Şimdi Ara

Haftasonu kar yağışı varken Ankara'dan İstanbul'a gitmek

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
21
Cevap
0
Favori
866
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 1
Giriş

Haftasonu İstanbul'a gitmek için E-Devlet'ten izin almıştım fakat Ankara, Bolu ve Düzce'de Ctesi ve Pazar kar yağışı gözüküyor. Yolu 7-8 kere gidip gelmişimdir fakat uzun yolda kar altında hiç araba sürmedim. Sizce aracını bir yıl önce almış bir kişi için bu havada bu rota yersiz bir risk mi olur? (Cuma ve Ctesi çalışmak zorundayım normalde o yüzden Pazar gitmeyi düşünüyordum, olmadı bir şekilde izni koparacağız)

Forumdaki tecrübeli şoförlerimiz yorumlarını verebilir mi? Araçta kışlık lastik takılı, Ankara kar yağışında bir sıkıntı yaşamadım fakat Bolu'dan geçmek mutlaka farklı olacaktır...

• Daha önce kar yağışında İstanbul-Ankara ve Ankara-İstanbul yolculuk yaptım hiçbir sorun ile karşılaşmadım. Kışlık lastiğinizde bir sorun yoksa rahatça gidip gelebilirsiniz. İçinizin rahat olmasını isterseniz (ben öyle yapıyorum) kar zincirlerinide bagaja koyun gidin. Kar varken bir kere dağ yolunu kullandım keyfi orada bile bir sorun yoktu.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi shkoksal -- 10 Şubat 2021; 2:30:47 >
  • Yoğun kar yağışı altındayken hemen önünüzdeki araçla siz aynı yoldan gitmiyorsunuz demektir.

Çünkü aradaki 2 saniyede bile zeminde şartlar çok hızlı değişir.

O yüzden hız sabitleyici kullanmadan gaza çok dikkatli basmak gerekir.

Ve karlı buzlu zeminlerde daha iyi tahliye ve daha iyi tutunma için lastik basınçlarının yüzde 10 artırılması önerilir. (32 psi yerine 35 psi gibi) Sakın yaygın yanlış inanışlara aldanıp lastik havalarını indirmeyin tutunma kaybınız artar.

Bir de önden çok şiddetli tipiye yakalanırsanız ön ızgaradan giren karlar radyatör fan sistemini zorlayabilir. Benimki bozulmuştu, otoyolda karşıdan yağan çok yoğun tipi yüzünden fan beyni bozuldu değiştirdik.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CihangirCanavarı -- 9 Şubat 2021; 21:6:41 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

Orijinalden alıntı: CihangirCanavarı

Yoğun kar yağışı altındayken hemen önünüzdeki araçla siz aynı yoldan gitmiyorsunuz demektir.

Çünkü aradaki 2 saniyede bile zeminde şartlar çok hızlı değişir.

O yüzden hız sabitleyici kullanmadan gaza çok dikkatli basmak gerekir.

Ve karlı buzlu zeminlerde daha iyi tahliye ve daha iyi tutunma için lastik basınçlarının yüzde 10 artırılması önerilir. (32 psi yerine 35 psi gibi) Sakın yaygın yanlış inanışlara aldanıp lastik havalarını indirmeyin tutunma kaybınız artar.

Bir de önden çok şiddetli tipiye yakalanırsanız ön ızgaradan giren karlar radyatör fan sistemini zorlayabilir. Benimki bozulmuştu, otoyolda karşıdan yağan çok yoğun tipi yüzünden fan beyni bozuldu değiştirdik.
    Güzel yazi.

• bence gitmek için acil ve önemli bir durum yoksa gitmeyin veya gidecekseniz de arabanızla gitmeyin. uçak veya trenle gidin.

• Ben de yola çıkmanızı önermiyorum ancak çıkarsanız diye bazı önerilerde bulunmak isterim. Bir tarihte Mayıs ayında Bolu'da kar nedeniyle yol kapandığından otobüste 6 saat beklediğimi bilirim. Bu nedenle;

Yanınızda yeterli miktarda su, gıda ve battaniye bulundurmanızı öneririm. Ayrıca yalnızca gidiş değil dönüşü de düşünerek seyahat kararında hava tahminlerini dikkate almanız iyi olur.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
    Daha Fazla Göster
  • https://forum.donanimhaber.com/mesaj/yonlen/147649393

Aynı yolda yaşadığım olumsuz bir tecrübe mümkün olduğunca yavaş gidin karda aracın ne tepki vereceğini kestirmek zor ve yüksek hızda bunu telafi etmek daha zor
  • Kışlık lastiğinize güveniyorsanız yola çıkmanızda herhangi bir sakınca yok.

Nokian Snowproof, WR 4D ya da Goodyear UltraGrip 9 vs gibi kaliteli lastikler varsa Bolu'da bile kalmazsın. Sıkıntı yok.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ben olsam çıkmazdım. Kış lastiği hafif ya da dengeli karda harikalar yaratıyor ama uzun yolda asıl risk o değil. Lastiklerin genelde basmadıkları şeridin ortası ve iki şeridin arasında sulu kar yığınları uzanıyor. Bir noktada insan illa hızlanıyor, arabayı oralara kaçırıp kış lastiği bile olsa spin atan, yoldan çıkan çok araç oluyor.

