|
Selam gençler. Dün biraz boş kaldım ve anında bir pislik ürettim. Termal bataryaları duymuşsunuzdur. Artık elektrikle kum veya yağ gibi bir malzeme ısıtıyorlar. Bunu çok iyi yalıtılmış bir siloda saklıyorlar. Gerekli hallerde ısı enerjisi olarak evlere dağıtıyorlar. Sonra düşündüm. Bunun mini versiyonu neden yapılmasın? Konsept şu: 1000lt bir su depomuz var. Çok iyi yalıtımlı. (15cm cam yünü üstüne birkaç katman daha farklı yalıtımlar). Bu depomuz bodrum katta duruyor (binaya yük bindirmemek ve dış etmenlerden uzak olmak için), tepede güneş panelleri var (su ısıtma). Güneş panelleri 1000lt depomuzu bir pompa vasıtası ile gündüz ısıtıyor. Bir diğer pompa da termal bataryamız olan 1000lt'lik depomuzdan radyatörlere su yolluyor. Yaptığım hesaba göre, 80 derecedeki sudan 45 derecedeki suya düşene kadar (delta 35 derece) 1000 litre su 34.940kcal enerji vermiş oluyor. Bu da neredeyse 4m3 doğalgazın yanınca verdiği enerjiye eşit. Kabalama bir hesapla, Sıcak bir bölgede yalıtımlı 90m2 bir ev 24 saatte bu kadar gaz yakar. Dolayısı ile, sıcak bölgede, hele ki güneşli gün sayısı da fazla ise, sadece güneş paneli ile ev ısıtmak teoride mümkün. İhtiyaç duyulacak güneş paneli adedini falan hesaplamam lazım. Biliyorum, komik bir proje. Müstakil evde mümkün olabilir. Bir apartmanın çatısı o metrekareyi ısıtmaya yetmez. Ama çoğu müstakil evin yeter. Batarya büyük tutulursa, 3 günlük enerji ihtiyacı bile depolanabilir. Ev büyüdükçe batarya büyür, panel sayısı artar. Gene hallolur. Yaptığım baz hesaba göre 80 derecedeki termal batarya iyi yalıtılırsa saatte maksimum 250w enerji kaybediyor. 215kcal kaybediyor. 24 saatte 5160kcal kayıp var. Güneş paneli yeterince fazla ve depoda barındırdığımız enerji eve göre yeterince büyükse, öldüm bittim bir kayıp değil. Kış aylarında güneşli havalarda sorun olacağını sanmıyorum. Bulutlu havalarda pek işe yaramıyor değil mi güneş panelleri? |
|

Yeni Kayıt

Konudaki Resimler