Soruda ne yapmam gerektiğini anlamadım birçok yol denedim çıkmadı < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi progressc -- 5 Ocak 2021; 15:29:19 > |
HARD Polinom sorusu
-
-
Sanırım ancak başlığı böyle düzenleyerek dikkat çekebilirim :D
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi progressc -- 5 Ocak 2021; 15:29:53 > -
-18 mi
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Helal hocam aynen nasıl düşündün
-
hocam biri diğerinin eksilisi olacak mantıken birini eksiyle çarpıp eşitlik kurabilirsin
-
O çözümü biliyorum hocam da biri diğerinin eksilisi olacak demenin mantığı ne neye göre yani :D sonuçta bölüm 1 deyip kalanlara bakarsak öyle - lisi oluyor ama kalan da - olamaz farklı bi şey mi düşünmem lazım anlamadım tam
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi progressc -- 5 Ocak 2021; 15:46:44 > -
-
Hocam bölme denklemini yazınca birini diğerinin yerine koyup mesela p(x+7)'i p(x-13)'ün yerine koyuyorsun ordan bir 13 birde -7 koyup iki denklemi çözüyorsun.Ben öyle buldum.
-
Bu daha iyimiş hocam beğendim çözümünü.
-
Hocam 3x^2+2x'i x^2ye bölsek bölüm 1 ama tersten bölsek bu sefer daha anlamsız bi bölüm çıkmaz mı? Ayrıca örneği böyle vermeyip 4x^2+2x desek ve bunu x^2 ye bölsek bölüm bu sefer 4 gelebiliyor. Yani bölüme herhangi bir tamsayı da yazamaz mıyız bu kısım kafama takıldı
-
Hocam oradan P(0)-A.P(20)=13m-11 ve P(0)-B.P(-20)=-7m-11 desem buradan çözümü tam ilerletemedim A ve B bölümler dedim sırasıyla tam çıkmadı yine
-
Hocam sen sorudan bağımsız örnek yzdığın için bölümü 4 olan bir şey buldun. Ama bak mesela burda sana örnek bir polinom yazdım ve soruda verdiği 2 elemanı örnekledim. İkisinde de aynı katsayılar çıktı 2x yani böldüğümüzde birbirilerine 1 oluyor bölüm. Ben o yüzden 3x^2 + 2x / 3x^2 dedim
Anladım sağolun hocam
-
Peki kalanın - olabilmesi mümkün değildi hocam o nasıl oldu ona yönelik bir örnek üretemedim bu şekilde. Mesela dediğiniz örneğe göre bölsem birbirine kalan birisinde - çıkıyor diğerinde +
-
Hocam dediğinizi tam anlamadım ya. Kalan - çıkmamıştır
Hocam P(x)=2x+1 olsun mesela. x yerine x-13 ve x+7 yazsak sırasıyla 2x-25 ve 2x+15 geliyor bu ikisini birbirine bölsek bölümler 1 ama 2x-25 i 2x+15 e bölsek bölüm 1 kalan - 40 olmuyor mu o kafama takıldı
-
Yani her şekilde 2 sayıyı birbirine bölsek birinden birini bölerken kalan - gelmez mi? Ya da x değerine bağlı bilmediğimiz için - diyemeyiz değil mi şimdi anladım galiba
-
Bu soruda önemli olan bölümün 1 olduğunu bilmektir.
P(x)=4x².... Şeklinde olsun
P(x+4)=4(x+4)²... Olur bu polinomlarn dereceleri değişmediği için
P(x)=P(x+4).1+k(x)
P(x+4)=p(x).1+t(x) olur -
Hocam sadece 2.dereceden bir polinom olabilir diğer derecelerde olamaz onu anladım. Diyelim mesela x^2 olsa P(x) x-13 ve x+7 yerine yazıp, 2 sini birbirine bölünce kalanlar sırasıyla -40x+120 ve 40x-120 oluyor buradan x=3 alınabilir değil mi sadece kalan durumu için? Soruda kalanları kendisi yazmış ama mesela biz böyle değer versek kalanların birisini - ile çarpıyoruz ya o kafama takıldı burada x değeri her 2 kalanı da + yapacak bir değer olmalı değil mi eğer + yapamıyorsa 0 değeri ama x i bilebilir miyiz ne olduğunu? Mesela dediğiniz örnekte 4x^2 için kalanlara ulaşsak sırasıyla birbirine bölüp x i kaç alırsak + olur ya da 0 olur? Anladım aslında bu arada ünideyim zaman bol olunca bi soruya fazlaca bakabiliyorum :D teşekkür ederim bu arada
-
Kaçıncı derece olursa olsun baskatsayıları aynı olan iki ifadeyi birbirine bölersen bölüm sürekli 1 olur.
Benzer içerikler
- tahsin banguoğlu yurdu
- boğaziçi işletme mezunları
- bilkent sınıf öğretmenliği
- tıptan mezun olduktan sonra atama
- eba mezun girişi
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X