Şimdi Ara

güç devresi (acil yardım!)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
20
Cevap
0
Favori
481
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • herkese merhaba.

    cok acil yardıma ihtiyacım var 10 günüm kaldı bitirme tezinin bitimine...


    100w 12 v cikis veren bi trafo var . Motoru beslemek icin ac cikisi dogrultup regule edip direk bagliyorum. Arduino ve gsmi beslemek icin ise ayni sekilde dogrultup regule ettikten sonra 7812 baglayip cikisini burdan aliyorum ve paralel bir biçimde arduino ve gsme bağlıyorum.

    Problem şu motoru calistirinca trafo çıkışındaki gerilim dusuyor (11v gibi bir değere) sonra 7812 devreden cikiyor ve arduino resetleniyor sebebi ne olabilir gerilim düşümunun ayrica arduino cok isiniyor alternetif bi cozumu varmi bunu gidermek icin.

    acaba 7809 ve bir güç transistörü(bdx54c gibi) kullanarak bu sıkıntı çözülebilirmi? tüm yorumlarınız cok önemli teşekkürler.



  • Merhaba;trafo zorlanıp voltaj çökmesi olduğundan voltaj 11V'a düşüyor.Doğru çözüm;trafo gücünü artırmak olacaktır.Ya da 11V altına düşmüyorsa 7808 regülatörü 11V girişte net 8V çıkış verir.7808 kullanın.7809 belki kurtarır ama net olan 7808'dir.Arduino ve gsm akımı 1 amperi bulmayacağından ayrıca bdx54 gibi TR kullanmanıza gerek kalmaz.
    Eğer TR'yi yük için regüle de kullanacaksanız aşırı kayıplı olur.TR'li seri regüle yerine smps regüle'yi tavsiye ederim.(Flyback,buck vb.)
  • Trafolar yüke binince gerilim zaten düşer. Şebeke trafolarında da bu gerilim düşümünü önlemek için kademe ayarları vardır.

    Gerilimi düşmeyen cins güç kaynakları var. powerbank midir nedir bilmiyorum ama led adaptörü felan. Trafo boştayken yüksek gerilimde, yükte iken çalışma geriliminde yük fazla ise de düşük gerilimdedir. Ama bahsettiğim güç kaynakları sabit gerilimdedir ve de kısadevre koruması oluyor.

    Aslında 12V tan 11V a düşmesi pek sorun gibi görünmüyor. Siz tam doğrultma yapıyor musunuz? Fİltre kullanıyor musunuz?

    Elektrik motorunu arduinoya mı bağlıyorsuuz? Elektrik motorunun çektiği akımı zaten karşılamak zorunda bağlı olduğu entegre. Pek tabi uygun akımı geçirebilecek güç transistörü bağlamalısınız.
  • malisert32 kullanıcısına yanıt
    merhabalar sağolun yorumunuz için motor 12 v 4 a dc motor , gsm ve arduinonun harcayacağı güç tahminim 30 w olmaz bile 100w cok rahat çalıştırması gerekmezmi voltaj cökmeden.Öncesinde baska bir trafo vardı onda voltaj çökümü olduduğu için 100w trafoyu yeni almıştım. TR yi motor için değilde 7809 kullanırsam çok ısınır diye yükünü azaltması için kullanmayı düşünüyodum gsmin mesaj atma-alma işleminde 1.5 ampere kadar akım çekebilcegi söyleniyor anlık olarak. elimde lm2596-adj tipi smps devrede var ama giriş gerilimi değiştiğinden smps çıkışıda değişiyor.
  • karafetva K kullanıcısına yanıt
    evet tam doğrultma yapıp bir filtre den geçirdikten sonra röleye girip motoru röle üzerinden besleyip röleyide arduino ile kontrol ediyorum. ekstra bir transistör yok dc motoru sürerken sadece doğrultma ve filtre. Filtrenin cıkışından paralel alıp ordanda regületör kullanarak gsm ve arduino yu beslemek amacım. fişi prize takdığımda herşeyin çalışmasını istiyorum daha doğrusu
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Dood94