• Normal şartlarda özellikle duzce-ankara arasını öğleden sonraya denk getirince yazlık lastikle dahi hiç sorun olmuyor, küreme haricinde geçen araçlarda yolu rahatlatıyor fakat şu dönemde cuma-pazar arası yol pasif.

Kar lastiği var ise gündüz gidilebilir, duzce ankara arası temkinli olmak gerekir, lastik yazlık ise tehlikeli.

• Yanınızda zincir, yiyecek, su ve depo dolu yola çıkın. Cankurtaran, Gerede ve Bolu tünel cevresine dikkat edin. Tır, kamyon ve otobüslerin yol izinden gitmeye çalışın. Karayolları temizlemeye çalışıyor ancak kar yoğunluğuna göre tutuyor.10 senedir her ay 2 kere gider gelirim, 1 kere kapanıp yolda kaldım.

YAVAŞ GİDİN ACELE ETMEYİN!

Yol durumunu merak ediyorsanız yola çıkmadan önce bolu dağı ve cankurtaran karayolları ekip şefliği arayın yol durumu hakkında bilgi veriyorlar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ankara-06 -- 10 Şubat 2021; 8:34:39 >
  • Lastik mastik hepsi hikaye, kar lastiği değil ki piyasada olanlar kış lastiği, bunlarda kayıyor hele birde bolu tünelinin yakınlarında bazen acayip bir sis çöküyor gözgözü görmüyor.. baharda bile sıkıntılı bir kere hiç unutmam öyle bir yağmur yağdı ki bardaktan boşalırca bile yanında az kalır resmen dozerin kepçesiyle su döküyorlar gibiydi

Yazın çok keyifli bir yol ama kışı fena birde kaza olur dağa yönlendirirlerse ki bir yaz dönüşte öyle olmuştu , ektra bir curcuna

Yola atılan tuzlar arabanın altını da mahvediyor eğer pütür boya ile boyatmadıysanız..

Özetle yazın neyse de valla kışın bana riskli geliyor bu sebeple uçak ya da otobüs daha mantıklı hocam..

• Araç nedir? Araçta güvenilir kış lastiği ve ESP ikilisi yoksa çıkmayın. Daha yeni şoför sayılırsınız.

Aracınızda yakıtı tam doldurun. Soğutma ısıtma sistemini ve sıvıları kontrol ettirin. Bu kez baya soguk olacak deniyor. -30 aldı görebilirsiniz Bolu çevresinde.

Köprü ve viyadüklerde don olma riski daha fazladır. Dikkat edin.

Böyle havalarda Nokian kış lastikleri takılı Volvo Xc 60/70 D5 olacak. 2.4 dizel motor ve 4 ceker ile ne zevkli olur.

DH 2005 Üyesi
  • içinizi rahatlatacaksa ankara için pek yağış gözükmüyor. Bolu Düzce taraflarında nispeten fazla ama hafif orta yağış gözüküyor. Dikkatli ve güvenli sürüşler.

So, so you think you can tell Heaven from Hell,
    blue skies from pain.

And did they get you to trade your heroes for ghosts?
    We're just two lost souls swimming in a fish bowl, year after year.
  • Merhaba, işim gereği her ay ankaraya gidip geliyorum. En dikkat edilmesi gereken yer CANKURTARAN ve ankara girişi. Bazen çok ciddi yol kenarlarında soğuktan donma olabiliyor. Bundan ötürü 3-4 şeritli geniş yollar olduğu için sol şerit yerine herkes ortayı kullanıyor. Çünkü o kenarlardan akan kar veya sular hep donmuş oluyor. Zaten hemen fark ediliyor. Ayrıca kış lastiğim ve kar çorabım her daim bulunur. Yinede hep dikkatli olup takip mesafesini uzak tutun. Aceleye gerek yok. Bolu tüneli girişi karlı havalarda en rahatı diyebilirim. Eskisine göre yolları temizleyen ekipler çok daha iyi çalışıyor. iyi sürüşler,

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi berkolo88 -- 10 Şubat 2021; 9:44:6 >
  • Bolu il sınırlarına girmeden zincir takmanız gerekebilir. Zincir takma pratiğiniz yoksa, boş alanda deneme yapın. Kar lastiğim olmasına rağmen bolu’ya girmeden, şartlar zorlaşınca takmıştım. Şartlar iyi iken mola yerinde yada yolda karşıdan gelen araçlara bakın zincir varmı takmışlarmı. Şartların değiştiğini görmeye ilk başladığınız an ilk düz musayit alanda durun ve zinciri takın. Zira az sonra rampa başlar ve şartlar dahada kötüleşir. Düz alandan faydalanın çünki 100-200 metre içinde zincirin boşluklarını almaniz gerekecek. Yani durmanız.
    Resimdeki gibi zincir gergi lastikleri kullanabilirseniz faydalı olacaktır. Tak matik zincirler tek gergi mantığı ile çalışır, bu nedenle kopma yaşanır. Gergi lastiği sayesinde tek değil her noktadan germe imkanı olur. Tabiyki boşluğu aldıktan sonra, zinciri sürekli gergin tutar.
    Portatif kürek ve hızlı buz çözücü yanınızda bulunsun

Haftasonu kar yağışı varken Ankara'dan İstanbul'a gitmek

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi baranel -- 10 Şubat 2021; 10:25:1 >

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.