Şimdi Ara

Hastalık hastalığı var mıdır?

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
0
Favori
1.399
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Uzmanlar, ‘hastalık hastalığı’nı; bireyin vücudunda hissettiği nitelik ve niceliksel farklılıkları hatalı yorumlayıp, bunlara kötü bir mana vererek, ağır bir hastalık geçirdiğine inanması olarak tanımlıyor.

    Uzmanlar, ‘hastalık hastalığı’nı; bireyin vücudunda hissettiği nitelik ve niceliksel farklılıkları hatalı yorumlayıp, bunlara kötü bir mana vererek, ağır bir hastalık geçirdiğine inanması olarak tanımlıyor ve ekliyor: “Aslında bu durum, kişilerde görülen bir ruh hastalığıdır.”
    Tıp dilinde Hipokondriazis, halk arasında ‘hastalık hastalığı’ olarak bilinen rahatsızlığı geçirenler, tedavi edilmelerine rağmen aynı düşüncelere devam ediyor. Hekimler, bu rahatsızlığın kişide yüksek gerilime yol açtığını, mesleki verimliliğin düşmesine sebep olduğunu belirtiyor. Hastalığın en fazla 20-30 yaşları arasında görüldüğüne işaret eden doktorlar, hastaların özel bir ilgi ve tedavi beklentisi içinde olduklarını belirtiyor. Kişinin sosyo-ekonomik durumun iyi olması, endişe ya da depresif bozukluklar gibi tedavi edilebilir diğer rahatsızlıkların bulunması hastalığın tedavisini kolaylaştırıyor.


    siz de böyle bir durum oldu mu...



  • bence ilgi we naz bazende paraonya
    tek kaynağı bu...

    war ama böyle bişey hatta lisedeki ingileizce hocam...... kaç sınav iptal ettirdik adama ya....

    1 günde 20 kişi neyiniz war dese tamam 1 hafta raporlu
  • tam klinik vakaymış be hoca...
  • benim bir arkadaşım war tam.......

    maymun g*tünü görmüş ne büyük yaram var demiş........ tam o hesap....

    en ufacık bi baş ağrısına bile "çok kötüyüümmm" tarzı tepkiler veriyor...

    eline kıymuk batsa beyin felci geçirmiş gibi sızlanıyor ortalıkta....!!!



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cursed_Legend -- 19 Aralık 2004, 12:53:53 >
  • Evet Hastalık Hastası Çok Gördüm;) Belkide Tek istedikleri Biraz Olsun ilgidir. Yada Bünyesi Bi Çok şeyi Kaldırmıyordur.
  • Hastalık Hastalığının diğer adı da HİPOKONDRİYAZİS'tir. Türkçeleşmiş ismiyle Hastalık Hastalığı olarak açıklanabilen bu psikyatrik bozukluk bir diğer anlamıyla saplantı durumu olarak da açıklanabilir.

    Hipokondriyazis hastaları, ismi gibi genellikle karın bölgelerinden şikayetleri ile dikkat çekerler. Karın ağrısı, batma hissi, gerilme ve bulantı gibi belirtiler Hipokondriyazis hastalarının en çok telafuz ettikleri şikayetlerdir. Hastalığın teşhisinin oldukça zor olması nedeniyle kişi şikayetlerine göre yönlendirilerek gerekli tıbbi test ve muayenelerden geçirilir. Ancak yapılan tüm bu testler Hipokondriyazis hastalarında genellikle metabolik yada fiziksel hiçbir olumsuzluk olmadığını gösterir. Tüm bu gerçek sonuçlara rağmen Hipokondriyazis hastaları halen hasta olduklarına inanarak hekimin yanından mutsuz ayrılırlar. Çoğu zaman muayene olduğu hekimi yetersiz buldukları gerekçesiyle başka hekimlere de başvurarak sorunlarına çözüm ararlar. Ancak çıkan sonuç yine aynıdır ve Hipokondriyazis hastasını memnun etmez.

    Hasta test sonuçlarına rağmen hala hastalık kaygısı yaşar ve varolan ağrıları artış gösterebilir. Bu şikayetler etrafındaki insanların dikkatlerini çekebilecek kadar yoğundur.

