Şimdi Ara

Güneşe Çıkınca Hapşırmak

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
49
Cevap
0
Favori
15.185
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Evden veya kapalı bir mekandan güneşe çıkınca hapşırmak çocukluğumdan beri yaşadığım bir olaydı. Biraz araştırayım dedim, neyin nesidir. Ekşi Sözlük'te Wikipedia'dan çevrilmiş güzel bir yazı buldum.

    quote:

    http://en.wikipedia.org/wiki/photic_sneeze_reflex adresinden edindiğim bilgilere göre, ingilizce bilmeyenler için aşağı yukarı çevirisine benzer bir şeyler:

    adı ışıksal hapşırma refleksiymiş, güneş hapşırması veya fotojenik(?!) hapşırma olarak da bilinirmiş.
    bir insan yaklaşık 5 dakika karanlıkta kaldıktan sonra görüldüğü iddia edilmiş, halbuki kesin değilmiş, ve bu reflekse sahip herkeste böyle olmazmış. bu tıbbi vaka(evet tıbbi bir vakaymış) aynı zamanda insanın art arda çok kereler hapşırmasına da sebep olabilirmiş. bu vaka tüm insanların %17 ila %25'inde görülürmüş, ve en çok da caucasian ırkında görülürmüş. genlerde de otozomal dominant** olarak taşınırmış bu genetik özellik(evet genetikmiş de aynı zamanda).

    bu vakadan ilk defa aristo bahsetmiş kitaplarından birinde.

    muhtemel sebep trigeminal sinir çekirdeğindeki genetik bir bozuklukmuş. trigeminal sinir denen beşinci cranial* sinir hapşırıklardan sorumluymuş. araştırmalara göre* bazı insanlarda bu sinir ile görsel impulsları beyne ileten sinir arasında bir bağlantı varmış. görsel sinirin aşırı uyarılması trigeminal siniri tetikliyormuş, ve bu da hapşırmaya sebep oluyormuş. başka bi teori de diyormuş ki gözyaşı kanallarından burna sızan gözyaşı damlaları ışıksal hapşırma refleksine sebep oluyormuş. refleksin hızı ilk teoriyi destekliyormuş çünkü gözyaşları üretilip de taa burna sızana kadar hapşırık üstüne hapşırık patlatıyormuşuz zaten. ayrıca aniden soğuk hava teneffüsü veya kuvvetli bir tatlandırıcı(ağır mentollü sakız gibi) da hapşırmaya sebep olabiliyormuş, bu da trigeminal sinire yakın herhangi bir sinirin aşırı uyarılmasının hapşırığa yol açabileceğini gösteriyormuş.


    Varmı benim gibi bu Işıksal Hapşırma Refleksi'ni yaşayan?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi XR9 -- 15 Ağustos 2009; 23:14:19 >







  • Var var
  • Kodum bozuk çıktı iyi mi?
  • her güneşe çıkınca bıktım her biri 1 dkka alıosa eğer gitti güzelim yıllarım
  • güneşe nasıl çıkıyosun yanarsın.Akşam serinliğinde çık
  • Bana da uyandıktan sonra oluyor hep.Yaz,kış her sabah en az 5 en çok 10-12 olmak üzere hapşırırım.Artık bıktım bu olaydan.Devamlı burnum akıyor.Benimki allerjik herhalde.
  • bende de var 3 kere hapşırırım mutlaka
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • öncesi de olur
  • Benimde öle çıktıgım an hapşuuuu
  • normal bir mekandan gunese ciktigim her zaman basima gelir, hatta bazen 2 defa hapsurtuyor :)
    hic arastirmamistim, bunuda ogrendik :)
  • hep 7-8 i geçiyom normaldede :D
  • Bende de var, hele bir de uyanır uyanmaz güneşe çıkarsam, durduramıyorum.

    Herhangi bir zararı yoktur, değil mi? Hastalık değil?
  • Bunun bir de karanlıktan güneşe çıkınca baş dönmesi olayı var sizde oluyor mu?
  • bende varım 2-3 hatta 4 kere bile hapşurabiliyorum bazen
  • quote:

    Orijinalden alıntı: uohk061_TS

    Bana da uyandıktan sonra oluyor hep.Yaz,kış her sabah en az 5 en çok 10-12 olmak üzere hapşırırım.Artık bıktım bu olaydan.Devamlı burnum akıyor.Benimki allerjik herhalde.


    Aynı...
  • bende de var ama sadece 1 kez hapşırıyorum güneşe çıkınca.
  • Olmaz mı.Rekorum 11 kez

    Güneşe alerjim var sanırım..Yani bence..Yani galiba..
  • Üst üste çok hapşırmak orgazmik bi efekt yaratıyor bu arada.
  • Banada oluyor 1 kere hapşurüp rahatlıyorum
  • bendede var
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.