    merhabalar sağolun yorumunuz için motor 12 v 4 a dc motor , gsm ve arduinonun harcayacağı güç tahminim 30 w olmaz bile 100w cok rahat çalıştırması gerekmezmi voltaj cökmeden.Öncesinde baska bir trafo vardı onda voltaj çökümü olduduğu için 100w trafoyu yeni almıştım. TR yi motor için değilde 7809 kullanırsam çok ısınır diye yükünü azaltması için kullanmayı düşünüyodum gsmin mesaj atma-alma işleminde 1.5 ampere kadar akım çekebilcegi söyleniyor anlık olarak. elimde lm2596-adj tipi smps devrede var ama giriş gerilimi değiştiğinden smps çıkışıda değişiyor.

    Eyvallah sizde sağolun.
    Motorun özelliklerini yazınca mesele daha net anlaşıldı.12V-4A bir motorun iç omajı 3 ohmdur.Siz 12V trafo çıkışını doğrultup filtrelediğinizde yaklaşık 16,5-17V alırsınız.
    I=V/R formülünden hesapla 16VDC çıkış olduğunda 16V/3R=5,33A akım çeker.16Vx5,33A=85,2W eder.Demek ki bu motor biraz uzun süre çalıştırılırsa bobini kavrulup yanacak.Yukarda yazdığım voltaj çökmesi olurdur tezime dikkat çekiyorum!!!!

    Çaresi öyle 7808-7809 değil..Çaresi;motoru sürdüğünüz ana akımı 12VDC'ye bir step down converter devresiyle(en az 6-8A max.kapasiteli olmalı)stabilleyip verimi artırma yoluna gitmelisiniz.% 94-95 verimli bir step down sonrası sizin motorun ideal çalışma sarfiyatı max.48W olacak..Buyurun size 50Watt fazladan güç kalıyor.

    Vel hasıl;bu ana akımı regülasyon yapmazsanız motorunuz tehlike de olduğu gibi trafonuz da fukolu çalışacaktır.Tahmin ediyorum ki o trafo inliyordur...

    Evet şu sizin step down devresinde de bir hata yanlışlık olmalı.Çünkü ideal bir step down devresinin giriş voltajı değişse de çıkış stabil kalır.
    Düzeltme;eğer trafoyu iptal ederseniz 12V-10A'lik bir led adaptörü işinizi görür.Yani yüksek akımlı step down devresi yapamazsanız trafoyu iptal edip 10A'lik adaptör almalısınız.5A olanları zorlanır,ısınır.Bu sebeple 10A diyorum.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi malisert32 -- 17 Mayıs 2017; 0:29:59 >




  • malisert32 kullanıcısına yanıt
    hocam redüktörlü motor küçük garaj kapısını ac kapa yapıyor. Motorun çalışır vaziyette çektiği akımı ölçmüştüm 2.3 amper çekiyordu.(yazdığım değerler nominaldi zaten motorda eski baya) step down devresi olarak elimde hazır yukarda belirttiğim gibi lm2596-adj ile hazır satılan var ama max 3 amper sağlayabiliyor. hazır bir smps devre yada led adaptörü almak pek istemiyorum kendim kurmam daha iyi olur benim adıma (hocalar hazır devrelere cok tepki gösteriyolar).

    en son çare olarak 12v 8.5a veya 10a lik smps almayı planlıyorum.
  • motoru röleyle mi sürüyorsunuz? Öyleyse güç transistörüne gerek kalmaz.
    Elektrik motoru trafoyu zorluyorsa yani motorun çalışma anında sistem çöküyorsa motoru ayrı bir trafodan besleyebilirsiniz ve ya motoru direk 230Volt seçip şebekeden kullanabilirsiniz. Ayrıca sizin arduino seti için minik bir şarzlı devre ile voltajı devamlı sabitleyebilirsiniz. Çünkü şebeke gerilimine bu devrelerde zaten güvenilmez.