    Hipokondriyazis hastaları genellikle tedavisi mümkün olmayan bir hastalığın pençesine düştüklerine yada sadece kendilerinde görülen özel bir hastalığının varlığına inanırlar. Hipokondriyazis hastaları ya sadece bir hastalığın kendilerinde görüldüğüne yada birçok hastalığın birleşerek vücutlarını harap ettiğine inanırlar. Kişinin sosyal ve iş hayatı hastalık nedeniyle bozulmalara uğrar. Sürekli yakınan hasta iş ve özel yaşamında mutsuz olmaya başlar. Artık etrafındaki insanlar kişinin ağrılarını, rahatsızlıklarını dinlemekten sıkılmışlardır. Hipokondriyazis'lı bir hastayla konuşulabilecek en önemli konu hastalıklardır ve kendisiyle ilgili şikayetlerinin dinlenilip ilgilenilmesi oldukça hoşuna gider. Kişi hastalıklarına karşı zayıf, ancak araştırmacı ve ilgi bekler tarzda sıklıkla kendini anlatma ihtiyacı duyar. Bilgili Hipokondriyazis hastaları öğrendiklerini hekimi ile yarıştırmayı sever. Sağlıklı bireyler için oldukça basit bir karın gerginliği Hipokondriyazis hastaları için ihmal edilmemesi gereken önemli bir bulgudur.

    Hipokondriyazis hastaları vücudunda meydana gelen değişimleri sürekli incelerler. Hastalık bedensel duyumları güçlü olan kişilerde daha sık görülür. Bazen kişi yaşadığı olumsuz durumlardan kaçışı Hipokondriyazisde bulur. İlgiye ve sevgiye aç olan kişiler, var olmayan hastalıkların arkasına saklanarak bir şekilde başkalarının ilgi odağı olmayı, yaşadığı sevgi açlıklarını doyurabileceklerini düşünürler. Hastalıkları ile mücadele eden, zorluklarla yaşayan bir bireye diğer insanların daha az yükleneceklerine inanırlar.

    Hastalığın sıklıkla görüldüğü bir diğer grup ise Depresif yada Anksiyete Bozukluğu yaşayan kişilerdir. Hipokondriyazis bu hastalıklara ek olarak kişide aynı anda görülebilir. Hipokondriyazis hastalığı ile ilgili olarak uzmanlar, bilinçdışı suçluluk duygusu ile Hipokondriyazis'in bağdaştırılabileneceğine dikkat çekiyorlar. Uzmanlara göre Hipokondriyazis'in psikodinamik olarak farklı açıklamaları bulunuyor. Açıklamalara göre Hipokondriyazis hastaları; başkalarına karşı hissettikleri öfkelerini, düşmanca düşüncelerini içlerine atarak, bunları fiziksel yakınmalara dönüştürebilme ve etrafındaki insanların gösterdikleri yardım ve ilginin yetersiz olduğu gerekçesiyle geri çevirme biçimindedir.

    Hipokondriyazis ciddi bir sağlık sorunudur. Bu hastalığa sahip bireyler kendilerinde varolduğunu sandıkları hastalıklarına bir isim bulabilmek için neredeyse hastanenin bütün servislerini ziyaret ederek yardım isterler. Küçük bir rahatsızlık için hiç gereği olmayan birçok test yaptırıp, gereksiz yere ilaç kullanmaları hastalığın diğer kötü yanıdır. Kişi bu testlere tabi tutuldukça hastalığını kendi gözünde daha da büyütebileceği gibi gereksiz yere milli servete de zarar verir. Hastalığın teşhisi kolay değildir. Hipokondriyazis hastası kendinde varolduğuna inandığı hastalığına o kadar inanmıştır ki etrafındaki insanları da kolaylıkla inandırabilir.

    Hastalığın tedavisi, hastanın genel durumunun en iyi şekilde değerlendirilmesinden sonra düzenlenir. Genellikle Hipokondriyazis hastalığına sahip kişilerin detaylı inceleme sonucunda başka psikyatrik sorunlarının da olduğu görülür. Depresyon, panik atak ve Anksiyete bozukluğu gibi psikyatrik hastalıklar, Hipokondriyazis ile birlikte sık görülen hastalıklardır. Hipokondriyazis hastalarına hekim önerisine göre psikoterapi ve ilaç tedavisi uygulanabilir. Psikoterapilerde hasta içine dönük yaşadığı için tek kişilik seanslar yerine genellikle toplu seanslar (grup terapisi) tercih edilir. Bu terapiler hastanın sosyal ilişkilerini düzenlerken, içinde sakladığı dünyasını başkalarıyla paylaşmasına yardımcı olur.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Uzm.Psk.Danışman -- 19 Aralık 2004, 17:27:33 >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.