Şimdi Ara

Hastane yazılımı için gerekenler

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
0
Favori
712
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Selamun aleyküm. Normal de fazla crud sorgusunun olacağı bu yazılımı yapmak kolay. Benim anlamadığım. Bu tür şeyler için devletin mernisinde sorgulama gerekebilir. Terimleri olacağı için nereden yararlanılabilir. Reçete vermek, teşhis bilgileri için vs.
    Yani bir hastane yazılımı nasıl yapılabilir?
    Sonuç olarak karşımızda veritabanı yapısını çıkarmak için bile bilgi verebilecek biri yok.

    Olması gereken detaylar nerelerden öğrenilebilir. Bu şekilde bir ürün çıkartılıp hastanelere sunulması gerekse. İhale yöntemiyle mi alıyorlar, kendi bünyelerinde yaptıranlar olsa bile sonuçta özel hastaneler de dahil bir ihtiyaç diye düşünüyorum. Hali hazırda yapan firmalar da illaki vardır.

    TC / Sigorta sorgulamak gibi gerekli şeyler nereden temin edilebilir. Tabi bunlar ilk sorulardan sonra ikinci planda kalan ayrıntılar. Muhtemelen belirli fiyatlarla api sağlıyorlarır.

    Aslında bir alt kademesi sigorta yazılımı içinde geçerli. Aracın kaskosuyla da ilgili işler resmi olduğu için ben yaptım oldu ile yürümediğinden buna dair bilgileri nereden alabiliriz ki böyle bir ürün çıkartabilelim.
    Az çok anlatabildiğimi düşünüyorum.







  • Sağlık Net v2 , Medula , E-Reçete , İts , e-imza ,Tc kimlik bilgileri için mernis servisleri

    Bu servislerin tamamının dökümanları bulunmakta. Bu dokümanlardan yararlanabilirsin. Sıfır dan yazmak istiyorsan . // api lerin bazıları paralı fiyatlarını hatırlamıyorum.

    Hbys ihaleleri olmakta . ve bu ihalelere girmek için sağlık bakanlığından izin almanız gerekmektedir. Yazılım firması akredite olması gerekiyor. Şu anda 50 civarı bildiğim kadarı yazılım firması var.

    Türkiye deki hastanelerin genelinde bu firmalardan 10 veya 15 tanesi 1 den fazla büyük hastanesi mevcut. Ufak çaplı olarak ta sağlık merkezleri, fizik merkezleri gibi ünitelere yazılım geliştirenler firmalar mevcut.

    3 yıl öncesine kadar her hbys firmasının windows tabanlı iken, sağlık bakanlığı web tabanlı sistem istediğinden hepsinde geçiş var. Zorunlu mödüller hariç tüm yazılımlar web üstünden kullanılabilir olacaktı.
    Ben hbys sektöründe yazılım geliştirirken, çok fazla emek ve organizasyon gereken bir sektördür. Sürekli yeni değişen şeyler, eklenen ve kaldırılan şeyler , mevzuatı bilmen gerekiyor, Kapsam olarak büyüktür.




  • HBYS firmasında çalışmış birisi olarak;

    Günümüzde En ağır web servis entegrasyonlarına sahip sistemlerden birisi HBYS'dir (Hastane Bilgi Yönetim Sistemi) , sizin tabirinizle "Hastane Yazılımı".

    Entegrasyon olarak,
    -Medula (Fatura, sigorta, hizmet ve muhasebe veri alımı ve gönderimi için kulanılır. En çok burada iletişim sağlanır. Aktiftir ve anlık kesilmesi tüm hastaneyi kaosa sürükler)
    -SağlıkNet Online (USS veya ENabız diyede bilinir. Günde birkaç Gigabyte veri gönderdiğiniz web servis)
    -MKYS (Kamuda bulunur, eczane ve eczanedeki her miligram ilacın naklen bakanlıkça takip edilen sistemi)
    -MedEczane (E-Reçete ve İlaç Raporu sistemleri )
    -Mernis (Nüfus - Kimlik işlemleri ..vs)
    -MHRS (Hastane Randevu Sistemi - Sadece kamuda bulunur)
    -Laboratuvar (Merkezi laboratuvar kullanan hastaneler için)
    -Laboratuvar Cihaz (Merkezi laboratuvar olmayan hastaneler için cihazla sistem iletişimi için - Her marka ve model için ayrı)
    -Radyoloji (Merkezi radyoloji kullanan hastaneler için)
    -Patoloji (Uzaktan patoloji raporu sistemleri için)
    -İTS (İlaç takip sistemi olarak bilinir, ilaçların hangi fabrikadan hangi hastaya kullanıldığına kadar veri tutan sistemdir. Burda size düşen hastaneye ilaç gelmesinden sonradır)
    -MKYS Demirbaş(Malzeme kayıt sistemi, hastanenin tüm demirbaşlarının takip edildiği sistemdir. Eczane ile aynı web servistir)
    -Armakom (Acil 112)
    -EImza (Elektronik imza sistemi)
    ...gibi zorunlu entegrasyonlar ve almış olduğunuz hastanenin zorunlu koşabileceği kendisine ait entegrasyonları olabilir.
    -Personel Devam Takip Sistemi (PDKS diye araştırabilirsiniz)
    -Evde sağlık sistemleri
    -İl'e özel halk evi kadın doğum takip sistemleri
    -Otomatik hasta ve hastane personeli bilgilendirme SMS sistemi
    ..vs. vs.