    12Voltu doğrultunca neden 16Volt oluyor anlamadık. Vmax Vrms farkından mı bahsedilmek istenmiş? Isınma açısından devamlı olan akım yani ortalama akım önemlidir.
  • karafetva K kullanıcısına yanıt
    Güç transistörünu gsm fazla akim cekebilecegi icin yanmasin diye koymak istiyordum ama vazgectim zaten motor ile alakasi yok. Aynen 16 volt muhabbeti 12 rms i dogrultunca 16.4 falan çıkış alıyorum.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • malisert32 kullanıcısına yanıt
    Hocan bugün tekrar ölçtüm de dediginiz gibi 5.3 amper falan akim cekiyor ve motor cok hizli dönüyor. Bu benim istemedigim bir durum bu yuzden motora 6 v verdim bu durumda 2 amper falan cekti boylece elimde bulunan lm2596 devresini kullanabiliyorum artik. Gsm i lm7812 cikisindan besleyip arduinoyuda lm7809 uzerinden besleyecem. Bakalim nasil bir sonuc alicam sikinti durumunda yardımlarınızı bekliyorum

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Doğrultmada rms değeri neden artsın? Enerji aynı enerji iken eklenen elektronik elemanlar değişiklik yapabilir mi? Yani enerjimiz sabitken kondansatör eklemeyle enerjimiz artabilir mi?

    Çıkışta daha yüksek voltaj ölçüyor olabilirsiniz ama bu acaba Vmax mıdır? Yani siz devamlı olmayan Vmaxımı baz alıyorsunuz?
  • Arduino için 12v çok yüksek değil mi? Arduino kartlarının gerilim değeri standart 5v sanıyorum. Yanlışım olabilir bu kartlar ilgi alanım değil ama aklımda böyle kalmış.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 12 v rms değeri, 16.4 v max değeri bunu doğrultup filtrelediğinde 16.4 v dc çıkış veriyor. bunu demeye çalıştım hocam

    arduino 9-12 v besleme ideal besleme aralığı ama 12vda cok ısındığı için 9v a düşürdüm.
  • Doğrultup filtrelenen bir elektriğin nasıl devamlı maksimum değerde sabitlendiği hakkında yazan bir forumdaşımız olursa memnun oluruz.
    Arduino tipler için benim de aklıma 5V gelmişti. Çalışmıyor mu 5Vda?
  • 5Vda da çalışıyor çalışmasınada resetliyor kendini arada verimli değil yani çünkü arduino üzerinden birçok şeyi besliyorum.
  • Birçok şey ne oluyor?
    O birçok şey transistörlerle sürülmediğinden ısıtıyor olmasın arduinoyu? Arduinoda herşey güç transistörü vb yükselticilerle sürülürse arduino yükü azalıp 5V da da çalıştırılabilir. Reset sorunu kalkabilir böylece. Yani en başta olan reset
  • bir çok sey derken lazerler,lcd,röle,bluetooth,nrf modül ...
    güç transistörü ile arduino yükü azaltılabilir ama zaten bunların max çektiği akım 40ma ki arduino o kadar sağlayabiliyor en fazla. bunların kontorlünü illaki arduino üzerinden yapmam gerekir bu durumda bjtyi aktif etmek için gereken akımı düşündüğümüz zaman pek uğraşılacak gibi değil fikrimce. 3.3v ve 5v çıkışlı bir devre yapmam gerekir ayrıca
  • o kadar reseti neden atıyor peki? Maksimum çalışma rejiminde neden çalıştıracaksınız ki? Hem de mini telefon şarz cihazları olur belki sizin arduinoya.
    Transistör beyzinden ne kadar akım çekiyor ki? Muhtemelen azalcaktır yük. Bir de daha yüksek akımlı kitler de muhakkak vardır.
  • Powerbangler cok rahat isimi görür ama dedidigim gibi amac tek bir yerden beslemek tum devreyi

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.