Şimdi Ara

HARD Polinom sorusu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
23
Cevap
2
Favori
799
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Soruda ne yapmam gerektiğini anlamadım birçok yol denedim çıkmadı

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi progressc -- 5 Ocak 2021; 15:29:19 >

• Sanırım ancak başlığı böyle düzenleyerek dikkat çekebilirim :D

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi progressc -- 5 Ocak 2021; 15:29:53 >
  • -18 mi

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ray Allen 20 kullanıcısına yanıt

Helal hocam HARD Polinom sorusu  aynen nasıl düşündün

• hocam biri diğerinin eksilisi olacak mantıken birini eksiyle çarpıp eşitlik kurabilirsin

• O çözümü biliyorum hocam da biri diğerinin eksilisi olacak demenin mantığı ne neye göre yani :D sonuçta bölüm 1 deyip kalanlara bakarsak öyle - lisi oluyor ama kalan da - olamaz farklı bi şey mi düşünmem lazım anlamadım tam

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi progressc -- 5 Ocak 2021; 15:46:44 >
  • HARD Polinom sorusu Alt alta böyle yazıyorsun. Taraf tarafa topluyorsun 0a eşit oluyor. ( neden orada bölüm kısmına Q(x) falan değil de 1 yazdın dersen sebebi şu p(x-13) ile p(x+7) aynı dereceye sahip olduklarından bölümleri 1 oluyor. 3x^2 +2x´i aynı dereceli olan 3x^2 ye böldüğünü düşün mesela direk 1 yazarsın bölüme kalan ise 2x olur mesela.)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ray Allen 20 -- 5 Ocak 2021; 17:21:46 >

• Hocam bölme denklemini yazınca birini diğerinin yerine koyup mesela p(x+7)'i p(x-13)'ün yerine koyuyorsun ordan bir 13 birde -7 koyup iki denklemi çözüyorsun.Ben öyle buldum.

Bu daha iyimiş hocam beğendim çözümünü.

Hocam 3x^2+2x'i x^2ye bölsek bölüm 1 ama tersten bölsek bu sefer daha anlamsız bi bölüm çıkmaz mı? Ayrıca örneği böyle vermeyip 4x^2+2x desek ve bunu x^2 ye bölsek bölüm bu sefer 4 gelebiliyor. Yani bölüme herhangi bir tamsayı da yazamaz mıyız bu kısım kafama takıldı

• Hocam oradan P(0)-A.P(20)=13m-11 ve P(0)-B.P(-20)=-7m-11 desem buradan çözümü tam ilerletemedim A ve B bölümler dedim sırasıyla tam çıkmadı yine

• progressc P kullanıcısına yanıt
    HARD Polinom sorusu

Hocam sen sorudan bağımsız örnek yzdığın için bölümü 4 olan bir şey buldun. Ama bak mesela burda sana örnek bir polinom yazdım ve soruda verdiği 2 elemanı örnekledim. İkisinde de aynı katsayılar çıktı 2x yani böldüğümüzde birbirilerine 1 oluyor bölüm. Ben o yüzden 3x^2 + 2x / 3x^2 dedim

Anladım sağolun hocam HARD Polinom sorusu 

Peki kalanın - olabilmesi mümkün değildi hocam o nasıl oldu ona yönelik bir örnek üretemedim bu şekilde. Mesela dediğiniz örneğe göre bölsem birbirine kalan birisinde - çıkıyor diğerinde +

Hocam dediğinizi tam anlamadım ya. Kalan - çıkmamıştır

Hocam P(x)=2x+1 olsun mesela. x yerine x-13 ve x+7 yazsak sırasıyla 2x-25 ve 2x+15 geliyor bu ikisini birbirine bölsek bölümler 1 ama 2x-25 i 2x+15 e bölsek bölüm 1 kalan - 40 olmuyor mu o kafama takıldı

Yani her şekilde 2 sayıyı birbirine bölsek birinden birini bölerken kalan - gelmez mi? Ya da x değerine bağlı bilmediğimiz için - diyemeyiz değil mi şimdi anladım galiba

• Bu soruda önemli olan bölümün 1 olduğunu bilmektir.
    P(x)=4x².... Şeklinde olsun
    P(x+4)=4(x+4)²... Olur bu polinomlarn dereceleri değişmediği için
    P(x)=P(x+4).1+k(x)
    P(x+4)=p(x).1+t(x) olur
  • DonaLdChampzZ D kullanıcısına yanıt

Hocam sadece 2.dereceden bir polinom olabilir diğer derecelerde olamaz onu anladım. Diyelim mesela x^2 olsa P(x) x-13 ve x+7 yerine yazıp, 2 sini birbirine bölünce kalanlar sırasıyla -40x+120 ve 40x-120 oluyor buradan x=3 alınabilir değil mi sadece kalan durumu için? Soruda kalanları kendisi yazmış ama mesela biz böyle değer versek kalanların birisini - ile çarpıyoruz ya o kafama takıldı burada x değeri her 2 kalanı da + yapacak bir değer olmalı değil mi eğer + yapamıyorsa 0 değeri ama x i bilebilir miyiz ne olduğunu? Mesela dediğiniz örnekte 4x^2 için kalanlara ulaşsak sırasıyla birbirine bölüp x i kaç alırsak + olur ya da 0 olur? Anladım aslında bu arada ünideyim zaman bol olunca bi soruya fazlaca bakabiliyorum :D teşekkür ederim bu arada

Kaçıncı derece olursa olsun baskatsayıları aynı olan iki ifadeyi birbirine bölersen bölüm sürekli 1 olur.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.