    ..gibi tonlarca entegrasyonu bulunur.

    Günümüze kadar neredeyse çoğu HBYS firması masaüstü kullanmasına rağmen, günümüzde artık bunun yerine Web ile devam edilmeye çalışılmaktadır. Ancak çoğu cihaz entegrasyonları gibi problemler için yinede arada küçük masaüstü uygulamacıkları olmaktadır.

    Yazılımları hastaneye sunmanız için;
    -Öncelikle HBYS Müfredat'ı olarak adlandırılan (Google'da aratabilirsiniz) kamu hastaneleri ve diğer resmi sitelerdeki ihale sözleşmelerindeki şartların tamamını karşılamanız gerekir.
    -Bunları sağladıktan sonra HİMS seviyenizin belirtildiği (Hospital İnformation Management System) sistemden seviyenizi alıp, ön hazırlık olarak raporu çıktı alıp bilgiğin kadarı ile sağlık bakanlığına başvuru yapıyorsunuz.
    -Eksik bir modül veya entegrasyon kalmadığında siz bakanlık listesine girerek, ihaleye katılabilir hale geliyorsunuz. Ancak unutulmamalıdırki, yeni gelen istekleri karşılayamaz veya gereklilikleri sağlayamazsanız bakanlık sizi bu listeden çok büyük bir mutlulukla çıkaracaktır.
    (Yıl : 2002 - 129 HBYS firması , Yıl : 2016 : 50)

    -İhaleler için sizden fiyat , yeterlilikler ve demo talebi istenir. Burada en ağır şartlardan bazıları ;
    a)Eski firmanın tüm verilerini mutlaka kendi sisteminize (veritabanına) hatasız aktarabilmeniz gerekir (ilk hafta son 1 ay, diğer veriler ise 2-3 hafta içinde)
    b)Sisteminizde 48 'te çözülmeyen sorunlar ve maddi zarara yol açan tüm yazılımsal aksaklıklar veya sistem açıklıkları tarafınızdan geri tahsil edilir
    c)Sisteminizin mutlaka 7/24 desteğinin sağlanması gerekir. (Hiçbir "ama" sı olamaz)
    d)Güncel müfredatı kesinlikle uygulamalısınız, ayrıca her gelen isteği ücretsiz karşılamak zorundasınız (%95 ı böyledir, %5 ihtimali olan bu ücretli güncelleme denk gelince timsah yürüyüşü yaptığımız oldu)
    e)Hakkınızda bir dönemde belirli bir sayıda tutanak yerseniz, ihale yasaklısı olursunuz. (Bu durumda mevcut sözleşmelerinizi de yenileyemezsiniz)
    f)Güvenlikten ve hatta herşeyden siz sorumlusunuz (bunu soran arkadaşlara iyice açıklayabilirim)
    g)Hastaneler sizden bir kapora bırakmanızı istemektedir. Olası zararlar buradan tahsil edilmek üzeredir, size sözleşme sonunda geri ödeme yapmaktadır (Tabi sözleşme yenilemezse).

    ..vs

    Hali hazırda uygulama, satışta olan kodları satın alabilirsiniz. Bu tip yazılım üretip satan firma bulunmuyor. Yurt dışından alıp buraya uyarlayıp kullananlar bulunmaktadır.

    @Gabriel.Espaso 'nun söylediği gibi : "çok fazla emek ve organizasyon gereken bir sektördür. Sürekli yeni değişen şeyler, eklenen ve kaldırılan şeyler , mevzuatı bilmen gerekiyor, Kapsam olarak büyüktür."

    Kesinlikle iyi yazılımcı, satış danışmanı ve destek ekibiniz olması gerekir.

    Ancak günümüzde kazanç olarak dipleri vurmuş bir sektör olduğundan hiçbir kimse mecbur kalmadıkça bu sektöre girmemeye özen gösteriyorlar.
    (Genel sebepler; aşırı yüksek sorumluluk, stres, sorumluluğa göre az maaş, hastaneler tarafından <sevimli bir hayvan> muamelesi görülmek ve 7/24 çalışılması ... gibi sayabiliriz)

    Yıl: 2002 - 100 yataklı günde 3bin hastalı ilçe hastanesinin faturası = 15binTL
    Yıl: 2015 - 100 yataklı günde 3bin hastalı ilçe hastanesinin faturası = 7binTL

    Genel fikir, bilgi ve görüşlerim bu yönde.




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.