olabilir.
    Ağaçta elmaların(yedek sektörlerin) bitmemesi gerekir aksi halde ya ağacı kesip yerine yeni ağaç(yeni disk) alacaksınız yada elmaları erken toplayıp dökülmesine izin vermeyeceksiniz(Edit 3te bahsettiğim gib).

    Diskin durumu iyi siz sadece arada bir bakıp(Ayda bir, 3 ayda bir, 6 ayda bir gibi) (05) Retired Sector Count satırındaki Current yani 90 sayısının Eşiğe(Threshold) yani 10'a yaklaşıp yaklaşmadığını kontrol etmeniz gerekir. Yukarıda bahsettiğim gibi yaklaşırsa ya yeni disk ya da Edit 3teki gibi o bölümü kullanmamak için kapatacaksınız.

    (C7) deki CRC ise HDD ile Anakart arasındaki iletişim sorunlarının toplamını gösteriyor. 18 kere iletişim sorunu yaşamış. Asıl önemli olan bu sorunlar ne zaman nasıl arttı. Sürekli bir artış içerisindeyse Öncelikle kabloyu değiştirip bir daha artıyor mu artmıyor mu kontrol etmek gerekiyor. Eğer kabloyu değştirdikten sonra hâla artış içerisindeyse sorun ya harddiskin çipinde ya da anakartın giriş yerindedir.
    Bu konuda şimdiden SATA kablosunu değiştirip gözlemlemeye başlayabilirsiniz.

    Edit: Koyu değer değiştirildi.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi WaxKitten -- 24 Ocak 2019; 20:43:51 >




  • WaxKitten kullanıcısına yanıt
    Teşekkür ederim vakit buldugumda deneyeceğim. Forumda insan gibi faydalı konu görmeyeli bir 5-6 yıl olmuştur rahat sağolasın
  • Anlaşılan benim harddisk o kadar iyi durumda ki hızlı tarama yaptığımda bile 16 saniyede 2 tane bad sector buluyor. İşin kötü tarafı 150 gb lara geldiğinde program ve hdd donuyor ve yanıt vermiyor diyor.

    HDD Bad Sector sorununu nasıl çözdüm? (HD Tune)


    İlk ölü sektör 107 gb'larda, benim haricinde de o civarda veri var ve yeni atacağım kısım tam o ölü sektöre denk geldiği için hiçbir şey atamıyorum, donup kalıyor harddisk.

    HDD Bad Sector sorununu nasıl çözdüm? (HD Tune)


    HD Sentinel'de ise sağlık durumu %70 ve Reallocated Sector Count 200 eşik ise 140 gösteriyor. Bu durumda benim haricinin iyi durumda olması gerekmez mi? Yedekte sektör varsa harddisk niye kendisi değiştirmiyor?




  • whitewalker21 W kullanıcısına yanıt
    O donduğu vakit bilemeyiz ama tam o anda yedeklerle değiştirme işlemini yapıyor olabilir.

    Her diskte bulunan S.M.A.R.T, aslında yedeklerle değiştirme işlemini kendisi yapıyor fakat bazı durumlarda elle tetikleyip yedeklerle değiştirmesini sağlamalıyız. Hatta bu boşta bekleyen kararsız sektörler mesela HD Tune gibi programlarda (C5) Current Pending Sectors olarak geçiyor.

    Şu an yapman gereken en mantıklı şey Diskin içini boşaltıp konuda bahsettiğim gibi MiniTool Partition Wizard ile sadece "Fill sectors with Zero" seçeneğiyle silme işlemi yapmanız gerekiyor. Ardından windowsun kendi biçimlendiricisiyle yavaş bir şekilde biçimlendirme yapmanız lazım. Yine donup izin vermezse ilk olarak windowsdan biçimlendirme yapıp sonra bu iki işlemi tekrar yapın.

    Tüm bunlardan sonra HD Tune'da tarama yaptıktan sonra health sekmesini paylaşabilirsiniz.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • WaxKitten kullanıcısına yanıt
    Ben direkt bu sektörleri düzeltmeye çalışmak yerine diski biçimlendirip onları kullanılmayacak alan olarak ayıramaz mıyım?
  • WaxKitten kullanıcısına yanıt
    Hocam yavaş değil de windows hızlı biçimlendirme tiki seçili kalsa olmaz mı ? Bilgisayarı 12-24 saat açık bırakacak imkanım da vaktim de pek yok. Elektrik faturaları da malumunuz ..
  • m-99 M kullanıcısına yanıt
    Konuda 12-24 saat dememin nedeni hatirlayamadigimdan dolayıydı üzerinden zaman geçmiş bir işlemdi. Geçenlerde yavaş biçimlendirme yaptım 3tb için 6-8 saat sürdü. Sizinki de o civarda olacaktır.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 45678
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.